michelle

Michelle Obama, în premieră în România: 'A fi un model de...

Citeste mai mult»
cioran

Cristina Cioran a slăbit zece kilograme în doar 45 de...

Citeste mai mult»
Daciana

Daciana Sârbu, detalii despre noul iubit tatuat și înalt:...

Citeste mai mult»
diabet

Consumul de canabis este corelat cu un risc de diabet de...

Citeste mai mult»
Harry

Prințul Harry, declarații despre autobiografia sa: 'Am...

Citeste mai mult»
redford

Robert Redford, un idol al marelui ecran devenit regizor...

Citeste mai mult»
Regina Camilla

Regina Camilla a renunțat să participe la funeraliile...

Citeste mai mult»
Taylor Swift

Taylor Swift va depune mărturie în cazul Lively-Baldoni...

Citeste mai mult»
martin

Solistul Coldplay a îndemnat publicul să „trimită iubire”...

Citeste mai mult»
Stephen Colbert

Stephen Colbert, la gala Emmy, după ce show-ul său a fost...

Citeste mai mult»
udrea

Cât plăteşte Elena Udrea pentru educaţia fiicei sale, la...

Citeste mai mult»
labubu

O tânără din Moscova și-a vândut sufletul pentru a...

Citeste mai mult»
armani

Testamentul lui Giorgio Armani - Casa de modă va fi...

Citeste mai mult»
omega

Cât Omega-3 trebuie să consumi zilnic pentru creier ager...

Citeste mai mult»
alina

Ce spune Alina Sorescu despre căsătorie, după divorțul de...

Citeste mai mult»
Giorgio Armani

Testamentul lui Giorgio Armani a fost deschis

Citeste mai mult»
Ben și Matt

Ben Affleck şi Matt Damon revin pe ecrane în 2026

Citeste mai mult»
bad

Cântăreţul de reggaeton Bad Bunny s-a accidentat la...

Citeste mai mult»
oana roman

Oana Roman, revoltată după ce a văzut cât costă o sticlă...

Citeste mai mult»

Alimentul care poate reduce riscul apariției demenței

Citeste mai mult»
sergene

Rutina de seară „low effort”: serul pentru gene,...

Citeste mai mult»
diabet

Trei obiceiuri care țin glicemia sub control în diabet

Citeste mai mult»
Harry

Prinţul Harry a venit la Windsor pentru a depune flori la...

Citeste mai mult»
Ariana Grande

Ariana Grande şi Lady Gaga au câştigat cele mai...

Citeste mai mult»
Emma si Bruce

Soția lui Bruce Willis, dezvăluiri despre lupta cu...

Citeste mai mult»
Ducesa de Kent

Ducesa de Kent a Marii Britanii a murit, anunță Palatul...

Citeste mai mult»
Giorgio Armani

Giorgio Armani, care a revoluționat moda masculină, a...

Citeste mai mult»
Gérard Depardieu

Gerard Depardieu va face apel la decizia de a fi judecat...

Citeste mai mult»
matthew perry

''Regina ketaminei'' pledează vinovată în procesul legat...

Citeste mai mult»
eclipsa

Eclipsa lunară totală și 'Luna Sângerie' de duminică,...

Citeste mai mult»
chloe

Chloe Malle o înlocuiește pe Anna Wintour la conducerea...

Citeste mai mult»
cardi b

Cântăreața rap Cardi B, achitată în procesul în care era...

Citeste mai mult»
Regina Camilla

Regina Camilla a avut prima sa apariție publică după ce a...

Citeste mai mult»
Laurent Freixe

Nestle și-a concediat directorul general din cauza unei...

Citeste mai mult»
Dwayne Johnson

Dwayne Johnson sparge tiparele Hollywoodului într-un film...

Citeste mai mult»
Gérard Depardieu

Actorul Gérard Depardieu trimis în faţa curţii penale...

Citeste mai mult»
jude

Jude Law spune la Mostra că nu i-a fost frică să se...

Citeste mai mult»
Julia Roberts

Julia Roberts a spus, în apărarea noului film cu temă...

