Aceste 5 plante luptă împotriva depresiei şi te provoacă să fii mai fericită

De în Casa & Gradina 16 iul 2018

Oamenilor le place să fie înconjurați de verdeață, dar preferă să aibă 2-3 plante în apartament decât să riște să fie înțepați de căpușe și țânțari la iarbă verde și cu atât mai bine dacă plantele la care se pot uita toată ziua le curăță și aerul.

Se știe că plantele influențează în mod direct starea de sănătate a oamenilor, deoarece transformă dioxidul de carbon în oxigen, în aer curat, lucru absolut esențial în atmosfera noastră extrem de poluată. În mod deloc surprinzător, studiile recente au arătat că plantele de apartament luptă cu tristețea și îmbunătățesc starea generală de sănătate și aceasta este o veste bună, mai ales ținând cont de faptul că oamenii petrec aproximativ 80% din viață în interiorul casei, mai ales cei care locuiesc în zone cu ierni geroase.

De ce îmbunătățesc plantele starea de spirit

Există multe motive pentru care plantele îmbunătățesc starea de spirit, printre care:

1. Plăcerea estetică

Plantele adaugă un echilibru plăcut apartamentului și reprezintă pata de culoare din orice încăpere. Culoarea verde este foarte relaxantă și reduce stresul, iar plantele care fac flori sunt și mai eficiente în reducerea stresului, deoarece valoarea estetică a florilor relaxează creierul și scade nivelul de stres și anxietate.

2. Nevoia de a fi iubit

Pentru a crește, plantele au nevoie de grijă și simplul fapt de a avea grijă de ceva și a vedea cum se dezvoltă are un efect positiv asupra stării de spirit. Un studiu recent a dezvăluit faptul că cei care petrec timp îndelungat în prezența plantelor au relații mai bune și mai îndelungate cu alți oameni, ceea ce face ca nivelul de mulțumire să crească. Cei care petrec mai mult timp înconjurați de plante au mai multă grijă de cei din jurul lor și sunt mai dispuși să facă sacrificii pentru a ajunge la acele legături spirituale mult dorite.

3. Filtrează aerul poluat

Aerul poluat stresează organismul și te face să te simți lipsită de energie. Plantele îmbunătățesc calitatea aerului, lucru asociat cu îmbunătățiri în starea de spirit, dar și cea fizică.

5 plante care luptă împotriva depresiei

În timp ce toate plantele îmbunătățesc starea de spirit și filtrează aerul, acestea 5 luptă împotriva tristeții, a depresiei și anxietății.

1. Cale

Calele sunt plante delicate, dar ușor de întreținut, care produc flori frumoase, de diverse culori. NASA le-a situat în capul listei plantelor verzi care ajută la detoxifierea aerului de benzen, formaldehidă, tricloretilenă și amoniu. Ține această plantă în camera în care petreci cel mai mult timp, cum ar fi în dormitor sau sufragerie, ca să beneficiezi din plin de puterea ei. Udă mereu această floare și fertilizeaz-o la fiecare 6-8 săptămâni, pentru a încuraja bobocii să înflorească.

2. Planta păianjen

Planta păianjen este una dintre cele mai apreciate plante de interior, deoarece arată foarte bine, absoarbe praful și îndepărtează alergenii din aer. De asemenea, ea este eficientă în lupta contra benzenului, formaldehidei, dioxidului de carbon și xilenului. O poți ține oriunde în casă, dar mai ales în locurile cu umiditate mare, deoarece nu va mai trebui să folosești dezumidificatoare. Solul acesteia trebuie să fie drenat bine și să ghiveciul ținut în lumină indirectă, iar spre deosebire de alte plante, aceasta preferă să se usuce bine între udări.

3. Philodendron

Această plantă are frunzele în formă de inimă, drept pentru care rolul ei estetic este foarte apreciat. Este eficientă mai ales în absorbirea xilenului, un produs chimic folosit adeseori la prepararea vopselei de pereți și a produselor de curățenie. De asemenea, curăță eficient aerul de formaldehidă și în schimb cere doar un loc călduros în care să stea, dar fără razele soarelui care să bată direct pe ea. Nu trebuie udată prea des, ci doar atunci când stratul de sol de la suprafață începe să se usuce.

4. Iedera englezească

Această plantă cățărătoare este plăcută la vedere și utilă în eliminarea particulelor aeriene de fecale. În plus, este bună în casele fumătorilor, deoarece atrage toxinele degajate de fumul de țigări. Iedera trebuie ținută departe de câini și pisici, deoarece este otrăvitoare pentru ele.

5. Feriga

Precum iedera, ferigile sunt bune mai ales în filtrarea aerului, deoarece îndepărtează 1863 de toxine într-o oră și cu cât mai curat este aerul din casă cu atât mai fericită vei fi și tu, întrucât poluarea aerului din interior creează simptome cu care nimeni nu are timpul sau răbdarea necesare să lupte. Cu cât mai bine te vei simți fizic, cu atât mai bine te vei simți și psihic. Această plantă are nevoie de un loc răcoros, cu umiditate crescută și lumină, dar trebuie ferită de soare, pentru că o usucă.

Alte beneficii ale plantelor de apartament

Pe baza mai multor studii de laborator, s-a descoperit că prezența mai multor plante în ghiveci ajută la îmbunătățirea mediului de lucru de la birou, școală, spital și alte instituții publice și nu numai. În afară de faptul că îmbunătățesc starea de spirit, s-a dovedit că plantele:

  • scad presiunea sângelui;
  • îmbunătățesc viteza de reacție;
  • cresc atenția și concentrarea la muncă și la școală;
  • cresc productivitatea la muncă;
  • îmbunătățesc percepția spațiului și simțul de orientare;
  • scad nivelul de anxietate în timpul refacerii după o operație;
  • cresc nivelul de satisfacție de la muncă.
Tag-uri: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
loading...
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK
Articole similare

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Casa & Gradina
Cele mai citite

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
23 aug