armani

Giorgio Armani nu mai exclude vânzarea imperiului său de...

Citeste mai mult»
Taylor Swift

Taylor Swift a lansat un nou album, gata să doboare toate...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon, decorat de Ucraina pentru sprijinul său în...

Citeste mai mult»
Harry Styles

O admiratoare a lui Harry Styles, încarcerată după ce i-a...

Citeste mai mult»
Printesa Diana

Rochii ale prinţesei Diana, expuse la Hong Kong înainte...

Citeste mai mult»
bon jovi

Un serial documentar despre Bon Jovi oferă detalii despre...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William participă la primul său angajament public...

Citeste mai mult»
prezentare

Casa de modă Dior a prezentat la New York o colecţie...

Citeste mai mult»
Monica

Monica Bîrlădeanu, dezvăluiri despre provocările...

Citeste mai mult»
amalia

Moştenitoarea tronului olandez a fugit în Spania din...

Citeste mai mult»
celine dion

Un documentar despre boala de care suferă Céline Dion va...

Citeste mai mult»
vin

Un restaurant din Italia oferă o sticlă de vin gratuită...

Citeste mai mult»
chefi

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu şi Cătălin Scărlătescu...

Citeste mai mult»
Guy Ritchie

Guy Ritchie revine pe marile ecrane cu un film despre o...

Citeste mai mult»
Stormy Daniels

Cine este Stormy Daniels, femeia aflată în centrul...

Citeste mai mult»
tuns

Top 5 stiluri ce revin la modă

Citeste mai mult»
pacanele

Fetele știu să se distreze: păcănele online cu modă și...

Citeste mai mult»
ulei

Beneficiile pentru sănătate ale uleiului de măsline

Citeste mai mult»
Harry și Meghan Markle

Harry şi Meghan vor produce două seriale Netflix despre...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Muzica lui Taylor Swift revine pe TikTok, chiar dacă casa...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William şi fiul său cel mare, George, au asistat...

Citeste mai mult»
portofel

Alegerea portofelului de damă din piele în funcție de...

Citeste mai mult»
Sebastian Stan

Sebastian Stan se transformă în tânărul Donald Trump în...

Citeste mai mult»
Bjorn Ulvaeus

Bjorn Ulvaeus a reflectat asupra succesului şi...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon nu va face apel la plasarea sa sub tutelă...

Citeste mai mult»
Alec Baldwin

Împuşcături mortale la filmările "Rust" - Alec Baldwin "a...

Citeste mai mult»
Jonathan Majors

Actorul Jonathan Majors scapă de închisoare pentru...

Citeste mai mult»
michael douglas

Michael Douglas a aflat, în cadrul emisiunii "Finding...

Citeste mai mult»
powerball

Un jucător la loteria Powerball a câştigat un jackpot de...

Citeste mai mult»
Sacha Baron Cohen si Isla Fisher

Sacha Baron Cohen şi Isla Fisher divorţează după 13 ani...

Citeste mai mult»
Reese Witherspoon

Compania actriţei Reese Witherspoon va produce un serial...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon a fost plasat sub 'tutelă consolidată'

Citeste mai mult»
gineco

Menopauza: Ce este, când apare și care sunt simptomele

Citeste mai mult»
Lenny Kravitz

Lenny Kravitz va concerta pe scena principală de la...

Citeste mai mult»
aldi

Celebrul chitarist american Al Di Meola revine în...

Citeste mai mult»
Baba Ramdevv

Cel mai important guru yoga din India, avertizat de...

Citeste mai mult»
Taylor Swift

Taylor Swift este miliardară, potrivit clasamentului...

Citeste mai mult»
Billie Eilish

Billie Eilish, Nicki Minaj, Stevie Wonder, REM şi alţi...

Citeste mai mult»
canabis

Canabisul în scop recreaţional, legalizat în Germania, în...

