armani

Giorgio Armani nu mai exclude vânzarea imperiului său de...

Citeste mai mult»
Taylor Swift

Taylor Swift a lansat un nou album, gata să doboare toate...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon, decorat de Ucraina pentru sprijinul său în...

Citeste mai mult»
Harry Styles

O admiratoare a lui Harry Styles, încarcerată după ce i-a...

Citeste mai mult»
Printesa Diana

Rochii ale prinţesei Diana, expuse la Hong Kong înainte...

Citeste mai mult»
bon jovi

Un serial documentar despre Bon Jovi oferă detalii despre...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William participă la primul său angajament public...

Citeste mai mult»
prezentare

Casa de modă Dior a prezentat la New York o colecţie...

Citeste mai mult»
Monica

Monica Bîrlădeanu, dezvăluiri despre provocările...

Citeste mai mult»
amalia

Moştenitoarea tronului olandez a fugit în Spania din...

Citeste mai mult»
celine dion

Un documentar despre boala de care suferă Céline Dion va...

Citeste mai mult»
vin

Un restaurant din Italia oferă o sticlă de vin gratuită...

Citeste mai mult»
chefi

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu şi Cătălin Scărlătescu...

Citeste mai mult»
Guy Ritchie

Guy Ritchie revine pe marile ecrane cu un film despre o...

Citeste mai mult»
Stormy Daniels

Cine este Stormy Daniels, femeia aflată în centrul...

Citeste mai mult»
tuns

Top 5 stiluri ce revin la modă

Citeste mai mult»
pacanele

Fetele știu să se distreze: păcănele online cu modă și...

Citeste mai mult»
ulei

Beneficiile pentru sănătate ale uleiului de măsline

Citeste mai mult»
Harry și Meghan Markle

Harry şi Meghan vor produce două seriale Netflix despre...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Muzica lui Taylor Swift revine pe TikTok, chiar dacă casa...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William şi fiul său cel mare, George, au asistat...

Citeste mai mult»
portofel

Alegerea portofelului de damă din piele în funcție de...

Citeste mai mult»
Sebastian Stan

Sebastian Stan se transformă în tânărul Donald Trump în...

Citeste mai mult»
Bjorn Ulvaeus

Bjorn Ulvaeus a reflectat asupra succesului şi...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon nu va face apel la plasarea sa sub tutelă...

Citeste mai mult»
Alec Baldwin

Împuşcături mortale la filmările "Rust" - Alec Baldwin "a...

Citeste mai mult»
Jonathan Majors

Actorul Jonathan Majors scapă de închisoare pentru...

Citeste mai mult»
michael douglas

Michael Douglas a aflat, în cadrul emisiunii "Finding...

Citeste mai mult»
powerball

Un jucător la loteria Powerball a câştigat un jackpot de...

Citeste mai mult»
Sacha Baron Cohen si Isla Fisher

Sacha Baron Cohen şi Isla Fisher divorţează după 13 ani...

Citeste mai mult»
Reese Witherspoon

Compania actriţei Reese Witherspoon va produce un serial...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon a fost plasat sub 'tutelă consolidată'

Citeste mai mult»
gineco

Menopauza: Ce este, când apare și care sunt simptomele

Citeste mai mult»
Lenny Kravitz

Lenny Kravitz va concerta pe scena principală de la...

Citeste mai mult»
aldi

Celebrul chitarist american Al Di Meola revine în...

Citeste mai mult»
Baba Ramdevv

Cel mai important guru yoga din India, avertizat de...

Citeste mai mult»
Taylor Swift

Taylor Swift este miliardară, potrivit clasamentului...

Citeste mai mult»
Billie Eilish

Billie Eilish, Nicki Minaj, Stevie Wonder, REM şi alţi...

Citeste mai mult»
canabis

Canabisul în scop recreaţional, legalizat în Germania, în...

Citeste mai mult»
scortisoara

Metoda cu scorţişoară care te ajută să slăbeşti mai repede

Citeste mai mult»

Impreuna de pe bancile scolii

De în Dragoste & Sex 13 oct 2008
Trei varste, trei povesti de dragoste aflate la momente diferite in istoria cuplului si trei inceputuri. Psihologul Loredana Ionascu de la Clinica Terapia M ne aduce argumente pro si contra pentru relatiile de iubire incepute in adolescenta.
Rezista o relatie inceputa in adolescenta? Trairile si asteptarile noastre se modifica in timp, supravietuiesc sentimentele? Cat de bine ajungi sa il cunosti pe celalalt?

Pro: Cel mai important atu al acestui gen de relatie este, ne spune psihologul, gradul de cunoastere la care cei doi ajung si felul in care se dezvolta impreuna.