Citeste mai mult»
Regina Camilla

Regina Camilla a repins în trecut un atacator într-un...

Citeste mai mult»
Ariana Grande

Ariana Grande anunță un nou turneu, cu spectacole...

Citeste mai mult»

Descoperă ce este, de fapt, brânza feta și la ce se folosește

De în Casa & Gradina 12 iul 2018

Brânza feta este o brânză moale, cremoasă și bogată în nutrienți, ce provine din Grecia și inițial era realizată din lapte de oaie, dar acum au luat avânt sortimentele din lapte de capră sau o combinație din cele două. Ea este utilizată de multă vreme și orice masă grecească o include într-un fel sau altul.

Caracteristicile brânzei feta

Brânza feta este clasificată ca fiind o brânză moale, fabricată din 45 până la 60% grăsime din lapte de oaie sau capră. Cele mai bune sortimente sunt maturate între 4-6 săptămâni, ținute o perioadă în zer, apoi în saramură. Aceasta este cunoscută și ca brânză murată, iar aroma fină i se accentuează odată cu trecerea timpului. De cele mai multe ori, este o brânză albă, cremoasă, cu foarte mici găuri, textură sfărâmicioasă și se găsește în forme pătrate.

Producția de brânză feta

Această brânză este foarte des întâlnită în Grecia și cea originală este destul de puțin exportată. De fapt, cea mai mare cantitate de brânză feta provine din Italia, dar diverse sortimente sunt aduse și din Austria, Danemarca, Germania și Statele Unite ale Americii. În zilele noastre, sortimente de o calitate mai slabă sunt produse la scală largă din lapte de vacă, lapte degresat sau parțial degresat.

Din păcate, datorită cererii mari din Grecia și restricției de folosire a laptelui pasteurizat în rețetă, adevărata brânză feta este greu de găsit în exteriorul Greciei și dacă reușești să o găsești la un magazin specializat pe brânzeturi, aceasta va fi foarte scumpă. Dacă ești o amatoare de brânzeturi, vei consuma și imitațiile mai ieftine, dar îți vei face în casă și propria ta brânză feta din lapte de capră.

Întrebuințările brânzei feta

Deși este cremoasă, adevărata brânză feta are mai puține calorii decât cheddarul sau parmezanul și mai mult calciu și vitamina B decât ricotta sau brânza cottage. Cu toate acestea, ea este bogată în sodiu și nu ar trebui folosită în dietele cu restricție de sare.

Această brânză se fărâmițează ușor, ceea ce o face ușor de folosit în salate sau ca alternativă la mozzarella, pe pizza sau flatbread. Ea se combină bine cu sfecla și cu morcovii, dar când este folosită la aperitive, trebuie întâi ținută la temperatura camerei, ca să își poată elibera aroma. Brânza feta poate fi servită cu ulei de măsline și ierburi aromate, pe baghete crocante, cu măsline, struguri și felii de șuncă. Mai poate fi consumată alături de legume juliene, cu zeamă de lămâie, spanac, pită grecească sau adăugată în hummus.

Brânza feta se topește ușor, drept pentru care poate fi folosită pe post de umplutură pentru vinete, pateuri sau ardei. Ea mai poate fi folosită la preparate franțuzești precum quiche sau plăcintă cu brânză și merge de minune cu carnea de miel. De asemenea, aceasta poate înlocui alte tipuri de brânză în burgeri sau diverse rețete mediteraneene.

Depozitarea brânzei feta

Până când se sărează, brânza feta trebuie păstrată în zer, iar apoi, când se ambalează, pachetul trebuie să conțină un pic de saramură sau ulei, care este indicat să se păstreze până la terminarea întregii cantități, în frigider, pentru menținerea prospețimii, deoarece dacă se usucă se strică imediat. Acest tip de brânză poate fi ținut la frigider, în lichidul propriu, în containere sigilate, dar este mai gustoasă când e consumată proaspătă, la temperatura camerei.

Tag-uri: , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK
Articole similare

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Casa & Gradina
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
19 sep