smiley

Damian Drăghici şi Smiley au lansat melodia „S-a furat...

Citeste mai mult»
Anne Hathaway

Anne Hathaway, reacţie devenită virală la un gol al...

Citeste mai mult»
belinda

Belinda Bencic a devenit mamă

Citeste mai mult»
nasty

"NASTY", documentarul despre Ilie Năstase, în selecţia...

Citeste mai mult»
Regele Harald

Regele Harald al V-lea al Norvegiei, în vârstă de 87 de...

Citeste mai mult»
louis

William şi Kate mulţumesc publicului pentru mesajele...

Citeste mai mult»
cataracta

Cum te recuperezi după operația de cataractă?

Citeste mai mult»
covid-19

Un caz rar al unui pacient infectat cu coronavirus timp...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Prima zi de record a lui Taylor Swift pe Spotify cu...

Citeste mai mult»
becks

Spice Girls s-au reunit la petrecerea de 50 de ani a...

Citeste mai mult»
armani

Giorgio Armani nu mai exclude vânzarea imperiului său de...

Citeste mai mult»
Taylor Swift

Taylor Swift a lansat un nou album, gata să doboare toate...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon, decorat de Ucraina pentru sprijinul său în...

Citeste mai mult»
Harry Styles

O admiratoare a lui Harry Styles, încarcerată după ce i-a...

Citeste mai mult»
Printesa Diana

Rochii ale prinţesei Diana, expuse la Hong Kong înainte...

Citeste mai mult»
bon jovi

Un serial documentar despre Bon Jovi oferă detalii despre...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William participă la primul său angajament public...

Citeste mai mult»
prezentare

Casa de modă Dior a prezentat la New York o colecţie...

Citeste mai mult»
Monica

Monica Bîrlădeanu, dezvăluiri despre provocările...

Citeste mai mult»
amalia

Moştenitoarea tronului olandez a fugit în Spania din...

Citeste mai mult»
celine dion

Un documentar despre boala de care suferă Céline Dion va...

Citeste mai mult»
vin

Un restaurant din Italia oferă o sticlă de vin gratuită...

Citeste mai mult»
chefi

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu şi Cătălin Scărlătescu...

Citeste mai mult»
Guy Ritchie

Guy Ritchie revine pe marile ecrane cu un film despre o...

Citeste mai mult»
Stormy Daniels

Cine este Stormy Daniels, femeia aflată în centrul...

Citeste mai mult»
tuns

Top 5 stiluri ce revin la modă

Citeste mai mult»
pacanele

Fetele știu să se distreze: păcănele online cu modă și...

Citeste mai mult»
ulei

Beneficiile pentru sănătate ale uleiului de măsline

Citeste mai mult»
Harry și Meghan Markle

Harry şi Meghan vor produce două seriale Netflix despre...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Muzica lui Taylor Swift revine pe TikTok, chiar dacă casa...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William şi fiul său cel mare, George, au asistat...

Citeste mai mult»
portofel

Alegerea portofelului de damă din piele în funcție de...

Citeste mai mult»
Sebastian Stan

Sebastian Stan se transformă în tânărul Donald Trump în...

Citeste mai mult»
Bjorn Ulvaeus

Bjorn Ulvaeus a reflectat asupra succesului şi...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon nu va face apel la plasarea sa sub tutelă...

Citeste mai mult»
Alec Baldwin

Împuşcături mortale la filmările "Rust" - Alec Baldwin "a...

Citeste mai mult»
Jonathan Majors

Actorul Jonathan Majors scapă de închisoare pentru...

Citeste mai mult»
michael douglas

Michael Douglas a aflat, în cadrul emisiunii "Finding...

Citeste mai mult»
powerball

Un jucător la loteria Powerball a câştigat un jackpot de...

Citeste mai mult»
Sacha Baron Cohen si Isla Fisher

Sacha Baron Cohen şi Isla Fisher divorţează după 13 ani...

Citeste mai mult»

5 confuzii din jurul suplimentelor alimentare, spulberate de specialist

De în Sport 7 oct 2009
E luna cu "R", deci este indicat sa iau suplimente alimentare! Aaa, sau vitamine? Sau multivitamine? Sau doar calciu? Sau imuno-stimulatoare? Sunt acelasi lucru? Si daca iau, oare ma ingras, caci asta ar fi o mare drama! Dar sunt ele oare cu adevarat naturale? Ceaiuri, tablete sau sirop? Si ce fac daca depasesc doza zilnica recomandata dintr-o anumita vitamina? Ohoho, sunt suficiente intrebari ridicate asupra lor, incat sa intreb un specialist in domeniu cu privire la alegerea optima. Dr.Serban Damian, nutritionist sportiv, a dat curs curiozitatii mele:

