nasty

"NASTY", documentarul despre Ilie Năstase, în selecţia...

Citeste mai mult»
Regele Harald

Regele Harald al V-lea al Norvegiei, în vârstă de 87 de...

Citeste mai mult»
louis

William şi Kate mulţumesc publicului pentru mesajele...

Citeste mai mult»
cataracta

Cum te recuperezi după operația de cataractă?

Citeste mai mult»
covid-19

Un caz rar al unui pacient infectat cu coronavirus timp...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Prima zi de record a lui Taylor Swift pe Spotify cu...

Citeste mai mult»
becks

Spice Girls s-au reunit la petrecerea de 50 de ani a...

Citeste mai mult»
armani

Giorgio Armani nu mai exclude vânzarea imperiului său de...

Citeste mai mult»
Taylor Swift

Taylor Swift a lansat un nou album, gata să doboare toate...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon, decorat de Ucraina pentru sprijinul său în...

Citeste mai mult»
Harry Styles

O admiratoare a lui Harry Styles, încarcerată după ce i-a...

Citeste mai mult»
Printesa Diana

Rochii ale prinţesei Diana, expuse la Hong Kong înainte...

Citeste mai mult»
bon jovi

Un serial documentar despre Bon Jovi oferă detalii despre...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William participă la primul său angajament public...

Citeste mai mult»
prezentare

Casa de modă Dior a prezentat la New York o colecţie...

Citeste mai mult»
Monica

Monica Bîrlădeanu, dezvăluiri despre provocările...

Citeste mai mult»
amalia

Moştenitoarea tronului olandez a fugit în Spania din...

Citeste mai mult»
celine dion

Un documentar despre boala de care suferă Céline Dion va...

Citeste mai mult»
vin

Un restaurant din Italia oferă o sticlă de vin gratuită...

Citeste mai mult»
chefi

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu şi Cătălin Scărlătescu...

Citeste mai mult»
Guy Ritchie

Guy Ritchie revine pe marile ecrane cu un film despre o...

Citeste mai mult»
Stormy Daniels

Cine este Stormy Daniels, femeia aflată în centrul...

Citeste mai mult»
tuns

Top 5 stiluri ce revin la modă

Citeste mai mult»
pacanele

Fetele știu să se distreze: păcănele online cu modă și...

Citeste mai mult»
ulei

Beneficiile pentru sănătate ale uleiului de măsline

Citeste mai mult»
Harry și Meghan Markle

Harry şi Meghan vor produce două seriale Netflix despre...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Muzica lui Taylor Swift revine pe TikTok, chiar dacă casa...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William şi fiul său cel mare, George, au asistat...

Citeste mai mult»
portofel

Alegerea portofelului de damă din piele în funcție de...

Citeste mai mult»
Sebastian Stan

Sebastian Stan se transformă în tânărul Donald Trump în...

Citeste mai mult»
Bjorn Ulvaeus

Bjorn Ulvaeus a reflectat asupra succesului şi...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon nu va face apel la plasarea sa sub tutelă...

Citeste mai mult»
Alec Baldwin

Împuşcături mortale la filmările "Rust" - Alec Baldwin "a...

Citeste mai mult»
Jonathan Majors

Actorul Jonathan Majors scapă de închisoare pentru...

Citeste mai mult»
michael douglas

Michael Douglas a aflat, în cadrul emisiunii "Finding...

Citeste mai mult»
powerball

Un jucător la loteria Powerball a câştigat un jackpot de...

Citeste mai mult»
Sacha Baron Cohen si Isla Fisher

Sacha Baron Cohen şi Isla Fisher divorţează după 13 ani...

Citeste mai mult»
Reese Witherspoon

Compania actriţei Reese Witherspoon va produce un serial...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon a fost plasat sub 'tutelă consolidată'

Citeste mai mult»
gineco

Menopauza: Ce este, când apare și care sunt simptomele

Citeste mai mult»

Noi si ei

De în Tu si El. 26 oct 2008
Barbatii sufera la fel ca femeile?