Contra: "Ceva iti doresti la 16 ani si cu totul altceva la 30 de ani. Oamenii evolueaza diferit, si de putine ori pastreaza aceeasi directie. Unul ramane pe loc, in timp ce perechea lui merge inainte. Cel mai rau lucru care se poate intampla este ca femeia sa evolueze si sa se schimbe, pentru ca atunci barbatul se simte dominat si nemultumit. Exista cazuri in care chiar daca isi pastreaza aceeasi directie, cei doi ajung sa isi doreasca altceva", spune Loredana Ionascu.

A. este o fata frumoasa, inalta si bruneta, studenta in ultimul an la o facultate din Bucuresti. Ea are o relatie cu iubitul ei de 7 ani si cateva luni. S-au cunoscut atunci cand ea era in clasa a X a si el plecase in primul an la facultate, intr-un alt oras. Au vorbit la telefon o vara intreaga inainte sa se hotarasca sa fie impreuna. Are 23 de ani si recunoaste ca impreuna cu actualul ei iubit, care este mai mare cu 4 ani decat ea, a crescut si a invatat ce este viata. Anul viitor, la inceputul toamnei, o sa aiba loc nunta lor. "Cateodata, mi se pare ca nu mi-am trait viata asa cum ar fi trebuit… alteori sunt bucuroasa ca l-am gasit. Stii, eu nici macar nu ma sarutasem cu cineva atunci cand m-am imprietenit cu el. Amandoi suntem tineri, asa ca nu ne-am grabit cu casatoria. Noi am vrea sa ne casatorim, sa ne bucuram cu prietenii si a doua zi sa fie la fel ca si pana acum. Nu se poate, da' cam asta e ideea…"

In vremea parintilor nostri era mult mai simplu: cel pe care il intalneai in adolescenta ramanea pentru totdeauna cu tine, cu mici exceptii. Acum, lucrurile stau altfel pentru ca tinerii nu se mai grabesc sa ramana cu un singur partener.

Pro: Cei care raman in astfel de relatii, incepute devreme, sunt persoane mult mai stabile, mai responsabile. In acelasi timp, spune Loredana Ionascu, beneficiaza de tot ceea ce le ofera acest tip de relatie, in sensul ca au parte de siguranta si stabilitate, elemente extrem de importante pentru o femeie.

Contra: "Daca iti 'blochezi' viata inca de la o varsta foarte frageda, nu stii ce inseamna o relatie cu o alta persoana, din toate punctele de vedere, si te intrebi mereu daca ai ratat ceva important. S-ar putea sa ratezi ani frumosi din viata, in care cei de varsta ta se distreaza si acumuleaza experiente. S-ar putea, insa, sa nu fi pierdut nimic."

C. are 26 de ani si si-a cunoscut viitorul sot atunci cand era in liceu. L-a zarit prima oara la o petrecere si tine minte perfect ca i-a placut felul in care arata. El este putin mai mare decat ea. Sunt de aproape 9 ani impreuna si, in timp ce vorbeste cu mine, e atenta ca baietelul lor de 1 an si cateva luni sa nu cada in timp ce alearga. S-au casatorit atunci cand au simtit ca e momentul, dupa ce ea si-a terminat facultatea.

C. povesteste: "E frumos pentru ca se intampla la o varsta frumoasa, cand esti fraged si te arunci cu capul inainte. E minunat ca in anumite etape importante, din viata fiecaruia, sa ai in spate persoana pe care o stii si in care ai mare incredere, dar la un moment dat intervine rutina si atunci nu renunti, sau nu renunti usor, pentru ca porti un trecut impregnat de acea persoana si practic nu stii sa traiesti altfel."

Exista si cateva contraargumente in ceea ce spune ea, numai ca sunt putine la numar si spuse fara convingere: "Cred ca pentru oricine, o relatie de pe bancile scolii este frumoasa, dar in acelasi timp obositoare. Una e cand cunosti o persoana la 25-30 de ani si alta e cand traiesti zi de zi cu ea de la 17 ani. Crezi ca nu intervin semnele de intrebare - oare cum ar fi fost daca nu ar fi fost el? Sa fim seriosi: de pe bancile scolii nu iesi cu cine stie ce experiente amoroase! Dar poate ca ar fi fost mai rau, poate ajungeam acum si nu aveam nimic din ceea ce am cladit impreuna pana la varsta asta. Poate ca e mai bine asa, nu stiu, eu oricum nu stiu altfel. Si ce ne vine sa spunem in momentele de impacare este ca: "Eu fara tine nu pot!""
Cele mai multe momente frumoase si cele mai importante lucruri in viata cer timp. Compatibilitatea se creeaza in timp, si de aceea cele mai puternice sentimente sunt, spun psihologii, intre cei care au petrecut mult timp impreuna si ajungi sa stii si ce ii place partenerului, si de ce si ii cunosti fiecare respiratie. Este si cazul urmatorului cuplu.

