Printesa Diana

Rochii ale prinţesei Diana, expuse la Hong Kong înainte...

Citeste mai mult»
bon jovi

Un serial documentar despre Bon Jovi oferă detalii despre...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William participă la primul său angajament public...

Citeste mai mult»
prezentare

Casa de modă Dior a prezentat la New York o colecţie...

Citeste mai mult»
Monica

Monica Bîrlădeanu, dezvăluiri despre provocările...

Citeste mai mult»
amalia

Moştenitoarea tronului olandez a fugit în Spania din...

Citeste mai mult»
celine dion

Un documentar despre boala de care suferă Céline Dion va...

Citeste mai mult»
vin

Un restaurant din Italia oferă o sticlă de vin gratuită...

Citeste mai mult»
chefi

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu şi Cătălin Scărlătescu...

Citeste mai mult»
Guy Ritchie

Guy Ritchie revine pe marile ecrane cu un film despre o...

Citeste mai mult»
Stormy Daniels

Cine este Stormy Daniels, femeia aflată în centrul...

Citeste mai mult»
tuns

Top 5 stiluri ce revin la modă

Citeste mai mult»
pacanele

Fetele știu să se distreze: păcănele online cu modă și...

Citeste mai mult»
ulei

Beneficiile pentru sănătate ale uleiului de măsline

Citeste mai mult»
Harry și Meghan Markle

Harry şi Meghan vor produce două seriale Netflix despre...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Muzica lui Taylor Swift revine pe TikTok, chiar dacă casa...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William şi fiul său cel mare, George, au asistat...

Citeste mai mult»
portofel

Alegerea portofelului de damă din piele în funcție de...

Citeste mai mult»
Sebastian Stan

Sebastian Stan se transformă în tânărul Donald Trump în...

Citeste mai mult»
Bjorn Ulvaeus

Bjorn Ulvaeus a reflectat asupra succesului şi...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon nu va face apel la plasarea sa sub tutelă...

Citeste mai mult»
Alec Baldwin

Împuşcături mortale la filmările "Rust" - Alec Baldwin "a...

Citeste mai mult»
Jonathan Majors

Actorul Jonathan Majors scapă de închisoare pentru...

Citeste mai mult»
michael douglas

Michael Douglas a aflat, în cadrul emisiunii "Finding...

Citeste mai mult»
powerball

Un jucător la loteria Powerball a câştigat un jackpot de...

Citeste mai mult»
Sacha Baron Cohen si Isla Fisher

Sacha Baron Cohen şi Isla Fisher divorţează după 13 ani...

Citeste mai mult»
Reese Witherspoon

Compania actriţei Reese Witherspoon va produce un serial...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon a fost plasat sub 'tutelă consolidată'

Citeste mai mult»
gineco

Menopauza: Ce este, când apare și care sunt simptomele

Citeste mai mult»
Lenny Kravitz

Lenny Kravitz va concerta pe scena principală de la...

Citeste mai mult»
aldi

Celebrul chitarist american Al Di Meola revine în...

Citeste mai mult»
Baba Ramdevv

Cel mai important guru yoga din India, avertizat de...

Citeste mai mult»
Taylor Swift

Taylor Swift este miliardară, potrivit clasamentului...

Citeste mai mult»
Billie Eilish

Billie Eilish, Nicki Minaj, Stevie Wonder, REM şi alţi...

Citeste mai mult»
canabis

Canabisul în scop recreaţional, legalizat în Germania, în...

Citeste mai mult»
scortisoara

Metoda cu scorţişoară care te ajută să slăbeşti mai repede

Citeste mai mult»
Dan Bittman

De ce preferă Dan Bittman transportul în comun față de...

Citeste mai mult»
ibacka

Andreea Ibacka, adevărul despre silueta ei. Cum se...

Citeste mai mult»
fasting

Legătura dintre „fasting“ și anxietate. Ce au descoperit...

Citeste mai mult»
Regele Charles al III-lea

Problemele de sănătate, scandalurile şi neînţelegerile...

Citeste mai mult»

Totul s-a terminat intre noi

De în Tu si El. 20 dec 2008

Asta era expresia unei prietene de-a mea. O folosea adesea, la despartire, chiar daca urma sa ne vedem din nou dupa numai cateva zile. O spunea intr-un mod teatral, desi zambind si se folosea de ea pentru a-si ascunde anxietatea pe care o avea la gandul separarii. Stiam ca suferise si inca mai suferea in adancul sufletului ei de pe urma unei despartiri din copilarie. Iar acesta era modul ei de a se apara, de se eschiva in fata distantei si timpului care se interpun intre doua persoane. Ea si oricine altcineva.

Fiecare din noi invatam sa ne adaptam, gasim diferite modalitati de a face fata uneia dintre cele mai mari temeri: despartirea. Copilului ii este teama sa nu isi piarda mama; el stie si simte ca fara ea nu se poate descurca inca si deci, fiind astfel depedent de ea, incearca sa nu o scape din ochi, sa o auda in permanenta, sa o atinga.