Citeste mai mult»
scortisoara

Metoda cu scorţişoară care te ajută să slăbeşti mai repede

Citeste mai mult»

Am plecat in vacanta in...Creta

In principiu imi facusem planurile pentru Corfu (Kerkira pe greceste) si Paris. Dar pana la urma am cedat in favoarea Cretei. Stiu, am locuit acolo aproape un an si jumatate. Tocmai de-aia, pentru ca imi era prea dor de plajele ei minunate, de orasul mic si insorit, de forfota turistilor, de portul vechi si de toate frumusetile pe care le-am descoperit acolo. In definitiv, vacanta ti-o petreci undeva unde sa te simti bine, sa iti placa. Am rezervat aceeasi camera la acelasi hotel din orasul vechi, unde am stat pentru prima data.

Din ce am citit, Creta are in jur de 800 de plaje. In cele 3 veri nu stiu daca am ajuns sa vad mai mult de 20. Dar totate sunt minunate, fiecare avand farmecul ei aparte. Asa am ajuns sa fac baie intr-o singura vara, in trei mari diferite: Egee, Libiei si Mediterana. In marea Egee apa e frumoasa, limpede, insa nu e atat de sarata si de inspumata ca marea Libiei sau Mediterana. Totusi, cele mai multe scoici le-am “pescuit” din Egee. Tot in aceeasi mare am urmarit o caracatita, am prins un crab si m-am trezit adeseori printre bancuri de pesti.

Pot spune ca am umblat mai mult in jumatatea vestica a insulei, pe care o apreciez ca fiind foarte frumoasa. Desi plina de roci, stanci, cu un pamant foarte argilos si foarte putina vegetatie – doar ceva pini, nici urma de iarba pe timpul verii cand este foarte cald si nu ploua absolut deloc – are totusi un farmec anume. Ca orice insula cred. Viata pe o insula este cu totul altfel, mult diferita de cea de pe continent. Te stii cumva in mijlocul apelor si asta ti-ar putea crea un sentiment de insecuritate, dar iti trasmite o anumita vibratie care te linisteste, te face sa te simti bine totusi. Si apropos de siguranta, unul din lucrurile care mi-au placut tare mult acolo a fost faptul ca nu se fura. Grecii nu fura. Poate altii, de alte nationalitati da. Am vazut acolo masina parcata langa o plaja, avand geamul coborat si cheile in contact. Sau mi-am uitat portmoneul cu bani intr-un internet cafe, m-am intors dupa vreo ora si l-am gasit exact in locul in care il lasasem, intact, cu toate inauntru. Am lasat motocicleta undeva, pe marginea drumului, cu castile pe ghidon, rucsacul cu acte, bani, mobile si ce mai era prin el si ne-am intors dupa vreo 2 ore, toate erau neatinse. Si exista oameni prin insula! Multi chiar! Dar nimeni nu se atinge de ce nu ii apartine. Daca uiti sau pierzi ceva pe plaja, poti sa fii sigur ca gasesti acel ceva si dupa o saptamana, tot acolo unde l-ai lasat. Asta m-a facut sa imi aduc aminte de localitatea Sfantul Gheorghe. Doar acolo, cumva parca tot departe de lume, langa mare, oamenii nu isi incuiau casele decat cand batea vantul prea tare, sa nu le deschida  si sa le bage praful in case. Acolo a fost pentru prima data in viata mea cand am experimentat acest sentiment de libertate si siguranta. Am crezut atunci ca am ajuns in Rai. Si iata ca mai exista si alte Raiuri pe pamant.

Creta este cea mai mare dintre insulele Greciei, dar si asa o poti strabate de la un capat la altul in jumatate de zi. E si mare e si mica, depinde de unde o privesti. Oamenii sunt putin diferiti. Cei de pe continent vorbesc destul de depreciativ la adresa lor, a cretanilor. Cu toate acestea, din ce am citit pana acum, adevarata civilizatie elena acolo s-a format, in Creta.