Cat de disperat, dezamagit si deprimat poate fi un barbat? Nu stiu daca am putea inventa un aparat de masura care sa ne edifice, sa ne poata raspuna la aceasta intrebare. Cert este ca si ei sunt destul de sensibili (uneori chiar neasteptat de sensibili!), iar atunci cand primesc cate o lovitura de la viata, reactioneaza mai mult sau mai putin ca noi, femeile.

Sexul tare? Oare cine a inventat expresia asta? Si prin extrapolare, sexul slab, care cica am fii noi, femeile. Chiar asa sa fie??

Mi s-a intamplat sa vad si barbati “la pamant”, in suferinta, parasiti de femei, care au pierdut tot ce aveau mai de pret, care au fost tradati de iubita sau de prietenii apropiati. Nu stiu cu cat sunt mai deosebiti de femeile aflate in situatii similare. Si pe ei ii doare, si ei plang, chiar daca nu cu lacrimi, sau nu se lasa vazuti, si ei dau din colt in colt, nu isi mai gasesc rostul pe lume, simt ca si-au pierdut valoarea si increderea in ei insisi.

Atata doar ca ei sunt obisnuiti inca de mici sa isi asume responsabilitatea de a fi barbat, cu tot ce presupune ea. Adica sa nu planga cand ii doare, cel putin nu in fata celorlalti, sa nu se planga ca le e greu, sa se descurce in orice situatie, sa faca fata greutatilor si sa nu se eschiveze etc. Unii chiar reusesc sa isi “compuna” aceasta imagine de om puternic, de fier, care nu se frange cu una cu doua. Si totusi, sunt si ei tot oameni la fel ca noi, femeile. Unii chiar s-au aventurat a spune ca provenim de pe planete diferite, iar asta datorita modului diferit de a gandi si actiona. Fie ca e asa sau nu, se pare ca avem totusi foarte multe lucruri in comun.

Daca ar fi sa ne intoarcem inapoi in timp, am putea spune ca aceste diferente dintre noi si ei provin din modul de trai pe care il duceau oamenii la inceputuri: barbatii erau cei care mergeau la vanatoare, iar femeile erau cele care aveau grija de casa si de copii.

De ce barbatii comunica mai greu decat femeile?!? Pentru ca atunci, la inceputuri, erau nevoiti sa pastreze tacerea pe termen indelungat cand se aflau la vanatoare. De ce femeilor le place sa vorbeasca si se descurca foarte bine la acest capitol?!? Pentru ca atunci cand ramaneau singure se descurcau cum puteau, se ajutau reciproc, se strigau unele pe altele. De ce barbatii nu reusesc sa gaseasca nimic atunci cand le ceri ceva?!? Pentru ca mintea lor a fost structurata in asa fel incat sa se concentreze asupra unui singur lucru: vanatul! Asfel incat detaliile si lucrurile marunte raman pentru femei, ele fiind nevoite sa isi apere “cuibul”, copiii si casa; astfel ele s-au obisnuit sa “scaneze” mediul inconjurator pentru a observa orice pericol. De ce femeile se descurca mai greu cu parcarea masinii decat barbatii?!? Pentru ca nivelul redus de testosteron diminueaza vederea in spatiu. De ce barbatii nu cer indicatii atunci cand sunt pe drum sau cauta ceva?!? Pentru ei, aceasta ar reprezenta un semn de slabiciune, iar vanatorii nu au voie sa fie slabi. Si exemplele care ne diferentiaza pot continua.

