Matthew Perry

Unul dintre cei doi medici acuzaţi de moartea lui Matthew...

Citeste mai mult»
Melania Trump

Melania Trump apără dreptul la avort, în memoriile sale...

Citeste mai mult»
Nana Mouskouri

Nana Mouskouri îşi ia adio de la scenă, la aproape 90 de ani

Citeste mai mult»
 Lauryn Hill

Cântăreaţa Lauryn Hill a fost dată în judecată pentru...

Citeste mai mult»
sarah

O femeie, care s-a căsătorit cu ea însăşi, şi-a...

Citeste mai mult»
pdiddy

P. Diddy, care este deja inculpat şi arestat, acuzat de...

Citeste mai mult»
John Amos

Actorul John Amos, vedetă a serialelor din anii 1970...

Citeste mai mult»
Mihaela Tatu

Adevăratul motiv pentru care Mihaela Tatu a divorțat de...

Citeste mai mult»
Printesa Beatrice

Prinţesa Beatrice a Marii Britanii aşteaptă al doilea copil

Citeste mai mult»
gina

Gina Schumacher, fiica lui Michael Schumacher, s-a...

Citeste mai mult»
miss

O concurentă de 80 de ani a ajuns în finala Miss Univers....

Citeste mai mult»
Kris Kristofferson

Kris Kristofferson, celebru cantautor şi actor, a murit...

Citeste mai mult»
lewis

Un star de la Hollywood a trecut cu oile peste un pod din...

Citeste mai mult»
Maggie

Maggie Smith, profesoara de ”metamorfoză” din Harry...

Citeste mai mult»
Johnny Depp

Johnny Depp, boicotat de presa internaţională la...

Citeste mai mult»
Naomi Campbell

Marea Britanie îi interzice supermodelului Naomi Campbell...

Citeste mai mult»
clino

Clinostatism: ce este și cum ne afectează sănătatea?

Citeste mai mult»
glet

Cum să transformi interiorul locuinței tale?

Citeste mai mult»
tineri

De ce tinerii din ziua de azi par mai bătrâni. Cum...

Citeste mai mult»
Kate Winslet

Kate Winslet interpretează o fotojurnalistă din Al Doilea...

Citeste mai mult»
Marinella

Cântăreaţa greacă Marinella a suferit un accident...

Citeste mai mult»
Meryl streep 2

Meryl Streep: Pisicile au mai multă libertate decât...

Citeste mai mult»
penguin

Un pui de pinguin imperial cu o greutate de peste 23 de...

Citeste mai mult»
charlie

Un documentar care explorează originile rrome ale lui...

Citeste mai mult»
Andreea Balan și Victor Cornea

Victor Cornea a împlinit 31 de ani. Ce mesaj emoționant...

Citeste mai mult»
Matthew Perry

Un pulover purtat de Matthew Perry în serialul „Friends”,...

Citeste mai mult»
alcool

Cum poate crește consumul de alcool riscul de cancer. Ce...

Citeste mai mult»
Regina Margrethe a II-a a Danemarcei

Regina Margrethe a II-a a Danemarcei a fost externată

Citeste mai mult»
tatiana

Cea mai bogată femeie din Rusia, deţinătoarea...

Citeste mai mult»
Bjorn Ulvaeus

Bjorn Ulvaeus, membru al grupului Abba, s-a căsătorit cu...

Citeste mai mult»
fayed

''Monstrul'' Al-Fayed avea elemente comune cu Savile,...

Citeste mai mult»
sophia loren

Marea actriţă Sophia Loren împlineşte 90 de ani

Citeste mai mult»
Kylie Minogue

Kylie Minogue anunţă un nou album şi cel mai mare turneu...

Citeste mai mult»
Regina Margrethe

Regina Margrethe a II-a a Danemarcei, spitalizată după ce...

Citeste mai mult»
Harvey Weinstein

Harvey Weinstein a pledat nevinovat pentru comiterea unui...

Citeste mai mult»
Mohamed Al Fayed

Mohamed Al Fayed, fost proprietar al Harrods, acuzat...

Citeste mai mult»
combs

Sean ”Diddy” Combs pledează nevinovat pentru trafic...

