prezentare

Casa de modă Dior a prezentat la New York o colecţie...

Citeste mai mult»
Monica

Monica Bîrlădeanu, dezvăluiri despre provocările...

Citeste mai mult»
amalia

Moştenitoarea tronului olandez a fugit în Spania din...

Citeste mai mult»
celine dion

Un documentar despre boala de care suferă Céline Dion va...

Citeste mai mult»
vin

Un restaurant din Italia oferă o sticlă de vin gratuită...

Citeste mai mult»
chefi

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu şi Cătălin Scărlătescu...

Citeste mai mult»
Guy Ritchie

Guy Ritchie revine pe marile ecrane cu un film despre o...

Citeste mai mult»
Stormy Daniels

Cine este Stormy Daniels, femeia aflată în centrul...

Citeste mai mult»
tuns

Top 5 stiluri ce revin la modă

Citeste mai mult»
pacanele

Fetele știu să se distreze: păcănele online cu modă și...

Citeste mai mult»
ulei

Beneficiile pentru sănătate ale uleiului de măsline

Citeste mai mult»
Harry și Meghan Markle

Harry şi Meghan vor produce două seriale Netflix despre...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Muzica lui Taylor Swift revine pe TikTok, chiar dacă casa...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William şi fiul său cel mare, George, au asistat...

Citeste mai mult»
portofel

Alegerea portofelului de damă din piele în funcție de...

Citeste mai mult»
Sebastian Stan

Sebastian Stan se transformă în tânărul Donald Trump în...

Citeste mai mult»
Bjorn Ulvaeus

Bjorn Ulvaeus a reflectat asupra succesului şi...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon nu va face apel la plasarea sa sub tutelă...

Citeste mai mult»
Alec Baldwin

Împuşcături mortale la filmările "Rust" - Alec Baldwin "a...

Citeste mai mult»
Jonathan Majors

Actorul Jonathan Majors scapă de închisoare pentru...

Citeste mai mult»
michael douglas

Michael Douglas a aflat, în cadrul emisiunii "Finding...

Citeste mai mult»
powerball

Un jucător la loteria Powerball a câştigat un jackpot de...

Citeste mai mult»
Sacha Baron Cohen si Isla Fisher

Sacha Baron Cohen şi Isla Fisher divorţează după 13 ani...

Citeste mai mult»
Reese Witherspoon

Compania actriţei Reese Witherspoon va produce un serial...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon a fost plasat sub 'tutelă consolidată'

Citeste mai mult»
gineco

Menopauza: Ce este, când apare și care sunt simptomele

Citeste mai mult»
Lenny Kravitz

Lenny Kravitz va concerta pe scena principală de la...

Citeste mai mult»
aldi

Celebrul chitarist american Al Di Meola revine în...

Citeste mai mult»
Baba Ramdevv

Cel mai important guru yoga din India, avertizat de...

Citeste mai mult»
Taylor Swift

Taylor Swift este miliardară, potrivit clasamentului...

Citeste mai mult»
Billie Eilish

Billie Eilish, Nicki Minaj, Stevie Wonder, REM şi alţi...

Citeste mai mult»
canabis

Canabisul în scop recreaţional, legalizat în Germania, în...

Citeste mai mult»
scortisoara

Metoda cu scorţişoară care te ajută să slăbeşti mai repede

Citeste mai mult»
Dan Bittman

De ce preferă Dan Bittman transportul în comun față de...

Citeste mai mult»
ibacka

Andreea Ibacka, adevărul despre silueta ei. Cum se...

Citeste mai mult»
fasting

Legătura dintre „fasting“ și anxietate. Ce au descoperit...

Citeste mai mult»
Regele Charles al III-lea

Problemele de sănătate, scandalurile şi neînţelegerile...

Citeste mai mult»
alla

Alla Pugaciova, 'regina muzicii pop sovietice', ar putea...

Citeste mai mult»
Alessandro Michele

Designerul Alessandro Michele, ex-Gucci, va crea...

