Eminem

Eminem anunţă noul album "The Death of Slim Shady (Coup...

Citeste mai mult»
Pierce Brosnan

Pierce Brosnan revine în rolul de spion, într-un film...

Citeste mai mult»
Malala Yousafzai

Malala, criticată pentru un musical produs împreună cu...

Citeste mai mult»
Harvey Weinstein

Curtea de Apel din New York a anulat condamnarea pentru...

Citeste mai mult»
Laurent Cantet

Regizorul Laurent Cantet, premiat cu Palme d'Or pentru...

Citeste mai mult»
smiley

Damian Drăghici şi Smiley au lansat melodia „S-a furat...

Citeste mai mult»
Anne Hathaway

Anne Hathaway, reacţie devenită virală la un gol al...

Citeste mai mult»
belinda

Belinda Bencic a devenit mamă

Citeste mai mult»
nasty

"NASTY", documentarul despre Ilie Năstase, în selecţia...

Citeste mai mult»
Regele Harald

Regele Harald al V-lea al Norvegiei, în vârstă de 87 de...

Citeste mai mult»
louis

William şi Kate mulţumesc publicului pentru mesajele...

Citeste mai mult»
cataracta

Cum te recuperezi după operația de cataractă?

Citeste mai mult»
covid-19

Un caz rar al unui pacient infectat cu coronavirus timp...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Prima zi de record a lui Taylor Swift pe Spotify cu...

Citeste mai mult»
becks

Spice Girls s-au reunit la petrecerea de 50 de ani a...

Citeste mai mult»
armani

Giorgio Armani nu mai exclude vânzarea imperiului său de...

Citeste mai mult»
Taylor Swift

Taylor Swift a lansat un nou album, gata să doboare toate...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon, decorat de Ucraina pentru sprijinul său în...

Citeste mai mult»
Harry Styles

O admiratoare a lui Harry Styles, încarcerată după ce i-a...

Citeste mai mult»
Printesa Diana

Rochii ale prinţesei Diana, expuse la Hong Kong înainte...

Citeste mai mult»
bon jovi

Un serial documentar despre Bon Jovi oferă detalii despre...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William participă la primul său angajament public...

Citeste mai mult»
prezentare

Casa de modă Dior a prezentat la New York o colecţie...

Citeste mai mult»
Monica

Monica Bîrlădeanu, dezvăluiri despre provocările...

Citeste mai mult»
amalia

Moştenitoarea tronului olandez a fugit în Spania din...

Citeste mai mult»
celine dion

Un documentar despre boala de care suferă Céline Dion va...

Citeste mai mult»
vin

Un restaurant din Italia oferă o sticlă de vin gratuită...

Citeste mai mult»
chefi

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu şi Cătălin Scărlătescu...

Citeste mai mult»
Guy Ritchie

Guy Ritchie revine pe marile ecrane cu un film despre o...

Citeste mai mult»
Stormy Daniels

Cine este Stormy Daniels, femeia aflată în centrul...

Citeste mai mult»
tuns

Top 5 stiluri ce revin la modă

Citeste mai mult»
pacanele

Fetele știu să se distreze: păcănele online cu modă și...

Citeste mai mult»
ulei

Beneficiile pentru sănătate ale uleiului de măsline

Citeste mai mult»
Harry și Meghan Markle

Harry şi Meghan vor produce două seriale Netflix despre...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Muzica lui Taylor Swift revine pe TikTok, chiar dacă casa...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William şi fiul său cel mare, George, au asistat...

Citeste mai mult»
portofel

Alegerea portofelului de damă din piele în funcție de...

Citeste mai mult»
Sebastian Stan

Sebastian Stan se transformă în tânărul Donald Trump în...

Citeste mai mult»
Bjorn Ulvaeus

Bjorn Ulvaeus a reflectat asupra succesului şi...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon nu va face apel la plasarea sa sub tutelă...

Citeste mai mult»

Iubirea "interzisa" ne urmareste toata viata?

