felix

Noi detalii în cazul morții lui Felix Baumgartner....

Citeste mai mult»
Helen Mirren

Actrița Helen Mirren, tranșantă la 80 de ani. „Urăsc...

Citeste mai mult»
roger

Legendarul Roger Federer este miliardar, conform Forbes....

Citeste mai mult»
emily

Tragedie la filmările din Veneţia pentru serialul "Emily...

Citeste mai mult»
Mihai Călin și soția sa

Mihai Călin, despre căsnicia sa de 22 de ani: „Viața te...

Citeste mai mult»
serena

Serena Williams dezvăluie cum a slăbit. "Pur şi simplu nu...

Citeste mai mult»
jackpot

Mega jackpot de 250 de milioane de euro, câştigat în...

Citeste mai mult»
ian

Gheorghe Hagi a devenit bunic. Ianis şi soţia sa Elena...

Citeste mai mult»
Nadeen Ayoub

Ea e tânăra care va reprezenta Palestina la Miss...

Citeste mai mult»
Matthew Perry

„Regina ketaminei” va pleda vinovată în cazul morții...

Citeste mai mult»
Printul William & Kate Middleton

Prinţul şi prinţesa de Wales se vor muta într-o casă nouă...

Citeste mai mult»
Shakira

Shakira anulează un concert din septembrie în Republica...

Citeste mai mult»
Marius Borg Hoiby

Fiul cel mare al prințesei moștenitoare a Norvegiei,...

Citeste mai mult»
ochi

Obiceiul aparent inofensiv care poate afecta grav vederea

Citeste mai mult»
Priscilla Presley

Foştii parteneri de afaceri ai Priscillei Presley au...

Citeste mai mult»
Melania Trump

Melania Trump ameninţă că îl va da în judecată pe Hunter...

Citeste mai mult»
Freddie Mercury

Fiica „secretă” a lui Freddie Mercury vorbește pentru...

Citeste mai mult»
felix

Felix Baumgartner avea o asigurare de 500 de milioane de...

Citeste mai mult»
Daniel Day-Lewis

Daniel Day-Lewis revine pe ecrane pentru a juca în filmul...

Citeste mai mult»
Harry și Meghan Markle

Prinţul Harry şi Meghan Markle şi-au prelungit...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Taylor Swift anunță un nou album, intitulat 'The Life of...

Citeste mai mult»
madonna

Cântăreața Madonna face apel la donații pentru 'copiii...

Citeste mai mult»
emma

Emma Thompson spune că Donald Trump a invitat-o la o...

Citeste mai mult»
banderas

Antonio Banderas exclude posibilitatea pensionării la...

Citeste mai mult»
Rafael Nadal

Rafael Nadal a devenit tată pentru a doua oară. Soţia sa...

Citeste mai mult»

Ciocolată împotriva gripei: descoperirea care ar putea...

Citeste mai mult»
Meghan Markle

„Ducesa dificilă” Meghan Markle, ignorată de prietenii...

Citeste mai mult»

Femeile cu mai mulți copii prezintă un risc de cancer mai...

Citeste mai mult»
sole

„Ziua AUREI” – prima campanie din România în care un...

Citeste mai mult»
Francis Ford Coppola

Regizorul american Francis Ford Coppola, după ce a fost...

Citeste mai mult»
Katy Perry

O admiratoare în vârstă de 12 ani a lui Katy Perry s-a...

Citeste mai mult»
Ozzy Osbourne

Ozzy Osbourne a murit din cauza unui stop cardiac

Citeste mai mult»
Lady Gaga

Lady Gaga a înregistrat o piesă pentru coloana sonoră a...

Citeste mai mult»
 Sean Combs

Un judecător american a refuzat eliberarea pe cauțiune a...

Citeste mai mult»
dua lipa

Dua Lipa se declară „recunoscătoare” după ce a primit...

Citeste mai mult»
oasis

Un fan Oasis a murit căzând de la tribuna superioară a...

Citeste mai mult»
Harry

Prinţul Harry, acuzat într-o biografie a ducelui de York...

Citeste mai mult»
asky

De ce să alegi un hotel cu plajă privată pentru...

Citeste mai mult»
arnold

Ce alimente a exclus Arnold Schwarzenegger din meniul...

Citeste mai mult»
justin

Justin Timberlake a anunțat că suferă de boala Lyme

Citeste mai mult»

Cum te poţi bucura de masa de Crăciun, fără să faci excese

De în Diete 22 dec 2015

Crăciunul se apropie cu paşi repezi, iar în fiecare casă se pregătesc mâncăruri româneşti, tradiţionale, menite să bucure oaspeţii adunaţi în jurul mesei. Însă dacă nu reuşeşti să păstrezi un echilibru şi vrei să nu cazi în capcana exceselor alimentare, află ce recomandări au medicii nutriţionişti pentru această perioadă a anului.

masa de Craciun

Mâncărurile tradiţionale româneşti sunt foarte apreciate pentru savoare şi culoare, însă în sunt general grele, mai ales atunci când o "porţie" înseamnă o farfurie generos umplută.

