chef florin dumitrescu

Chef Florin Dumitrescu, adevărul despre motivul pentru...

Citeste mai mult»
dus

Care este cel mai bun moment al zilei pentru a face duș

Citeste mai mult»

Beyoncé, vedeta pop de culoare din Texas, îşi lansează...

Citeste mai mult»
Timothée Chalamet

Timothée Chalamet îl va interpreta pe legendarul muzician...

Citeste mai mult»
Arnold Schwarzenegger

Arnold Schwarzenegger spune că săptămâna trecută i-a fost...

Citeste mai mult»
Bruce Springsteen

Bruce Springsteen va primi cea mai prestigioasă...

Citeste mai mult»
daddy

Proprietăţile rapperului Sean "Diddy" Combs din Los...

Citeste mai mult»
Anne Hathaway

Anne Hathaway a suferit un avort spontan într-o perioadă...

Citeste mai mult»
buchete

Cele mai populare flori pentru buchetele de mireasă

Citeste mai mult»
Regele Charles al III-lea

Regele Charles este "frustrat" de ritmul său de...

Citeste mai mult»
olivia

Actriţa Olivia Colman spune că ar fi plătită mai bine...

Citeste mai mult»
Cameron Diaz

Actriţa Cameron Diaz, în vârstă de 51 de ani, şi soţul ei...

Citeste mai mult»
covaci

Liderul trupei Phoenix, Nicu Covaci, operat de urgenţă pe...

Citeste mai mult»
shakira

Shakira a lansat un nou album, intitulat „Las Mujeres Ya...

Citeste mai mult»
somn

Poziția de somn care poate provoca hipertensiune...

Citeste mai mult»
Oprah Winfrey inainte

Oprah Winfrey mărturiseşte că, timp de 25 de ani, a fost...

Citeste mai mult»
Regele Charles al III-lea

Regele Charles al III-lea se simte ''foarte bine'', a...

Citeste mai mult»
tatoiu

Monica Tatoiu, atac la adresa Erikăi Isac și a piesei...

Citeste mai mult»
Aaron Taylor-Johnson

Actorul britanic Aaron Taylor-Johnson, marele favorit...

Citeste mai mult»
finlanda

Finlanda, ''cea mai fericită ţară din lume'' pentru al...

Citeste mai mult»
ceara

Sezonul estival se apropie, ce poți face pentru a avea...

Citeste mai mult»

Firea: Nu am discutat despre europarlamentare; acum...

Citeste mai mult»
fam

Cum poți alege pantofi de damă eleganți și confortabili?

Citeste mai mult»
Printul William & Kate Middleton

Familia regală britanică infirmă speculaţiile despre Kate...

Citeste mai mult»
Elon Musk

Elon Musk sugerează că faptul că foloseşte ketamină pe...

Citeste mai mult»
stormy

Fosta actriţă porno Stormy Daniels îşi prezintă versiunea...

Citeste mai mult»
Kate Middleton

Prințesa de Wales și prințul William, văzuți la o fermă...

Citeste mai mult»

Cum poți alege pantofi de damă eleganți și confortabili?

Citeste mai mult»
Naomi Campbell

Cariera îndelungată în lumea modei a lui Naomi Campbell,...

Citeste mai mult»
meta

O psiholoagă care sfătuia Meta a demisionat pentru că...

Citeste mai mult»
Pierce Brosnan

Pierce Brosnan a pledat vinovat pentru drumeţie în afara...

Citeste mai mult»
Meghan Markle

Meghan Markle a lansat un brand de lifestyle

Citeste mai mult»
Olivia Munn

Actriţa Olivia Munn a dezvăluit că a făcut dublă...

Citeste mai mult»
florin

Florin Salam, ridicat şi dus la audieri, sub acuzaţia de...

Citeste mai mult»
Matthew Perry

Testamentul actorului Matthew Perry a fost făcut public

Citeste mai mult»
camilla

Regina Camilla a primit propria păpuşă Barbie şi a glumit...

Citeste mai mult»
ponor

Cătălina Ponor, din nou mamă: “A doua noastră medalie”

Citeste mai mult»
al pacino

Al Pacino va lansa un volum de memorii în octombrie

Citeste mai mult»
bagaj

Lista pentru bagajul de maternitate: 3 lucruri absolut...

Citeste mai mult»
alergie

6 tipuri de alergii și ce trebuie să știi despre ele

Citeste mai mult»

Vara, la Bologna

Vara, la Bologna

“Ce sa cauti la Bolognia?”, m-a intrebat cineva, “n-ai ce vedea acolo!”. Asa ca am cautat pe net ce se poate vedea si se poate face in Bolognia. Pe langa faptul ca e unul dintre cele mai bine pastrate orase medievale, are si cea mai veche Universitate din Europa. Iar pe langa toate astea, are suficiente muzee, biserici, catedrale si multe alte lucruri si locuri interesante de vazut si vizitat, chiar si numai in 3-4 zile.

