prezentare

Casa de modă Dior a prezentat la New York o colecţie...

Citeste mai mult»
Monica

Monica Bîrlădeanu, dezvăluiri despre provocările...

Citeste mai mult»
amalia

Moştenitoarea tronului olandez a fugit în Spania din...

Citeste mai mult»
celine dion

Un documentar despre boala de care suferă Céline Dion va...

Citeste mai mult»
vin

Un restaurant din Italia oferă o sticlă de vin gratuită...

Citeste mai mult»
chefi

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu şi Cătălin Scărlătescu...

Citeste mai mult»
Guy Ritchie

Guy Ritchie revine pe marile ecrane cu un film despre o...

Citeste mai mult»
Stormy Daniels

Cine este Stormy Daniels, femeia aflată în centrul...

Citeste mai mult»
tuns

Top 5 stiluri ce revin la modă

Citeste mai mult»
pacanele

Fetele știu să se distreze: păcănele online cu modă și...

Citeste mai mult»
ulei

Beneficiile pentru sănătate ale uleiului de măsline

Citeste mai mult»
Harry și Meghan Markle

Harry şi Meghan vor produce două seriale Netflix despre...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Muzica lui Taylor Swift revine pe TikTok, chiar dacă casa...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William şi fiul său cel mare, George, au asistat...

Citeste mai mult»
portofel

Alegerea portofelului de damă din piele în funcție de...

Citeste mai mult»
Sebastian Stan

Sebastian Stan se transformă în tânărul Donald Trump în...

Citeste mai mult»
Bjorn Ulvaeus

Bjorn Ulvaeus a reflectat asupra succesului şi...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon nu va face apel la plasarea sa sub tutelă...

Citeste mai mult»
Alec Baldwin

Împuşcături mortale la filmările "Rust" - Alec Baldwin "a...

Citeste mai mult»
Jonathan Majors

Actorul Jonathan Majors scapă de închisoare pentru...

Citeste mai mult»
michael douglas

Michael Douglas a aflat, în cadrul emisiunii "Finding...

Citeste mai mult»
powerball

Un jucător la loteria Powerball a câştigat un jackpot de...

Citeste mai mult»
Sacha Baron Cohen si Isla Fisher

Sacha Baron Cohen şi Isla Fisher divorţează după 13 ani...

Citeste mai mult»
Reese Witherspoon

Compania actriţei Reese Witherspoon va produce un serial...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon a fost plasat sub 'tutelă consolidată'

Citeste mai mult»
gineco

Menopauza: Ce este, când apare și care sunt simptomele

Citeste mai mult»
Lenny Kravitz

Lenny Kravitz va concerta pe scena principală de la...

Citeste mai mult»
aldi

Celebrul chitarist american Al Di Meola revine în...

Citeste mai mult»
Baba Ramdevv

Cel mai important guru yoga din India, avertizat de...

Citeste mai mult»
Taylor Swift

Taylor Swift este miliardară, potrivit clasamentului...

Citeste mai mult»
Billie Eilish

Billie Eilish, Nicki Minaj, Stevie Wonder, REM şi alţi...

Citeste mai mult»
canabis

Canabisul în scop recreaţional, legalizat în Germania, în...

Citeste mai mult»
scortisoara

Metoda cu scorţişoară care te ajută să slăbeşti mai repede

Citeste mai mult»
Dan Bittman

De ce preferă Dan Bittman transportul în comun față de...

Citeste mai mult»
ibacka

Andreea Ibacka, adevărul despre silueta ei. Cum se...

Citeste mai mult»
fasting

Legătura dintre „fasting“ și anxietate. Ce au descoperit...

Citeste mai mult»
Regele Charles al III-lea

Problemele de sănătate, scandalurile şi neînţelegerile...

Citeste mai mult»
alla

Alla Pugaciova, 'regina muzicii pop sovietice', ar putea...

Citeste mai mult»
Alessandro Michele

Designerul Alessandro Michele, ex-Gucci, va crea...

Citeste mai mult»
nolan

Regizorul Christopher Nolan va fi făcut cavaler de regele...

