Eminem

Eminem anunţă noul album "The Death of Slim Shady (Coup...

Citeste mai mult»
Pierce Brosnan

Pierce Brosnan revine în rolul de spion, într-un film...

Citeste mai mult»
Malala Yousafzai

Malala, criticată pentru un musical produs împreună cu...

Citeste mai mult»
Harvey Weinstein

Curtea de Apel din New York a anulat condamnarea pentru...

Citeste mai mult»
Laurent Cantet

Regizorul Laurent Cantet, premiat cu Palme d'Or pentru...

Citeste mai mult»
smiley

Damian Drăghici şi Smiley au lansat melodia „S-a furat...

Citeste mai mult»
Anne Hathaway

Anne Hathaway, reacţie devenită virală la un gol al...

Citeste mai mult»
belinda

Belinda Bencic a devenit mamă

Citeste mai mult»
nasty

"NASTY", documentarul despre Ilie Năstase, în selecţia...

Citeste mai mult»
Regele Harald

Regele Harald al V-lea al Norvegiei, în vârstă de 87 de...

Citeste mai mult»
louis

William şi Kate mulţumesc publicului pentru mesajele...

Citeste mai mult»
cataracta

Cum te recuperezi după operația de cataractă?

Citeste mai mult»
covid-19

Un caz rar al unui pacient infectat cu coronavirus timp...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Prima zi de record a lui Taylor Swift pe Spotify cu...

Citeste mai mult»
becks

Spice Girls s-au reunit la petrecerea de 50 de ani a...

Citeste mai mult»
armani

Giorgio Armani nu mai exclude vânzarea imperiului său de...

Citeste mai mult»
Taylor Swift

Taylor Swift a lansat un nou album, gata să doboare toate...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon, decorat de Ucraina pentru sprijinul său în...

Citeste mai mult»
Harry Styles

O admiratoare a lui Harry Styles, încarcerată după ce i-a...

Citeste mai mult»
Printesa Diana

Rochii ale prinţesei Diana, expuse la Hong Kong înainte...

Citeste mai mult»
bon jovi

Un serial documentar despre Bon Jovi oferă detalii despre...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William participă la primul său angajament public...

Citeste mai mult»
prezentare

Casa de modă Dior a prezentat la New York o colecţie...

Citeste mai mult»
Monica

Monica Bîrlădeanu, dezvăluiri despre provocările...

Citeste mai mult»
amalia

Moştenitoarea tronului olandez a fugit în Spania din...

Citeste mai mult»
celine dion

Un documentar despre boala de care suferă Céline Dion va...

Citeste mai mult»
vin

Un restaurant din Italia oferă o sticlă de vin gratuită...

Citeste mai mult»
chefi

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu şi Cătălin Scărlătescu...

Citeste mai mult»
Guy Ritchie

Guy Ritchie revine pe marile ecrane cu un film despre o...

Citeste mai mult»
Stormy Daniels

Cine este Stormy Daniels, femeia aflată în centrul...

Citeste mai mult»
tuns

Top 5 stiluri ce revin la modă

Citeste mai mult»
pacanele

Fetele știu să se distreze: păcănele online cu modă și...

Citeste mai mult»
ulei

Beneficiile pentru sănătate ale uleiului de măsline

Citeste mai mult»
Harry și Meghan Markle

Harry şi Meghan vor produce două seriale Netflix despre...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Muzica lui Taylor Swift revine pe TikTok, chiar dacă casa...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William şi fiul său cel mare, George, au asistat...

Citeste mai mult»
portofel

Alegerea portofelului de damă din piele în funcție de...

Citeste mai mult»
Sebastian Stan

Sebastian Stan se transformă în tânărul Donald Trump în...

Citeste mai mult»
Bjorn Ulvaeus

Bjorn Ulvaeus a reflectat asupra succesului şi...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon nu va face apel la plasarea sa sub tutelă...

Citeste mai mult»

Merita sau nu sa fii o scorpie la serviciu?

De în Cariera 10 sep 2008
Povestile cu sefi teroristi si colegi care "te sapa" are toata lumea. Au ajuns folclor corporatist: stii de ei, tresari cand auzi marturii soc dar iti spui in gand "nu o sa mi se intample tocmai mie". In cazul in care n-ai avut parte de una bucata sef sau coleg care sa-ti faca viata imposibila, pune mana si afla cum sa-i tii piept, preventiv. Daca te confrunti cu asta zi de zi, invata cum sa-l pui la punct.

Nu cu aceeasi moneda, ci cu tact, ca un bun strateg. Dar ce mai atata vorba. Am luat legatura cu un manager, Violeta Vijulie, managing director la Sens - Atelier de Comunicare si un life-coach, Dana Burghel de la Learning About.