Ca si pe la noi, grecii au si ei traditii si obiceiuri, specifice fiecarei zone sau insule a tarii. Iar acum, de cand locuiesc in partea de nord a tarii, am inceput sa experimentez in mod direct aceste mici diferente. In Creta, la nunti, pana sa apara mireasa, mirele se duce in spatele bisericii si descarca o magazie de gloante; iar cand o aduc rudele, de obicei fratii si tatal, vin si aia cu arme si trag in aer, de bucurie probabil. Da, stiu cum suna, dar asta e ceva specific lor, probabil din vremuri foarte indepartate. La adunari, mese festive, de obicei femeile se aseaza de o parte a mesei, laolalta, iar barbati de alta. Asta cred ca am mai observat si pe la italieni sau alte popoare care au fost cucerite de turci, sau alte feluri de asiatici. Ca bucatarie au niste mancaruri specifice, pe care nu le gasesti prin celelalte parti ale Greciei. Cum ar fi “dakos”, care e facut din felii de paine uscata peste care se pun rosii zdrobite, branza cam cum e cea de burduf de la noi, numai ca nu asa de picanta, putin oregano si ulei de masline. Toata chestia asta e cu dichis; daca nu o pregatesti bine, nu iese buna. Adica, daca lasi prea multa zeama in rosii sau prea mult timp de la pregatire pana la servire, painea uscata se inmoaie prea tare si devine relativ gretoasa. Sau mai au un fel de ierburi specifice, pe care nu le gasesti nicaieri altundeva, pe care le fierb foarte putin, le scurg, deasupra pun zeama de lamaie si ulei de masline si o servesc ca salata. Oricum, intra la categoria asta, sau la aperitive.

Un alt obicei specific lor e ca de Sfintele Paste, sa il rastigneasca si sa ii dea foc lui... Iuda. Cand am vazut pentru prima data asta am fost foarte uimita. Mi s-a parut un obicei aproape pagan, pe care la noi, la ortodocsi nu l-am vazut niciodata. Poate pe la unele popoare catolice sa mai fi auzit de asa ceva. Pe langa asta, tot atunci, in noaptea de Inviere, iar trag cu arma si tot felul de artificii. Sa fie oare un triumf al vietii asupra mortii?

Inca ceva interesant si diferit e ca portiile de mancare sau desert sunt... prea mari. Ca sa nu mai spunem ca desertul e de obicei din partea casei. De cele mai multe ori aduc fructe de sezon, cateva farfurioare cu iaurt, dulceturi de mai multe feluri si un fel de tzuica de-a lor. Nu, nu e uzo, are alt miros si gust. Cu astea vin in momentul cand ceri nota de plata, ca un semn de curtoazie si o invitatie de a reveni la ei. Asa ca, daca mergeti vreodata prin Creta, aveti grija ce si cat comandati! La cofertarii/cafenele, prajiturile sunt imense. Tocmai de accea se si aduc doua lingurite, pentru a imparti portia cu partenerul. Deci, iar nu e indicat sa comandati fiecare cate ceva separat. Cu o singura alegere va puteti descurca amandoi fara probleme. Mai au un obicei, pe care il au si turcii si cred ca era si la noi pe timpuri. Cum te-ai asezat la masa iti aduc un pahar de apa. Comanzi, nu comanzi, ei iti vin in intampinare asa. Stiu ca acolo e cald si, mai mult ca sigur iti este sete. Am fost la un restaurant undeva pe o colina, de unde tasnea si un izvor cu apa rece si buna. De acolo ne umplea carafa, in drum spre masa. Ce minunatie!

Am sa ma opresc acum aici, dar am sa revin pe parcursul vacantei cu povestiri de prin insula. Nu e nici pe departe ca in Lost, dar foarte aproape de mare, apa si cer.