Citeste mai mult»
Billie Eilish

Billie Eilish a anunţat că o va susţine pe Kamala Harris...

Citeste mai mult»
Miley Cyrus

Miley Cyrus a fost dată în judecată, fiind acuzată că a...

Citeste mai mult»
teste

Care sunt simptomele sarcinii și când să faci un test?

Citeste mai mult»

Cum recunoşti caloriile care te menţin SUPLĂ

De în Diete 21 dec 2015

Este cea mai importantă diferenţă pe care trebuie să o ştii în domeniul nutriţiei: caloriile rele îţi distrug silueta şi sănătatea, caloriile bune te menţin suplă şi sănătoasă toată viaţa. În acest sens, o dietă sănătoasă este formată din surse de calorii bune, iar o dietă nesănătoasă înseamnă o dietă ce-ţi oferă prea multe calorii rele pentru corpul tău, care începe să reacţioneze ca atare (te îngraşi, te simţi prost, îmbătrâneşti prematur, te îmbolnăveşti).

specialist KiloStop

În materialul de astăzi medicul nutriționist Laura Ene îţi va arăta ce înseamnă cele 3 diferenţele dintre "bine" şi "rău" în lumea nutriţiei şi care sunt principalele surse de calorii bune şi calorii rele, a căror pondere în alimentaţie trebuie redusă la minimum.

Caloriile – unitatea de măsură a energiei oferite de alimente

Caloria este o măsură a energiei disponibile corpului, la fel cum litrul este unitatea de măsură pentru lichide. Când mănânci ceva, corpul tău primeşte numărul de unităţi energetice care se măsoară în calorii.

Citeşte mai multe articole din secţiunea Specialişti Feminis.ro.

Aşadar, caloriile nu sunt o componentă a alimentelor, ci reprezintă cantitatea de energie furnizată de conţinutul alimentelor în macronutrienţi – adică în carbohidraţi (glucide sau zaharuri), proteine şi grăsimi (lipide). Fiecare dintre acestea aduce un număr de calorii prin ardere.

Prin arderea unui gram de glucide (carbohidraţi sau zaharuri) se eliberează 4 calorii, prin arderea unui gram de proteine se eliberează tot 4 calorii, un gram de lipide are un aport energetic de 9 calorii, iar alcoolul eliberează 7 calorii per gram pur. Vitaminele şi mineralele din mâncare nu au calorii, dar sunt esenţiale pentru buna funcţionare a organismului.

Din păcate, nu toţi carbohidraţii sunt buni, există grăsimi bune şi grăsimi rele, iar alcoolul este rău şi hipercaloric din orice perspectivă ai privi lucrurile. Iată principalele 3 diferenţe dintre caloriile bune şi caloriile rele:

1. Diferenţa de calitate la nivel de macronutrienți şi micronutrienți

Carbohidraţii, "combustibilul" preferat al organismului şi principala lui sursă de energie, pot fi şi răi – zaharuri simple (sau glucide rafinate), şi buni – carbohidraţi complecşi sau glucidele cu eliberare lentă.

Carbohidraţii complecşi sunt absorbiţi mult mai lent de către organism decât cei simpli si sunt convertiţi mai degrabă în energie decât în grăsime. Sunt "buni" pentru că furnizează energie constantă pe parcursul zilei şi oferă o senzaţie de saţietate îndelungată. Sursele principale sunt cerealele integrale şi leguminoasele (fasole, mazăre, linte, soia).

Carbohidraţii simpli au fost cândva benefici, însă industria alimentară a înlăturat prin procesare fibrele alimentare, vitaminele şi mineralele şi astfel au rămas doar glucide simple, "rele", care se depun uşor sub formă de grăsime şi care determină creşteri şi scăderi bruşte ale glicemiei, influenţând într-un mod negativ apetitul şi senzaţia de foame. Două exemple relevante ar fi zahărul obţinut din sfecla de zahăr şi făina albă obţinută din cerealele integrale.

