nasty

"NASTY", documentarul despre Ilie Năstase, în selecţia...

Citeste mai mult»
Regele Harald

Regele Harald al V-lea al Norvegiei, în vârstă de 87 de...

Citeste mai mult»
louis

William şi Kate mulţumesc publicului pentru mesajele...

Citeste mai mult»
cataracta

Cum te recuperezi după operația de cataractă?

Citeste mai mult»
covid-19

Un caz rar al unui pacient infectat cu coronavirus timp...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Prima zi de record a lui Taylor Swift pe Spotify cu...

Citeste mai mult»
becks

Spice Girls s-au reunit la petrecerea de 50 de ani a...

Citeste mai mult»
armani

Giorgio Armani nu mai exclude vânzarea imperiului său de...

Citeste mai mult»
Taylor Swift

Taylor Swift a lansat un nou album, gata să doboare toate...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon, decorat de Ucraina pentru sprijinul său în...

Citeste mai mult»
Harry Styles

O admiratoare a lui Harry Styles, încarcerată după ce i-a...

Citeste mai mult»
Printesa Diana

Rochii ale prinţesei Diana, expuse la Hong Kong înainte...

Citeste mai mult»
bon jovi

Un serial documentar despre Bon Jovi oferă detalii despre...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William participă la primul său angajament public...

Citeste mai mult»
prezentare

Casa de modă Dior a prezentat la New York o colecţie...

Citeste mai mult»
Monica

Monica Bîrlădeanu, dezvăluiri despre provocările...

Citeste mai mult»
amalia

Moştenitoarea tronului olandez a fugit în Spania din...

Citeste mai mult»
celine dion

Un documentar despre boala de care suferă Céline Dion va...

Citeste mai mult»
vin

Un restaurant din Italia oferă o sticlă de vin gratuită...

Citeste mai mult»
chefi

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu şi Cătălin Scărlătescu...

Citeste mai mult»
Guy Ritchie

Guy Ritchie revine pe marile ecrane cu un film despre o...

Citeste mai mult»
Stormy Daniels

Cine este Stormy Daniels, femeia aflată în centrul...

Citeste mai mult»
tuns

Top 5 stiluri ce revin la modă

Citeste mai mult»
pacanele

Fetele știu să se distreze: păcănele online cu modă și...

Citeste mai mult»
ulei

Beneficiile pentru sănătate ale uleiului de măsline

Citeste mai mult»
Harry și Meghan Markle

Harry şi Meghan vor produce două seriale Netflix despre...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Muzica lui Taylor Swift revine pe TikTok, chiar dacă casa...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William şi fiul său cel mare, George, au asistat...

Citeste mai mult»
portofel

Alegerea portofelului de damă din piele în funcție de...

Citeste mai mult»
Sebastian Stan

Sebastian Stan se transformă în tânărul Donald Trump în...

Citeste mai mult»
Bjorn Ulvaeus

Bjorn Ulvaeus a reflectat asupra succesului şi...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon nu va face apel la plasarea sa sub tutelă...

Citeste mai mult»
Alec Baldwin

Împuşcături mortale la filmările "Rust" - Alec Baldwin "a...

Citeste mai mult»
Jonathan Majors

Actorul Jonathan Majors scapă de închisoare pentru...

Citeste mai mult»
michael douglas

Michael Douglas a aflat, în cadrul emisiunii "Finding...

Citeste mai mult»
powerball

Un jucător la loteria Powerball a câştigat un jackpot de...

Citeste mai mult»
Sacha Baron Cohen si Isla Fisher

Sacha Baron Cohen şi Isla Fisher divorţează după 13 ani...

Citeste mai mult»
Reese Witherspoon

Compania actriţei Reese Witherspoon va produce un serial...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon a fost plasat sub 'tutelă consolidată'

Citeste mai mult»
gineco

Menopauza: Ce este, când apare și care sunt simptomele

Citeste mai mult»

Cum te poţi bucura de masa de Crăciun, fără să faci excese

De în Diete 22 dec 2015

Crăciunul se apropie cu paşi repezi, iar în fiecare casă se pregătesc mâncăruri româneşti, tradiţionale, menite să bucure oaspeţii adunaţi în jurul mesei. Însă dacă nu reuşeşti să păstrezi un echilibru şi vrei să nu cazi în capcana exceselor alimentare, află ce recomandări au medicii nutriţionişti pentru această perioadă a anului.

masa de Craciun

Mâncărurile tradiţionale româneşti sunt foarte apreciate pentru savoare şi culoare, însă în sunt general grele, mai ales atunci când o "porţie" înseamnă o farfurie generos umplută.

Însă specialiştii îţi spun cum te poţi bucura din plin de masa de Crăciun şi de spiritul de sărbătoare, fără să creezi probleme de sănătate şi fără să adăugi kilograme în plus corpului tău.

