11 lucruri pe care ar trebui să faci dacă cineva drag este depresiv

De în Sanatate 11 iun 2019

Foarte multă lume trece cel puțin o dată în viață printr-un episod depresiv, fie că este vorba despre pierderea cuiva drag, a locului de muncă, picarea unui examen sau altceva, dar cel mai bun lucru pe care-l poți face este să nu lași pe nimeni să treacă singur prin așa ceva.

Fiecare om face față diferit emoțiilor și în vreme ce unii preferă să se închidă în sine, alții își pun sufletul pe tavă în fața prietenilor sau a familiei. Iată ce poți face dacă nu ești tu cea care trece prin depresie ci o persoană apropiată ție.

1. Ascultă

Câteodată, tot ceea ce-i trebuie cuiva ca să se simtă mai bine este să vorbească cu cineva și acea persoană să asculte fără a judeca și fără a-și spune părerea. Sentimentul că este auzit are un impact foarte mare asupra minții cuiva.

2. Fii atentă

Strigătele de ajutor sunt printre cele mai dificile lucruri de făcut când ești deprimat așa că asigură-te că ești atentă la toate micile detalii pe care cei dragi le scapă, deoarece depresivii vor să fie ajutați, dar pur și simplu nu o pot spune cu voce tare.

3. Citește printre rânduri

Unii oameni se pricep foarte bine să își ascundă emoțiile, chiar dacă sunt activi 24/7. Încearcă să descoperi adevăratul sens al cuvintelor, ca să poți citi printre rânduri, deoarece adesea, oamenii își exprimă durerea prin intermediul glumelor și doar se prefac că sunt fericiți.

4. Nu-i face să-și analizeze durerea

Se spune că timpul vindecă orice, dar de fapt acesta doar îți distrage atenția de la probleme și de multe ori, afecțiunile psihice și chiar cele fizice, pot fi ameliorate prin intermediul gândirii pozitive. Cu toate acestea, nu le aminti celor dragi de unde a pornit problema lor.

5. Fii alături de cine suferă

Câteodată, doar faptul că cineva îți este alături îți permite să te relaxezi și procesul de vindecare presupune să fii în stare să vorbești deschis despre durerea ta și ceea ce o provoacă. Încearcă să-i câștigi cuiva suferind de depresie încredere și să nu i-o pierzi, spunându-i că orice se întâmplă în viață tu vei fi acolo.

6. Nu transforma totul într-o experiență personală

Încearcă să nu aduci în discuție propriile tale experiențe în cazuri similare, decât dacă ești întrebată direct despre ele. Uneori acestea ajută, dar pot duce și la obsesia și frustrarea persoanei suferinde, pentru că în cazul ei nu funcționează ce a funcționat la tine. Fiecare avem propriile lupte de dus și nu ne putem compara cu alții, iar dacă cineva preferă să nu-ți spună despre ceva nu înseamnă neapărat că nu are încredere în tine, așa că respectă-i alegerile și încearcă să ajuți cum poți.

7. Adu-i aminte de părțile bune ale vieții

Fă în așa fel încât să vadă că există și altceva pe lângă probleme și fă-l sau fă-o să vadă că este norocoasă. Adu-i aminte de toate talentele pe care le are și care îi pot înfrumuseța viața.

8. Nu reinterpreta experiențele cuiva din propria perspectivă

Nu ai de unde să știi cum s-a simțit o persoană când a trecut printr-o perioadă grea și chiar dacă circumstanțele respective ție nu ți se par atât de dificile, acestea pot fi resimțite altfel de fiecare persoană în parte. Nu subestima durerea cuiva doar pentru că din punctul tău de vedere tu ai trecut prin greutăți mai mari.

9. Ieșiți în oraș

Toată lumea se bucură de o pauză așa că puteți ieși să luați prânzul împreună sau puteți merge la un film, orice face persoana depresivă să iasă din rutina ei și să uite măcar un pic de probleme.

10. Nu vorbi de rău pe nimeni

Indiferent cât de multe lucruri urâte spune cineva despre cel ce i-a provocat durerea, tu încearcă să nu vorbești de rău pe nimeni, în primul rând pentru că nu știi cum va evolua situația și în al doilea rând pentru că cei care sunt deprimați nu mai au nevoie de alte energii negative care să le alimenteze ura și tristețea. Pentru a trece cu adevărat peste ceva și a învăța ceva din această experiență cineva trebuie să accepte ceea ce s-a întâmplat și să ierte toate persoanele implicate, iar ura nu face decât să se transforme în regrete și anxietate.

11. Fă-l să se simtă iubit

În cele din urmă, fă persoana respectivă să se simtă iubită și apreciată, garantând că orice sentimente au acum totul va trece cu bine și că pe urmă o să râdeți împreună de această situație.

Tag-uri: , , , , , , ,
loading...
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK
Articole similare

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Sanatate
Cele mai citite

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
25 noi