smiley

Damian Drăghici şi Smiley au lansat melodia „S-a furat...

Citeste mai mult»
Anne Hathaway

Anne Hathaway, reacţie devenită virală la un gol al...

Citeste mai mult»
belinda

Belinda Bencic a devenit mamă

Citeste mai mult»
nasty

"NASTY", documentarul despre Ilie Năstase, în selecţia...

Citeste mai mult»
Regele Harald

Regele Harald al V-lea al Norvegiei, în vârstă de 87 de...

Citeste mai mult»
louis

William şi Kate mulţumesc publicului pentru mesajele...

Citeste mai mult»
cataracta

Cum te recuperezi după operația de cataractă?

Citeste mai mult»
covid-19

Un caz rar al unui pacient infectat cu coronavirus timp...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Prima zi de record a lui Taylor Swift pe Spotify cu...

Citeste mai mult»
becks

Spice Girls s-au reunit la petrecerea de 50 de ani a...

Citeste mai mult»
armani

Giorgio Armani nu mai exclude vânzarea imperiului său de...

Citeste mai mult»
Taylor Swift

Taylor Swift a lansat un nou album, gata să doboare toate...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon, decorat de Ucraina pentru sprijinul său în...

Citeste mai mult»
Harry Styles

O admiratoare a lui Harry Styles, încarcerată după ce i-a...

Citeste mai mult»
Printesa Diana

Rochii ale prinţesei Diana, expuse la Hong Kong înainte...

Citeste mai mult»
bon jovi

Un serial documentar despre Bon Jovi oferă detalii despre...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William participă la primul său angajament public...

Citeste mai mult»
prezentare

Casa de modă Dior a prezentat la New York o colecţie...

Citeste mai mult»
Monica

Monica Bîrlădeanu, dezvăluiri despre provocările...

Citeste mai mult»
amalia

Moştenitoarea tronului olandez a fugit în Spania din...

Citeste mai mult»
celine dion

Un documentar despre boala de care suferă Céline Dion va...

Citeste mai mult»
vin

Un restaurant din Italia oferă o sticlă de vin gratuită...

Citeste mai mult»
chefi

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu şi Cătălin Scărlătescu...

Citeste mai mult»
Guy Ritchie

Guy Ritchie revine pe marile ecrane cu un film despre o...

Citeste mai mult»
Stormy Daniels

Cine este Stormy Daniels, femeia aflată în centrul...

Citeste mai mult»
tuns

Top 5 stiluri ce revin la modă

Citeste mai mult»
pacanele

Fetele știu să se distreze: păcănele online cu modă și...

Citeste mai mult»
ulei

Beneficiile pentru sănătate ale uleiului de măsline

Citeste mai mult»
Harry și Meghan Markle

Harry şi Meghan vor produce două seriale Netflix despre...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Muzica lui Taylor Swift revine pe TikTok, chiar dacă casa...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William şi fiul său cel mare, George, au asistat...

Citeste mai mult»
portofel

Alegerea portofelului de damă din piele în funcție de...

Citeste mai mult»
Sebastian Stan

Sebastian Stan se transformă în tânărul Donald Trump în...

Citeste mai mult»
Bjorn Ulvaeus

Bjorn Ulvaeus a reflectat asupra succesului şi...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon nu va face apel la plasarea sa sub tutelă...

Citeste mai mult»
Alec Baldwin

Împuşcături mortale la filmările "Rust" - Alec Baldwin "a...

Citeste mai mult»
Jonathan Majors

Actorul Jonathan Majors scapă de închisoare pentru...

Citeste mai mult»
michael douglas

Michael Douglas a aflat, în cadrul emisiunii "Finding...

Citeste mai mult»
powerball

Un jucător la loteria Powerball a câştigat un jackpot de...

Citeste mai mult»
Sacha Baron Cohen si Isla Fisher

Sacha Baron Cohen şi Isla Fisher divorţează după 13 ani...

Citeste mai mult»

Deja vue, deja connue, deja vecu

Deja vecu
Probabil ca cei mai multi dintre noi au experimentat macar odata in viata unul dintre aceste fenomene: de a vedea ceva deja “cunoscut”, de a “sti” ceva ce de fapt nu ar avea cum sti, de a trai ceva ce a mai “trait” odata. Oamenii de stiinta incearca sa explice astfel de trairi din punct de vedere anatomic, chimic, fizic. Cert e ca nu exista inca o explicatie concreta, care sa ne poata edifica pe deplin. Pana in prezent sunt raportate aproximativ 20 de cazuri de oameni care au experimentat aceste trei tipuri de trairi luate la un loc. Adica sa aiba mai mereu impresia ca au vazut si stiu ceva dinainte, ca au fost in acel loc si au mai trait acel moment. Ce putem face si facem noi, oamenii obisnuiti, este sa avem astfel de experiente pe timpul somnului. Acolo ne “permitem” sa fim orice, sa cunoastem sau sa traim absolut orice, chiar de mai multe ori si in acelasi mod. Din tumultul se imagini, senzatii, trairi, sunete, “aducem” inapoi cu noi, dupa ce ne trezim din somn, foarte putine dintre acestea. Freud spunea ca aceasta “filtrare” se face pe undeva intre inconstient si constient, si ca subconstientul ar putea fi facut raspunzator de acest proces. Fie ca este asa sau nu, cert e ca astfel de experiente ne raman adesea in minte, chiar daca reusim sa ni le explicam sau nu pana la capat.