Este raspandita mentalitatea potrivit careia acasa esti miere si la job, fiere. Desigur, multi ar spune ca e mai bine asa decat invers. Dar nu e chiar asa. Dana Burghel, life coach, insista pe faptul ca lucrurile pot sta si invers, pentru ca, spune ea, „undeva trebuie sa existe un echilibru. Daca am fi corecti, respectuosi, eleganti acasa asa ne-am comporta si la serviciu, insa daca acasa avem un partener care ne cam tine sub papuc (sau invers, la birou un sef care ne terorizeaza) trebuie sa rabufnim in cealalalta parte. Caracterul nu ni se schimba, suntem aceeasi, daca am fi noi insine acasa, cu siguranta la fel ne-am comporta si la job”.

Nu-i de mirare ca superiorii artagosi ajung, mai devreme sau mai tarziu, catalogati drept frustrati. In spatele atitudinii de pitbull se ascunde aproape intotdeauna nesiguranta, neincrederea in sine si teama. „Se spune ca, cu cat ne e mai teama de cineva sau de ceva, cu atat devenim mai agresivi pentru ca acea persoana sa ajunga sa simta ea teama. In acest fel cum sa ne mai fie noua teama de un astfel de om?”, spune Dana Burghel. Dar rareori iti mai arde de analize psihologice atunci cand, „multumita” tiranului, abia mai ai timp sa respiri. Lucrurile nu stau ca in armata, unde superiorul e superior si are voie sa stearga cu tine pe jos. Chiar si in instututiile puternic ierarhizate relatiile superiori-subordonati s-au mai schimbat. „Un sef coltos trezeste multe (teama, furie, indignare, nedreptate), dar in niciun caz respect. Nicicand teroarea nu a nascut respect! Iar atitudinea lui fata de munca este aceeasi ca si fata de oameni: nu-i pasa de restul, ci doar de el si, probabil, de ascensiunea lui! Si falsa impresie ca, in sfarsit, e 'cineva'!”.

Si totusi, intrebarea este inevitabila: are seful dracos subordonati mai productivi? „Da, cateodata are, pe termen scurt. Insa pe termen lung se ajunge la stres, haos, echipa nemultumita si rezultate pe masura”, e de parere Dana Burghel.

Cand trebuie sa fii un sef dur?

Hai totusi sa trecem si de cealalta parte a baricadei. Violeta Vijulie, managing director la Sens - Atelier de Creatie, ne-a dezvaluit, onest, care sunt situatiile care o determina pe ea, in calitate de sefa, sa intoarca foaia si sa adopte o atitudine mai dura.

Cel mai mult o deranjeaza nerespectarea termenelor limita. „Este foarte clar: a avut de rezolvat o sarcina si a venit cu un raspuns incomplet sau gresit, ok. Urmeaza un al doilea termen limita. Daca intr-o perioada scurta, de 2-3 saptamani, are mai multe termene neonorate, inseamna ca e in neregula ceva”, spune Violeta. „S-ar putea spune ca nu trebuie sa iei atitudini dure la inceput, ca trebuie mai intai sa vezi care sunt cauzele. Ei bine, depasirea termenelor este pentru mine un motiv suficient sa fiu mai dura. Si asta din doua motive: (1) un termen depasit este oglinda muncii unui angajat, iar repetarea fenomenului arata ca in spate sunt multe nereguli si (2) sunt in permanenta conectata la necesitatile angajatilor si am grija de confortul lor; de la lucruri simple cum ar fi produsele de papetarie pana la recompensa salariala; ei stiu foarte bine ca daca au o problema, pot veni oricand ca sa o rezolvam impreuna. Asadar, sunt suficient de deschisa in comunicarea cu ei incat sa nu fie cazul sa spuna cineva: "ti-as fi zis mai demult dar...", explica Violeta.

Asadar, are seful „rau” subordonati mai „buni” sau nu? Violeta Vijulie ne spune ca de obicei, functioneaza. Rareori, nu. „Un exemplu de caz in care nu a functionat metoda mea, este fostul nostru sofer. El si-a motivat demisia (printre altele) si prin faptul ca secretara nu-i face cafeaua, si daca o face, se misca prea greu si el nu are timp de pierdut. Nici noi! De mentionat faptul ca in agentie este o singura persoana care bea cafea, pe care si-o prepara singura”.

Doar ca in cazul acesta, vorbim deja de o strategie si nu de rautati gratuite. Este exact ceea ce Dana Burghel ar numi „ostilitate pozitiva”, caz in care seful respectiv are cu siguranta un plan bine pus la punct, in functie de motivatia fiecarui angajat in parte. „Atata vreme cat stie ce anume il motiveaza pe respectivul (de exemplu daca cineva este motivat de competitie, ii poate spune: „i-am dat si lui X proiectul asta, sunt sigur ca va iesi un lucru deosebit” atunci ostilitatea aceasta este pozitiva si productiva) lucrurile ies bine atat pentru sef, cat si pentru subordonat, dar si pentru echipa si companie”.