Proteinele de calitate sunt cele pe care organismul le foloseşte să funcţioneze corect, pentru că ele conţin toţi aminoacizii esenţiali şi provin din alimente care conţin o cantitate scăzută de grăsimi. Acestea pot fi de origine animală (peştele, carnea slabă, lactatele semidegresate, albuşul de ou) sau de origine vegetală (ciuperci, soia, leguminoase, seminţe etc.). Etalonul combinaţiei perfecte a proteinelor de calitate este reprezentat de albuşul de ou.

Grăsimile pot fi bune, rele şi foarte rele. Grăsimile bune sunt nesaturate (mononesaturate şi polinesaturate) sunt lichide la temperatura camerei şi se găsesc în special  în uleiuri (de măsline, canola, floarea soarelui, susan, soia, porumb etc.), nuci şi semninţe, avocado, tofu, peşte gras (somon, ton, macrou, hering, păstrăv).

Grăsimile rele sunt cele saturate sunt solide la temperatura camerei şi provin în special din surse animale, precum carnea grasă sau cu piele, mezeluri de orice fel, unt, untură, gălbenuş de ou, brânzeturi maturate şi fermentate, brânză topită, frişcă, îngheţate, caşcavaluri etc. Există şi anumite grăsimi vegetale saturate, precum uleiurile de nucă de cocos şi palmier.

Grăsimile foarte rele sunt hidrogenate sau trans, apar în cantităţi mici şi în unele lactate şi în anumite tipuri de carne, sunt în general produse sintetic în industria alimentară din grăsimi nesaturate printr-un proces numit hidrogenare. Acest proces transformă grăsimile vegetale, nesaturate, în grăsimi mai solide cu o durabilitate mai mare. Pe produsele care conţin aceste uleiuri trans trebuie să apară "ulei vegetal parţial hidrogenat". Produse precum prăjituri, fursecuri, biscuiţi, plăcinte, margarină, anumite sortimente de pâine, cartofii prăjiţi şi anumite sosuri pentru salate, dar şi unele snacks-uri pot avea scris pe etichetă "grăsimi vegetale hidrogenate".

Dincolo de această clasificare "bune-rele", alimentele trebuie privite ca pachete de nutrienţi care conţin fibre săţioase şi minerale care scad absorbția grăsimilor, precum şi vitamine care previn îmbătrânirea şi bolile prin capacitatea lor antioxidantă. În acest sens, legumele (în special cele verzi) sunt în top, urmate de cereale integrale, leguminoase, fructe, nuci şi seminţe. Prin contrast, zahărul, carnea grasă, margarina, alcoolul nu conţin deloc micronucrienţi, ci doar calorii multe şi goale...

2. Diferența de volum sau diferenţa dintre saţietate şi foame

Nu trebuie să fii nutriţionist ca să realizezi această diferenţă: o lingură de ulei are acelaşi număr de calorii cu 500 g de spanac, dar efectele asupra organismului tău după consum sunt complet diferite, atât la nivelul saţietăţii, cât şi la nivelul micro şi macronutrienţilor.

Alimentele cu densitate calorică mică (legumele, lactatele degresate, fructele) sunt cele care te ajută să slăbeşti pentru că sunt bogate în apă şi fibre şi sărace în grăsimi. Alimentele bogate în fibre, dar foarte sărace în grăsimi, precum legumele cu frunze verzi (varză, conopidă, broccoli, spanac, urzici, salate verzi etc.), sunt prima alegere într-o cură de slăbire.

Alimentele cu volum mic şi densitate calorică mare sunt în general bogate în grăsimi şi/sau carbohidraţi, adică în calorii rele: uleiul de orice fel, untul, margarina, zahărul, dulciurile, brânzeturile fermentate, carnea grasă, mezelurile, seminţele şi fructele în coajă tare. Nucile şi seminţele nu sunt calorii rele, dar trebuie consumate cu măsură, pentru că au, în medie, 400-500 calorii/100g.

O masă săţioasă şi sănătoasă combină alimente de densitate mică cu cele cu densitate mai mare, rezultând astfel un număr rezonabil de calorii la o masă (carne cu legume, salată cu seminţe etc.)

Ca să slăbeşti, alege alimente cu volum mare şi calorii puţine, bogate în fibre (direct responsabile cu senzaţia de saţietate), vitamine, minerale şi apă. O dietă bazată pe alimente cu densitate calorică mică, dar volum mare, te ţine departe de senzaţia de foame binecunoscută în dietele clasice de slăbit şi este mult mai eficientă în menţinerea greutăţii pe termen lung.

