nasty

"NASTY", documentarul despre Ilie Năstase, în selecţia...

Citeste mai mult»
Regele Harald

Regele Harald al V-lea al Norvegiei, în vârstă de 87 de...

Citeste mai mult»
louis

William şi Kate mulţumesc publicului pentru mesajele...

Citeste mai mult»
cataracta

Cum te recuperezi după operația de cataractă?

Citeste mai mult»
covid-19

Un caz rar al unui pacient infectat cu coronavirus timp...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Prima zi de record a lui Taylor Swift pe Spotify cu...

Citeste mai mult»
becks

Spice Girls s-au reunit la petrecerea de 50 de ani a...

Citeste mai mult»
armani

Giorgio Armani nu mai exclude vânzarea imperiului său de...

Citeste mai mult»
Taylor Swift

Taylor Swift a lansat un nou album, gata să doboare toate...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon, decorat de Ucraina pentru sprijinul său în...

Citeste mai mult»
Harry Styles

O admiratoare a lui Harry Styles, încarcerată după ce i-a...

Citeste mai mult»
Printesa Diana

Rochii ale prinţesei Diana, expuse la Hong Kong înainte...

Citeste mai mult»
bon jovi

Un serial documentar despre Bon Jovi oferă detalii despre...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William participă la primul său angajament public...

Citeste mai mult»
prezentare

Casa de modă Dior a prezentat la New York o colecţie...

Citeste mai mult»
Monica

Monica Bîrlădeanu, dezvăluiri despre provocările...

Citeste mai mult»
amalia

Moştenitoarea tronului olandez a fugit în Spania din...

Citeste mai mult»
celine dion

Un documentar despre boala de care suferă Céline Dion va...

Citeste mai mult»
vin

Un restaurant din Italia oferă o sticlă de vin gratuită...

Citeste mai mult»
chefi

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu şi Cătălin Scărlătescu...

Citeste mai mult»
Guy Ritchie

Guy Ritchie revine pe marile ecrane cu un film despre o...

Citeste mai mult»
Stormy Daniels

Cine este Stormy Daniels, femeia aflată în centrul...

Citeste mai mult»
tuns

Top 5 stiluri ce revin la modă

Citeste mai mult»
pacanele

Fetele știu să se distreze: păcănele online cu modă și...

Citeste mai mult»
ulei

Beneficiile pentru sănătate ale uleiului de măsline

Citeste mai mult»
Harry și Meghan Markle

Harry şi Meghan vor produce două seriale Netflix despre...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Muzica lui Taylor Swift revine pe TikTok, chiar dacă casa...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William şi fiul său cel mare, George, au asistat...

Citeste mai mult»
portofel

Alegerea portofelului de damă din piele în funcție de...

Citeste mai mult»
Sebastian Stan

Sebastian Stan se transformă în tânărul Donald Trump în...

Citeste mai mult»
Bjorn Ulvaeus

Bjorn Ulvaeus a reflectat asupra succesului şi...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon nu va face apel la plasarea sa sub tutelă...

Citeste mai mult»
Alec Baldwin

Împuşcături mortale la filmările "Rust" - Alec Baldwin "a...

Citeste mai mult»
Jonathan Majors

Actorul Jonathan Majors scapă de închisoare pentru...

Citeste mai mult»
michael douglas

Michael Douglas a aflat, în cadrul emisiunii "Finding...

Citeste mai mult»
powerball

Un jucător la loteria Powerball a câştigat un jackpot de...

Citeste mai mult»
Sacha Baron Cohen si Isla Fisher

Sacha Baron Cohen şi Isla Fisher divorţează după 13 ani...

Citeste mai mult»
Reese Witherspoon

Compania actriţei Reese Witherspoon va produce un serial...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon a fost plasat sub 'tutelă consolidată'

Citeste mai mult»
gineco

Menopauza: Ce este, când apare și care sunt simptomele

Citeste mai mult»

Bucatarie romaneasca - silueta ca "la mama acasa"

De în Sport 9 dec 2008
Acum in preajma sarbatorilor de iarna nu putea lipsi din serialul nostru bucataria traditionala romaneasca, cu felurite mancaruri pregatite "ca la mama acasa"! Nu putem sa omitem ceea ce ne caracterizeaza pe noii romanii in ceea ce priveste bucataria si de asemenea nu putem omite un amanunt important, si anume ca desi vin sarbatorile, tu esti inca la dieta si trebuie sa afli exact daca poti degusta vreun preparat mioritic fara sa te abati de la bunul mers al acesteia.

Suntem romani si ne mandrim cu asta pe oriunde mergem. Ne mandrim cu originea noastra, cu muzica noastra, cu femeile frumoase de la noi, dar si cu gustoasa mancare romaneasca, pe care odata ce ai savurat-o, nu o mai poti uita. Si este un lucru demonstrat, atat de strainii care ne pasesc granitele si raman cu adevarat minunati de preparatele noastre, cat si de romanii nostri autentici care nu ar face fata unei culturi culinare fara sarmalute, piftiuta, carnaciori de casa, toba, ciorba de burta, mici si alte bunatati care creeaza dependenta.