Toamna si primavara sunt sezoane propice pentru administrarea si pomparea unor grame de energie in plus la "potenta" noastra obisnuita. Dar mai mult decat reclamele de la tv sau decat paginile de prin reviste pe unde vad numai tonus la puterea a treia pe chipurile fatucelor din poze si laude dintre cele mai diverse la adresa vitaminelor si mineralelor nu stiu nimic. "Sunt ideale pentru momentele in care esti stresata, obosita, etc"; de asemenea, "sunt excelente pentru completarea dietei zilnice", si cate si mai cate...Toate bune si frumoase, dar le iau asa alandala? Mai ales ca majoritatea sunt recomandate fara prescriptie medicala obligatorie!

Si cate si mai cate nu stiu despre aceste "energizante" la doze! Cea mai mare problema o am, ca orice femeie, cu surplusul de kilograme! De cate ori aud "supliment alimentar", nu stiu de ce dar mai duce cu gandul la mai multa mancare decat mancarea obisnuita! Stiu ca e un joc de cuvinte destul de inselator, dar de, ce sa fac, fiecare cu ce-l doare, vorba aceea!

Asadar, am fost curioasa sa dezbat problema acestui trend al sezonului cu dr. Serban Damian, nutritionist sportiv la Superfit Expert si sa spulber toate confuziile din jurul lor cu aviz specializat.

Consultatia la medic - obligatorie, dar irealista!

Cel mai corect ar, spune specialistul, ca respectiva persoana sa isi faca un control amanuntit in care sa se masoare cantitatile exacte de vitamine si minerale din corp, pentru a se stabili astfel cu ce fel de carente se confrunta respectiva persoana, facandu-i-se recomandarea potrivita in functie de necesitatile organismului.

Acest lucru insa nu prea se practica, sa recunoastem, multe persoane nu se duc la medic nici pentru analize medicale stringente, de maxima urgenta, daramite pentru a-i recomanda medicul suplimente alimentare. Dar ar fi cel mai indicat, pentru ca nu ti-ai mai face niciun fel de probleme asupra consecintelor negative ale lor asupra sanatatii.

Ingrasa sau ba?


Problema cea mai usturatoare a femeilor este aceasta: ingrasatul cauzat de aportul de vitamine si minerale in corp, pe langa dieta zilnica obisnuita. Pe mine una ma ingrijoreaza foarte tare aceasta problema. Dr. Serban Damian m-a asigurat ca ele nu ingrasa si mi-a dat si cateva motive sigure:

- aceste vitamine si minerale nu ingrasa in sine, ele luate ca atare nu constituie un potential pericol la adresa greutatii tale; ca o paranteza, suplimentele pe care le iau eu au numai 2.9 calorii, asa ca mare aport nu aduc

- dar problema apare, am zis eu, atunci cand apar in compozitie vitamine care prin continutul lor iti asigura deja doza zilnica recomandata, fara a mai pune la socoteala meniul zilnic. De exemplu, pe tipul meu de suplimente alimentare pe care le am acasa majoritatea vitaminelor se invartesc in jurul a 20%-80% din doza zilnica recomandata din respectivii nutrienti, insa exista cateva vitamine care iti asigura aceasta doza doar prin ele insele; asa cum am gasit eu B-urile, pe care suplimentele mele le contin in proportie de100%. Si atunci, m-am intrebat eu, nu exista riscul supradozarii acestei vitamine si, eventual, ulterior a ingrasarii, mai ales ca B-urile sunt vitaminele recomandate pentru ingrasare.

Ei bine, specialistul a spus ca nu exista un caz de supradozare, pentru ca, in general, aceste suplimente sunt compuse din doze relativ mici, fara a constitui un pericol, si mai mult chiar organismul pastreaza doar ceea ce are nevoie el, surplusul fiind eliminat din corp prin diverse metode.

- de asemenea, spune nutritionistul, cei care au o predispozitie pentru a se ingrasa (genetica) inca de dinainte de a lua aceste suplimente, se vor ingrasa oricum, daca dieta si, in general, stilul de viata este dezorganizat, fiind intr-adevar posibil ca aceste alimente sa stimuleze apetitul mai mult decat de obicei, dar depinde de alegerea fiecaruia cat si cum vrea sa mananc.

Tinta - lunile cu "R"?

In popor, si poate nu numai, "R"-ul se asocieaza perfect cu suplimentele alimentare. De ce? Pentru ca de cate ori ne gandim sa luam astfel de suplimente, mereu spunem "acum vara nu luam, ci doar in lunile cu "r" se iau", acestea corespunzand cu lunile de toamna, iarna si primavara. Sa fie vara exclusa din aceasta "cura" de vitamine?