Citeste mai mult»

Ina Ilie - Femeia care NU a uitat sa nasca

De în Familie 18 feb 2009
Pe Ina de la Atomic ne-o amintim cu totii. Si pe Ina cea care prezenta emisiunea de turism ne-a amintim multi. Insa trebuie sa ne familiarizam cu Ina ca autoare de carte - prima sa carte, "Femeia care a uitat sa nasca" a fost lansata de curand - dar si cu Ina, femeia care a decis sa isi asume statutul de mama singura. Descoperiti raspunsurile unei femei puternice, aflata intr-una din calatoriile cele mai frumoase din viata unei femei - maternitatea.
Care a fost momentul in care te-ai decis sa pui pe hartie sentimentele tale, gandurile care iti treceau prin cap si evenimentele care se petreceau in viata ta? Obisnuiai sa tii un jurnal in copilarie, in adolescenta?

Prima oara cand am scris a fost undeva prin clasa a sasea, cred, si era poezie. Diriginta mea era profesoara de romana, sotul ei era poet si ambii m-au incurajat, dar nimic n-am mai iesit... Am inceput sa tin un jurnal in liceu, si am tot tinut jurnale din cand in cand, desi cu pauze mari, de ani uneori.

Prima insemnare din blogul tau, "Inceputul" este cea in care realizezi ca esti insarcinata. Spui foarte franc: "Am 32 de ani, o serie destul de lunga de relatii si iubiri, un avort in tinerete si o tona de regrete si cosmaruri dupa el." Banuiesc ca sunt o gramada de ganduri in mintea unei femei atunci cand e insarcinata si nu stie cum va evolua relatia cu tatal copilului. Care a fost gandul care ti-a dat putere?

Nu credeam ca mai pot ramane insarcinata, de-asta nici nu am fost extrem de precauta. Am simtit ca e o decizie care s-a luat undeva deasupra capului meu si ca nu are cum sa nu fie bine. Cel mai grozav sentiment pe care il am de cand am ramas gravida e ca pot orice atata vreme cat chiar vreau sau am nevoie de un ceva anume. Orice.

In cartea ta sunt 14 povestiri. Explica-ne ce ai vrut sa spui atunci cand, la lansare, ai spus ca ultima dintre ele e adevarata, e "Iubirea"?

De fapt, ultima e adevarata in sensul ca e suta la suta un jurnal de spital, asa cum am simtit si am trait atunci. E Iubirea pentru ca e cel mai pur sentiment de iubire pe care l-am avut vreodata. Adica pot iubi de mai multe ori, asta stiu deja, si destul de diferit, dar atunci a fost substanta cea mai pura, dincolo de orice forma.

De ce acest titlu? De ce "Femeia care a uitat sa nasca"?

Pentru ca femeia orasului, asa cum o vad eu, s-a indepartat de instinctele ei cele mai puternice si mai bune, de natura care o facea sa vibreze si sa se simta vie. Femeia in costum negociaza cu natura sa-i mai dea un an, doi, zece, pentru cariera, aventuri, pentru a trai toate lucrurile pe care si le inchipuie ea ca, mama fiind, le va rata. Nestind ca asa se rateaza si ca mama si ca femeie. Ca ce inteleg eu acum ca e o femeie. O femeie nu e doar mama, e adevarat, dar asta e o latura teribil de importanta si de puternica in fiecare dintre noi, femeile.

Cum ai defini-o pe Ina Ilie? Ai fost prezentator de televiziune la Atomic, realizator si producator la National Tv, actrita in "Principalul comunicant al dragostei", cantareata si compozitoare impreuna cu Suie Paparude, acum esti scriitoare…. Cum ai trecut de la un rol la altul?

E mai usor decat pare, pentru ca toate lucrurile pe care le-am facut extra tv, acesta fiind punctul meu fix, le-am facut impreuna cu prieteni si au iesit usor si bine, asa cum mi se pare firesc sa fie tot ce tine de creatie. Nu sunt nici actrita nici cantareata, dar am facut lucrurile astea cu mare placere si cred ca oricare dintre noi isi poate explora mult mai multe laturi decat cele de care e constient. Dintre toate, a canta si a scrie mi se par de departe cele mai sincere si profunde moduri in care ma pot exprima.

