Timothée Chalamet

Timothée Chalamet îl va interpreta pe legendarul muzician...

Citeste mai mult»
Arnold Schwarzenegger

Arnold Schwarzenegger spune că săptămâna trecută i-a fost...

Citeste mai mult»
Bruce Springsteen

Bruce Springsteen va primi cea mai prestigioasă...

Citeste mai mult»
daddy

Proprietăţile rapperului Sean "Diddy" Combs din Los...

Citeste mai mult»
Anne Hathaway

Anne Hathaway a suferit un avort spontan într-o perioadă...

Citeste mai mult»
buchete

Cele mai populare flori pentru buchetele de mireasă

Citeste mai mult»
Regele Charles al III-lea

Regele Charles este "frustrat" de ritmul său de...

Citeste mai mult»
olivia

Actriţa Olivia Colman spune că ar fi plătită mai bine...

Citeste mai mult»
Cameron Diaz

Actriţa Cameron Diaz, în vârstă de 51 de ani, şi soţul ei...

Citeste mai mult»
covaci

Liderul trupei Phoenix, Nicu Covaci, operat de urgenţă pe...

Citeste mai mult»
shakira

Shakira a lansat un nou album, intitulat „Las Mujeres Ya...

Citeste mai mult»
somn

Poziția de somn care poate provoca hipertensiune...

Citeste mai mult»
Oprah Winfrey inainte

Oprah Winfrey mărturiseşte că, timp de 25 de ani, a fost...

Citeste mai mult»
Regele Charles al III-lea

Regele Charles al III-lea se simte ''foarte bine'', a...

Citeste mai mult»
tatoiu

Monica Tatoiu, atac la adresa Erikăi Isac și a piesei...

Citeste mai mult»
Aaron Taylor-Johnson

Actorul britanic Aaron Taylor-Johnson, marele favorit...

Citeste mai mult»
finlanda

Finlanda, ''cea mai fericită ţară din lume'' pentru al...

Citeste mai mult»
ceara

Sezonul estival se apropie, ce poți face pentru a avea...

Citeste mai mult»

Firea: Nu am discutat despre europarlamentare; acum...

Citeste mai mult»
fam

Cum poți alege pantofi de damă eleganți și confortabili?

Citeste mai mult»
Printul William & Kate Middleton

Familia regală britanică infirmă speculaţiile despre Kate...

Citeste mai mult»
Elon Musk

Elon Musk sugerează că faptul că foloseşte ketamină pe...

Citeste mai mult»
stormy

Fosta actriţă porno Stormy Daniels îşi prezintă versiunea...

Citeste mai mult»
Kate Middleton

Prințesa de Wales și prințul William, văzuți la o fermă...

Citeste mai mult»

Cum poți alege pantofi de damă eleganți și confortabili?

Citeste mai mult»
Naomi Campbell

Cariera îndelungată în lumea modei a lui Naomi Campbell,...

Citeste mai mult»
meta

O psiholoagă care sfătuia Meta a demisionat pentru că...

Citeste mai mult»
Pierce Brosnan

Pierce Brosnan a pledat vinovat pentru drumeţie în afara...

Citeste mai mult»
Meghan Markle

Meghan Markle a lansat un brand de lifestyle

Citeste mai mult»
Olivia Munn

Actriţa Olivia Munn a dezvăluit că a făcut dublă...

Citeste mai mult»
florin

Florin Salam, ridicat şi dus la audieri, sub acuzaţia de...

Citeste mai mult»
Matthew Perry

Testamentul actorului Matthew Perry a fost făcut public

Citeste mai mult»
camilla

Regina Camilla a primit propria păpuşă Barbie şi a glumit...

Citeste mai mult»
ponor

Cătălina Ponor, din nou mamă: “A doua noastră medalie”

Citeste mai mult»
al pacino

Al Pacino va lansa un volum de memorii în octombrie

Citeste mai mult»
bagaj

Lista pentru bagajul de maternitate: 3 lucruri absolut...

