Violeta Bănică

Violeta Bănică, despre celebritatea părinților și ce...

Citeste mai mult»
Michael Madsen

Cauzele morţii actorului Michael Madsen, dezvăluite

Citeste mai mult»
fiv

Nu aștepta prea mult, alege FIV: Când este momentul să...

Citeste mai mult»
marin

Andreea Marin și Adrian Brâncoveanu s-au despărțit după...

Citeste mai mult»
barbie

Mattel a prezentat prima sa păpușă Barbie care 'suferă'...

Citeste mai mult»
Elton John

Mick Jagger și Elton John, printre vedetele britanice...

Citeste mai mult»
kel

Kelly Osbourne, fiica lui Ozzy, a fost cerută în...

Citeste mai mult»
chanel

Colecția haute couture toamnă-iarnă a casei de modă...

Citeste mai mult»
fff

Specialiștii Momirov Cosmetics te învață cum să-ți...

Citeste mai mult»
Irina Fodor

Irina Fodor dezvăluie care este secretul siluetei sale:...

Citeste mai mult»
ney

Neymar şi Bruna Biancardi au devenit din nou părinţi. Ei...

Citeste mai mult»
 Katy Perry și Orlando Bloom

Katy Perry și Orlando Bloom s-au despărțit după nouă ani...

Citeste mai mult»
A$AP Rocky

Rapperul american A$AP Rocky și-a anulat participarea la...

Citeste mai mult»
michael

Michael Madsen, actorul din „Reservoir Dogs” şi „Kill...

Citeste mai mult»
irina si irinel columbeanu

Irina Columbeanu consideră că este responsabilitatea ei...

Citeste mai mult»
Kanye West

Australia anulează viza rapperului Kanye West din cauza...

Citeste mai mult»
Richard Gere

Richard Gere promite că va lupta în continuare pentru...

Citeste mai mult»
Prințesa Kate

Prințesa Kate a dezvăluit că a trebuit să afișeze în...

Citeste mai mult»
Mel Gibson

Mel Gibson a ajuns recent la Muntele Athos şi laudă...

Citeste mai mult»
P. Diddy

P. Diddy, achitat de trafic sexual şi asociere de...

Citeste mai mult»
EC

Revoluție: SOLE.ro lansează prima campanie "Beauty ×...

Citeste mai mult»
Corina Caragea

Ce a pățit Corina Caragea înainte de prima ei apariție în...

Citeste mai mult»
charles si camilla

Călătoria în Samoa, pe primul loc în clasamentul celor...

Citeste mai mult»
Jeff Bezos și Lauren Sanchez

Charlize Theron și Rosie O'Donell critică nunta lui Jeff...

Citeste mai mult»
Emma Răducanu

Emma Răducanu pune capăt zvonurilor privind o idilă cu...

Citeste mai mult»
Kira

Gheorghe Hagi a devenit socru mic: Kira s-a căsătorit

Citeste mai mult»
jesus

O presupusă complice, arestată în Venezuela, în urma...

Citeste mai mult»
Marion Cotillard

Actorii francezi Marion Cotillard și Guillaume Canet...

Citeste mai mult»
Thalia Besson

Thalia Besson, fiica regizorului Luc Besson, revine...

Citeste mai mult»
Brad Pitt

Casa lui Brad Pitt din Los Angeles a fost spartă. Hoţii...

Citeste mai mult»
Jeff Bezos și Lauren2

Jeff Bezos și logodnica sa au ajuns la Veneția pentru...

Citeste mai mult»
Kevin Spacey

Kevin Spacey declară că îi iartă pe cei care s-au grăbit...

Citeste mai mult»
Daisy Edgar-Jones

Daisy Edgar-Jones va juca în noua adaptare...

Citeste mai mult»
Koba LaD

Rapperul Koba LaD, în fața justiției după un accident mortal

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Taylor Swift și Travis Kelce, pentru prima dată în...

Citeste mai mult»
masina

Recondiționarea turbinei: o soluție eficientă pentru...

Citeste mai mult»
crbl

De ce a șters CRBL pozele cu iubita de pe rețelele de...

Citeste mai mult»
Jeff Bezos și Lauren

Nunta miliardarului Jeff Bezos stârnește multă agitație...

Citeste mai mult»
Johnny Depp

Johnny Depp a revenit asupra procesului său împotriva lui...

Citeste mai mult»
Jeff Bezos și Lauren

Greenpeace se alătură protestelor față de nunta lui Bezos...

Citeste mai mult»

Cum te poţi bucura de masa de Crăciun, fără să faci excese

De în Diete 22 dec 2015

Crăciunul se apropie cu paşi repezi, iar în fiecare casă se pregătesc mâncăruri româneşti, tradiţionale, menite să bucure oaspeţii adunaţi în jurul mesei. Însă dacă nu reuşeşti să păstrezi un echilibru şi vrei să nu cazi în capcana exceselor alimentare, află ce recomandări au medicii nutriţionişti pentru această perioadă a anului.

masa de Craciun

Mâncărurile tradiţionale româneşti sunt foarte apreciate pentru savoare şi culoare, însă în sunt general grele, mai ales atunci când o "porţie" înseamnă o farfurie generos umplută.