Iată cum faci bucatele tradiţionale mai uşoare, păstrând savoarea şi semnificaţia lor.

Pregătirea mesei de Crăciun începe la Ignat, atunci când se taie porcul, ingredientul tradiţional care stă la baza celor mai multe bucate de Crăciun.

Piftia, cârnaţii, caltaboşul şi sarmalele nu lipsesc de pe mesele noastre, iar salatele cele mai pregătite sunt salata beouf şi salata de vinete. Cu câteva "trucuri" de preparare, dar şi cu puţină atenţie la porţia consumată şi la ordinea felurilor, masa de Crăciun poate fi un prilej de bucurie, evitând neajunsurile.

"Piftia este unul din preparatele care se serveşte la începutul festinului gastronomic ce marchează sărbătoarea Crăciunului şi care se poate transforma într-un preparat uşor, rămânând foarte gustos", explică Gabriela Berechet, dr. ing. consultant în gastronomie şi tehnologii alimentare.

"Adăugând morcov, ceapă, ţelină şi pătrunjel rădăcină în timpul fierberii, alături de condimentele dorite, vom îmbogăţi mult gustul preparatului. Prin urmare, cantitatea de sare necesară va fi mult mai mică, făcând piftia potrivită chiar şi pentru cei care trebuie să mănânce mai puţin sărat. Pentru a degresa piftia cât mai bine, "supa" se strecoară printr-o sită căptuşită cu tifon, îmbibat în apă rece. Astfel, se separă atât particulele în suspensie, dar şi grăsimea.

Proporţia bună dintre carne şi aspic este de o treime carne la două treimi aspic, iar pentru o porţionare uşoară, dar şi pentru un aspect deosebit, putem pune piftia caldă în pahare sau forme de dimensiuni potrivite, lăsându-le apoi la frigider.

O porţie de piftie trebuie să aibă nu mai mult de 150 g (aproximativ 45 calorii), dacă este singura gustare consumată, sau 50 g - dacă gustarea este alcătuită din mai multe preparate", a adăugat dr. ing. Gabriela Berechet.

sarmale

Servite cu mămăligă, ardei iute și smântână sau iaurt, sarmalele reprezintă felul principal al mesei de Crăciun.

Iată şi câteva secrete pentru a prepara sarmale gustoase, dar şi sănătoase, oferite de dr. ing. Gabriela Berechet:

"Proporţia dintre carne şi adaosuri trebuie să fie de o treime carne la două treimi adaosuri. Iar dacă obişnuiţi să înăbuşiţi ceapa, folosiţi ulei sau margarină tartinabilă în loc de untură. În felul acesta echilibrăm puțin calitatea grăsimilor din preparat", spune specialista.

O porţie de sarmale nu depăşeşte 250 g (aproximativ 460 calorii), porţia conţinând: 150 g sarmaluţe (3 rulouri), 50 g varză tocată înăbuşită şi 100 g mămăligă şi adaosuri (costiţă afumată, ardei iute, smântână sau iaurt), a adăugat dr. ing. Gabriela Berechet.

Pentru salata beouf este bine să folosim o maioneză light şi să avem grijă la cantitatea de sare adaugată (murăturile din salată aduc destul de multă sare). Salata de vinete devine mult mai uşoară dacă adăugăm dovlecel fiert şi bine scurs, iar ceapa este mai întâi opărită un minut şi apoi tocată.

Combină plăcerile culinare cu activitatea fizică

Pe de altă parte, nu uita de mişcare în perioada sărbătorilor. Activităţile fizice trebuie incluse în programul zilnic, pentru a te menţine în formă, spun specialiştii. Tot acum, trebuie să variezi alimentele la fiecare masă, în aşa fel încât un meniu "greu" să alterneze cu unul simplu şi uşor.

"Recomandarea mea este aceea de a combina plăcerile culinare cu activitatea fizică: fie că vorbim de o plimbare, dans, patinaj sau chiar schiat, vom urmări să creştem consumul de calorii, prevenind astfel acumularea de kilograme în exces, petrecându-ne timpul în mod plăcut, alături de cei dragi", spune dr. Ciprian Constantin, şeful Departamentului de Diabet şi Nutriţie al Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central "Carol Davila".

"Apoi, este de dorit să ne echilibrăm pe cât posibil alimentaţia în această perioadă, compensând abundenţa mesei de sărbătoare cu variante cât mai uşoare pentru celelalte mese din zi. Micul-dejun este o ocazie bună de a balansa aportul de grăsimi ce cresc colesterolul prin consumul de acizi graşi esenţiali Omega 3 şi 6 (un sandviş cu o margarină de bună calitate sau cu somon), iar seara, cina va trebui să fie foarte uşoară sau vom sări de tot peste cină dacă masa festivă s-a prelungit până spre ora 18.00", a mai explicat dr. Ciprian Constantin

Galerie foto
Tag-uri: , , , , , , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK
Articole similare

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Diete
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
24 apr