Dr. Serban Damian sustine ca aceste luni solicita mai mult organismul si sunt mult mai istovitoare, mai ales ca iarna, de obicei nu consumam foarte multe fructe si legume ca in sezonul de vara sau in cel de toamna si primavara, iar corpul resimte acest lucru.

Exista in sezonul de toamna si primavara o trecere care-si pune amprenta asupra corpului: de la cald la frig si viceversa in care acesta are nevoie sa se adapteze si in care uneori isi "pierde" pe drum anumite resurse de energie. Plus de asta, sunt sezoanele cu cel mai mare potential de gripa, raceli si alte boli care se instaleaza pe un fond imunitar scazut, de aceea trebuie sa ne asiguram ca suntem intr-o forma excelenta, iar daca nu suntem, sa facem in asa fel sa fim.

Si eu vreau sa iau suplimente alimentare! De ce?


Nu toata lumea trebuie sa faca din suplimentele alimentare un trend care sa fie respectat in fiecare an, sustine specialistul, si aceste produse avand potentiali utilizatori bine stabiliti: cei care trec prin stres foarte mare, care sufera de anumite probleme postraumatice, care si-au supus organismul unui efort intens sau unei interventii grele, care nu au o dieta completa din toate punctelete de vedere din cauza anumitor probleme, etc.

Nutritionistul recomanda pentru cei care resimt o oarecare "apasare" a toamnei pe corpul lor o alimentatie bogata in aceste vitamine care sa le asigure aportul complet de astfel de nutrienti: multe legume si fructe, mai ales ca toamna este un sezon plin de astfel de alimente si este si pacat sa nu le bagi in seama. Plus de asta, impusti doi iepuri deodata: iei si necesarul de vitamine si bifezi si o masa in ziua respectiva, iar de gust nici nu mai zic, ca sunt de o mie de ori mai gustoase decat pastilele "reci si indiferente" ale suplimentelor.

Sa se respecte prospectul!

Cand te incaleci la drum respecta directia si atinge-ti scopul! Cele mai multe femei din preajma mea si nu numai, uneori este si cazul meu, recunosc, am tot luat aceste vitamine anapoda. Fie nu am respectat perioada in care se spunea sa le iau, fie uitam si asa mai departe.

De exemplu, la ultimele produse de acest gen pe care mi le-am achizitionat, mi s-a parut cam mult sa iau conform indicatiilor cate doua pastilute de cate trei ori pe zi, am avut impresia ca este o cantitate prea mare si decisesem astfel ca ar fi mai bine sa iau doar cate una.

Insa specialistul mi-a explicat ca unele dintre aceste produse contin cutii cu pastile a caror doza este foarte mica, si pentru a se atinge doza pe care trebuie sa o luam in ziua respectiva, trebuie probabil administrate doua-trei tablete, dar fara a exista riscul de supradozare. Aici intervine preferinta producatorilor!

Respectati indicatiile de pe ambalaj si programul dupa care trebuie luat, fara a face exceptii, pentru ca efortul si initiativa de a-ti intari organismul sa nu fie inutila.

Recomandarea specialistului: l-am rugat pe Serban sa ne faca o recomandare care sa nu implice riscuri, probleme, supradozare, intr-o oarecare masura sa fie general-valabile si sa fie si o alegere potrivita de astfel de suplimente. Desi el mi-a spus ca prefera sa recomande primavara mai mult aceste produse decat toamna,  a specificat ca o alegere buna si inofensiva pentru organism ar fi un produs bazat pe: echinaceea, ginseng siberian si coenzima Q10. Sau daca nu sunt toate intalnite intr-un produs, atunci administrate separat, respectandu-se indicatiile din prospect.

De ce aceasta recomandare? Pentru ca ginseng-ul siberian si echinaceea sunt doua imuno-stimulatoare foarte puternice, iar coenzima Q10 are efecte puternice de regenerare la nivel celular.

Si ceaiul verde, natural, "de la mama lui" este o optiune demna de luat in seama!

Serban Damian te invata cum sa "Fii in forma pentru toata viata" in blogul semnat Feminis.ro!

Tu ce nelamuriri ai legate de suplimentele alimentare? Spune-mi pe forum site vom ajuta, in masura in care putem sa spulberi aceste confuzii.

Nu rata articolul saptamanii!

Ai grija la unele semnale emotionale care dau de banuit la 20, 30, 40 +. Psihologul Cristina Calarasanu identifica afectiunile psihice la care sunt predispuse varstele! Ce boli psihice te pandesc la fiecare etapa de varsta?

Tag-uri: , , , , , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Sport
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
25 apr