Citeste mai mult»
nolan

Regizorul Christopher Nolan va fi făcut cavaler de regele...

Citeste mai mult»

Transforma-te in "cea fara de care nu se poate"!

De în Cariera 31 aug 2009
Gandeste-te asa: supravietuirea iti va fi asigurata daca te vei transforma intr-o "noua versiune" a ta, imbunatatita, performanta si proactiva! Pune in aplicare planul cu ajutorul sfaturilor specialistului in Resurse Umane Mihaela Costea!
Timpurile sunt inca destul de dificile: acum incep sa se vada -si, mai ales, sa se simta- ravagiile facute de criza. In ciuda asigurarilor specialistilor ca de anul viitor lucrurile vor merge spre bine, nu avem cum sa zambim tamp la gandul unui viitor roz, atunci cand prezentul gri ne tipa in fata.

Ar fi foarte usor sa ne bagam capul in nisip si sa asteptam sa treaca totul, dar asta nu e posibil. Chiar daca tu nu esti in pericol de a fi concediat si compania la care lucrezi este una dintre putinele care nu au fost atat de afectate de criza, atitudinea cea mai buna este aceea prin care te preocupi de viitorul slujbei tale si de supravietuirea companiei la care lucrezi (supravietuirea slujbei tale este in legatura directa cu supravietuirea companiei).

Cum poti deveni una din persoanele "fara de care nu se poate", o persoana de incredere si de baza pentru compania ta? Specialistul in resurse umane al companiei Gemisa, Mihaela Costea, ne explica, dandu-ne si un exemplu personal:

"Nimic nou fata de ce am spus si pana acum (n.r. in articolele precedente) – atat timp cat ne facem treaba cu daruire si atitudine pro-activa, nu se poate sa nu castigam increderea celor din jur. De asemenea, corectitudinea si sinceritatea ar trebui sa ne fie calauze atat in viata personala, cat si in cea profesionala. Iar daca am gresit trebuie sa recunoastem deschis si sincer, sa ne asumam greseala si repercusiunile si s-o reparam pe cat posibil. De asemenea, sa ne invatam lectia si sa avem grija cum ne vom comporta din acel moment mai departe. Sunt momente in viata cand, cu sau fara voie, ranim persoane care, ne dam seama ulterior, ne-ar fi putut deveni dragi si cu care am fi putut avea o relatie foarte frumoasa. Parerile de rau, o data ce am realizat greseala si raul pe care le-am produs sunt tardive si prea putin pot repara ce-am stricat. De aceea corectitudinea si sinceritatea trebuie sa fie linii conducatoare ale intregii noastre vieti. Cu siguranta in felul acesta ne vom castiga increderea celor din jur."

Vizibilitatea in fata sefilor - punctul cheie al reusitei?


Special pentru sefi: vrem sau nu vrem sa acceptam, pana la urma depinde de seful nostru direct daca la o eventuala restructurare suntem pe lista neagra sau nu. Cum ne putem purta astfel incat sa ii dovedim ca avem potential de "angajat-model"? Mihaela Costea ne sfatuieste in privinta celei mai bune abordari.
"In zilele noastre, cand, din cauza restructurarilor, activitatile pe cap de angajat s-au inmultit simtitor, daca vrem sa ne pastram locul de munca, nu prea mai avem timp de pauze de tigara, cafea, barfe ... Obiectivul nostru principal ar trebui sa fie indeplinirea sarcinilor la timp, corect si cu zambetul pe buze. Din experienta recenta va pot spune ca degeaba primesc sprijinul necesar din partea unui subaltern, daca la fiecare raport pe care trebuie sa-l intocmeasca ma lupt cu el sa il realizeze in formatul solicitat de mine, sau comenteaza si ofteaza la fiecare mail pe care i-l trimit. Asta nici nu inseamna ca trebuie sa avem atitudini de genul "sefu’, vedeti ca o sa aveti o scama pe rever ..." nu prea cred sa mai fie sefi carora sa le placa subalternii lingusitori (ca sa nu folosim alt termen mai neortodox ...) sau mai exista?", spune specialistul.