3. Diferenţa de consecinţe sau diferenţa dintre un corp frumos şi sănătos şi unul gras şi bolnav

În ultimele 3 decenii, mii de studii ştiinţifice au analizat efectele alimentelor asupra sănătăţii organismului. Concluzia este clară şi universală: alimentaţia nesănătoasă este responsabilă pentru 80% din bolile cronice (adesea fatale) şi pentru majoritatea tipurilor de cancer.

Obezitatea nu este doar inestetică, ci poate frânge inima, la propriu, fiind un factor major de risc pentru boala coronariană ce cauzează frecvent infarct miocardic, în special la persoanele care au o cantitate mare de grăsime la nivelul abdomenului.

Grăsimile saturate cresc riscul de apariţie a afecţiunilor cardiovasculare precum infarctul sau accidentul vascular cerebral şi sunt un factor de risc pentru cancerele de colon şi sân. Acizii graşi trans au captat atenţia cercetătorilor în ultimele decenii deoarece sunt corelaţi cu un risc crescut al bolilor de inimă.

Şi acestea sunt doar câteva posibile consecinţe pe lângă, diabet, ficat gras, cancer pancreatic, cancer colorectal, boli neurodegenerative... Tot ce trebuie să faci este să alegi caloriile bune!

Ca un exemplu relevant pe care merită să-l încerci ca să simţi diferenţele, iată o dietă de o zi de 1000 de calorii, concepută pentru persoane care vor să slăbească, şi o combinaţie (nu se poate numi „dietă”, nici măcar masă principală!) de 1000 de calorii din alimente nesănatoase:

Dietă de 1000 de calorii din care te saturi și care îți aduce toate mineralele și vitaminele de care ai nevoie:

  • Mic dejun – Iaurt cu fructe exotice (iaurt 2% grăsime cu kiwi, banane și căpșune)
  • Gustare – prune proaspete (200 g)
  • Prânz – Șalău cu legume la cuptor (100 g șalău cu cartof, ceapă, morcov, dovlecel, roșii, ardei gras)
  • Gustare – alune de pădure crude (15 g)
  • Cină – Pui la grătar cu salată asortată (100 g pui cu salată verde cu roșii, castraveți și ceapă)

Cu alte cuvinte 1585 g de mâncare ce îţi oferă 1011 calorii: proteine (69,86 g), glucide (127,35 g), fibre (22,45 g), lipide (29,79 g), vitamine și minerale.

Combinație de 1000 de calorii din care nu te saturi și nu îți aduce decât calorii goale:

  • 0,5 l de Cola – 200 calorii
  • covrigei – 265 Cal
  • 100 g ciocolată – circa 535 calorii

Iar aici mai trebuie făcută o precizare importantă: orice combinație cu ciocolată (sau orice carbohidraţi răi), dacă este mâncată seara, se depune peste noapte, deoarece capacitatea organismului de a digera a scăzut sub 20%. Prin comparaţie, în prima parte a zilei, această capacitate este de 100%.

Ca orice alte alegeri pe care le faci în viaţă, alegerile alimentare vorbesc despre tine şi au consecinţe. Dacă alegi surse de calorii rele şi goale pentru dieta ta (carbohidraţi răi, grăsimi saturate şi trans), te va chinui zilnic un apetit insaţiabil, te vei îngrăşa, iar pe termen lung, te poţi îngrăşa şi te poţi îmbolnăvi.

Dacă alegi surse de calorii bune (cereale integrale, lactate degresate, legume şi leguminoase, fructe, nuci şi seminţe, peşte şi carne slabă), beneficiile sunt multiple: un corp rezistent şi sănătos, o stare permentă de bine, o siluetă frumoasă până la adânci bătrâneţi...

Așadar, mănâncă mâncare adevărată! Și, dacă ai nevoie de ajutor, apelează cu încredere la un medic nutriționist. 

Dr. Nutriționist Laura Ene

Clinica de Nutriție KiloStop

Tag-uri: , , , , , , , , , , , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK
Articole similare

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Diete
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
04 oct