Citeste mai mult»
alergie

6 tipuri de alergii și ce trebuie să știi despre ele

Citeste mai mult»
bronsiolita

Un tratament preventiv privind bronșiolita are o...

Citeste mai mult»
gina

Smiley, declarații sincere despre despărțire și iubire:...

Citeste mai mult»
Al Pacino tată

De ce nu a menționat Al Pacino toţi nominalizaţii la...

Citeste mai mult»

Ghidul uleiurilor din bucataria ta!

De în Sport 13 oct 2008
Uleiul este unul dintre alimentele de baza in bucataria oricarei familii. Chit ca gatesc sau nu, trebuie sa am cel putin o sticla de ulei in camara! Nu se stie niciodata cand am nevoie de el. Eu folosesc in general obisnuitul ulei de floarea soarelui, si undeva langa el, am si o sticla de ulei de masline extravirgin, pe care il folosesc ocazional in salate, mai ales! Noi iti prezentam un ghid al uleiurilor bune pentru bucataria si silueta ta si te ajutam sa alegi cel mai potrivit si sanatos ulei pentru tine, deorece o mancare nu trebuie sa fie numai gustoasa, ci si sanatoasa, trebuind astfel sa cunosti aromele, calitatile si modul in care se folosesc unele uleiuri pentru a beneficia de calitatile pe care le poate oferi fiecare.
De ce am doar ulei de floarea soarelui si de masline in camara cu alimente? Pentru ca pe cel de floarea soarelui il utilizez de cand ma stiu, de pe vremea bunicii, strabunicii etc. Este cel mai utilizat si comun tip de ulei folosit. Cel de masline e mai  "elegant" si folosit mai ales in bucataria mediteraneana! L-am adoptat si noi si il folosim in tot soiul de preparate si salate, ca dressing pe langa alte arome minunate ce dau gust apetisant mancarurilor. Exista si alte tipuri de uleiuri alimentare, iar noi iti vom prezenta un top al uleiurilor care nu numai ca sunt utilizate in preparate, dar sunt sanatoase si au grija de silueta ta!

Vei spune, ok, dar totusi e vorba de grasime care dauneaza sanatatii organismului si evident siluetei noastre. Cum poate fi sanatos si util in dieta? Exista anumiti acizi grasi, care au un rol fundamental in organismul uman si care nu pot fi sintetizati de catre organism, de aceea ei trebuie introdusi in corp prin alimentatie. Este vorba despre acizii grasi Omega 3 sau polinesaturati care joaca un rol important in producerea unor substante numite prostaglandine, ce au un rol important in buna functionare a tractului gastro-intestinal, in reglarea tensiunii si multe alte beneficii.

Orice tip de grasime ajuta organismul uman sa absoarba vitamine (A, D, E, K) si sa produca hormoni sexuali. Specialistii spun ca dintr-o dieta echilibrata nu trebuie sa lipseasca un consum moderat de grasimi.

Ulei de floarea soarelui

Dupa cum spuneam mai sus, uleiul de floarea soarelui este cel mai utilizat tip de ulei de pe la noi. Cand te gandesti la ulei, primul care iti trece prin cap este banalul ulei de floarea soarelui, utilizat de generatii intregi si pe care il intrebuintam si noi atunci cand gatim diverse preparate. Este tipul de ulei bun la toate!

Uleiul de floarea soarelui rafinat detine cea mai mare cantitate foarte mare de vitamina E si are si un continut bogat de vitamina A. Cei care sufera de ateroscleroza sau au colesterolul marit este indicat sa foloseasca ulei de floarea soarelui presat la rece.

Uleiul de floarea soarelui este potrivit pentru asa numitul proces de calire a legumelor si pentru prajitul in vase speciale numite tuci!

Suntem innebunite dupa vestitii cartofi prajiti, ce au devenit un aliment "clasic", nelipsit din alimentatia noastra, sau dupa diverse tipuri de "prajeli". Parca tot ce e prajit e mai gustos, chiar daca mai nesanatos! Cu totii stim ca uleiurile prajite cauzeaza afectiuni digestive grave, provocand gastrita sau chiar ulcer.