Da, chiar, de ce la Bolognia? Dar de ce nu?!? E ca si cum te-ai intoarce in timp cu 500 de ani. Centrul vechi al orasului e destul de mare si pastrat asa cum era in urma cu 4-500 de ani. Cladiri vechi, din caramida rosie, geamuri cu un fel de draperii exterioare, dintr-un material visiniu inchis (care parea matase si/sau catifea), in ton cu culorile cladirilor, biserici si turnuri care mai de care mai inalte, strazi pietruite…N-ai sa vezi in Bolognia termopane, unitati exterioare de aer conditionat sau alte marturii ale epocii actuale. Singurele lucruri care te fac sa realizezi ca esti inca in secolul “corect” sunt vitrinele unora dintre magazine si faptul ca oamenii sunt imbracati ca in zilele noastre. Dar nu m-as fi mirat deloc sa vad calugari purtand pelerine cu gluga, studenti imbracati cu haine si palarii din timpuri medievale…

Ce n-am vazut in Bolognia, desi am cautat, au fost renumitele spagete bologneze. Doar intr-un singur restaurant aveau inscris in menu acest sortiment care credeam ca e specific zonei. Mai peste tot gaseai pizza si la toate barurile aveau Happy hours, adica serveau intre anumite ore mai multe feluri de tartine, legume gatite cu orez sau paste si salate de fructe sau alte dulciuri si o bere sau o bautura racoritoare, totul undeva intre 5 si 10 euro, in functie de ore, bar si zona.

Te-ai astepta ca italienii, pentru ca mananca in special produse pe baza de faina (pizza, paste…) sa fie grasi, dar nu e deloc asa. In Bologna nu cred ca am vazut vreun italian supraponderal; mai degraba erau fusiformi, normali cred ca ar fi cuvantul cel mai potrivit. E drept, acum mai conteaza si cantitatea in care consuma aceste mancaruri. Iar ei pareau sa se multumeasca doar cu foarte putin. E adevarat ca in perioada asta este si foarte cald si mai degraba iti vine sa te hidratezi, decat sa te hranesti.

Fiind perioada absolvirii, de cate ori am trecut prin zona universitatilor (Via Zamboni) am dat peste “laureati”, absolventi purtand cununi de lauri, stropiti cu sampanie de colegii care le cantau: “Dottore…dottore…”. Atmosfera: nepretuita! Cat de minunat trebuie sa fie sa fi absolvent al unei facultati din Bolognia!

Peste tot prin oras erau palate care apartinusera candva marilor familii bolognese, dintre  care unele erau locuite acum de studenti sau de oameni obisnuiti. Cum o fi sa locuiesti intr-un astfel de palat? Sau sa te intrebe cineva unde stai?, iar tu sa ii raspunzi: in Palatul…, pe Via…din Bolognia.

Am trait o combinatie de sentimente ciudate, de vechi si nou, care alternau, se suprapuneau si ma faceau uneori sa ma simt ca in masina timpului, cu care se tot juca cineva. In Piazza Majore, desi toate cladirile sunt precum spuneam, foarte vechi si bine intretinute, primaria oranizase pentru vara un cinematograf in aer liber, unde se difuzau filme vechi, de cinemateca. Stam seara pe un scaun fabricat in zilele noastre, intre cladiri ridicate in urma cu sute de ani, uitandu-ne la filme facute prin anii ‘50-’60. Greu tare sa tii pasul cu realitatea!

Muzee? Nenumarate. Timp si energie sa ai sa le vezi pe toate. Noi n-am reusit sa vedem decat o parte din ele. Unele erau inchise pentru renovari, la altele n-am mai avut noi timp la dispozitie. Parte din colectiile acestor muzee constituie material didactic pentru studentii zilelor noastre. Cum o fi oare sa inveti cu ajutorul acestor instrumente si carti folosite de alti studenti, timp de sute de ani? Sa stai in aceleasi banci, ale acelorasi aule universitare?

Desi e un oras foarte vechi, cu strazi mici si inguste, transportul in comun se descurca destul de bine si cred ca functioneaza dupa ceasurile germane (vin la secunda, conform tabelelor afisate!), au aer conditionat care functioneaza, aparate de la care iti poti lua singur biletul in autobuz (dar poti cumpara de la chioscurile de ziare si bilete pentru 24 de ore), functioneaza pe gaz nu pe benzina, pentru a reduce poluarea, iar pentru fluidizarea traficului, fiecare statie este pentru cel mult 2-3 autobuze. Distantele intre statii nu sunt foarte mari, dar te duc oriunde ai nevoie si cat mai aproape de locul unde vrei sa ajungi.

