Harvey Weinstein

Curtea de Apel din New York a anulat condamnarea pentru...

Citeste mai mult»
Laurent Cantet

Regizorul Laurent Cantet, premiat cu Palme d'Or pentru...

Citeste mai mult»
smiley

Damian Drăghici şi Smiley au lansat melodia „S-a furat...

Citeste mai mult»
Anne Hathaway

Anne Hathaway, reacţie devenită virală la un gol al...

Citeste mai mult»
belinda

Belinda Bencic a devenit mamă

Citeste mai mult»
nasty

"NASTY", documentarul despre Ilie Năstase, în selecţia...

Citeste mai mult»
Regele Harald

Regele Harald al V-lea al Norvegiei, în vârstă de 87 de...

Citeste mai mult»
louis

William şi Kate mulţumesc publicului pentru mesajele...

Citeste mai mult»
cataracta

Cum te recuperezi după operația de cataractă?

Citeste mai mult»
covid-19

Un caz rar al unui pacient infectat cu coronavirus timp...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Prima zi de record a lui Taylor Swift pe Spotify cu...

Citeste mai mult»
becks

Spice Girls s-au reunit la petrecerea de 50 de ani a...

Citeste mai mult»
armani

Giorgio Armani nu mai exclude vânzarea imperiului său de...

Citeste mai mult»
Taylor Swift

Taylor Swift a lansat un nou album, gata să doboare toate...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon, decorat de Ucraina pentru sprijinul său în...

Citeste mai mult»
Harry Styles

O admiratoare a lui Harry Styles, încarcerată după ce i-a...

Citeste mai mult»
Printesa Diana

Rochii ale prinţesei Diana, expuse la Hong Kong înainte...

Citeste mai mult»
bon jovi

Un serial documentar despre Bon Jovi oferă detalii despre...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William participă la primul său angajament public...

Citeste mai mult»
prezentare

Casa de modă Dior a prezentat la New York o colecţie...

Citeste mai mult»
Monica

Monica Bîrlădeanu, dezvăluiri despre provocările...

Citeste mai mult»
amalia

Moştenitoarea tronului olandez a fugit în Spania din...

Citeste mai mult»
celine dion

Un documentar despre boala de care suferă Céline Dion va...

Citeste mai mult»
vin

Un restaurant din Italia oferă o sticlă de vin gratuită...

Citeste mai mult»
chefi

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu şi Cătălin Scărlătescu...

Citeste mai mult»
Guy Ritchie

Guy Ritchie revine pe marile ecrane cu un film despre o...

Citeste mai mult»
Stormy Daniels

Cine este Stormy Daniels, femeia aflată în centrul...

Citeste mai mult»
tuns

Top 5 stiluri ce revin la modă

Citeste mai mult»
pacanele

Fetele știu să se distreze: păcănele online cu modă și...

Citeste mai mult»
ulei

Beneficiile pentru sănătate ale uleiului de măsline

Citeste mai mult»
Harry și Meghan Markle

Harry şi Meghan vor produce două seriale Netflix despre...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Muzica lui Taylor Swift revine pe TikTok, chiar dacă casa...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William şi fiul său cel mare, George, au asistat...

Citeste mai mult»
portofel

Alegerea portofelului de damă din piele în funcție de...

Citeste mai mult»
Sebastian Stan

Sebastian Stan se transformă în tânărul Donald Trump în...

Citeste mai mult»
Bjorn Ulvaeus

Bjorn Ulvaeus a reflectat asupra succesului şi...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon nu va face apel la plasarea sa sub tutelă...

Citeste mai mult»
Alec Baldwin

Împuşcături mortale la filmările "Rust" - Alec Baldwin "a...

Citeste mai mult»
Jonathan Majors

Actorul Jonathan Majors scapă de închisoare pentru...

Citeste mai mult»
michael douglas

Michael Douglas a aflat, în cadrul emisiunii "Finding...

Citeste mai mult»

Atac la recesiune: gogosarul de comert sau castravetele traditional?