Atitudinea pozitiva, atat fata de situatia prin care vrand-nevrand trecem cu totii, cat si fata de munca noastra si fata de cei alaturi de care muncim ar trebui sa fie la loc de cinste.

Mihaela Costea: "Ne place locul nostru de munca? Pai atunci sa o si aratam. Prin atitudinea profesionala si optimista fata de colegi, fata de superior, fata de activitatile pe care trebuie sa le desfasuram, prin actiuni. Daca e sa se cearna, ce credeti ca va ramane in sita, graul, sau neghina?"

Fii cu ochii in patru!

E foarte important ca in aceasta perioada -dar si in general- sa eviti barfele "nevinovate" care ii privesc pe mai marii companiei sau pe colegii tai. Evita pe cat poti sa iti petreci pauza de pranz la o barfa mica, vorbind despre ceilalti. Cel mai bun sfat: vorbeste-ti sefii, colegii sau subalternii cu prietenii, iubitul sau familia ta! In acest fel te si descarci si ai si spatele asigurat (in sensul ca nu se va afla)!

In plus, e bine sa nu traiesti cu iluzia ca seful tau nu stie cat de mult petreci tu pe site-urile de mondenitati sau pe messenger. E clar ca stie perfect ce se intampla si situatia ar putea deveni grava daca de fiecare data cand se apropie de biroul tau te surprinde intr-o discutie pe messenger cu iubitul sau prietena cea mai buna.

Incearca sa iti pastrezi conversatiile telefonice sau pe messenger despre vacanta in strainatate a prietenilor tai pentru momentele de pauza (da, cele din timpul programului, pentru ca randamentul creste daca ai si pauze) sau pentru timpul tau liber.

Educa-te singur(a)!


S-au dus vremurile trainingurilor de mii de euro si ale team buildingurilor in locatii exotice. Cel putin pentru moment. Dar, pentru a supravietui, ai nevoie de o noua versiune a ta: o versiune care "stie mai multe" si "poate mai multe". Planul e simplu: incearca sa iti folosesti la maxim toate resursele (fie cele de timp, fie cele de networking) pentru a reusi sa citesti o carte despre domeniul in care lucrezi, pentru a citi ce scriu pe blogurile lor specialisti straini sau romani sau pentru a urma un curs care te poate ajuta.

Vizibil in ochii tuturor!

Informeaza-ti superiorii periodic despre lucrurile pe care le faci; si despre obiectivele indeplinite, dar si despre stadiul proiectelor tale si, mai ales, despre reusite. Trimite cate un mail si nu uita sa o faci, pentru ca nimeni altcineva nu iti va "lauda" reusitele!

Este evident ca un angajat foarte lucid, care pretuieste banii companiei (daca reuseste sa faca si economii, e cu atat mai bine), care nu se teme sa stea peste program (in ciuda faptului ca nu mai viseaza la o marire salariala), si care se mentine vizibil si optimist va reusi sa se transforme in cel/cea "fara de care nu se poate".
Tag-uri: , , , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 1

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

mocanu marilena (01.09.2009, 07:14)
sunt de acord cu ce s-a scris, dar voi adauga si unele pareri personale. implicarea in bunul mers al firmei. prin locul pe care il ocupi, este f importanta. ca si in viata, nu poti schimba nimic, daca nu te si implici. ca sa devii indispensabila, in fata conducerii firmei, trebuie sa ai pregatirea profesionala in ritm cu dezvoltarea stiintei in domeniul respectiv. daca nu esti la punct cu tot ce apare nou, inseamna ca nu prea iti place ce faci. este pacat sa ocupi un post care nu te atrage. deci daca iti place ce faci fii la curent si chiar cu diplome adecvate, noutatilor. si ce e f important, sa lupti pt drepturile tale!
Răspunde-i
Spune-ţi părerea
Alte articole din Cariera
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
18 apr