Dovedit ştiinţific: Greutatea nu este dictată de cât mănânci, ci de...

De în Diete 19 noi 2020

Te-ai întrebat în repetate rânduri cum de unii mănâncă mult şi nu se îngraşă, iar tu pari să te îngrşi cu aer? Ei bine, un studiu recent arată că nu avem un cuvânt prea greu de spus în ceea ce priveşte kilogramele în plus, dacă genele noastre ne oferă o predispoziţie către obezitate.

Cei care mănâncă mult şi nu se îngraşă beneficiază de o caracteristică înrădăcinată în ADN, potrivit unui studiu recent publicat în jurnalul PLOS Genetics.

În cadrul acestui studiu, unul dintre cele mai ample pe această temă până la ora actuală, s-a încercat identificarea unei "arhitecturi genetice" a siluetei slabe şi a obezităţii severe.

Cercetătorii au identificat numeroase noi variante genetice asociate fie cu obezitatea severă, fie cu o siluetă slabă, ceea ce poate explica de ce unii oameni se menţin slabi mult mai uşor decât alţii.

Dincolo de factorii de mediu, genetica joacă un rol important în extinderea epidemiei de obezitate înregistrată în ultimii ani. Astfel, obezitatea se datorează unei ecuaţii mult mai complexe şi nu neapărat unui consum excesiv de mâncare însoţit de un stil de viaţă sedentar.

"Cercetarea aceasta arată pentru prima oară că oamenii slabi sunt slabi în general pentru că au o încărcătură genetică mai mică de gene care sporesc şansele individului de a fi supraponderal şi nu pentru că sunt superiori din punct de vedere moral, aşa cum ar sugera unii. E uşor să judeci şi să critici oamenii pentru greutatea lor, dar ştiinţa arată că lucrurile sunt mult mai complexe. Avem mult mai puţin control asupra greutăţii decât ne-ar plăcea să credem", explică profesorul Sadaf Farooqui, de la Wellcome-MRC Institute of Metabolic Science din cadrul University of Cambridge.

Cercetătorii de la University of Cambridge au analizat ADN-ul a aproximativ 14.000 de subiecţi, dintre care 1.622 indivizi slabi, 1.985 indivizi cu obezitate severă şi 10.433 indivizi cu un indice de masă corporală (IMC) mediu. După ce au identificat genele care erau legate de o siluetă slabă, cercetătorii au creat un scor de risc genetic pentru fiecare persoană.

"Aşa cum am anticipat, am descoperit că indivizii obezi au un scor de risc genetic mai mare decât indivizii cu o greutate normală, ceea ce contribuie la riscul de a deveni supraponderali. Zarurile genetice sunt făcute să lucreze împotriva lor", a clarificat Dr. Ines Barosso, de la Wellcome Sanger Institute.

Foto: Pixabay.com

Tag-uri: , , , , , , , ,
loading...
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK
Articole similare

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Diete
Cele mai citite

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
27 noi