De în Sport 17 sep 2009
Gogosarul murat din comert intra in lupta deschisa cu cel care iese din mana priceputa a bunicii mele sau a mamei, si se iau la "tranta": eu sunt mai bun pentru ca sunt murat la gramada cu altii si pentru ca cei care comercializeaza astfel de produse folosesc cele mai bune retete, spune Comercialul, in timp ce Traditionalul se lauda cu performanta de a fi atent selectat, bibilit si asezat in compania unor alte legume care sa-i influenteze aroma intr-un mare stil, din priceperea continua sedimentata cu mult suflet a bunicii. Muraturile si obiceiurile bunicii lupta din plin cu efectele recesiunii asupra noastra si ne invadeaza de confuzie: sa mai punem sau sa nu mai punem muraturi in toamna aceasta?
Muraturi asezate frumos in straturi multicolore al caror gust depasea cu mult aspectul imi lasa in acest moment gura apa. Nostalgia micului-dejun in curtea bunicii, unde ma asteptau frumos asezate pe masuta de sub bolta ceaiutul cu lamaie si painea prajita cu unt si dulceata de visine facuta de propria-mi bunica. Gemurile, compoturile, sosurile si alte astfel de produse iesite din reteta bunicii (adica alimente si un strop de suflet care individualizeaza gustul) nu au niciun termen de comparatie la gust, dar au ceva probleme in compararea timpului, banilor si priceperii in epoca moderna cu ceea ce facea odinioara bunica.

Este un paradox dupa parerea mea ce se intampla: nu mai punem muraturi pentru ca fie nu avem bani sau timp sa mai investim in asa ceva, insa achizitionarea acestor produse, fara de care niciun roman nu poate supravietui sezonului rece, conduce in bilantul final la pierderi financiare iremediabile. Deci, e criza sau nu e criza? Caci daca invocam banii pentru oricare dintre ele, bani sunt de dat oricum? Ne impiedica banii sa mai punem muraturi? Mai descoperim vreo placere in a practica obiceiuri invatate de la bunica: crosetat, placinte, cozonaci si chiar dramatica si liturguca coliva, pe care bunica mea tot incearca sa ma invete o reteta din mosi-stramosi cum nu s-a mai gasit, si nici acum nu am reusit sa o preiau. Sa fie lene? Timp limitat? Probleme mai mari? Sau placerea unor astfel de invataturi a disparut in timp, comertul preluand eficient aceste sarcini? Sa vedem ce zic femeile:

Eu: "mi se pare penibil, dar adevarul este nu neaparat ca nu ai timp, pentru ca eu cred ca eu as gasi o ora- doua in weekend sa asez intr-un borcan cativa castraveti si cativa gogosari, dar e mai comod sa cumpar de-a gata sau sa astept sa imi trimita bunicuta cateva borcane de gogonele si alte astfel de ponoase tomnatice cu gust senzational de toamna. E mai practic, comod si la-ndemana. cand n-o mai fi bunica, cel mai probabil ca voi cumpara, cum fac si acum, pentru ca mi se pare ca achizitia catorva borcane pe care le mananc intr-un sezon nu ma falimenteaza si nici nu consider ca ies in pierdere".

Adriana (34)
: "am doi copii destul de mititeti, un sot destul de rasfatat, un job destul de nesigur care necesita investirea a mult timp, de multe ori depasind programul cu minim o ora, mese de gatit aproape in fiecare seara ca ei nu mananca acelasi lucru mereu; weekend-uri limitate, care nu-mi ajung nici sa termin tot ce am de facut pentru casa, de obicei la limita apuc sa ma dichisesc pentru saptamana ce urmeaza la serviciu: cam cand sa mai pun si muraturi si sa ma implic in dulceturi si gemuri? Sa fim seriosi, nu mai sunt vremuri de pus muraturi, cand pentru o ora libera, doua, trebuie sa ma rog, iar atunci cand o am prefer sa ma relaxez; stiu ca gusturile nu prea sunt la fel, dar cumpar muraturi gata puse; nu mai am timp de aproape nimic, iar muraturile sunt ultimele dintre ultimele mele preocupari."