De prieteni se pare ca avem o nevoie diferita; dar si in cazul lor ne este teama sa nu dispara, sa nu iasa din cadru, din viata noastra, mai ales atunci cand ne asteptam sau ne dorim mai putin.

Una din formele de control care ne dau un sentiment de putere si siguranta este de a “cancela” o persoana, de a termina noi relatia cu ea. Fie ca folosim expresia din titlu, fie ca invocam diferitele motive care ne imping la aceasta masura, ne simtim mult mai stapani stiind ca noi am fost cei care am “dictat” acest lucru.

Nu am inteles niciodata de ce este nevoie ca despartirile sa capete o conotatie de tragic, de dramatic. Adica sa doara inutil de mult. Sa te faca sa suferi pe o perioada nedelimitata, in care sa simti ca ceva din tine s-a rupt, a murit. Stim cu totii ca venim si plecam singuri din aceasta lume. Faptul ca ne nastem intr-o familie, ca ne inconjuram de prieteni, de oameni, nu ne transforma nicicum in siamezi, nu ne leaga pe vecie de un alt suflet. O dulce amagire a acestui lucru este “goana” dupa sufletul pereche. Fie ca exista sau nu asa ceva, atunci cand ne gasim un corespondent, tindem sa credem ca viata de acum inainte va avea sens numai in doi. Ca respiram, gandim, simtim si traim totul in tandem. Stim ca nu e asa, dar ne place sa gandim asta, ne face fericiti si ne securizeaza psihic.

Oare de ce cand realizam ca relatia cu o anumita persoana ne-a fost indeajuns nu reusim sa o incheiam fara suspine si lacrimi? De ce nu putem spune pur si simplu un “la revedere”, asa cum facem atunci cand iesim din compartimentul unui tren pentru a cobori la statia noastra?

Si de ce ne dam seama de ce a insemnat pentru noi o persoana abia dupa ce am parasit-o, am eliminat-o din viata noastra pentru totdeauna? De ce nu realizam cat este impreuna cu noi care ii este valoarea, ca ne completeaza si ne face fericiti? Ce ne poate intuneca mintea si sufletul intr-atat incat sa nu ne mai dam seama de ce se petrece cu noi?

Cam la fel se intampla si cu datul afara dintr-o firma. Se “renunta” la colaborarea cu o persoana, din diferite motive, insa procesul tot ajunge sa fie mai mult sau mai putin brutal. Pentru a pune pe liber, americanii au inventat o formula pe cat de “eleganta” pe atat de ipocrita: “sunt nevoit sa te las sa pleci”. De parca angajatul chiar isi propusese lucrul asta, sa plece; si eventual asta se intampla in prag de sarbatori de iarna, cand oamenii sunt oricum inclinati catre o anumita sensibilitate si, uneori, chiar depresie.

Confuzia care urmeaza dupa auzirea unei astfel de replici se intinde uneori pe o perioada suficient de mare incat sa intervina o detasare aproape de realitatea vietii. Modul in care trece fiecare printr-un astfel de eveniment complet neasteptat si neplacut tine foarte mult de felul in care individul se raporteaza la autoritate si de gradul lui de dependenta. Cu cat figura autoritara initiala (tatal) a fost mai dura si mai intransigenta, mai “scarry”, cu atat individul va fi mai lovit si mai afectat. In mod ciudat, cei mai multi tati sau figuri autoritare parentale de acest gen reusesc sa ii faca pe cei mici sa fie foarte dependenti de persoana lor, sa simta ca nu se pot descurca singuri. Si atunci, renuntarea conducerii la colaborarea ta cu firma capata o conotatie similara: de respingere, de renegare si indepartare. Adica, nu esti suficient de bun, nu mai esti util (de parca ai fi un obiect!), nu mai ai valoare pentru mine.

Probabil ca de aici intervine si confuzia celor mai multi care se pierd cu firea, care ajung sa nu mai faca diferenta intre persoana lor si valoarea lor, intre cine sunt ei si ce stiu ei sa faca.

Gasesc ca situatia este relativ similara cu cea a unei relatii care ajunge sa se destrame din cauza unuia dintre parteneri. Acesta constata ca ei, cuplul, nu functioneaza cum si-ar dori, nu mai au ce sa isi spuna sau ce sentimente sa mai schimbe, nu mai sunt fericiti impreuna. Asta nu inseamna ca celalalt, cel care urmeaza a fi parasit nu mai e bun. Inseamna doar ca nu mai e bun pentru el/ea. Nu ca isi pierde valoarea, personalitatea sau semnificatia.