Iar daca vreti sa ma intrebati ceva despre aceasta insula, sau despre Grecia in general, va stau la dispozitie.
Tag-uri: , , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 19

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

...angeles moda. In acest post puteti vedea un scurt catalog cu tunsori scurte si tunsori medii pentru barbati, care sunt. Am plecat in vacanta increta feminis.Ro, inspiratie. Horoscop iunie 2016 bucurii neaşteptate pentru gemeni, citeste mai mult» a slăbit 18 kilograme cu aceste 4 trucuri...
Cristina Marioglou (07.02.2015, 18:51)
Domnule Dordea, exissta multe site-uri de vancate, despre Creta sau alte destinatii minunate.

Laura, vara in Creta incepe de obicei pe la sfarsitul lunii aprilie. La jumatatea lui mai se poate face plaja si baie in mare. Lunile mai si septembrie, dupa parerea mea, sunt cele mai bune pentru o vacanta in Creta. Nu este f f cald, nici f aglomerat, preturile sunt si ele mai "temperate". Cat despre temperatura apei...ce sa-ti spun, n-am "luat-o" niciodata. Pot sa spun insa ca am vazut oameni facand baie si pe 1 ianuarie, in Creta. Plus ca, fiind insula cea mai mare, iti poti alege locul si plaja, in functie de...temperatura dorita a marii.

Vali, vad ca glumesti. Desi, cretanii se considera si acum nu numai o insula dar si o tara deosebita de Grecia. Si, in sinea lor, inca mai spera sa devina astfel, intr-o buna zi. Practic, pe grecii adevarati acolo ii gasiti, in Creta.

Cam asa ceva, Kosty. Ai prins bine imaginea.

Roxandrei, fiecare insula are farmecul ei si te atrage intr-un fel anume. Intr-adevar, Santorini este deosebita si foarte frumoasa.
Desi tardiv, multumesc pentru invitatia facuta pe website-ul tau.
Răspunde-i
Roxandrei (22.07.2011, 03:46)
Cea mai frumoasa insula din Grecia este Santorini. Am mai vizitat Creta si Corfu dar nu se compara cu Santorini.
Vad ca ai vizitat multe locuri asa ca am placerea sate invit la un concurs organizat de Roxandrei.ro in care sa ne povesteti care a fost cea mai frumoasa vacanta pe care ai facut-o.
Premile: vouchere emag, reclama gratuita pe blog, diplome personalizate, etc.
Răspunde-i
Kosty (08.10.2010, 16:12)
Creta e ceva gen..te-ai culcat si te-ai trezit in raiul apelor de azur..dupa care calci
nisipul fin, il simti..si iti dai seama ca e pe pamant :D
Răspunde-i
Vali (24.06.2010, 20:36)
In ce tara e Creta ? ;;)
Răspunde-i
Laura (06.10.2009, 09:50)
Foarte frumos... imi doresc sa merg si eu in Creta, dupa care am citit aici.
Poti te rog sa imi spui cum este vremea pe la mijlocul lui mai (incepand de prin 18)?
As vrea sa stiu daca se poate face plaja. Cam care e temperatura apei?

Multumesc.
Răspunde-i
dordea petre (11.10.2008, 23:56)
Exista si un site specializat pe destinatia CRETA
www.vacantecreta.ro
Răspunde-i
Cristina Marioglou (12.09.2008, 22:26)
Lumi, da, chiar iubesc Chania. orasul si tot districtul. ma simt bine aici, ma simt inspirata si implinita.
nu e foarte departe de realitate imaginea creata de tine. maslinul cu pricina e de fapt un pin, faleza e o plaja iar caietul e mereu langa mine.

o sa revin la intoarcerea din vacanta cu mai multe detalii despre cum am trait eu Creta, cum am experimentat-o, am descoperit-o si am "cucerit-o". si ea pe mine.
Răspunde-i
Lumi (12.09.2008, 13:19)
Tu chiar iubesti locul asta!
Mi te imaginez stand pe o faleza inalta, la umbra unui maslin, purtand o palarie cu boruri largi si scrutand marea cu privirea iar in brate caietul de notite.
Imi place ce simt cand povestesti ce-au vazut ochii tai!
Am sa-mi trec pe lista "Unde vreau sa ajung" Corfu.