Am vazut un documentar in care unor barbati li se cere sa schimbe scutecele unor infanti. 90% dintre respectivii barbati au indeplinit aceasta “sarcina” ca si cum ar fi schimbat roata de la o masina, ar fi dus la bun sfarsit un proiect de scurta durata sau, pur si simplu, ca si cum ar fi indeplinit o sarcina de rutina. Fara nici un fel de implicatie afectiva, schimb de afecte cu micutul in cauza, nici un cuvant sau un gest uman. Explicatia care vine ca o scuza ar fi ca nu cunosteau acei copii si nu simteau nimic pentru ei. Nemaivorbind de faptul ca schimbatul unui scutec nu reprezinta pentru nimeni o sarcina prea “imbietoare”. Dintre toti acei barbati, doar unul a inceput prin a vorbi cu copilul, a-i zambi, iar dupa ce i-a schimbat scutecul, l-a luat in brate si la leganat pentru cateva clipe. Cei 10% sa fie exceptia care confirma regula?!?

In definitiv, noi femeile, asta asteptam de la ei: sa fie puternici, descurcareti, curajosi, inventivi, sa nu se piarda cu firea etc. Dar pe de alta parte, daca ii vedem prea rigizi, prea duri, ii acuzam de insensibilitate, de incapacitate de comunicare si multe altele. Probabil ca nu e prea usor nici sa fii in rolul de barbat.

Indiferent care ar fi pierderea pe care o sufera: moartea unuia dintre parinti (ambele sunt la fel de traumatice pentru un barbat: mama, pentru ca de cele mai multe ori au o relatie foarte apropiata cu aceasta, chiar de dependenta; tatal, pentru ca simte ca in felul asta a preluat stafeta si el este urmatorul care va fi sa moara), divortul sau parasirea de catre consoarta (care este apreciata ca pe o “castrare”, ca si cum aceasta i-ar fii spus: nu esti bun de nimic, ma duc la altul), un alt membru de familie, un prieten foarte apropiat, un coleg de scoala sau de birou, pierderea serviciului etc. Tot lovitura se cheama si pentru ei si tot la fel de tare il doare ca si pe noi. Atat doar ca ei, barbatii, aleg uneori altfel de modalitati prin care sa isi faca doliul, sa treaca de depresie, sa isi traiasca suferinta. Unul dintre cele mai comune in cazul lor e abuzul de alcool iar imediat urmatorul ar fi abuzul de femei (daca ea nu ma mai vrea, sigur exista atatea altele care ma vor! Sau cauta in felul acesta revalidarea lui ca barbat). Altii se retrag pur si simplu din societate, dintre prieteni, departe de familie si isi “ling” ranile in liniste, singuri, departe de toti.

Ati vazut vreodata un barbat suferind?!? Disperat ca l-a parasit ea?!? Care nu mai stie cum il cheama, pe unde merge, nu mai mananca, nu mai doarme, nu mai functioneaza bine nici la servici si niciunde altundeva?? Fumeaza si bea cafele in nestire, le face pe toate ca un robot, uita unde se afla, sau ce voia sa faca... Durerea lui pare inimaginabila, greu de suportat sau de dus. Parca vezi prin el; el nu mai e acolo decat cu trupul. Sufletul si mintea lui sunt pustii.

Vi se pare ceva diferit de noi? De modul in care ne manifestam noi, femeile, atunci cand suferim? Cand am fost ranite, am pierdut pe cineva sau am fost parasite?

Desi exista atatea diferente vizibile intre noi si ei, pana la urma suntem cu totii simpli oameni, iar suferinta ne atinge in acelasi mod si reactionam aproape la fel.
Tag-uri:
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 1