Si eu sunt un suporter al bucatariei romanesti; daca ar fi sa aleg cultura culinara preferata din tot ce am prezentat pana acum, tot pe a noastra as alege-o. Nu am degustat preparate din toate bucatariile lumii, dar din ceea ce am citit mi-am facut o idee de specificul si gustul fiecarei bucatarii in parte.

Din pacate pentru diete in sine, eu sunt o gurmanda fara cusur si nu ma pot abtine de la a gusta diverse mancaruri, cu atat mai putin de la cele traditionale romanesti, pe care le savurez cu o pofta nemarginita. Aceasta chiar daca uneori apar remuscari care-mi dau batai de cap, cum ca am mancat prea multe sarmalute, nu m-am putut abtine sa nu mananc mai multi mici odata si alte lucruri de genul acesta.

Preferatele mele sunt sarmalutele cu mamaliguta si ardei iute. Uff, abia astept sarbatorile. Dar nu ma las mai prejos nici cand vine vorba de o fasole cu ciolan afumat si muraturi, de o ciorba de burta sau de vestitele borsuri de prin toate regiunile tarii noastre.

Preparatele romanesti - greu de "digerat" in dieta

Din nefericire pentru silueta noastra, a romanilor in general, dar mai ales a femeilor, mancarea romaneasca este destul de grea si de bogata in grasimi. Asa cum imi spunea Vera Daghie, nutritionist la Vera Med Club Family, nu prea avem ce alege din preparatele noastre atunci cand suntem la dieta. In general este o mancare grea, in care se foloseste indeosebi porcul, atat de nerecomandat in nici o dieta si atat de controversat chiar si atunci cand vine vorba de sanatatea noastra.

Este adevarat ca de cele mai multe ori suntem etichetati ca fiind cei care consuma carne de porc in exces, spre deosebire de alte bucatarii ale lumii, dar acest lucru nu inseamna ca este singurul tip de carne utilizat in bucataria romaneasca.

In ultima vreme putem spune ca in Romania se consuma aproximativ toate felurile de carne: peste, puiul - permis si in dieta - dar si miel, vita, oaie si preparate vanatoresti, considerate adevarate delicatese: porc mistret, iepuri, caprioara sau urs sunt doar cateva dintre comorile culinare ale tarii noastre si cu care ne mandrim in toata lumea.

Putem prepara puiul, mielul sau vita in asa fel incat sa fie in acord cu conditiile pe care le presupune dieta, chiar daca asta inseamna sa deviem putin de la retetele romanesti.

Sarbatorile vin…si odata cu ele si ospatul traditional romanesc!

Avand in vedere ca sarbatoarea Craciunului este una a produselor traditionale, in care ne intrecem pe noi in prepararea retetelor mostenite de la bunici si strabunici si in a ne fali in fata rudelor si prietenilor cu gustoasele noastre retete, nici noi nu facem exceptie si iti reamintim cam ce nu trebuie sa lipseasca de pe masa ta de Craciun si, evident ce ai si ce nu ai voie sa gusti.

Unitate in diversitate!

Chiar daca par limitate mancarurile originare romanesti, iar influentele exterioare si-au spus de multe ori cuvantul in bucataria noastra, toate retetele, fie ele cu influente nemtesti, turcesti, bulgaresti sau romanice, sunt 100% cu gust romanesc, poporul nostru aratandu-si maiestria in a adapta retetele la specificul tarii noastre. Astfel, preparatele noastre nu se vor asemana niciodata cu cele ale altor tari in ceea ce priveste aroma, gustul, culoarea sau savoarea. Mananca o sarma din Grecia (asa cum se considera ca sunt originare) si una din Romania si vei constata diferenta! Te las si pe tine sa faci acest experiment si apoi sa tragi concluzia de rigoare.

Eu am avut ocazia sa sesizez diferentele, e adevarat nu in privinta sarmalelor, dar am degustat o baclava turceasca si una romaneasca, precum si zacusca bulgareasca si pe cea romaneasca si am sesizat cateva diferente importante. De gust, de culoare de arome, etc. Poate ca sunt eu patrioata sau obisnuita cu produsele noastre, dar parca tot mai gustoasa si aromata e baclavaua facuta in casa si zacusca preparata de bunica mea, decat cele straine.

Acum ca am lamurit si acest aspect al specificului si caracterului particular al bucatariei noastre, sa vedem ce avem noi mai bun pe plaiuri mioritice.

Mamaliguta

Poate cea mai definitorie trasatura a "personalitatii" noastre culinare este legendara mamaliguta, o fiertura din malai cu sare, care pe cat e de simpla, pe atat  e de gustoasa, impreuna cu sarmalute sau cu smantana, urda, unt, ou si asa mai departe.

Poate ca e singurul tip de mancare pe care il putem savura in dieta, si chiar si acesta, fara exagerari. Este vorba de mamaliguta cu branza (evident cu branza de vaci, cu iaurt degresat in loc de smantana si cu un ou fiert).