La fel si in cazul pierderii unui post, al unui job. De cele mai multe ori esti dat afara din cauza reducerilor de personal, a restructurarii acestuia sau, pur si simplu a incompetentei conducerii. Rareori se pune problema unei greseli majore, care a dus la pierderi importante sau distrugerea reputatiei firmei.

In definitiv, cand creezi o firma, un proiect, un grup de oameni care vor lucra pentru tine, prevezi si concepi structura personalului in asa fel incat sa acoperi necesarul de munca, sa fii sigur ca cei care vor urma sa lucreze pentru tine nu vor sta degeaba dar nici nu vor face munca a doua sau trei persoane. Cred ca asta e chestiune de bun simt. Desigur, nu inseamna ca foarte multi sefi sau directori detin aceasta calitate. Caci, in definitiv, a cere unui angajat sa lucreze cat doi sau trei la un loc, inseamna mai putin randament, eficacitate si rezultate pozitive. Daca platesti un singur om sa faca treaba pentru trei, realizezi in cele din urma ca acesta ajunge sa faca greseli peste greseli, sa uite lucruri importante care nu duc la nimic bun. In concluzie, un astfel de director sau patron, nu face altceva decat sa se minta, sa se amageasca, sa isi fure singur caciula.

In perioada de criza, afectiva sau economica, cu putina diplomatie si inteligenta poti pune capat unei relatii, unei colaborari, fara a rani respectiva persoana, fara a o face sa sufere inutil si a-i crea sentimentul de incompetenta si inutilitate.

Da, totul s-a terminat intre noi, dar asta nu inseamna ca nu putem ramane prieteni, ca nu mai putem vorbi civilizat unul cu celalalt, ca de acum inainte tu esti mai putin decat pana in momentul de fata. Esti acelasi tu, care vei evolua in continuare, care te vei redescoperi si reinventa ori de cate ori simti nevoia sa faci asta.

Tag-uri:
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 8

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Cristina Marioglou (20.01.2009, 21:53)
da mire, asa e. la teorie si sfaturi suntem primii. practica ne omoara. insa poti incerca macar alte variante, sau sa schimbi putin stilul. macar din curiozitate. cine stie cum te vei simti dupa o atare schimbare, hotarata de tine?!?
Răspunde-i
mire (05.01.2009, 15:37)
sa dai un simplu sfat e uso oricine poate da, mai greu e cu practica......
Răspunde-i
Cristina Marioglou (31.12.2008, 20:16)
asa este, mihaela, insa omul are putere sa renasca din propria-i cenusa, precum Pheonix. iti taie inima in bucati pt ca tu il lasi sa o faca...

ea, inima, ramane aceeasi. e doar ranita. si isi va purta aceasta rana pana tu vei face ceva sa o vindeci. de tine depinde asta, de puterea din tine si motivatia ta pt viata.

iar daca nu reusesti de una singura, exista suficienti oameni care sa te poata ajuta, daca ai nevoie de asta. cred poti lua in calcul si oameni specializati. nu e nevoie sa duci tot greul de una singura, sa iti porti durerea sau depresia cat mai mult timp. uneori exista si riscul sa te obisnuiesti cu ea, cu durerea asta, si sa nu mai poti scapa chiar atat de usor de ea.
Răspunde-i
mihaela (29.12.2008, 17:28)
da ar fi frumos sa te ajute si celalt sa uiti si sa treci peste o despartine dar in unele cazuri nu se poate............iti taie inima in bucati si tio arunca iar tu trebuie sa te chinui so carpesti la loc ,asta daca mai poti.nu intotdeauna mai gasesti toate bucatile sa o intregesti .si ramai asa cu ceva lipsa si dureros
Răspunde-i
Cristina Marioglou (23.12.2008, 14:18)
intradevar nu e simplu. viata insasi nu e ea prea simpla. depinde cum vrei sa privesti lucrurile si ce asteptari ai de la tine.
Răspunde-i
anonim (22.12.2008, 22:47)
gabita.......nu este asa simplu pe cat pare dar daca vrei si iti doresti cu adevarat sa treci peste tot si sa uiti o sa fie mai simplu.......mai ales daca ai pe cineva langa tine sa te sprijine si sa te ajute sa iesi din impas pentru ca prietenia adevarata se dovedeste atunci cand cineva iti este alaturi in momentele cel mai dificile ale vietii......
Răspunde-i
anonim (22.12.2008, 22:44)
sunt intru totul de acord cu cele spuse mai sus........cu incheierea unei relatii nu se icheie si o viata..........viata merge inainte.....intotdeauna trebuie sa gandim pozitiv si sa trecem peste toate incercarile vietii cu zambetul pe buze chiar daca sufletul ne este inundat de lacrimi si de suferinta..........
Răspunde-i
Gabita (22.12.2008, 10:45)
Foarte optimist articolul tau...dar nu e niciodata asa de simplu...
Răspunde-i
Spune-ţi părerea
Alte articole din Tu si El.
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
19 apr