horoscop

Horoscop 4 octombrie 2022: Berbecii vor face o călătorie,...

Citeste mai mult»
Mark Hamill

Actorul Mark Hamill a spus că Ucraina are nevoie de mai...

Citeste mai mult»
Sacheen Littlefeather

Sacheen Littlefeather, activista care a refuzat premiul...

Citeste mai mult»
The Beatles

Membrii formaţiei The Beatles apar într-un film inedit...

Citeste mai mult»
Prinţul Charles

Portretul regelui Charles III pentru viitoarele monede a...

Citeste mai mult»
zodie capricorn

Horoscop 1 octombrie 2022: Nativii Berbec au noroc din...

Citeste mai mult»
 Regina Margrethe

Scandal în familia regală din Danemarca după ce Regina...

Citeste mai mult»
Bruce Willis

Bruce Willis şi-a dat acordul ca o dublură digitală să...

Citeste mai mult»
regina elisabeta

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a murit de...

Citeste mai mult»
horoscop

Horoscop 30 septembrie 2022: Gemenii sunt norocoși...

Citeste mai mult»
arsinel2

A murit actorul Alexandru Arşinel

Citeste mai mult»
Cher

Cher, apariţie surpriză în show-ul casei Balmain la...

Citeste mai mult»
brasov

Locuri pe care să le vizitezi în preajma Brașovului

Citeste mai mult»
insomnie

Ce boli ascunde insomnia. Când trebuie să ceri ajutor

Citeste mai mult»
regina elisabeta

John Williams şi Bob Iger, printre ultimele personalităţi...

Citeste mai mult»
Regina Margrethe a II-a a Danemarcei

Regina Margrethe a II-a a Danemarcei a retras titlurile...

Citeste mai mult»
echipament

Cum alegi echipamentul cardio la domiciliu?

Citeste mai mult»
haine

Haine fashion pentru anotimpul rece: geci de iarnă pentru...

Citeste mai mult»
zodii

Horoscop 28 septembrie 2022: Berbecii trebuie să evite...

Citeste mai mult»
piersic

Florin Piersic a mărturisit care a fost cel mai mare vis...

Citeste mai mult»
Shakira

Shakira va fi judecată în Spania pentru fraudă fiscală....

Citeste mai mult»
william

Prinţul William şi Kate nu doresc o ceremonie amplă prin...

Citeste mai mult»
horoscop 5 martie 2021

Horoscop 26 septembrie 2022: Berbecii au parte de...

Citeste mai mult»
elisabeta

După decesul reginei Elisabeta a II-a, preţul de vânzare...

Citeste mai mult»
prodan

Poliţie: Anamaria Prodan a făcut, în februarie, plângere...

Citeste mai mult»

Rihanna va susţine concertul de la pauza Super Bowl, din...

Citeste mai mult»
Hilary Mantel

Scriitoarea Hilary Mantel, de două ori premiată Booker, a...

Citeste mai mult»
 Daniel Craig

Viitorul James Bond va fi „în slujba Majestăţii Sale...

Citeste mai mult»
zodie capricorn

Horoscop 23 septembrie 2022. Gemenii pun capăt unei...

Citeste mai mult»
cafea

Cum să îmbunătățești gustul cafelei. Ingredientele pe...

Citeste mai mult»
william

Prinţul William le-a mulţumit voluntarilor şi membrilor...

Citeste mai mult»
 Elton John

Joe Biden îl invită pe Elton John, vineri, la Casa Albă...

Citeste mai mult»
pijamale

Care sunt tendințele de toamnă pentru pijamale

Citeste mai mult»
Juliette Binoche

Juliette Binoche: Trebuie să spunem ''nu'' rolurilor de...

Citeste mai mult»
Regina Margrethe a II-a a Danemarcei

Regina Danemarcei, diagnosticată cu COVID-19 după ce a...

Citeste mai mult»
globuri

Globurile de Aur, afectate de o serie de scandaluri,...

Citeste mai mult»
Mark Zuckerberg

Mark Zuckerberg şi soţia sa Priscilla Chan aşteaptă al...

Citeste mai mult»
horoscop

Horoscop 21 septembrie 2022: Berbecii au noroc de bani,...

Citeste mai mult»
William și Harry

William şi Harry, împreună la funeraliile Reginei...

Citeste mai mult»
regina elisabeta

Familia Regală, mesaj după înmormântarea reginei...

Citeste mai mult»

Cum te poţi bucura de masa de Crăciun, fără să faci excese

De în Diete 22 dec 2015

Crăciunul se apropie cu paşi repezi, iar în fiecare casă se pregătesc mâncăruri româneşti, tradiţionale, menite să bucure oaspeţii adunaţi în jurul mesei. Însă dacă nu reuşeşti să păstrezi un echilibru şi vrei să nu cazi în capcana exceselor alimentare, află ce recomandări au medicii nutriţionişti pentru această perioadă a anului.

masa de Craciun

Mâncărurile tradiţionale româneşti sunt foarte apreciate pentru savoare şi culoare, însă în sunt general grele, mai ales atunci când o "porţie" înseamnă o farfurie generos umplută.