Însă specialiştii îţi spun cum te poţi bucura din plin de masa de Crăciun şi de spiritul de sărbătoare, fără să creezi probleme de sănătate şi fără să adăugi kilograme în plus corpului tău.

Iată cum faci bucatele tradiţionale mai uşoare, păstrând savoarea şi semnificaţia lor.

Pregătirea mesei de Crăciun începe la Ignat, atunci când se taie porcul, ingredientul tradiţional care stă la baza celor mai multe bucate de Crăciun.

Piftia, cârnaţii, caltaboşul şi sarmalele nu lipsesc de pe mesele noastre, iar salatele cele mai pregătite sunt salata beouf şi salata de vinete. Cu câteva "trucuri" de preparare, dar şi cu puţină atenţie la porţia consumată şi la ordinea felurilor, masa de Crăciun poate fi un prilej de bucurie, evitând neajunsurile.

"Piftia este unul din preparatele care se serveşte la începutul festinului gastronomic ce marchează sărbătoarea Crăciunului şi care se poate transforma într-un preparat uşor, rămânând foarte gustos", explică Gabriela Berechet, dr. ing. consultant în gastronomie şi tehnologii alimentare.

"Adăugând morcov, ceapă, ţelină şi pătrunjel rădăcină în timpul fierberii, alături de condimentele dorite, vom îmbogăţi mult gustul preparatului. Prin urmare, cantitatea de sare necesară va fi mult mai mică, făcând piftia potrivită chiar şi pentru cei care trebuie să mănânce mai puţin sărat. Pentru a degresa piftia cât mai bine, "supa" se strecoară printr-o sită căptuşită cu tifon, îmbibat în apă rece. Astfel, se separă atât particulele în suspensie, dar şi grăsimea.

Proporţia bună dintre carne şi aspic este de o treime carne la două treimi aspic, iar pentru o porţionare uşoară, dar şi pentru un aspect deosebit, putem pune piftia caldă în pahare sau forme de dimensiuni potrivite, lăsându-le apoi la frigider.

O porţie de piftie trebuie să aibă nu mai mult de 150 g (aproximativ 45 calorii), dacă este singura gustare consumată, sau 50 g - dacă gustarea este alcătuită din mai multe preparate", a adăugat dr. ing. Gabriela Berechet.

sarmale

Servite cu mămăligă, ardei iute și smântână sau iaurt, sarmalele reprezintă felul principal al mesei de Crăciun.

Iată şi câteva secrete pentru a prepara sarmale gustoase, dar şi sănătoase, oferite de dr. ing. Gabriela Berechet:

"Proporţia dintre carne şi adaosuri trebuie să fie de o treime carne la două treimi adaosuri. Iar dacă obişnuiţi să înăbuşiţi ceapa, folosiţi ulei sau margarină tartinabilă în loc de untură. În felul acesta echilibrăm puțin calitatea grăsimilor din preparat", spune specialista.

O porţie de sarmale nu depăşeşte 250 g (aproximativ 460 calorii), porţia conţinând: 150 g sarmaluţe (3 rulouri), 50 g varză tocată înăbuşită şi 100 g mămăligă şi adaosuri (costiţă afumată, ardei iute, smântână sau iaurt), a adăugat dr. ing. Gabriela Berechet.

Pentru salata beouf este bine să folosim o maioneză light şi să avem grijă la cantitatea de sare adaugată (murăturile din salată aduc destul de multă sare). Salata de vinete devine mult mai uşoară dacă adăugăm dovlecel fiert şi bine scurs, iar ceapa este mai întâi opărită un minut şi apoi tocată.

Combină plăcerile culinare cu activitatea fizică

Pe de altă parte, nu uita de mişcare în perioada sărbătorilor. Activităţile fizice trebuie incluse în programul zilnic, pentru a te menţine în formă, spun specialiştii. Tot acum, trebuie să variezi alimentele la fiecare masă, în aşa fel încât un meniu "greu" să alterneze cu unul simplu şi uşor.

"Recomandarea mea este aceea de a combina plăcerile culinare cu activitatea fizică: fie că vorbim de o plimbare, dans, patinaj sau chiar schiat, vom urmări să creştem consumul de calorii, prevenind astfel acumularea de kilograme în exces, petrecându-ne timpul în mod plăcut, alături de cei dragi", spune dr. Ciprian Constantin, şeful Departamentului de Diabet şi Nutriţie al Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central "Carol Davila".

"Apoi, este de dorit să ne echilibrăm pe cât posibil alimentaţia în această perioadă, compensând abundenţa mesei de sărbătoare cu variante cât mai uşoare pentru celelalte mese din zi. Micul-dejun este o ocazie bună de a balansa aportul de grăsimi ce cresc colesterolul prin consumul de acizi graşi esenţiali Omega 3 şi 6 (un sandviş cu o margarină de bună calitate sau cu somon), iar seara, cina va trebui să fie foarte uşoară sau vom sări de tot peste cină dacă masa festivă s-a prelungit până spre ora 18.00", a mai explicat dr. Ciprian Constantin

Galerie foto
Tag-uri: , , , , , , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK
Articole similare

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Diete
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
26 aug