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

raluca_hams (29.10.2008, 01:54)
Sunt de acord cu ceea ce ati publicat ..am trecut printr-o experienta mai putin placuta in relatia de cuplu ..finalizarea a coincis cu despartirea si totul din cauza lipsei de comunicare ..am suferit atat eu cat si iubitul meu ..eu am trecut printr-o depresie ..si am reusit sa imi regasesc stabilitatea afectiva ..emotionala doar avandu-l ca prieten pe iubitul meu ...doar cu el imi doream sa vorbesc ..desi in momentul in care treceam prin starea aceea depresiva nu am putut sa vorbesc cu el desi imi doream el a fost cel care a putut sa ma faca sa imi revin deoarece sunt genul de persoana care are nevoie de multa afectiune ..avand iubirea persoanei de langa mine consider si sunt subiectiva cand zic asta ..ca pot avea tot ce imi propun ..ceea ce imi da putere sa lupt,perseverenta ,echilibru emotional este iubirea persoanelor la care tin cel mai mult..a contat foarte mult faptul ca il simteam alaturi de mine din punct de vedere afectiv..desi il vedeam cat sufera ..si am aflat asta si ulterior ..nu puteam face nimic in acele momente deoarece eram foarte confuza ..comunicarea afectiva nu o puteam realiza ..desi sentimentele mele erau foarte puternice si sunt si in prezent..nu puteam sa ma exprim din punct de vedere afectiv..si de asta i-am indus si lui starea de confuzie ..de incertitudine ..il vedeam ca sufera alaturi de mine dar nu puteam sa schimb aceasta ..si tot timpul in care nu am fost langa el ma gandeam mult mai mult la el ..de fapt el conta pentru ca nu mi-as fi dorit sa il vad ca sufera alaturi sde mine dar nici departe de mine ..pentru ca iubirea ne-a unit tot timpul chiar daca am fost despartiti..
Am observat ca si dumneavoastra sunteti din zodia Fecioara si vreau sa precizez ca si iubitul meu este tot Fecioara ...amandoi am suferit foarte mult dar totusi iubirea a fost mai presus de impedimentele care au aparut si astfel ne-am dat seama cat de mult ne iubim si impreuna am trecut peste ce a fost ..si am realizat ca au trecut momentele acelea neplacute insa ne-am dat seama de intensitatea sentimentului care era si exista intre noi ..si indiferent de influentele negative care s-au manifestat atunci ..am invatat sa tratam cu indiferenta parerile altora ..persoane care nu doreau ca noi sa fim impreuna sau sa ne mai impacam ..si ma refer si la prietenii sau amicii nostri ..pareri care aveau ca punct de plecare o idee total eronata ..pareri care ne-au demonstrat cat de mult conteaza propria noastra parere ..parere care se reducea de fapt la relatia de cuplu ..si mi-am dat seama cat rau pot face unele vorbe aruncate in vant de catre un asa numit prieten ..care de fapt nu analiza ceea ce s-a intamplat gandindu-se la fericirea noastra ...
Cu alte cuvinte ma bucur ca ai publicat acest articol ..si consider ca: SUFERINTA NU AFECTEAZA IN MOD DIFERIT FEMEIA SAU BARBATUL ..CI MODUL IN CARE SE EVIDENTIAZA IN MOD DIFERIT DE LA FEMEIE LA BARBAT SAU NU NEAPARAT ..ACEST LUCRU FIIN IN STRANSA LEGATURA CU CARACTERUL FIECAREI PERSOANE ..DE FELUL IN CARE ESTE PRIVIT TERMENUL DE SUFERINTA LA NIVEL INDIVIDUAL ..FIECARE PERSOANA RAPORTAND CAUZA ACELUI SENTIMENT ..LA SUFERINTA ..DOAR CA FIEARE ARE O ALTA UNITATE DE MASURA ..MA REFER CA DOZEAZA ALTFEL CAUZA CARE PRODUCE SUFERINTA SAU SE MAINFESTA ALTFEL ..SE EXTERIORIZEAZA IN MOD DIFERIT ..ACEASTA DEPINZAND SI DE CONSECINTELE PE CARE LE PRODUCE ACEEA SUFERINTA ..CONSECINTE CARE POT PRODUCE LA RANDUL LOR O ALTA SUFERINTA ...
Răspunde-i
Spune-ţi părerea
Alte articole din Tu si El.
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
24 apr