De în Dragoste & Sex 4 iun 2009
Am auzit cu totii cate ceva despre complexul lui Oedip. Dar stiai ca el poate fi cauza tuturor alegerilor noastre in viata sentimentala si ca acest complex, negestionat, poate distruge relatia de cuplu? Psihologul si life-coach-ul Raul Rosu, de la Clinica Psy Motion, ne explica felul in care acest complex ne poate afecta viata, dar si cum il putem gestiona!
Complexul lui Oedip a fost descoperit de catre Sigmund Freud si este denumit astfel dupa personajul mitologic cu acelasi nume. Acesta este alungat de catre tatal sau, regele Thebei, pentru ca i se prezisese ca va fi detronat de catre fiul sau. Crescut de catre un alt rege, Oedip isi omoara, ajuns la maturitate si complet accidental, tatal si se casatoreste cu mama sa, nestiind ca ii este mama. Atunci cand descopera adevarul, eroul mitologic se condamna singur la o viata de pribegie.

Cum te poate influenta acest complex

Acest complex, precizeaza Raul Rosu, se formeaza in fiecare om si este prezent in copilarie, atat la fete cat si la baieti. In functie de sexul fiecarui copil, acesta adopta modelul matern sau pe cel patern.

"In viata adulta se traduce prin preferinte in alegerea partenerului de viata. In momentul in care ne alegem un partener pentru intreaga viata sau pentru o relatie sentimentala, avem in vedere puncte comune sau familiaritati care provin din copilarie si lucruri pe care, de multe ori, nu ni le explicam", spune psihologul Clinicii Psy Motion.

Influenta acestui complex se face simtita si la nivel comportamental, aflam de la specialist. Astfel, daca un baiat a fost martor la episoade de violenta domestica, exista o probabilitate destul de mare ca baiatul sa preia comportamentul tatalui in relatia cu mama sa. La fel de probabil este ca "violenta sa se manifeste datorita unei recurente din familia de baza", spune Raul Rosu.

In cazul fetelor, de multe ori o tanara care are relatii sentimentale cu barbati mai in varsta are ca sursa acest complex, care nu a fost gestionat la timp. La fel, mai spune psihologul, este si cazul fetelor care spun "nu m-am inteles niciodata bine cu alte fete/ femei, intotdeauna m-am inteles mai bine cu baietii."

Il poti folosi in favoarea ta

Este foarte important, explica psihologul, ca noi toti sa intelegem faptul ca acest complex nu este un lucru negativ, ci o componenta psihologica care exista in fiecare dintre noi. "E o sursa de energie incredibila, daca il gestionam. Daca suntem indiferenti la el si nu ii dam importanta, ajungem - fara sa ne dam seama - sa ne traim intreaga viata prin prisma lui."

Ne putem raporta la ceilalti prin acest complex, sau, ne propune psihologul si life-coach-ul de la Psy Motion, il putem folosi in favoarea noastra. Acesta ne sugereaza cateva etape prin care putem face acest lucru

- Complexul e prezent la toti oamenii! Odata ce intelegi ca face parte din tine, poti incepe sa il intelegi si sa il folosesti in favoarea ta.

- Cum e prezent in viata ta? E bine sa iti pui aceasta intrebare si sa te gandesti bine la felul in care acest complex se manifesta la tine si la felul in care ar putea fi prezent in alegerile tale sentimentale sau in relatia ta de cuplu. Poti face acest lucru singura, daca esti o persoana autodidacta, sau cu ajutorul unui specialist, daca preferi.

Primul pas este cel de introspectie, iar refuzul de a-l observa tine de o anumita comoditate: "e mai simplu sa faci ceva fara a avea nicio explicatie, decat sa faci un lucru constient de ceea ce faci si sa suporti vina", ne-a explicat Raul Rosu.
Primele manifestari ale complexului: copilaria

Primele manifestari ale acestui complex au loc in frageda copilarie si se manifesta in relatiile cu parintii, atunci cand fetele isi exprima preferintele pentru tati iar baietii pentru mame. "Daca parintii 'intra in joc', isi lasa copilul sa le saboteze relatia de cuplu", explica specialistul. De exemplu, daca tatal o prefera pe fetita sa si ii acorda acesteia tot timpul pe care cea mica si-l doreste si toata atentia sa, el saboteaza, procedand astfel, atat relatia mamei cu fiica, cat si relatia de cuplu. La fel se va intampla si in cazul mamei si al baietelului familiei.