Însă specialiştii îţi spun cum te poţi bucura din plin de masa de Crăciun şi de spiritul de sărbătoare, fără să creezi probleme de sănătate şi fără să adăugi kilograme în plus corpului tău.

Iată cum faci bucatele tradiţionale mai uşoare, păstrând savoarea şi semnificaţia lor.

Pregătirea mesei de Crăciun începe la Ignat, atunci când se taie porcul, ingredientul tradiţional care stă la baza celor mai multe bucate de Crăciun.

Piftia, cârnaţii, caltaboşul şi sarmalele nu lipsesc de pe mesele noastre, iar salatele cele mai pregătite sunt salata beouf şi salata de vinete. Cu câteva "trucuri" de preparare, dar şi cu puţină atenţie la porţia consumată şi la ordinea felurilor, masa de Crăciun poate fi un prilej de bucurie, evitând neajunsurile.

"Piftia este unul din preparatele care se serveşte la începutul festinului gastronomic ce marchează sărbătoarea Crăciunului şi care se poate transforma într-un preparat uşor, rămânând foarte gustos", explică Gabriela Berechet, dr. ing. consultant în gastronomie şi tehnologii alimentare.

"Adăugând morcov, ceapă, ţelină şi pătrunjel rădăcină în timpul fierberii, alături de condimentele dorite, vom îmbogăţi mult gustul preparatului. Prin urmare, cantitatea de sare necesară va fi mult mai mică, făcând piftia potrivită chiar şi pentru cei care trebuie să mănânce mai puţin sărat. Pentru a degresa piftia cât mai bine, "supa" se strecoară printr-o sită căptuşită cu tifon, îmbibat în apă rece. Astfel, se separă atât particulele în suspensie, dar şi grăsimea.

Proporţia bună dintre carne şi aspic este de o treime carne la două treimi aspic, iar pentru o porţionare uşoară, dar şi pentru un aspect deosebit, putem pune piftia caldă în pahare sau forme de dimensiuni potrivite, lăsându-le apoi la frigider.

O porţie de piftie trebuie să aibă nu mai mult de 150 g (aproximativ 45 calorii), dacă este singura gustare consumată, sau 50 g - dacă gustarea este alcătuită din mai multe preparate", a adăugat dr. ing. Gabriela Berechet.

sarmale

Servite cu mămăligă, ardei iute și smântână sau iaurt, sarmalele reprezintă felul principal al mesei de Crăciun.

Iată şi câteva secrete pentru a prepara sarmale gustoase, dar şi sănătoase, oferite de dr. ing. Gabriela Berechet:

"Proporţia dintre carne şi adaosuri trebuie să fie de o treime carne la două treimi adaosuri. Iar dacă obişnuiţi să înăbuşiţi ceapa, folosiţi ulei sau margarină tartinabilă în loc de untură. În felul acesta echilibrăm puțin calitatea grăsimilor din preparat", spune specialista.

O porţie de sarmale nu depăşeşte 250 g (aproximativ 460 calorii), porţia conţinând: 150 g sarmaluţe (3 rulouri), 50 g varză tocată înăbuşită şi 100 g mămăligă şi adaosuri (costiţă afumată, ardei iute, smântână sau iaurt), a adăugat dr. ing. Gabriela Berechet.

Pentru salata beouf este bine să folosim o maioneză light şi să avem grijă la cantitatea de sare adaugată (murăturile din salată aduc destul de multă sare). Salata de vinete devine mult mai uşoară dacă adăugăm dovlecel fiert şi bine scurs, iar ceapa este mai întâi opărită un minut şi apoi tocată.

Combină plăcerile culinare cu activitatea fizică

Pe de altă parte, nu uita de mişcare în perioada sărbătorilor. Activităţile fizice trebuie incluse în programul zilnic, pentru a te menţine în formă, spun specialiştii. Tot acum, trebuie să variezi alimentele la fiecare masă, în aşa fel încât un meniu "greu" să alterneze cu unul simplu şi uşor.

"Recomandarea mea este aceea de a combina plăcerile culinare cu activitatea fizică: fie că vorbim de o plimbare, dans, patinaj sau chiar schiat, vom urmări să creştem consumul de calorii, prevenind astfel acumularea de kilograme în exces, petrecându-ne timpul în mod plăcut, alături de cei dragi", spune dr. Ciprian Constantin, şeful Departamentului de Diabet şi Nutriţie al Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central "Carol Davila".

"Apoi, este de dorit să ne echilibrăm pe cât posibil alimentaţia în această perioadă, compensând abundenţa mesei de sărbătoare cu variante cât mai uşoare pentru celelalte mese din zi. Micul-dejun este o ocazie bună de a balansa aportul de grăsimi ce cresc colesterolul prin consumul de acizi graşi esenţiali Omega 3 şi 6 (un sandviş cu o margarină de bună calitate sau cu somon), iar seara, cina va trebui să fie foarte uşoară sau vom sări de tot peste cină dacă masa festivă s-a prelungit până spre ora 18.00", a mai explicat dr. Ciprian Constantin

Galerie foto
Tag-uri: , , , , , , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK
Articole similare

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Diete
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
04 oct