smiley

Damian Drăghici şi Smiley au lansat melodia „S-a furat...

Citeste mai mult»
Anne Hathaway

Anne Hathaway, reacţie devenită virală la un gol al...

Citeste mai mult»
belinda

Belinda Bencic a devenit mamă

Citeste mai mult»
nasty

"NASTY", documentarul despre Ilie Năstase, în selecţia...

Citeste mai mult»
Regele Harald

Regele Harald al V-lea al Norvegiei, în vârstă de 87 de...

Citeste mai mult»
louis

William şi Kate mulţumesc publicului pentru mesajele...

Citeste mai mult»
cataracta

Cum te recuperezi după operația de cataractă?

Citeste mai mult»
covid-19

Un caz rar al unui pacient infectat cu coronavirus timp...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Prima zi de record a lui Taylor Swift pe Spotify cu...

Citeste mai mult»
becks

Spice Girls s-au reunit la petrecerea de 50 de ani a...

Citeste mai mult»
armani

Giorgio Armani nu mai exclude vânzarea imperiului său de...

Citeste mai mult»
Taylor Swift

Taylor Swift a lansat un nou album, gata să doboare toate...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon, decorat de Ucraina pentru sprijinul său în...

Citeste mai mult»
Harry Styles

O admiratoare a lui Harry Styles, încarcerată după ce i-a...

Citeste mai mult»
Printesa Diana

Rochii ale prinţesei Diana, expuse la Hong Kong înainte...

Citeste mai mult»
bon jovi

Un serial documentar despre Bon Jovi oferă detalii despre...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William participă la primul său angajament public...

Citeste mai mult»
prezentare

Casa de modă Dior a prezentat la New York o colecţie...

Citeste mai mult»
Monica

Monica Bîrlădeanu, dezvăluiri despre provocările...

Citeste mai mult»
amalia

Moştenitoarea tronului olandez a fugit în Spania din...

Citeste mai mult»
celine dion

Un documentar despre boala de care suferă Céline Dion va...

Citeste mai mult»
vin

Un restaurant din Italia oferă o sticlă de vin gratuită...

Citeste mai mult»
chefi

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu şi Cătălin Scărlătescu...

Citeste mai mult»
Guy Ritchie

Guy Ritchie revine pe marile ecrane cu un film despre o...

Citeste mai mult»
Stormy Daniels

Cine este Stormy Daniels, femeia aflată în centrul...

Citeste mai mult»
tuns

Top 5 stiluri ce revin la modă

Citeste mai mult»
pacanele

Fetele știu să se distreze: păcănele online cu modă și...

Citeste mai mult»
ulei

Beneficiile pentru sănătate ale uleiului de măsline

Citeste mai mult»
Harry și Meghan Markle

Harry şi Meghan vor produce două seriale Netflix despre...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Muzica lui Taylor Swift revine pe TikTok, chiar dacă casa...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William şi fiul său cel mare, George, au asistat...

Citeste mai mult»
portofel

Alegerea portofelului de damă din piele în funcție de...

Citeste mai mult»
Sebastian Stan

Sebastian Stan se transformă în tânărul Donald Trump în...

Citeste mai mult»
Bjorn Ulvaeus

Bjorn Ulvaeus a reflectat asupra succesului şi...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon nu va face apel la plasarea sa sub tutelă...

Citeste mai mult»
Alec Baldwin

Împuşcături mortale la filmările "Rust" - Alec Baldwin "a...

Citeste mai mult»
Jonathan Majors

Actorul Jonathan Majors scapă de închisoare pentru...

Citeste mai mult»
michael douglas

Michael Douglas a aflat, în cadrul emisiunii "Finding...

Citeste mai mult»
powerball

Un jucător la loteria Powerball a câştigat un jackpot de...

Citeste mai mult»
Sacha Baron Cohen si Isla Fisher

Sacha Baron Cohen şi Isla Fisher divorţează după 13 ani...

Citeste mai mult»

Vei mai fi fertila peste 10 ani?

De în Familie 5 iun 2009

Intotdeauna ne spunem "Mai e timp". Mai am timp sa "copilaresc", sa muncesc si sa dau tot ce pot pentru cariera, mai am timp sa raman insarcinata. Fie ca vrei sa amani putin momentul conceptiei, fie ca nu stii daca acum e perioada potrivita pentru a adauga un nou membru familiei tale, iata care sunt elementele de care ar trebui sa tii seama!

fertila
Intregul nostru stil de viata isi pune amprenta asupra fertilitatii noastre. Si, pentru a putea fi convinsa ca nu vei avea probleme cu conceptia atunci cand te vei hotari sa ramai insarcinata, exista lucruri pe care le poti face, pentru a-ti mentine sansele.

In cifre sta secretul?

E adevarat ca fiecare varsta aduce cu ea noi provocari si ca tot mai multe femei aleg sa devina mame dupa ce ajung la un nivel profesional dorit. La fel de adevarat e faptul ca un studiu –citat de telegraph.com- certifica faptul ca cele mai multe femei se simt cu adevarat "femei", implinite, frumoase si fericite in jurul varstei de 34 de ani.

De aceea, pentru a cunoaste raspunsul la intrebarea "Vei mai fi fertila peste 10 ani?" trebuie sa evaluezi varsta si ceea ce presupune ea pentru o viitoare sarcina. Daca vrei sa stii cum se comporta fiecare varsta atunci cand este vorba de sarcina, citeste "Cum te pregatesti de sarcina la 20, 30 si 40 de ani".