Sarmalute in foi de varza sau de vita de vie


Sarmalele sunt cele care ne caracterizeaza cel mai bine in opinia mea. Cand spunem mancare romaneasca spunem in primul rand sarmale. Fara acestea cultura noastra culinara ar fi mai saraca. Sunt atat de gustoase si ametitor de tentante, si totusi atat de grase, mai ales ca traditional este ca acestea sa se prepare din carne de porc.

Toba, piftie, carnati si caltabosi… imbracati de sarbatoare!

Probabil ca de pe masa multor romani nu vor lipsi astfel de preparate cu adevarat originale si originare de pe meleagurile noastre. Pe cat de deosebite si interesante, si evident gustoase, pe atat de daunatoare dietelor.

Aceste preparate au combinatii de carne si de produse care nu "dau bine" in dieta si care nu sunt deloc recomandate atunci cand vrem sa slabim. Totusi cele care doar vor doar sa se mentina in forma, pot degusta putin din aceste produse. Asa cum spune si  doctorul Serban Damian, nutritionist la Superfit Expert, nu trebuie nici sa tingem extremele atunci cand vine vorba de a gusta sau nu o mancare. 

Fasole cu ciolan, parjoale, ghiveci, zacusca si alte bunatati de te lingi pe degete!

Nu le-am enumerat pe toate, dar sunt atatea mancaruri care merita mentionate, incat mi-ar lua ceva timp sa le scriu si sa le caracterizez "gustul si aroma". Vi le mentionez pe cele mai cunoascute si cele mai frecvent utilizate de pe la noim asa in treacat cat sa va faceti o idee de diversitatea preparatelor care ne inconjoara in fiecare zi si care fara sa vrem ne fac "ochi dulci" si ne tenteaza in ciuda eforturilor noastre de a ne abtine de la ele.

Dintre cele enumerate, cel mai potrivit in dieta este ghiveciul, care este un amestec de legume diverse, si chiar daca e preluat din Israel, gustul este atat de diferit si chiar reteta in sine e diversificata, datorita faptului ca ea permite adaugarea oricaror legume pe care le agreezi: ceapa, morcovi, vinete, rosii, dovlecei, usturoi, varza, ardei gras si multe altele. Conditia in dieta este ca atunci cand gatim acest preparat sa nu folosim ulei vegetal, ci doar foarte putin ulei de masline. 

Muraturi, ardei copti, bors, mujdei… gust 100% romanesc!

Muraturile sunt cele mai frecventate "garnituri" iarna. Parca friptura pe gratar, fasolea sau pilaful sunt mai savuroase alaturi de niste gogonele, gogosari sau castraveti murati. Romanii sunt inventivi si stiu cum sa profite de orice produs la maxim: asa cum au facut si cu ardeii copti cu mujdei de usturoi, yamiii!

Contrar parerilor multora conform carora muraturile nu sunt chiar atat de sanatoase sau utile in dieta, ele sunt foarte bune, prin fermentatie ele nepierzandu-si calitatile nutritive, singura problema fiind continutul ridicat de sare, care nu este recomandat. Si atentie la cele din comert, care au tot soiul de conservanti artificiali si zaharuri.

Dulciurile romanesti… un val gustos de savoare si calorii!


De la placinte "ca la bunica acasa" cu dovleac, branza, mere si nuci si alte delicatese pe care le savurezi la maxim, pana la cozonacii aratosi creati de manutele noastre si pana la papanasii de munte, bucataria noastra se lauda cu o gama pe cat de variata, pe atat de calorica!

Gustos, dulce, aromat, parfumate, desfatatoare, dar si ademenitoare! Prin aceste caracteristici se definesc dulciurile romanesti. Romanilor le place sa gateasca foarte dulce, multe tipuri fiind gen patiserie (deci cu un continut ridicat de faina alba in general), nu tocmai ideale pentru silueta noastra. Nu putem sa le contestam gustul, dar le putem contesta continutul!

Bauturi cu "popularitate" romaneasca!


Romanii stau foarte bine la capitolul bauturi. Sunt licori mestesugite de experti in prepararea lor. Nu putem sa nu mentionam ca bautura traditional romaneasca populara tuica, si derivatele ei: afinata, visinata, caisata, socata, zmeurata etc. Toate au gust pur romanesc

Principala bautura alcoolica de pe mealeagurile noastre ramane insa vinul. Doar suntem al noualea producator mondial de vinuri.

Restaurante cu specific romanesc


Restaurant Hanul Drumetului
Contact: Drumul Taberei
Tel: 021 413 34 30

Restaurant Ana Rustic
Contact: Aleea Hobita 1, Bucuresti
Tel: 021 250 70 25

       0721 989 577

Restaurant Hanul lui Manuc
Contact: Str. Franceza, Nr. 62-64
Tel.: 021 313.14.11
      021 313.14.15

Tu cum reusesti sa impaci gustoasele delicii romanesti cu dieta? Sau ai renuntat la ea? Spune-ne mai multe pe forum.

Tag-uri: , , , , , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Sport
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
24 apr