Tot cu prilejul lansarii primei tale carti spuneai ca ti-ai recunoscut cu greu feminitatea, ca ai purtat prima oara o rochie la 18 ani si ca ti-ai recunoscut slabiciunile abia spre 30 de ani… Cum a schimbat sarcina felul in care te simti ca femeie?

Putin si enorm in acelasi timp. Era ceva ce se anunta din timp, acum imi dau seama, ma pregateam sa fiu mama fara sa stiu de ani de zile, dar acum a fost o asemenea explozie de hormoni si instincte, incat as vrea uneori sa nu se termine... In gluma, in serios, toti imi atrag atentia ca, la un moment dat, va trebui sa nasc, sa nu cumva sa uit. Rad din ambele inimi pe care le am acum, n-am simtit niciodata atat de clar simplitatea si frumusetea lucrurilor minunate din jur. Ma amuza aproape orice, ma emotioneaza mult mai multe, vibrez la muzica asa cum n-am facut-o niciodata. Si mi-e foarte simplu sa stiu, urmandu-mi primul instinct, ce-mi trebuie. Daca imi place un om din prima, daca vreau sa fac ceva sau nu, daca imi convine o anumita situatie. Instinctul ma ajuta sa aleg mult mai usor. Sper sa nu pierd asta cu totul la nastere, n-am mai simtit asa clar din liceu, cred.
Care sunt emotiile pe care iti doresti ca povestirile tale sa le provoace cititoarelor?

Sa-si aminteasca cum e cand le e dor, ce le lipseste, ceva care sa le faca sa doreasca sa se simta vii din nou. Imi plac oamenii vii si asta imi doresc sa transmit, daca pot.

Cand ai simtit cel mai mult nevoia de a-l avea langa tine pe tatal copilului tau? Crezi ca e mai dificila perioada sarcinii sau, mai degraba, cea de dupa nastere, care va urma?

Nu stiu daca e mai dificil acum sau dupa ce nasc, asta voi vedea. Nu sfatuiesc pe nimeni sa faca copii singura, nu e usor si sunt o multime de incercari, mai ales spre sfarsitul sarcinii. Si oricat de obisnuita ai fi sa te descurci singura, oricat de optimista si plina de energie esti, exista momente in care te simti coplesita si ti-ai dori barbatul langa tine.
Ei, acum problema e ca eu nu ma multumesc usor, nu vreau nici un gram mai putin decat iubire. Iar cand am realizat ca intre mine si el nu mai e asa ceva, am preferat drumul asta, mai greu dar sincer pentru amandoi. Si chiar incercam amandoi sa pastram un echilibru de prieteni, chiar daca fiecare are spatiul lui, crizele si temerile lui... Important e ca-mi simt inima usoara cu alegerea facuta, si asta imi da putere si ma mobilizeaza. E minunat, odata ce esti impacata cu tine.

Sunt din ce in ce mai multe femei care isi asuma acest statut, de mama singura, uneori voit, alteori nevoit. In ce fel te-a schimbat aceasta experienta, aceasta hotarare? Prin ce etape ai trecut pana la asumarea cu zambetul pe buze a acestei situatii?

A fost o prima saptamana maloasa, cetoasa, in care nu vedeam mai departe de varful degetelor. Ne despartisem de o luna jumatate in care nu ne cautasem unul pe celalalt, stiam ca nu se va repara nimic, pentru ca erau putine care ne legau, stiam ca voi duce toata asta singura si gandul era foarte greu de suportat. Aproape ca m-am mutat la niste prieteni pentru ca, desi nu-mi recunosteam deschis asta, pentru prima oara in viata nu puteam sa stau singura, aveam nevoie de oameni sa ma linistesc. Si a durat o saptamana in cap, care s-a terminat intr-o dimineata cand m-am ridicat in capul oaselor, cu soarele in ochi si am stiut, am simtit pana in maduva oaselor ca asta era exact ce imi trebuia si ca va fi bine. De atunci forta asta m-a parasit foarte rar si pentru putin timp.

