covid-19

Un caz rar al unui pacient infectat cu coronavirus timp...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Prima zi de record a lui Taylor Swift pe Spotify cu...

Citeste mai mult»
becks

Spice Girls s-au reunit la petrecerea de 50 de ani a...

Citeste mai mult»
armani

Giorgio Armani nu mai exclude vânzarea imperiului său de...

Citeste mai mult»
Taylor Swift

Taylor Swift a lansat un nou album, gata să doboare toate...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon, decorat de Ucraina pentru sprijinul său în...

Citeste mai mult»
Harry Styles

O admiratoare a lui Harry Styles, încarcerată după ce i-a...

Citeste mai mult»
Printesa Diana

Rochii ale prinţesei Diana, expuse la Hong Kong înainte...

Citeste mai mult»
bon jovi

Un serial documentar despre Bon Jovi oferă detalii despre...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William participă la primul său angajament public...

Citeste mai mult»
prezentare

Casa de modă Dior a prezentat la New York o colecţie...

Citeste mai mult»
Monica

Monica Bîrlădeanu, dezvăluiri despre provocările...

Citeste mai mult»
amalia

Moştenitoarea tronului olandez a fugit în Spania din...

Citeste mai mult»
celine dion

Un documentar despre boala de care suferă Céline Dion va...

Citeste mai mult»
vin

Un restaurant din Italia oferă o sticlă de vin gratuită...

Citeste mai mult»
chefi

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu şi Cătălin Scărlătescu...

Citeste mai mult»
Guy Ritchie

Guy Ritchie revine pe marile ecrane cu un film despre o...

Citeste mai mult»
Stormy Daniels

Cine este Stormy Daniels, femeia aflată în centrul...

Citeste mai mult»
tuns

Top 5 stiluri ce revin la modă

Citeste mai mult»
pacanele

Fetele știu să se distreze: păcănele online cu modă și...

Citeste mai mult»
ulei

Beneficiile pentru sănătate ale uleiului de măsline

Citeste mai mult»
Harry și Meghan Markle

Harry şi Meghan vor produce două seriale Netflix despre...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Muzica lui Taylor Swift revine pe TikTok, chiar dacă casa...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William şi fiul său cel mare, George, au asistat...

Citeste mai mult»
portofel

Alegerea portofelului de damă din piele în funcție de...

Citeste mai mult»
Sebastian Stan

Sebastian Stan se transformă în tânărul Donald Trump în...

Citeste mai mult»
Bjorn Ulvaeus

Bjorn Ulvaeus a reflectat asupra succesului şi...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon nu va face apel la plasarea sa sub tutelă...

Citeste mai mult»
Alec Baldwin

Împuşcături mortale la filmările "Rust" - Alec Baldwin "a...

Citeste mai mult»
Jonathan Majors

Actorul Jonathan Majors scapă de închisoare pentru...

Citeste mai mult»
michael douglas

Michael Douglas a aflat, în cadrul emisiunii "Finding...

Citeste mai mult»
powerball

Un jucător la loteria Powerball a câştigat un jackpot de...

Citeste mai mult»
Sacha Baron Cohen si Isla Fisher

Sacha Baron Cohen şi Isla Fisher divorţează după 13 ani...

Citeste mai mult»
Reese Witherspoon

Compania actriţei Reese Witherspoon va produce un serial...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon a fost plasat sub 'tutelă consolidată'

Citeste mai mult»
gineco

Menopauza: Ce este, când apare și care sunt simptomele

Citeste mai mult»
Lenny Kravitz

Lenny Kravitz va concerta pe scena principală de la...

Citeste mai mult»
aldi

Celebrul chitarist american Al Di Meola revine în...

Citeste mai mult»
Baba Ramdevv

Cel mai important guru yoga din India, avertizat de...

Citeste mai mult»
Taylor Swift

Taylor Swift este miliardară, potrivit clasamentului...

Citeste mai mult»

Renegocierea limitelor

De în Tu si El. 5 oct 2009
Atunci cand intri pe un teren de sport, cunosti deja ce reprezinta fiecare marcaj, de unde pana unde te poti desfasura, care sunt regulile jocului. La fel se intampla si atunci cand te asezi la volanul unei masini, dupa ce ai luat permisul de conducere. Stii deja ce reprezinta fiecare semn de circulatie, pe ce parte a drumului se merge cu masina si, de asemenea, in ambele cazuri, stii ce se intampla daca incalci aceste limite si reguli. Daca o faci, iti asumi responsabilitatea si esti dispus sa primesti pedeapsa aferenta.