Daca totusi esti dependenta de prajeli, un truc ar fi sa nu refolosesti niciodata uleiul dupa o utilizare, sa nu lasi alimentele mai mult de 10 minute la prajit sau sa mananci lactate inainte de a servi un preparat prajit in ulei.

Ulei de masline

Uleiul de masline este un tip de ulei extrem de sanatos. Unii zic ca este un ulei "de vita nobila" care este folosit adesea in rafinatele bucatarii ale lumii, in special in cele mediteraneene. El innobileaza bucatele cu un gust ales si o savoare deosebita si este extrem de benefic bunei functionari a organismului nostru. Am adoptat si noi acest tip de untdelemn, dar cu toate acestea este utilizat inca rar in bucataria romaneasca, regasindu-se mai ales in preparatele cu specific international de pe la noi, si in special, in salate si sosuri.

Uleiul de masline contribuie la scaderea riscurilor de maladii cardiace si a cancerului mamar, avand un continut ridicat de grasimi monosaturate, care ajuta la mentinerea unui nivel constant al colesterolului. Cel extravirgin protejeaza impotriva radicalilor liberi, fiind bogat in antioxidanti.

Ok, am inteles! Dar ce fac cu diversitatea de tipuri de ulei de masline care se gaseste pe piata? Eu am acasa ulei de masline extravirgin. Dar de ce nu as folosi ulei de masline normal? Sau doar virgin? M-am documentat si am aflat care este diferenta dintre ele:

Uleiul de masline provine numai de la maslinele verzi. Exista uleiuri de masline cu aroma, consistenta si culoare diferite, in functie de calitatea maslinelor, locul de unde sunt culese sau clima la care au fost supuse. In functie de aceste coordonate variaza si pretul acestui tip de ulei.

Ulei de masline extra virgin: provine din prima presare a maslinelor. Are o aciditate mai mare de 0, 8% si este considerat a avea gust superior. Putem spune ca este cel mai natural si nerafinat tip de ulei, si de aceea cel mai sanatos. Calitatea lui este ridicata, la fel si pretul. Se poate folosi in mai toate mancarurile, dar nu este recomandat pentru prajit.

Ulei de masline virgin: este produs prin folosirea metodelor fizice si fara nici un fel de tratament chimic. Aciditatea este de aproximativ 2% si isi mentine un gust bun.Se recomanda a fi folosit pentru prajeli, deorece aroma este mai temperata si nu se arde asa de usor precum cel extra-virgin.

Ulei rafinat de masline: a fost tratat chimic pentru a neutraliza gustul puternic si continutul de acizi.

Ulei de palmier

Sincera sa fiu, am auzit foarte putine lucruri despre utilizarea acestui tip de ulei in bucatarie, cel putin pe meleagurile noastre. Nu mi-am imaginat vreodata ca o sa ajungem sa utilizam palmierul in prepratele culinare pe care le savuram cu atata placere. Dar iata ca nimic nu e imposibil, iar cercetarile stiintifice arata ca acest tip de ulei este extrem de sanatos si cu efecte benefice asupra corpului uman. Nu stiu prea multe despre el, dar ce am auzit prin targ este ca ar fi extrem de bun pentru prajit. Sa fie asa? Haideti sa vedem:

Uleiul de palmier este o adevarata sursa de vitamine. Contine vitaminele A si E si foarte mult beta-caroten, o substanta "minune" care actioneaza  ca antioxidant (impotriva radicalilor liberi), reduce riscul aparitiei cancerului, impiedica dezvoltarea tumorilor deja existente, putand chiar sa le absoarba, are un rol important in cresterea imunitatii si altele.

Este usor de digerat si absorbit in organism. Rezultatele cercetarilor au demonstrat ca o dieta bazata pe uleiul de palmier duce la scaderea nivelului de colesterol din sange.