Specialistii spun ca fertilitatea unei femei atinge un punct maxim undeva catre sfarsitul anilor 20 ai unei femei, iar incepand de la 30 de ani, atat cantitatea- cat si calitatea- oualor sale va scadea. Nu e neaparat un motiv de ingrijorare, dar daca ai peste 35 de ani, ar trebui sa nu mai astepti 10 ani pentru a deveni mamica. Mai ales ca, apreciaza doctorii, numai jumatate din femeile de peste 40 de ani pot ramane insarcinate fara niciun fel de tratament.

Iata ce spune un medic endocrinolog specializat in reproducere de la Universitatea Northwestern, citat de parenting.com: "Dupa parerea mea, o femeie de pana in 35 de ani ar trebui sa incerce sa ramana insarcinata un an de zile inainte de a cere ajutorul medicilor si inainte de a afla de ce nu reuseste sa ramana insarcinata. Intre 35 si 39 de ani, ar trebui sa incerce timp de sase luni. O femeie de 40 de ani ar trebui sa incerce pentru maxim trei luni de zile inainte de a merge la medic sa vada care este evolutia sa si pentru a nu ajunge in criza de timp in legatura cu tratamentul."

Fumatul –chiar si pasiv- afecteaza sansele de a ramane insarcinata

Stii care e exact legatura dintre fertilitate si fumat? Specialistii spun ca nicotina afecteaza atat calitatea oualor tale, cat –mai ales- rezerva de oua a corpului tau. Astfel, cu cat fumezi mai multe tigari pe zi, cu atat scad sansele tale de a ramane insarcinata. Si –o (alta) veste trista pentru fumatoare- menopauza se instaleaza mai repede atunci cand fumezi.

Vestea buna este ca te poti lasa acum si iti vei recupera sansele de a deveni mamica. Dar, atentie, trec cateva luni inainte ca toxinele eliberate de tigari in corp sa dispara!

Un studiu a aratat faptul ca femeile expuse la fumatul pasiv la munca ori acasa au sanse mai mici de a ramane insarcinate in termen de un an decat femeile care nu au fost expuse fumului de tigara.

Iti pastrezi greutatea ideala?

Nu vorbim aici de greutatea ideala pentru un manechin si nici macar de greutatea ideala pentru un costum de baie purtat cu mandrie pe plaja. Femeile prea slabe si femeile care sufera de obezitate sunt afectate: au menstruatia neregulata si exista posibilitatea sa aiba probleme de fertilitate. Potrivit medicilor, femeile care au mai putin de 47 de kilograme si cele care au peste 79 de kilograme sunt cele mai expuse acestor disfunctii. Dar nici acestea nu trebuie sa isi faca probleme daca au o menstruatie regulata.
Ai avut o boala transmisibila sexual?

Orice boala care a fost depistata si tratata la timp nu iti va mai face probleme atunci cand incerci sa ramai insarcinata. Dar clamidioza (chlamydia) –cea mai raspandita boala in randul adultilor activi sexual cu varste cuprinse intre 20 si 30 de ani – este o boala "tacuta", care nu da niciun semn celui infectat (si in special daca acesta este de sex feminin). Ea este sursa multor boli pelvio-inflamatorii, care iti pot creste riscul de infertilitate, sarcini extrauterine si chiar cel de avort spontan. Mai mult, daca nu te testezi inainte de a ramane insarcinata, ii poti da boala –la nastere- si copilului tau.

Cum ai nascut?

Cu toate ca exista unele cazuri in care nasterile anterioare sa influenteze si viitoarea nastere –stiu cazul unei femei care a nascut de doua ori pelvian- medicii spun ca nu ar trebui sa iti faci mari probleme in aceasta privinta.

Fie ca ai nascut prin cezariana, fie ca ai nascut natural, nu ai de ce sa te ingrijorezi pentru acest factor. Dar nici nu trebuie sa crezi ca toate sarcinile sunt la fel, sau ca o nastere anterioara usoara inseamna si o nastere viitoare fara probleme.

Menstruatie neregulata

Daca ai menstruatie neregulata, la mai mult de 36 de zile sau la mai putin de 22, exista posibilitatea ca ovarele tale sa nu functioneze normal si asta sa afecteze sansele tale de a ramane insarcinata. E bine sa te prezinti la un consult, pentru a elimina sansele ca tu sa suferi de ovare polichistice sau de tulburari de tiroida. Si un fibrom iti poate afecta sansele de a ramane insarcinata.

Medicamentele – factor pentru infertilitate


Un numar mare din medicamentele pe care le luam ne pot afecta fertilitatea. Metoclopramid-ul este pe "lista neagra", la fel si unele din medicamentele recomandate in tratarea astmului bronsic –cele care contin corticosteroizi. Unele studii, citate de specialistii parenting.com, pun pe aceasta lista –a medicamentelor care nu te ajuta, ba chiar te incurca atunci cand vrei sa ramani insarcinata- si echinacea si gingko biloba. Exista, cum era si firesc, alte studii care le contrazic, sustinand ca aceste suplimente nu au legatura cu fertilitatea. Cel mai bine este sa renunti la a le lua, daca vrei sa ramai insarcinata. Pentru a afla mai multe despre medicamentele care pot afecta fertilitatea, citeste si "Sexul oral si alte capcane ce afecteaza fertilitatea".

Nu exista niciun mijloc care sa garanteze 100% faptul ca vei mai fi fertila si peste 5 sau 10 ani. Ceea ce te ajuta este sa stii ce poti preveni. Iar stilul tau de viata si alegerile pe care le faci joaca cel mai important rol!
Tag-uri: , , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Familie
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
25 apr