zodii

Horoscop 4 februarie 2023: Zi excelentă pentru Lei, dar...

Citeste mai mult»

Beyoncé şi Adele se vor confrunta la principalele...

Citeste mai mult»
Sylvester Stallone

Sylvester Stallone se lansează în reality-show cu familia sa

Citeste mai mult»
paco

Creatorul de modă Paco Rabanne a murit la vârsta de 88 de...

Citeste mai mult»
zodii

Horoscop 3 februarie 2023: Taurii se pot îndrăgosti,...

Citeste mai mult»
medicamente anti-HIV.jpg

Un studiu australian a constatat că anumite antidepresive...

Citeste mai mult»
Steven Tyler

Steven Tyler a fost citat oficial într-o plângere pentru...

Citeste mai mult»
horoscop 5 martie 2021

Horoscop 2 februarie 2023: Leii au nevoie de validarea...

Citeste mai mult»
National Park Arches

Familia unei activiste ugandeze, care a murit accidental...

Citeste mai mult»
 Ozzy Osbourne

Ozzy Osbourne anulează concertele din Europa şi anunţă că...

Citeste mai mult»
bebelus

Un bebeluş a venit pe lume într-un tren care circula pe...

Citeste mai mult»
Michael Lockwood si Lisa Marie Presley

Priscilla Presley contestă validitatea testamentului...

Citeste mai mult»
jaafkar

Nepotul lui Michael Jackson, Jaafar Jackson, îl va...

Citeste mai mult»
horoscop 5 martie 2021

Horoscop 31 ianuarie 2023: Berbecii sunt foarte posesivi...

Citeste mai mult»
Jay Leno

Jay Leno s-a ales cu mai multe oase rupte după un...

Citeste mai mult»
Annie Wersching

Actriţa Annie Wersching, cunoscută din serialul "24" şi...

Citeste mai mult»
unghii

De ce oja semipermanentă e o alegere bună?

Citeste mai mult»
Eva Green

Actriţa Eva Green, în centrul unei bătălii legale după...

Citeste mai mult»
Rod

Rod Stewart s-a oferit să plătească pentru radiografiile...

Citeste mai mult»
dior

Casa Dior a impresionat cu prezentarea haute couture...

Citeste mai mult»
Jeremy Renner

Răsturnare de situație în cazul lui Jeremy Renner. Cum a...

Citeste mai mult»
femeie

O femeie din Spania în vârstă de 115 ani devine cea mai...

Citeste mai mult»
 Julian Sands

Autorităţile californiene anunţă că nu s-a găsit nicio...

Citeste mai mult»
Paris Hilton

Paris Hilton anunţă naşterea primului ei copil

Citeste mai mult»
printesa eugenie

Prinţesa Eugenie a Marii Britanii este însărcinată cu al...

Citeste mai mult»
tenisi

Tenişi coloraţi pentru femei - Cum îi porţi pentru a fi...

Citeste mai mult»
fata

Te pregătești pentru o vacanță? Află ce cosmetice nu...

Citeste mai mult»
aldrin

Astronautul Buzz Aldrin, al doilea om care a păşit pe...

Citeste mai mult»
Alec Baldwin Halyna

Acuzat de omor prin imprudenţă, Alec Baldwin îşi reia...

Citeste mai mult»
justin bieber

Justin Bieber, decizie neașteptată. Suma pentru care și-a...

Citeste mai mult»
horoscop

Horoscop 24 ianuarie 2023: Care este zodia care are noroc...

Citeste mai mult»
Pamela Anderson

Pamela Anderson pretinde, în cartea ei de memorii, că...

Citeste mai mult»
tom hanks

Tom Hanks, de trei ori nominalizat la Zmeura de Aur,...

Citeste mai mult»
manichiură

Pericolul la care te expui dacă îți faci manichiura cu...

Citeste mai mult»
geanina ilies

Secretul siluetei Geaninei Ilieș. Ce face vedeta pentru a...

Citeste mai mult»
dieta

Dieta prin restricţie calorică inhibă dezvoltarea tumorii...

Citeste mai mult»
Alec Baldwin

Alec Baldwin va fi acuzat de omor prin imprudenţă după ce...

Citeste mai mult»
Kim Kardashian

Kim Kardashian a cumpărat la licitaţie un crucifix purtat...

Citeste mai mult»
Meryl Streep

Meryl Streep va apărea în sezonul 3 al serialului „Only...

Citeste mai mult»
Jeremy Renner

Jeremy Renner a anunţat că a revenit acasă, la două...

Citeste mai mult»

Cum te poţi bucura de masa de Crăciun, fără să faci excese

De în Diete 22 dec 2015

Crăciunul se apropie cu paşi repezi, iar în fiecare casă se pregătesc mâncăruri româneşti, tradiţionale, menite să bucure oaspeţii adunaţi în jurul mesei. Însă dacă nu reuşeşti să păstrezi un echilibru şi vrei să nu cazi în capcana exceselor alimentare, află ce recomandări au medicii nutriţionişti pentru această perioadă a anului.

masa de Craciun

Mâncărurile tradiţionale româneşti sunt foarte apreciate pentru savoare şi culoare, însă în sunt general grele, mai ales atunci când o "porţie" înseamnă o farfurie generos umplută.