Astept un alt episod din "Lost in Corfu".
Răspunde-i
CornelB (09.09.2008, 21:06)
Salut, am ajuns la blogul tau cautand info despre vacante. Am vazut lucruri interesante, pe care as vrea sa le mentionez pe site-ul meu, dedicat in intregime acestui subiect, www.AmFostAcolo.ro. In acest moment implementez o sectiune cu numele [provizoriu] "Blog Vacante" in care sa listez bloguri care mi-au atras mie atentia pe acest subiect. Daca consideri util ca blogul tau sa apara acolo, te rog contacteaza-ma pe adresa de mail cornel [@] amfostacolo.ro.
Răspunde-i
Cristina Marioglou (30.08.2008, 16:13)
Domna Anca,
pt un circuit cum doriti dvs. cred ca ati putea sa va indreptati catre o agentie ceva mai pretentioasa. cele mai multe aleg circuite de genul celei prin care tocmai ati calatorit. va inteleg dorinta si interesul pt partea exclusiv istorica si arheologica a Greciei.
daca va ganditi totusi sa va aventurati singura intr-o astfel de calatorie, o sa fie nevoie sa planificati totul in amanunt si din timp. s-ar putea sa iasa ceva mai costisitor, dar sa puteti atinge toate obiectivele dorite.
va dau mai jos cateva link-uri ce v-ar putea ajuta in alcatuirea unui astfel de program de vacanta.
pt zborul cu avionul:
www.ageanair.gr
www.tarom.ro
pt transportul cu vaporul/ferry
www.anek.gr
iar pt cazare si alte obiective turistice in Athena va fi nevoie sa mai caut si eu, dar asta voi putea face numai dupa intoarcerea din propria mea vacanta.
cum am mai spus, puteti cere delatii si celor de pe forumul romanilor din grecia: www.noiromanii.gr
Răspunde-i
Cristina Marioglou (30.08.2008, 16:07)
Evia, Athena e frumoasa in mai orice anotimp. dar mai ales primavara si vara. iarna e intradevar destul de frig si umed. doar sa te interesezi din timp despre vremea din perioada in care vrei sa fii acolo. este posibil sa ai noroc de zile insorite, dar nu e exclus sa fie si foarte frig si poate chiar zapada, ca anul trecut. pt ce iti doresti tu sa ajungi in Athena, cred ca e mai bine sa te gandesti la luna martie sau aprilie.
Răspunde-i
Cristina Anca (29.08.2008, 16:53)
Multumesc mult pentru raspuns si explicatiile date. Da, anul acesta am fost la Nei Pori, a fost de vis, am vizitat Meteora, Skiatos, seara greceasca, dar excursia la Atena era in ultima zi, cand noi plecam spre casa.Si eu care plecasem in Grecia special pentru asta. Eu am mai sondat terenul si as dorii in mod special sa merg intr-un circuit, daca se poate numai pe Atena, fara Pralia,Meteora si toate cele din nord pe care le-am mai vazut.Ceva care sa includa Atena, Peloponezul, Epidaur, Delfi.Eu sunt prof. de istorie si din cauza "defectului profesional" vreau sa vad in cateva zile si civilizatie moderna a Greciei, dar mai ales istorie. Da, ti-as fi recunoasatoare daca ai putea sa imi oferi cateva detalii despre cazare, transport,poate ceva despre varianta directa Atena transport cu avionul, puncte sau zone turistice inedite sau mai putin cunoscute ale Atenei.Ar fi bine sa primesc aceste detalii din partea unui om avizat in domeniu.Multumesc anticipat si iti doresc numai bine.
Răspunde-i
(28.08.2008, 10:38)