Stiu ca esti papusar la o emisiune tv dedicata copiilor si ca papusa pe care o "manuiesti", Ghiocel… este un baietel care invata sa manance sanatos. Ai adoptat si tu acest obicei, al mancatului sanatos? Cum a fost alimentatia ta in timpul sarcinii?

O, pai eu sunt mama acestui Ghiocel, de la mine invata sa manance sanatos... Nu sunt obsedata de mancatul sanatos, dar recunosc ca sunt foarte selectiva si atenta la ce mananc, pentru ca intr-adevar suntem ceea ce mancam si asta ne afecteaza inclusiv modul in care gandim. Da, am mancat foarte sanatos de ani buni de zile dar mai ales in timpul sarcinii, singurele scapari, pentru ca nu le pot numi chiar pofte, fiind slabiciunea mea dintotdeauna – dulciurile. Pe care acum incerc sa le tai cat pot de mult, fiind pe final de sarcina si acumuland greutati peste greutati oricum... Si mai e important sa mananci ceea ce tu simti ca ii face bine lui, si daca esti atenta la tine si la ce simti, stii ce va trebuie ambilor. Am avut saptamani intregi in care mancam salate dimineata, pranz si seara, pentru ca asta doream cel mai mult, nu pentru ca ma fortam sa mananc sanatos.

Ce ganduri ai pentru puiul care se va naste? Cum te vei organiza in primele luni si in primii ani pentru a-ti continua si cariera, dar si pentru a avea timp pentru el?

Pai e relativ simplu pentru mine, pentru ca mare parte din treburile mele sunt legate de scris, ceea ce pot face de acasa. Avand o filmare pe saptamana, sper sa reintru in program la o luna dupa ce nasc, cred ca e mai mult decat realizabil. Imi doresc sa stau cat mai mult acasa cu el primii lui ani, care sunt atat de importanti. Va fi si mama mea cu mine, un ajutor imens.

Cat de mult ai de gand sa il implici pe tatal copilului in viata lui? Cum vezi rolul parintilor, al mamei si al tatalui, in societatea moderna? Cum vezi familia mono-parentala?

Cat de mult va vrea. Are parte de toata incurajarea mea. Cred in mod sincer ca nimic si nimeni nu poate inlocui parintii naturali, asa ca, indiferent de ce parteneri vor fi in viata mea si a lui, eu sunt mama si el e tatal natural al copilului, si asta ii voi spune si copilului. Rolul parintilor e urias si chiar daca parintii naturali nu locuiesc impreuna, daca copilul se simte iubit si dorit de ambii, va fi echilibrat si cred ca se va dezvolta normal. Incomparabil mai bine decat intr-o familie in care cei doi stau impreuna doar de dragul copilului, care, astfel, simte toate tensiunile intre ei si lipsa iubirii...

Sigur, ideal e ca si in casa sa aiba un model masculin, asta neinsemnand ca voi alerga barbatii, petind un tata. Dar nici nu inseamna ca il vreau pe Nichita doar pentru mine, daca va aparea un barbat cu care sa vreau sa traiesc.

Care e povestea ta preferata din cartea ta? Dar povestea pe care abia astepti sa i-o spui copilului tau?

Povestea preferata e ultima, dar din motive exclusiv personale. Pentru ca ma impiedica sa uit cum am simtit atunci, cat de vie si plina de iubire si durere eram. Este o parte din viata mea, poate cea mai importanta de pana acum. Dar ce e mai bun de-acum vine, se pare... Cartea asta nu e neaparat pentru copii mici, dar am o serie de povesti pe care i le-as putea spune copilului, in parte scrise, altele inca nu.

Care ar fi urmatoarea pe care iti doresti sa o scrii? Tot un volum de povestiri? Proza, fictiune?

Cred ca voi sti mai bine dupa ce se va naste Nichita, deocamdata imi populeaza toata mintea... Desi am povesti cu care as putea incepe un volum de povestiri, vreau altceva, simt altfel acum si cred ca vreau sa spun o poveste mare, rotunda, asa cum ma simt eu acum. Glumesc, dar cred ca imi doresc mai degraba un roman.
Tag-uri: , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Familie
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
18 apr