Nicole (24): “E drept ca atunci cand eram copil, adoram sa stau cu bunica in timp ce prepara placinte sau gogosi. De asemenea aveam andrelele mele mici cu care incercam sa tricotez la fel ca ea. Dificil ce-i drept, dar incercarea moarte n-are, nu? O ajutam cand punea muraturile si o bombardam cu intrebarile mele legate de tehnica asezarii lor in borcane: De ce se pun si fire de leustean, feliute de morcov si catei de usturoi printre muraturi? Cum de nu se strica? Etc. Ca sa nu mai vorbesc ca nicio dulceata din comert nu se compara cu cea facuta de bunica. Beam suc de rosii si chiar avea gust, pentru ca rosiile veneau din gradina ei proprie. Acum mai fac ai mei muraturi, dar legumele vin din piata si parca nu se simte acelasi gust. Iar dulceturile sunt din import, asa ca au ramas doar o amintire, chiar traditie ramasa in istorie, pentru ca lumea moderna apeleaza la comercianti.”

Iulia (36): "eu sunt mai traditionalista din fire si mai mult decat atat, imi plac preparatele mioritice, si mai ales muraturile facute ca la mama acasa. Si cum mama nu mai e, trebuie sa purced intr-un fel sau altul in a ma desfata cu astfel de delicatese si trebuie sa le prepar asa cum m-a invatat ea. Plus de asta, toata familia (sotul si copilul de 8 ani) adora muraturile iarna: gogosari, castraveti, gogonele, conopida murata, varza murata sunt printre cele mai cautate pe masa din bucatarie de fiecare data. Si pentru a le avea iarna, trebuie sa le pun de toamna; nici nu imi ia chiar atat de mult timp: fac repede piata pentru toate intr-o zi dupa serviciu (cu tot ce mai trebuie: otet, usturoi, marar, etc.) si apoi imi aloc o zi din weekend sa le pun in borcane si gata, am o intreaga iarna aceste bunataturi pe masa si au acelasi gust dintotdeauna; dulceturi nu fac pentru ca nu se omoara nimeni dupa ele".

Ilinca (28)
: "Mi-ar placea sa spun ca „da, mai practicam obiceiurile de toamna mostenite de la bunica”, dar adevarul este ca nu reusim deloc sa ne gasim timp pentru a face acest lucru. Sunt fan muraturi, din care as putea manca la orice masa... si adevarul este ca acelea din comert nu sunt la fel de gustoase ca cele pe care le fac mamele si bunicile noastre. In cazul meu, mi-am propus sa nu mai cumpar foi de varza murata pentru sarmale si salate, sa nu mai cumpar castraveti cornichon si sa incep sa le pregatesc eu sau... cel mai simplu, sa le iau din camara bine aprovizionata a mamei. Dulceata nu mananc, sucurile de rosii le cumpar iar zarzavat pentru ciorba folosesc destul de rar, si oricum primesc borcanele de la mama. Si da, iarna trecuta, cand mi-am fracturat piciorul si am stat acasa cateva saptamani am primit (la cererea mea insistenta de a face ceva) un mohair frumos si un set de andrele. Mi-am promis ca imi voi face un fular cu care voi defila, mandra, tot restul iernii. Inca o promisiune incalcata!"

Simona (26): "Eu cred ca inainte de revolutie femeile aveau mai mult timp liber decat in prezent. O explicatie ar fi ca multe dintre ele erau casnice iar cele care lucrau aveau un program fix, prin urmare, in afara de treburile casnice, doamnele aveau timp si pentru alte hobby-uri: crosetat, goblen, impletit. La fel de bine prepararea conservelor de toamna era o arta: gospodinele se consultau intre ele si stiau tot felul de secrete care se transmiteau ca si floclorul: de la una la alta. Sa luam acum exemplul femeii contemporane: isi petrece mai bine de 8 ore (in medie!) la serviciu, eventual isi ia si ceva de lucru peste program, prin urmare cand ajunge acasa numai chef de pus muraturi nu are. Si de ce adica s-ar mai chinui cand toate sortimentele de muraturi stau cuminti pe rafturile supermarketurilor, abia asteptand sa fie cumparate?"

Nu rata articolul saptamanii!

Tu te simti bine in zodia ta? Ce zodie crezi ca ti s-ar fi potrivit cel mai bine, daca ai fi avut de ales? Fa ordine in horoscop! Provocare: Daca ai fi putut fi alta zodie, ai fi ales sa fii...

Tag-uri: , , , , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Sport
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
26 apr