Mi-ar placea sa merg in Grecia de revelion. Ce poti sa imi spui despre vremea din decembrie? As alege Athena. Vreau sa ma plimb pe stradute inguste si sa fac multe poze. Crezi ca e posibil? Sa voi sfirsi prin a sta undeva la gura sobei? Multumesc.
Răspunde-i
Cristina Marioglou (27.08.2008, 14:13)
Domna Doina, va doresc sa ajungeti sa vedeti Athena. a fost si visul mamei mele, pe care am ajuns sa-l il implinesc eu. da, cred ca v-ati descurca si singura. eu va sugerez totusi o excursie organizata de la o agentie din tara. in felul asta evitati experientele neplacute, cozile inutile si pierderea de timp iar ghidul va poate indruma si informa despre multe lucruri pe care altfel poate nu le-ati afla. in functie de posibilitatile financiare si daca vreti sa vizitati numai Athena, specificati la agentie ca doriti un sejur in Athena; preturile, mai ales in aceasta perioada sunt foarte scazute si convenabile. va dau cateva link-uri de agentii care au astfel de oferte.
http://www.omnia-turism.ro/Programe/GRECIA/GRECIA9.htm
http://www.iturism.ro/oferta_Circuit%20Atena_8275.html
http://www.infotravelromania.com/detalii.php?oferta=4073
Răspunde-i
Cristina Marioglou (27.08.2008, 14:01)
Cristina, cand am venit pt prima data in Grecia am avut un singur gand: sa vad Athena. si am reusit. prima vacanta aici a fost in Katerini, iar de acolo au organizat ei o excursie de 1 zi. atunci, mi-a fost suficient sa vad Parthenonul, piata centrala si putin prin oras. sigur ca nu iti ajunge o singura zi sa vizitezi tot ce se poate vizita in Athena, dar punctele turistice principale ajungi sa le vezi. exista la mai toate agentiile din tara excursii doar pt Athena sau poate si o oprire-doua la Meteora...spune-mi mai exact ce detalii te intereseaza: puncte turistice de vizitat? preturi cazare? cum sa ajungi mai usor acolo? eu doar am trecut prin Athena, dar cateva sugestii pot sa iti ofer (transport interurban, cazare...sunt destui romani prin Athena, unul are chiar restaurant. de pe site-ul asta: www.noiromanii.gr poti cere si mai multe detalii direct de la Athenienii romani: Crasmaru, David, Schelaru, Ioanna...
Răspunde-i
doina ionescu (27.08.2008, 09:36)
am 60 ani - sunt pensionara
imi doresc de ceva timp sa ajung in grecia - m as descurca singura ? nu stiu engleza , greaca nici atat - sa gasesc o cazare convenabila / sejur
sanatate si voie buna
Răspunde-i
Cristina Anca (26.08.2008, 19:34)
Adevarat este tot ce ai scris aici.Si eu am fost de doua ori in Grecia si m-am indragostit la propriu de aceasta tara.Probabil isi spune cuvantul si descendenta mea greaca din familie, dupa bunicul mamei care era grec.Nu stiu ce o fi dar abia astept sa ma intorc acolo.Totusi am ramas cu o neamplinire, nu am reusit sa vad Atena pana acum. Daca imi poti da cateva detalii despre acest oras mi-ar face mare placere.Sper ca visul meu de a vizita Atena sa se implineasca curand.Pana atunci sa auzim numai de bine.
Răspunde-i
Cristina Marioglou (17.04.2015, 23:09)
Athena, Acropole, merita vizitat. Si ca sa vezi cam tot ce e de vazut, ai nevoie de ceva timp, minim 5 zile, as zice. Sunt multe locuri frumoase prin Athena, muzee, vestigii de vizitat. Sunt multe de spus si nici n-as sti de unde sa incep.
Spune-ţi părerea
Alte articole din Vacante si calatorii
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
20 apr