Cu ceva ani in urma am hotarat sa imi petrec tot concediul la mare. Am locuit la parintii unei prietene din Constanta si a fost intr-adevar o vacanta tare frumoasa. Intotdeauna mi-a placut si m-a atras acest oras, mai ales partea veche a lui. M-am oprit adesea in fata statuii lui Ovidiu si am ramas profund impresionata de soarta lui tragica, de poemele lui, de privirea trista si indurerata modelata pe chipul statuii care il reprezinta. Locul acela, din fata muzeului de istorie si toata zona respectiva ma trimitea cu gandul la copilaria mea petrecuta tot intr-un oras port, dar la Dunare, nu la Marea Neagra. Aceeasi liniste, aceleasi drumuri care duc toate in port (nu ai cum sa te ratacesti!), aceeasi caldura si un aer aparte. Intr-una din noptile acelui concediu am visat ca ma aflam pe o anume strada din Constanta, in fata unei case cu numarul...(cred 45; nu imi mai aduc aminte exact si atunci nu mi l-am notat). Casa era de moda veche, mare si somptuoasa, cu stucaturi si o arhitectura nu foarte complicata. Tin minte ca am intrat pe usa insa dupa aceea nu imi mai amintesc ce s-a intamplat. Cert e ca atunci cand m-am trezit aveam clar in minte numele strazii si numarul la care se afla acea casa. Mi-am intrebat gazdele, care erau localnici, unde se afla strada, dupa care am pornit intr-acolo. A fost unul din visele acelea foarte intense, care persista peste zi, uneori chiar mai mult timp, care te fac sa meditezi si sa iti pui unele intrebari. Doua dintre acestea erau: ce cautam eu in acea casa? si daca acea casa exista cu adevarat? Asa ca m-am dus acolo sa imi raspund macar la cea de-a doua intrebare. Mare mi-a fost mirarea cand am constatat ca strada cu pricina era chiar cea din fata statuii lui Ovidiu, loc care ma atragea atat de puternic. Am luat la rand numerele pentru a-l gasi pe cel pe care il cautam. Ceva nu era in ordine. Intre un numar si altul era terenul acela viran din fata statuii. Numarul se pare ca exista, insa nu si cladirea! Atunci am intrebat localnicii, pe gazdele mele, si in cele din urma am aflat ca pe acea strada, la acel numar, existase cu adevarat o cladire, o casa. Pot spune ca descoperirea m-a coplesit atunci. As fi putut merge si mai departe, sa caut o harta mai veche a orasului, poze, ceva care sa imi confirme visul. Dar nu am mai simtit nevoia sa fac asta. Probabil ca la vremea aceea nu eram inca pregatita sa “diger” intreaga informatie, sa aflu si “restul”.

Deja connue
Imi aduc aminte de o experienta din copilarie. Mama avea in vizita o matusa. Am stat impreuna cu ele pret de o jumatate de ora, dupa care m-am retras in camera mea. Copiii singuri la parinti invata sa se joace si singuri, sa isi gaseasca oricand cate ceva de lucru. Atunci mi-a venit ideea sa ma joc de-a scoala (da, stiu, nu neaparat foarte original!). Asa ca am luat treaba in serios si m-am apucat sa imi fac un catalog in care sa pun note. Mi-am zis ca numele mic o sa fie de-ajuns, asa ca am inceput cu litera A: Anca, Bogdan, Carmen...pana ce am ajuns si la litera X. Pauza! Nu stiam absolut nici un nume care sa inceapa cu aceasta litera. Si oricum auzisem foarte putine cuvinte care sa incepa cu litera x: xilofon poate... Dictionarele erau in camera mamei si nu am vrut sa le mai deranjez, sau poate mi-a fost pur si simplu lene sa ma duc pana acolo; plus ca nu credeam sa gasesc in ele nume proprii. Iar daca tot ajunsesem pana aici, nu aveam sa ma impotmolesc. Asa ca m-am tot gandit pana am inventat singura un nume care sa inceapa cu “x”: Xenia. Cel putin asa am crezut eu, ca a fost creatia mea. Desi imi suna tare ciudat, am decis sa il folosesc pe ala si mi-am continuat “scoala”.

Cativa ani buni mai tarziu, am auzit pe cineva strigand o fata cu numele de Xenia. Am ramas inmarmurita. De la joaca mea de-a scoala, de atunci, si pana in momentul de fata nu auzisem niciodata pronuntat acel cuvant, acel nume. A fost pentru prima oara in viata cand mi-am pus niste intrebari “existentiale”. Deci, daca numele exista, cum de l-am “inventat” eu? De unde totusi l-am scos. Sigur ca C. G. Jung ar fi venit cu o explicatie simpla in ajutorul meu. Dar la vremea aceea nu stiam inca de existenta lui.