Violeta Vijulie nu sustine sefia asupritoare: „In principiu, eu nu actionez 'coercitiv'. Numai ca persoanele care in mod sistematic fac greseli sau uita ce au de facut ori nu iau in seamna anumite avertismente, nu vor avea o evolutie atat de rapida ca acelea care isi respecta statutul. Prefer sa gandesc asa, pe termen lung. Iar daca cineva exagereaza cu greselile sau face aceeasi greseala de mai multe ori, este clar ca nu se potriveste cu organizatia. In aceste cazuri sunt nevoita sa concediez persoana respectiva. In primul rand, pentru ca nu pot motiva in fata celorlalti de ce tolerez un compartament cu care nu sunt de acord. In ceea ce priveste corectiile minore, care tin mai mult de comportament decat de profesionalism, aplic penalizari si retrag anumite beneficii pe diverse perioade de timp”.

Efectele unui management "hitlerist"

Situatia este destul de gri, in sensul ca orice sef, bun sau rau, isi va arata la un moment dat coltii in fata unui subordonat incompetent sau impertinent. Dar, ca in toate, masura face diferenta. Un sef care e vesnic cu o falca in cer si una in pamant isi va duce angajatii in pragul disperarii. Ce pro-activitate, ce eficienta? Efectele unui management hitlerist pot fi dezastruoase.

„In primul rand si unii si altii vor avea o viata neimplinita (cunosc persoane bolnave fizic si psihic din cauza serviciului si cred ca fiecare din noi stie prea multe exemple in acest sens), in al doilea rand nu va exista nicicand o echipa adevarata si nici rezultate. Daca pe termen scurt merge, nu se poate perpetua la infinit decat cu acelasi gen de oameni (calcatorii pe cadavre) iar compania va iesi mutilata dintr-un asemenea stil de management”, sustine Dana Burghel. Prin urmare, despre avantaje nu putem vorbi decat atunci cand asa zisa ostilitate este una benefica, ca in exemplul anterior.

Ce poate face un manager ca sa nu se ajunga aici? „Cred ca ar fi fost necesara si o intrebare asupra metodelor de motivare si recompensa. Pentru ca eu am si un 'arsenal motivational" pe care il utilizez', spune Violeta Vijulie. „De aceea, atunci cand fac observatii, sunt mai dura sau chiar aplic penalizari, persoana respectiva nu ar trebui sa inteleaga masura respectiva decat exact asa cum este ea: o modalitate de a corecta comportamente neadecvate. Daca i se pare prea mult, sau o ia in tragic, putem discuta. Insa, de obicei cand se ajunge in aceasta faza e destul de clar ca nu mai putem continua colaborarea. Despartirea de un angajat este uneori un act de eficientizare a activitatii companiei.

Cum poti relationa eficient cu un astfel de sef sau coleg? „Sa il bati cu armele lui nu mai este de mult o solutie pentru ca te inraiesti si tu si devii neproductiv, frustrat.”, explica Dana Burghel. „Cel mai bine este sa te comporti asa cum esti, sa reactionezi, sa spui ce anume te deranjeaza, sa iei atitudine. Altfel risti sa devii 'calul de bataie' al sefului si treptat al mai multora. Ca doar poti duce, nu? Numai sinceritatea si claritatea rezolva situatiile neplacute. Trebuie sa avem curaj si sa cerem explicatii, sa invatam sa spunem 'nu', sa aratam de ce nu are celalalt dreptate (daca asa este) si sa venim cu solutii. Altfel taraganam lucruri care nu ne convin si alimentam inconstient un astfel de comportament”.

Tag-uri: , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 4

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

oana-camelia paun (25.01.2012, 13:41)
da merita , si eu as fi dura daca as avea cu cine dar asa ce sa fac sa fiu eu dura cu mine :))))))???
Răspunde-i
(30.07.2009, 12:16)
Buna ziua,
Observ ca nu vreti sa-mi publicati comentariul vis a vis de d-na Vijulie si "metodele" dinsei de conducere, sa deranjeze oare atit de tare adevarul ?
Răspunde-i
ana maria cristescu (05.11.2008, 18:05)
Sefia dura, coercitiva este folositoare unei organizatii si implicit membrilor ei. Persoanele de acest gen sunt foarte utile in pozitii de middle management dar nu in fruntea organizatiei. Caracteristica celor mai multe persoane de acest gen este discursul unidirectional care nu este benefic nici unei companii. Deci cu siguranta merita sa fii o scorpie insa depinde unde esti in managementul organizatiei.
Răspunde-i
Carmen Georgescu (13.09.2008, 13:06)
daaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
merita!!!
Răspunde-i
Spune-ţi părerea
Alte articole din Cariera
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
27 apr