Uleiul de palmier este intr-adevar mult mai eficient in prajit, deoarece este bogat in acizi, nu oxideaza si nu rancezeste. Are o textura speciala pentru prajituri si produse de panificatie. Este mai putin utilizat in salate. De asemenea, nu se arde (rezista la temperaturi foarte ridicate 220-230 grade, spre deosebire de alte uleiuri), nu face fum si nu miroase.

Ulei de soia

Uleiul de soia este un ulei destul de pretentios in bucatarie. Are cateva caracteristici delicate care nu permit folosirea lui intr-o gama foarte larga de mancaruri. Se foloseste rece, deoarece"suporta" destul de greu caldura. De aceea este utilizat mai ales in salate sau in crearea dressing-urilor, sosurilor sau marinatelor.

Si el, ca si celelalte tipuri prezentate este benefic pentru organismul nostru, avand multiple beneficii care promoveaza un stil de viata sanatos. La fel ca si uleiul de palmier, uleiul de soia favorizeaza scaderea nivelului colesterolului din sange, datorita prezentei acizilor grasi nesaturati. Ajuta in tratarea unor afectiuni ale rinichilor, ale sistemului nervos, previne ateroscleroza, creste imunitatea organismului, previne hipertensiunea arteriala si multe altele, care ne determina instanteneu sa ne ducem la primul magazin sa ne cumparam o sticla de ulei de soia.

Ulei de porumb

Ei bine, trebuie sa va spun sincer ca am auzit eu de multe lucruri legate de porumb, dar la ulei nu m-am gandit niciodata. Am auzit de faina de porumb, de clasicul malai, de fulgi de porumb si altele, toate pana la ulei! Cred ca e timpul sa descopar mai multe lucruri despre acest untdelemn.

Uleiul de porumb este cel mai eficient si benefic dintre toate uleiurile vegetale. Contine o sumedenie de vitamine, B, C, D si E, dar si microelemente (fier, mangan, cupru, aluminiu), caroten sau fosfatide. O adevarata gama de elemente vitale pentru sanatatea noastra. Vitamina E se gaseste in uleiul de porumb in cantitate dubla fata de orice alt tip de ulei si contribuie la intarirea sistemului imunitar si ajuta la incetinirea procesului de imbatranire a organismului. Acizii grasi nesaturati din continutul uleiului de porumb ajuta la eliminarea excesului de colesterina din organism.

Datorita acestor caracteristici profilactice si terapeutice, uleiul de porumb a devenit baza multor diete. Este un bun drenor al cailor biliare, precum si un moderator al tiroidei. Este recunoscut pentru proprietatile benefice in cazul bolnavilor de diabet sau al celor care sufera de probleme la stomac.

Este excelent pentru prajit (deoarece are punctul de ardere foarte ridicat), dar si in salate, produse de patiserie. Nu formeaza substante cancerigene, nu face spuma si nu se afuma.

Mit si adevar despre ulei


Mit: Uleiul contine colesterol!

Mai stii faimoasele etichete care promoveaza diverse tipuri de ulei care nu contin colesterol, pentru a atrage cat mai multi clienti? Ei bine, iti dam o veste buna. Nu mai trebuie sa platesti cativa banuti in plus doar pentru eticheta conform careia uleiul respectiv nu contine colesterol, deorece nici un tip de ulei vegetal nu contine colesterol. Nici un aliment provenit din plante 100% nu are colesterol. Acesta se gaseste doar in grasimile animale!

Adevar: Uleiurile contin foarte multe calorii!

Daca problema colesterolului este eliminata, nu putem spune acelasi lucru despre caloriile pe care le contin uleiurile. Toate tipurile de ulei au acelasi numar de calorii, indiferent de provenienta lor: masline, soia, porumb sau floarea soarelui. O lingura de ulei are cam 120 de calorii, deci foarte multe, de aceea trebuie consumat cu masura!

Eu am prezentat 5 tipuri esentiale de uleiuri pentru bucataria noastra. Sunt sigura ca mai sunt si altele. Astept de la voi mai multe informatii pe forum.

Tag-uri: , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Sport
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
28 mar