"Barbatii sunt obisnuiti, in societatea romaneasca, sa nu isi arate sentimentele. Fetele sunt cele care sunt mai volubile si isi arata sentimentele; de aici pot rezulta conflicte in familie, daca mama se simte exclusa sau data la o parte. Fara ca acest complex sa fie gestionat, la nivelul relatiilor de cuplu de mai tarziu ale fetei, atitudinea din copilarie, de tip "fata tatii", se va manifesta puternic."

Toti copiii manifesta acest complex la varste mici si de aceea nu trebuie nici sa te ingrijorezi, nici sa iti inchipui ca aceasta perioada nu va trece. Important, pentru toata familia si mai ales pentru viitorul copiilor, este sa gestionezi corect acest complex si aceasta perioada.

Cum gestionezi acest complex?

Am incercat sa aflu de la psiholog cum ar putea proceda parintii pentru a nu "intra in joc". Iata ce ne-a explicat Raul Rosu: "Parintii trebuie sa inteleaga faptul ca familia include relatia de cuplu. Trebuie sa acorde timp relatiei de cuplu. Daca partenerii ajung sa isi manifeste iubirea doar fata de copil, nu mai exista relatie de cuplu si se poate ajunge la urmatorul scenariu: mama e nemultumita si tatal ajunge sa petreaca tot mai mult timp la serviciu."

E bine sa retii faptul ca acest complex trebuie gestionat inca de la o varsta frageda a copilului, pentru ca altfel va fi stricat echilibrul, atat al familiei cat si al viitorului sentimental al celui mic. Conceptual vorbind, precizeaza specialistul Clinicii Psy Motion, foarte multe familii considera ca venirea copilului este sinonima cu disparitia relatiei de cuplu.

Iar copilul va pastra acest complex pana la maturitate si vor rezulta relatii dependente, pe care el va incerca sa le refaca la maturitate, cu alte persoane. Daca vreti, spune psihologul, acest gen de relatii sunt sinonime cu acea infatuare specifica adolescentilor, atunci cand acestia se afla la prima relatie de dragoste mai durabila sau mai stabila, si cand acestia isi inchipuie ca sunt indragostiti, dar acest sentiment le trece relativ repede. "Exista pasiune, exista si acel concept de "devorare", dar relatia se va destrama mai devreme sau mai tarziu, pentru ca este o relatie bazata pe dependenta."

Raul Rosu: "Intr-o societate traditionala, relatia de dependenta exista pentru ca se bazeaza pe compromis, altfel nu ar putea exista. Relatia de casatorie intr-o astfel de societate pleaca de la premisa ca divortul nu va exista niciodata. Astfel se ajunge la doua vieti distruse si la violenta domestica. Intr-o societate normala, acest complex este gestionat si aceste relatii, bazate pe dependenta si putere, sunt mai putine."

Acest complex ne poate face, in cazurile fericite, spune psihologul, sa ne dezvoltam mai bine, sa ne dorim sa fermecam si sa fim atragatori. In cazurile negative, ne poate face dependenti si avem nevoie sa ne satisfacem acest complex, prin alegerile pe care le facem.

"Acest complex se poate gestiona foarte usor pana in jurul varstei de sase ani si acest lucru se poate face fie in familie, fie la un specialist.", spune psihologul. Secretul este ca parintii sa isi pastreze identitatea de cuplu in timp: "sa existe sarutari, imbratisari in fata copilului, sa se poarte exact asa cum faceau si cand nu exista copilul, sa isi pastreze o viata sexuala sanatoasa. O familie care traieste pentru copil este o familie care traieste acest complex si care intareste acest complex, in dauna propriului copil, imprimand valori care nu sunt proprii copilului."

Este clar ca aceasta iubire interzisa ne poate urmari toata viata, dar numai daca acceptam acest lucru. Cel mai important este sa intelegem ca acest lucru este prezent in vietile fiecaruia dintre noi. Diferenta este ca unii gestioneaza acest complex, cu ajutorul parintilor, in copilarie, iar altii nu si trebuie sa faca acest lucru - pentru a nu se lasa dominati de complex - la maturitate.


Sex pe sticla? Cum vine asta? Afla cum reactioneaza Madalina, una din fetele "Girls on the City", atunci cand i se propune un job la video-chat.
Tag-uri: , , , , , , , , , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Dragoste & Sex
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
26 apr