Însă specialiştii îţi spun cum te poţi bucura din plin de masa de Crăciun şi de spiritul de sărbătoare, fără să creezi probleme de sănătate şi fără să adăugi kilograme în plus corpului tău.

Iată cum faci bucatele tradiţionale mai uşoare, păstrând savoarea şi semnificaţia lor.

Pregătirea mesei de Crăciun începe la Ignat, atunci când se taie porcul, ingredientul tradiţional care stă la baza celor mai multe bucate de Crăciun.

Piftia, cârnaţii, caltaboşul şi sarmalele nu lipsesc de pe mesele noastre, iar salatele cele mai pregătite sunt salata beouf şi salata de vinete. Cu câteva "trucuri" de preparare, dar şi cu puţină atenţie la porţia consumată şi la ordinea felurilor, masa de Crăciun poate fi un prilej de bucurie, evitând neajunsurile.

"Piftia este unul din preparatele care se serveşte la începutul festinului gastronomic ce marchează sărbătoarea Crăciunului şi care se poate transforma într-un preparat uşor, rămânând foarte gustos", explică Gabriela Berechet, dr. ing. consultant în gastronomie şi tehnologii alimentare.

"Adăugând morcov, ceapă, ţelină şi pătrunjel rădăcină în timpul fierberii, alături de condimentele dorite, vom îmbogăţi mult gustul preparatului. Prin urmare, cantitatea de sare necesară va fi mult mai mică, făcând piftia potrivită chiar şi pentru cei care trebuie să mănânce mai puţin sărat. Pentru a degresa piftia cât mai bine, "supa" se strecoară printr-o sită căptuşită cu tifon, îmbibat în apă rece. Astfel, se separă atât particulele în suspensie, dar şi grăsimea.

Proporţia bună dintre carne şi aspic este de o treime carne la două treimi aspic, iar pentru o porţionare uşoară, dar şi pentru un aspect deosebit, putem pune piftia caldă în pahare sau forme de dimensiuni potrivite, lăsându-le apoi la frigider.

O porţie de piftie trebuie să aibă nu mai mult de 150 g (aproximativ 45 calorii), dacă este singura gustare consumată, sau 50 g - dacă gustarea este alcătuită din mai multe preparate", a adăugat dr. ing. Gabriela Berechet.

sarmale

Servite cu mămăligă, ardei iute și smântână sau iaurt, sarmalele reprezintă felul principal al mesei de Crăciun.

Iată şi câteva secrete pentru a prepara sarmale gustoase, dar şi sănătoase, oferite de dr. ing. Gabriela Berechet:

"Proporţia dintre carne şi adaosuri trebuie să fie de o treime carne la două treimi adaosuri. Iar dacă obişnuiţi să înăbuşiţi ceapa, folosiţi ulei sau margarină tartinabilă în loc de untură. În felul acesta echilibrăm puțin calitatea grăsimilor din preparat", spune specialista.

O porţie de sarmale nu depăşeşte 250 g (aproximativ 460 calorii), porţia conţinând: 150 g sarmaluţe (3 rulouri), 50 g varză tocată înăbuşită şi 100 g mămăligă şi adaosuri (costiţă afumată, ardei iute, smântână sau iaurt), a adăugat dr. ing. Gabriela Berechet.

Pentru salata beouf este bine să folosim o maioneză light şi să avem grijă la cantitatea de sare adaugată (murăturile din salată aduc destul de multă sare). Salata de vinete devine mult mai uşoară dacă adăugăm dovlecel fiert şi bine scurs, iar ceapa este mai întâi opărită un minut şi apoi tocată.

Combină plăcerile culinare cu activitatea fizică

Pe de altă parte, nu uita de mişcare în perioada sărbătorilor. Activităţile fizice trebuie incluse în programul zilnic, pentru a te menţine în formă, spun specialiştii. Tot acum, trebuie să variezi alimentele la fiecare masă, în aşa fel încât un meniu "greu" să alterneze cu unul simplu şi uşor.

"Recomandarea mea este aceea de a combina plăcerile culinare cu activitatea fizică: fie că vorbim de o plimbare, dans, patinaj sau chiar schiat, vom urmări să creştem consumul de calorii, prevenind astfel acumularea de kilograme în exces, petrecându-ne timpul în mod plăcut, alături de cei dragi", spune dr. Ciprian Constantin, şeful Departamentului de Diabet şi Nutriţie al Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central "Carol Davila".

"Apoi, este de dorit să ne echilibrăm pe cât posibil alimentaţia în această perioadă, compensând abundenţa mesei de sărbătoare cu variante cât mai uşoare pentru celelalte mese din zi. Micul-dejun este o ocazie bună de a balansa aportul de grăsimi ce cresc colesterolul prin consumul de acizi graşi esenţiali Omega 3 şi 6 (un sandviş cu o margarină de bună calitate sau cu somon), iar seara, cina va trebui să fie foarte uşoară sau vom sări de tot peste cină dacă masa festivă s-a prelungit până spre ora 18.00", a mai explicat dr. Ciprian Constantin

Galerie foto
Tag-uri: , , , , , , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK
Articole similare

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Diete
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
04 feb