Peste multi ani am ajuns sa traiesc in Grecia. Aici am aflat ca acest cuvant, care la noi este folosit ca nume propriu, de fata, exista si are semnificatia de straina. (xeno -  element prim de compunere savanta cu semnificatia “strain”; “oaspete”). Iar eu ma aflam aici pe post de oaspete, de straina. In mod “clar” nu aveam cum sti atunci, in copilarie, ca eu voi deveni candva o Xenia. Cert e ca acest cuvant “inventat” de mine la vremea respectiva, a avut intr-adevar o semnificatie aparte in ceea ce ma priveste.

Deja vue
Mi s-a intamplat adesea sa merg prin Bucuresti sau alte orase de prin tara si sa mi se para cunoscute unele locuri, strazi, cladiri. M-am gandit ca le “recunosc” pentru ca probabil am mai trecut pe acolo, cand eram mult prea mica, dar nu am cum sa imi mai amintesc de asta. A fost singura explicatie pe care am putut-o gasi. Dar mi s-a intamplat in urma cu un an sa ajung in Milano. Era pentru prima oara cand mergeam acolo, asa ca stiam sigur ca nu exista un precedent. In cartile pe care le-am citit si filmele pe care le-am vazut, in care apare descris sau aratat acest oras, sunt mai cu seama locuri binecunoscute, din centrul orasului, in zonele de interes turistic. Uneori nu ne dam seama ca retinem anumite imagini sau informatii, creierul le prelucreaza si le pastreaza in timp. Avem acces la acestea in mod instant, fara sa facem niste legaturi anume, un efort aparte. Cand am ajuns in zona hotelului, am avut parte de o traire inedita. Totul mi se parea cunoscut: strazile, cladirile, pomii, lumina...Am simtit ca raman fara respiratie. Nu reuseam sa imi dau seama ce se intampla de fapt. Am incercat sa imi revin, sa rationalizez totul pentru a ma elibera de acea stare care ma coplesea. Am pus asta pe seama arhitecturii, oarecum asemanatoare cu foarte multe cladiri cunoscute mie. Dar ceva dinauntru respingea aceasta explicatie prea simplista. Oricum Milano este un oras aparte. Sa nu spun ca in acele cateva zile petrecute acolo nu am vazut un singur supermarket, vreo persoana care sa vorbeasca la telefon mobil, nu am auzit pe nimeni claxonand disperat, mijloacele de transport nu erau aglomerate si nici traficul in general. Orasul parea oarecum parasit, cu foarte putini oameni pe strada, care nu gesticulau excesiv si nu vorbeau cu voce tare. Lasand la o parte aspectul foarte civilizat si elevat descoperit acolo, cred ca totusi am mai “descoperit” ceva ce iar nu stiu daca sunt pregatita sa inteleg si sa accept.

Chiar si acum cand scriu si imi aduc aminte de acea stare, parca o retraiesc aievea. Inima imi pulseaza la fel, incerc sa imi fortez respiratia, caut niste repere pe care nu le gasesc nicicum.

Sa existe totusi o alta viata anterioara? Sa mai fii trait candva in acest oras? Sa mai fii mers pe aceste strazi care imi par atat de cunoscute??

 

precizez ca am scris cuvintele in limba franceza fara accente deoarece programul nu mi le-a recunoscut

Tag-uri: , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 5

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

veronica Mirela (22.09.2010, 21:10)
La mine, aceste fenomene se petrec in proportie de 100%. La inceput mi-a fost tare greu si nu de putine ori am crezut ca sunt nebuna. Acum sunt sigura ca toate acestea fac parte din puzzel-ul creator care ne este dat spre descifrare. Mai direct: este un joc magic al carui scop este desavarsirea, si all carui final depinde numai si numai de tine.
Va Iubesc, si va urez succes!
Răspunde-i
cris (25.11.2008, 08:37)
da si mie mi sa intimplat de foarte multe ori sa intilnesc persoane sau locuri care am avut impresia ca le-am mai vazut sau le-am intilnit.
Răspunde-i
stefania (16.11.2008, 01:30)
toate deja-urile acestea sunt percepute datorita depasirii matricii temporale. Nu ai observat si ca iti apar in jur tot mai des numere duble sau triple? Sau cand te uiti la ceas...
uite, citeste aici despre Numarul Sufletului 44 (soul urge)http://numberquest.com/numerology-sample-baby-name-meaning-apple.html
Răspunde-i
Cristina Marioglou (10.11.2008, 20:42)
Stefania, ma iarta, dar nu am inteles referirea la ora postarii articolului.
Răspunde-i
Stefania (09.11.2008, 18:52)
si la mine tot asa a inceput...
acum uita-te la ora la care a fost pus postul :)
btw, eu nu cred in coincidente.
Răspunde-i
Spune-ţi părerea
Alte articole din Cu si despre...Tine
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
25 apr