Nu la fel de simplu se petrec lucrurile in cadrul unei relatii. Asta pentru ca, fiecare individ in parte, isi auto-stabileste propriile limite, pe care le cunoaste doar el. Pentru a le afla tu, cel care intri in legatura cu celalalt, ai nevoie de mult bun simt, un ochi atent si deschis observatiei, ceva diplomatie si chiar curaj.

Doar prin incercare si eroare poti afla “locurile” in care ti se permite sa mergi sau nu. Daca la inceputul relatiei intarzii la o intalnire iar celalalt se manifesta in mod foarte neplacut, pe viitor vei stii ca intarziatul nu e unul din lucrurile usor de acceptat de catre celalalt. Daca la prima neintelegere iti pierzi cumpatul si ridici tonul, iar celalalt se va retrage, te va ocoli sau chiar va anula relatia cu tine, iti vei da seama ca ai mers mult prea departe, pe un teritoriu iar neacceptat de celalalt.

Ce se intampla insa atunci cand tu, ca femeie, accepti la inceputul relatiei lucruri care de fapt de deranjeaza? Il lasi sa se poarte urat cu tine, sa te jigneasca, sa te neglijeze, sa nu iti fie de ajutor cu nimic in gospodarie? Ei bine, cu totii suntem inclinati catre facil, eventual chiar lenevie. Daca ne-a fost acceptat ceva ce stim ca nu e placut, dar pe care noi il facem cu usurinta, atunci vom lua lucrurile de bune si vom considera ca e ok sa continuam cu acel comportament.

Femeia e foarte darnica la inceputul relatiei cu un barbat. E dispusa sa treaca cu vederea multe celui de care s-a indragostit. Dupa ce relatia inainteaza, se sedimenteaza, cei doi ajung sa locuiasca impreuna si sa intemeieze un cuplu sau o familie, ea ar vrea sa isi “retraga” aceste “favoruri”. Dar nu pare sa mai poata face asta.

Adica, daca la inceput a fost incantata sa se ofere “voluntara” in a face curatenie in casa, cumparaturi, a avea grija de plati si chitante, de spalatul rufelor si al vaselor, gatit, etc., va veni o vreme in care isi va da seama ca si-a asumat prea mult. Ca toate astea o coplesesc si ca are nevoie de ajutorul si de implicarea lui. Aceasta atitudine, din start, are tenta pasiv-agresiva. Adica, la inceput ea cedeaza si ofera totul, dupa care, acumuland frustrare si oboseala, impune ajutorul celuilalt. Numai ca celalalt s-a obisnuit deja cu acest ritm, in care el nu are nevoie sa faca nimic. Ea e vrajitoarea cu bagheta, care face minuni in bucatarie, in baie, in toata casa. Daca pana acum nu a facut nimic, nu i s-a cerut participarea, ce s-a intamplat asa, “deodata”, de ea se arata atat de nemultumita si chiar agresiva?!? El va fi uimit, contrariat si prima reactie ii va fi cea de respingere. De aici o intreaga problema, care “nu stim de unde a aparut” si pe care nu vedem cum am mai putea-o rezolva.

Cu totii recunoastem acest comportament. Daca nu l-am adoptat noi, l-am observat la cei din jurul nostru. Vedem ca este defectuos, ca nu duce la nimic bun. Dar, odata intrati in hora, nu mai stim cum sa iesim.

Ei bine, cum spune un bun proverb romanesc: “Invatul are si dezvat.” Poti prin a incepe sa pui in cuvinte (neagresive) nemultumirile tale. Sa ii arati celuilalt ca ti-a gresit, s-a purtat urat cu tine, te-a neglijat sau te-a ranit. Verbalizarea duce la constientizarea faptului. Folositi-va de cuvintele pe care le-am inventat tocmai cu acest scop: de a ne comunica unii altora ce simtim, ce gandim, ce dorim…

Barbatii nu par dispusi la a discuta despre problemele din cuplu. Fireste, iese din calcul apelarea la un consilier de familie. Dar asta nu inseamna ca “batalia” e pierduta. Daca tu inca tii la relatie, la el, atunci vei gasi suficienta intelepciune pentru a va regasi unul pe celalalt.