Intr-o calatorie cu un astfel de autobuz a venit controlul. Au gasit vreo 2-3 fara bilet si au inceput discutiile si tergiversarile. Controlori: 2 femei si un barbat, dar el facea cat toti 3 la un loc. Cu chiu cu vai i-au facut pe cei trei sa scoata actele de identitate, pentru a le scrie amenzile. Mai e nevoie sa spun ce nationalitate aveau? Stiti voi ce spun, sentimentul acela cal al Sfantului Petru (eu nu ii cunosc, nu stiu cine sunt, nu sunt cu ei sau de-ai lor!), dupa care iti vine sa intorci capul in alta parte, pentru a nu-l baga intre umeri de jena si teama. Unul dintre ei era foarte vehement, iar controlorul a ajuns sa ridice tonul, spunandu-i nervos: “Du-te la tine in tara si poarta-te astfel! Mergi acolo fara bilet, daca iti da mana, dar nu in tara mea.” Mai mai ca erau sa se incaiere. Se vedea pe fata controlorului frustrarea si dezgustul acumulate in urma mai multor astfel de experiente. Nu stiu de ce, privindu-i fata infuriata si auzindu-l cum striga, mi-a adus aminte de romani si m-am intrebat: oare nu e asta un mod distorsionat si ciudat al Universului de a-si recapata un oarecare echilibru? Daca stam sa ne gandim la cate tari si popoare au cotropit romanii, la cati oameni nevinovati au praduit si omorat ani si ani la rand, calcand in picioare culturi si obiceiuri, traditii, luand cu japca orice considerau ca li se cuvine…Multe tari din Europa se plang ca sunt invadate de “cotropitori”, adica de tot soiul de imigranti. Dar daca ne uitam mai bine, in fiecare dintre aceste tari predomina strainii pe care tocmai ele i-au cotropit in trecut, proveniti din tarile pe care le-au jefuit si injosit. Nu stiu daca e corect sa gandim asa, pentru ca nu e corect sa se intample nici una si nici cealalta dar, cine stie cum se “regleaza conturile” astea.

Una peste alta: De ce sa mergeti la Bolognia? Vara sau in oricare alt anotimp? Pentru a avea o experienta unica si inegalabila. Pentru a imbina cateva secole in cateva zile, pentru a va imbogati spiritul si sufletul.
Tag-uri: , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 4

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Cristina Marioglou (17.07.2012, 18:56)
Adevarat Carmen, n-am scris acest articol pentru a-l compara cu vreun alt oras european. Pur si simplu am fost acolo si am simtit sa impartasesc si altora din cele vazute. Bolognia nu e o destinatie turistica atat de frecventata ca altele, cum ar fi Milano, Roma...
Răspunde-i
C.N. (17.07.2012, 16:43)
Intr-adevar, o descriere extrem de incitanta si frumoasa a orasului italian, doar ca Berlin-ul clar ca il intrece vadit, desi fiecare oras e cu specificul sau, incat nu incap in (nicio) discutie comparatiile. Sub nicio forma.
Toti cei care emigreaza sunt in cautarea propriei lor identitati interioare, fie ea chiar si foarte departe de "origini" si tara de bastina, nu pentru ca sunt neaparat niste "cotropitori". Cel mult poate doar niste invingatori, reusind astfel sa-si depaseasca propriile lor limite interioare, cu toata fruntea lor sus si plini de demnitate.
Pacea autentica (, deci inclusiv cea interioara) se face intotdeauna doar tot cu "Pace", aceasta pace dobandita astfel fiind si cea mai temeinica si trainica.
Pacea dobandita prin razboi e vremelnica intotdeauna, din pacate, si tare subreda, surpandu-se aidoma unui castel din nisip sub izbitura primului val mai puternic al marii ( sau tsunami etc.).
Multi simt nevoia fireasca sa stea (chiar foarte!!!) departe de tara lor de origine. Si e OK si asa.
Uneori de la distanta, detasat inclusiv emotional, poti vedea toate lucrurile mult mai bine. Dar te si poti regasi in totalitate interior, ajutand astfel cu mult mai mult si mai bine compatriotii decat daca ai fi ramas in tara (Ro). Iar ca o extensie: ajungem astfel sa ajutam chiar intreaga lume.
Ca-ntr-un paradox absolut sublim. :-)
Viata insasi e un Paradox absolut sublim! :-)
(ei! sunt mult mai multe de spus, dar ma opresc acum aici, deocamdata.)
Răspunde-i
Cristina Marioglou (15.07.2012, 21:41)
Multumesc Nicoleta. Asa am vazut eu parte din Bolognia, in aceasta excursie. Cum e sa traiesti in Perugia? Si Roma e frumoasa, deosebita. Mi-a placut mult si acolo.
Răspunde-i
moldoveanu nicoleta (15.07.2012, 15:00)
Felicitari, mi-a placut ceea ce ai publicat despre Bologna. Eu traiesc la Perugia, dupa ce 7 ani am trait la Roma. In ceea ce priveste transportul in comun, asa e. Te uimeste precizia autobuzelor si nr. mare care e in circulatie. Cat despre ultima parte a articolului...hm.......o gandim cam la fel, poate e "o reglare de conturi" a istoriei, a timpurilor. Acuma noi suntem "cotropitorii" dar mai pasnici, fara varsare de sange, cu ganduri mai curate; vrem doar sa traim putin mai bine. Nu suntem barbari.
Răspunde-i
Spune-ţi părerea
Alte articole din Vacante si calatorii
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
29 mar