Pro: O relatie care dureaza de mai mult de 7 ani, chiar fara acte, este ca o casatorie, spune Loredana Ionascu. Sunt mari satisfactiile atunci cand ai stat langa un om atatia ani.

Contra: O relatie care se termina dupa foarte multi ani si mai ales o relatie inceputa in adolescenta provoaca traume, pentru ca partenerii nu stiu sa traiasca altfel decat impreuna, spune psihologul. "E ca si cum te-ai trezi gol intr-un oras strain, fara prieteni si fara familie, fara sa intelegi limba. Trebuie sa reinveti sa traiesti singur, si sa privesti despartirea ca pe o sansa de a te bucura de ceea ce ai pierdut in toti acei ani", adauga Loredana Ionascu.

Sunt amandoi in varsta de 32 de ani si sunt impreuna de cand aveau 19 ani. Pe ambii ii stiu inca de la inceputurile relatiei lor. Pentru el, tanar si promitator sportiv, ea nu reprezenta prima experienta sentimentala. Pentru ea, studenta din primul an de la o facultate tehnica, prietenia cu el, vecinul sau de bloc si prieten cu fratele ei mai mic a fost o surpriza. Au asteptat mai mult de un an inainte sa faca dragoste pentru prima oara. Si-au facut nunta cand erau in primul an dupa terminarea facultatii. Nu vor sa recunoasca, dar au trecut prin multe probleme de cand sunt impreuna: lipsa banilor, faptul ca ea nu a gasit un job bun, faptul ca el a trebuit sa renunte la sport, venirea pe lume a celor mici si faptul ca impreuna au avut grija de ei, fara alte ajutoare. Acum tot ce spun este ca sufera de "lipsa timpului", pentru ca intre timp familia s-a marit cu doi baietei. Cu cel mare la scoala si cel mic la gradinita, slujba ei part-time si cea foarte obositoare a lui, lor ca si cuplu le ramane putin timp impreuna.

Studiile spun ca procentul celor care raman impreuna este din ce in ce mai mic, pentru ca am preluat, in evolutia noastra, exemplul celor din strainatate, care trec mult mai usor prin viata si prin relatii. Dar, asa cum spune Loredana Ionascu, "boala lunga, moarte sigura", pentru ca o relatie care dureaza de mai bine de doi ani si care nu se materializeaza intr-o casatorie are din ce in ce mai putine sanse. Exista si exceptii, cu siguranta. Multi psihologi sunt de parere ca aceste relatii, incepute devreme, nu sunt cele mai sanatoase, cu toate ca povestile celor pe care i-ati cunoscut acum contrazic aceasta regula.
Tag-uri: , , , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 3

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

andreea matache (21.11.2008, 22:20)
frumos !!
Răspunde-i
Irina Danila (12.11.2008, 21:58)
Si eu am fost implicata intr-o relatie de acest fel timp de 6 ani. Ne-am cunoscut in liceu. Eu aceam 15 ani, el 18. Am venit amandoi la facultate in Bucuresti si locuiam deci impreuna. Dar drumurile noastre incet-incet au inceput sa se desparta. Eu, vorba psihologului am inceput sa evoluez, sa vad lumea cu alti ochi, dar el a ramas acelasi. Pana la urma nu a mai existat minimumul de respect necesar sa supravietuiasca acea relatie. Asa ca am plecat. Nu mi-a fost nici mie usor... nu poti arunca totusi 6 ani pe fereastra...Dar nu imi pare rau deloc. Acum sunt cu adevarat fericita cu barbatul pe care l-am dorit dintotdeauna si avem planuri marete de viitor. Iar celalalt este inca... acelasi...
Răspunde-i
(13.10.2008, 16:50)
Eu cred k relatiile din adolescenta au avantajele si dezavantajele lor.Un dezavantaj ar fi faptu k,mai ales noi fetele,nu ne mai sta capu la scoala cand vine vorba de "Fat-Frumos"...ne gandim mereu ce putem face pt a nu-l pierde,cum sa-l multumin,cum sa-i facem pe plac...etc.Avantajul e ca mai cunosti oameni...caractere si cum s-ar spune "prinzi experienta"...si atunci poti cunoaste mai repede o persoana din felul cum se comporta,cum se imbraca si altele...Iar despre relatiile pe termen lung din adolescenta nu prea sunt de acord...iti pierzi tineretea fara sa iti traiesti viata la maxim...lasati-o mai moale cu relatiile de lunga durata in timpul liceului,facultatii sau chiar generala!
Răspunde-i
Spune-ţi părerea
Alte articole din Dragoste & Sex
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
19 apr