Însă specialiştii îţi spun cum te poţi bucura din plin de masa de Crăciun şi de spiritul de sărbătoare, fără să creezi probleme de sănătate şi fără să adăugi kilograme în plus corpului tău.

Iată cum faci bucatele tradiţionale mai uşoare, păstrând savoarea şi semnificaţia lor.

Pregătirea mesei de Crăciun începe la Ignat, atunci când se taie porcul, ingredientul tradiţional care stă la baza celor mai multe bucate de Crăciun.

Piftia, cârnaţii, caltaboşul şi sarmalele nu lipsesc de pe mesele noastre, iar salatele cele mai pregătite sunt salata beouf şi salata de vinete. Cu câteva "trucuri" de preparare, dar şi cu puţină atenţie la porţia consumată şi la ordinea felurilor, masa de Crăciun poate fi un prilej de bucurie, evitând neajunsurile.

"Piftia este unul din preparatele care se serveşte la începutul festinului gastronomic ce marchează sărbătoarea Crăciunului şi care se poate transforma într-un preparat uşor, rămânând foarte gustos", explică Gabriela Berechet, dr. ing. consultant în gastronomie şi tehnologii alimentare.

"Adăugând morcov, ceapă, ţelină şi pătrunjel rădăcină în timpul fierberii, alături de condimentele dorite, vom îmbogăţi mult gustul preparatului. Prin urmare, cantitatea de sare necesară va fi mult mai mică, făcând piftia potrivită chiar şi pentru cei care trebuie să mănânce mai puţin sărat. Pentru a degresa piftia cât mai bine, "supa" se strecoară printr-o sită căptuşită cu tifon, îmbibat în apă rece. Astfel, se separă atât particulele în suspensie, dar şi grăsimea.

Proporţia bună dintre carne şi aspic este de o treime carne la două treimi aspic, iar pentru o porţionare uşoară, dar şi pentru un aspect deosebit, putem pune piftia caldă în pahare sau forme de dimensiuni potrivite, lăsându-le apoi la frigider.

O porţie de piftie trebuie să aibă nu mai mult de 150 g (aproximativ 45 calorii), dacă este singura gustare consumată, sau 50 g - dacă gustarea este alcătuită din mai multe preparate", a adăugat dr. ing. Gabriela Berechet.

sarmale

Servite cu mămăligă, ardei iute și smântână sau iaurt, sarmalele reprezintă felul principal al mesei de Crăciun.

Iată şi câteva secrete pentru a prepara sarmale gustoase, dar şi sănătoase, oferite de dr. ing. Gabriela Berechet:

"Proporţia dintre carne şi adaosuri trebuie să fie de o treime carne la două treimi adaosuri. Iar dacă obişnuiţi să înăbuşiţi ceapa, folosiţi ulei sau margarină tartinabilă în loc de untură. În felul acesta echilibrăm puțin calitatea grăsimilor din preparat", spune specialista.

O porţie de sarmale nu depăşeşte 250 g (aproximativ 460 calorii), porţia conţinând: 150 g sarmaluţe (3 rulouri), 50 g varză tocată înăbuşită şi 100 g mămăligă şi adaosuri (costiţă afumată, ardei iute, smântână sau iaurt), a adăugat dr. ing. Gabriela Berechet.

Pentru salata beouf este bine să folosim o maioneză light şi să avem grijă la cantitatea de sare adaugată (murăturile din salată aduc destul de multă sare). Salata de vinete devine mult mai uşoară dacă adăugăm dovlecel fiert şi bine scurs, iar ceapa este mai întâi opărită un minut şi apoi tocată.

Combină plăcerile culinare cu activitatea fizică

Pe de altă parte, nu uita de mişcare în perioada sărbătorilor. Activităţile fizice trebuie incluse în programul zilnic, pentru a te menţine în formă, spun specialiştii. Tot acum, trebuie să variezi alimentele la fiecare masă, în aşa fel încât un meniu "greu" să alterneze cu unul simplu şi uşor.

"Recomandarea mea este aceea de a combina plăcerile culinare cu activitatea fizică: fie că vorbim de o plimbare, dans, patinaj sau chiar schiat, vom urmări să creştem consumul de calorii, prevenind astfel acumularea de kilograme în exces, petrecându-ne timpul în mod plăcut, alături de cei dragi", spune dr. Ciprian Constantin, şeful Departamentului de Diabet şi Nutriţie al Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central "Carol Davila".

"Apoi, este de dorit să ne echilibrăm pe cât posibil alimentaţia în această perioadă, compensând abundenţa mesei de sărbătoare cu variante cât mai uşoare pentru celelalte mese din zi. Micul-dejun este o ocazie bună de a balansa aportul de grăsimi ce cresc colesterolul prin consumul de acizi graşi esenţiali Omega 3 şi 6 (un sandviş cu o margarină de bună calitate sau cu somon), iar seara, cina va trebui să fie foarte uşoară sau vom sări de tot peste cină dacă masa festivă s-a prelungit până spre ora 18.00", a mai explicat dr. Ciprian Constantin

Galerie foto
Tag-uri: , , , , , , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK
Articole similare

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Diete
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
11 iul