Ce trebuie să faci atunci când o persoană dragă se află în suferinţă

Tim Laurance, jurnalist şi psihoterapeut este de părere că trebuie să fim foarte atenţi la cuvintele pe care le adresăm persoanelor care sunt în suferinţă.

suffer

"Vorbele goale" pe care ne-am obişnuit să le oferin pot mai degrabă să rănească, decât să ajute, chiar dacă aceasta nu a fost intenţia noastră.

Tim a suferit numeroase pierderi şi decepţii în tinereţe, motiv pentru care a ajuns la concluzia că în viaţă fiecare dintre noi ajungem să înlocuim fapte concrete cu platitudini.

Spre exemplu, atunci când cineva a suferit o tragedie, punem totul pe seama vieţii: "Totul se întâmplă cu un motiv. Asta e viaţa, trebuia să se întâmple acest lucru pentru ca să te schimbi." Nimic mai neadevărat, spun experţii, întrucât "Unele lucruri nu pot fi reparate în viaţă, ci pur şi simplu trebuie purtate cu tine."

Durerea te macină, te distruge atunci când cineva moare, când te desparţi de partenerul de viaţă, la fel cum se întâmplă atunci când eşti bonav.

Pierderea unui copil nu poate fi reparată, ci pur şi simplu trebuie să înveţi să trăieşti cu ea. Mai exact, Tim este de părere că, atunci când întâmpini o tragedie şi cineva îţi spune că aşa a fost să fie, totul s-a întâmplat cu un motiv, vei deveni o persoană mai bună sau este de competenţa ta să repari lucrurile, ai tot dreptul să scoţi acea persoană din viaţa ta.

Vindecarea şi transformarea se întâmplă, dar doar după ce suferi, acest sentiment fiind unul dintre cele mai mari obstacole peste care trebuie să treci. Totuşi, pe parcurs apar şi alte piedici ce ţin de modul în care trăieşti, cum faci faţă pierderii, dar toate acestea vin în întâmpinarea durerii.

Cultura noastră tratează durerea ca pe o problemă care trebuie rezolvată sau ca pe o boală care trebui să fie vindecată. Am făcut tot ce se putea pentru a evita, pentru a ignora sau pentru a transforma durerea. Acum, când întâmpini tragedia, sesizezi că nu mai eşti înconjurat de oameni, ci de platitudini.

Aşadar, ceea ce trebuie să oferim în loc de "totul se întâmplă cu un rost" este:

» Îţi înţeleg durerea, sunt alături de tine.
(De ţinut minte este că trebuie să spui că eşti "alături" de el, nu "pentru" el. "Pentru" implică faptul că vei face ceva ca să schimbi ce se întâmplă, dar ca să fii alături de cineva iubit, să suferi alături de el, să faci totul pentru el, chiar dacă pare că nu faci nimic, este incredibil)

Fii acolo! Pur şi simplu trebuie să fii acolo, să nu abandonezi persoana dragă la greu pentru nimic în lume. Vindecarea este atinsă atunci când avem pe cineva care este dispus să intre în acelaşi spaţiu în care ne aflăm la suferinţă, nimic altceva nu contează.

Tag-uri: , , , , , ,
loading...
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK
Articole similare

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Dezvoltare personala
Cele mai citite

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
18 ian