Te-a ridiculizat in public, de fata cu prietenii comuni? Spune-i ca te-a deranjat lucrul asta, il consideri nepotrivit si roaga-l sa nu mai repete figura. “Sa stii ca m-a ranit faptul ca m-ai luat peste picior de fata cu toti prietenii nostri. Sunt convinsa ca nici tie nu ti-ar fi placut, daca situatia ar fi stat invers. As prefera ca pe viitor sa nu iti mai iei libertatea de a ma pune intr-o pozitie atat de inconfortabila fata de cunoscuti.”

A ridicat tonul la tine. “Inteleg ca esti foarte stresat din cauza noului proiect. Dar nu inteleg sa iti versi nervii pe mine. Nu ajungem nicaieri daca incepem sa tipam unul la celalalt. Si nici nu o sa rezolvi problemele de la serviciu in felul asta.”

Te-a lasat pe tine, iar, sa te ocupi de toate ale casei. “Mi-ar fi de mare ajutor ca, din cand in cand, sa ma ajuti cu cate ceva prin casa. Sunt unele lucruri care ma obosesc peste masura sau pe care nu le pot face singura.”

Te neglijeaza continuu si te “inseala” cu televizorul, computerul, telefonul sau prietenii lui. “Simt ca ne indepartam din ce in ce mai mult unul de celalalt. E suficient ca ne petrecem cea mai mare parte din zi la serviciu. Macar acasa am putea sa ne gasim putin timp, unul pentru celalalt.”

Si exemplele ar putea continua la nesfarsit.

Dupa ce ai acceptat si ai lasat de la tine, sa treaca multe neplacute, nu adopta comportamentul de victima. Nu iti foloseste la nimic sa lasi umerii in jos, sa devii depresiva si sa spui ca totul s-a sfarsit. Sau, si mai rau, sa devii agresiva, sa il acuzi si sa il critici in permanenta. Daca stai sa te gandesti bine, parte din vina iti apartine, asa ca depinde de tine sa dregi lucrurile. Da, la momentul respectiv nu ti s-a parut dificil sa te ocupi tu de tot; chiar o faceai cu placere. Dar acum lucrurile s-au schimbat. Asa ca, pune-l si pe el la curent cu aceasta schimbare si, impreuna, vedeti cu ce poate contribui fiecare, pentru a va fi bine amandoura.
Tag-uri: , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 2

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Cristina Marioglou (06.10.2009, 22:12)
Buna intrebarea, Barbie. Dar cum e vorba de o relatie, in care sunt implicate doua persoane, fiecare poarta vina lui. E drept ca ea a tacut si a "inghit", ca a acceptat multe la inceput. Dar asta nu inseamna ca el nu si-a dat seama deloc de cele petrecute. Atata doar ca s-a complacut in pozitia aceea de "adulat", a tacut si s-a facut ca nu observa eforturile ei. E mai usor sa il lasi pe celalalt sa faca lucrurile care oricum tie nu iti fac placere, nu-i asa?!?

Rareori suntem pe deplin sinceri cu noi insine si cu ceilalti incat sa recunoastem ca am gresit. Poate ca, de fapt, asta e cea mai mare problema.
Răspunde-i
Elena B (06.10.2009, 14:57)
Daca nu ii spui celui de langa tine ce te deranjeaza este foarte putin probabil ca el sa isi de-a seama,dar foarte important este,asa cum ai spus si tu,felul in care o spui.Nu inteleg de ce majoritatea femeilor se victimizeaza dupa ce au facut mult timp de toate fara ca ei sa le impuna? Punandu-ma in pielea barbatilor normal ca si eu as gandii la fel ”daca nu te-a deranjat atata timp de ce te deranjeaza acum si cum ar trebui sa imi dau eu seama de asta daca tu nu spui nimic?„ Este greu de schimbat dupa mai mult timp si foarte putine reusesc,cele mai multe se complac in starea in care sunt sau unele cedeaza si pleaca pentru ca asa le este mai simplu.Pana la urma cine a gresit mai mult,el sau ea?
Răspunde-i
Spune-ţi părerea
Alte articole din Tu si El.
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
23 apr