armani

Giorgio Armani nu mai exclude vânzarea imperiului său de...

Citeste mai mult»
Taylor Swift

Taylor Swift a lansat un nou album, gata să doboare toate...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon, decorat de Ucraina pentru sprijinul său în...

Citeste mai mult»
Harry Styles

O admiratoare a lui Harry Styles, încarcerată după ce i-a...

Citeste mai mult»
Printesa Diana

Rochii ale prinţesei Diana, expuse la Hong Kong înainte...

Citeste mai mult»
bon jovi

Un serial documentar despre Bon Jovi oferă detalii despre...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William participă la primul său angajament public...

Citeste mai mult»
prezentare

Casa de modă Dior a prezentat la New York o colecţie...

Citeste mai mult»
Monica

Monica Bîrlădeanu, dezvăluiri despre provocările...

Citeste mai mult»
amalia

Moştenitoarea tronului olandez a fugit în Spania din...

Citeste mai mult»
celine dion

Un documentar despre boala de care suferă Céline Dion va...

Citeste mai mult»
vin

Un restaurant din Italia oferă o sticlă de vin gratuită...

Citeste mai mult»
chefi

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu şi Cătălin Scărlătescu...

Citeste mai mult»
Guy Ritchie

Guy Ritchie revine pe marile ecrane cu un film despre o...

Citeste mai mult»
Stormy Daniels

Cine este Stormy Daniels, femeia aflată în centrul...

Citeste mai mult»
tuns

Top 5 stiluri ce revin la modă

Citeste mai mult»
pacanele

Fetele știu să se distreze: păcănele online cu modă și...

Citeste mai mult»
ulei

Beneficiile pentru sănătate ale uleiului de măsline

Citeste mai mult»
Harry și Meghan Markle

Harry şi Meghan vor produce două seriale Netflix despre...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Muzica lui Taylor Swift revine pe TikTok, chiar dacă casa...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William şi fiul său cel mare, George, au asistat...

Citeste mai mult»
portofel

Alegerea portofelului de damă din piele în funcție de...

Citeste mai mult»
Sebastian Stan

Sebastian Stan se transformă în tânărul Donald Trump în...

Citeste mai mult»
Bjorn Ulvaeus

Bjorn Ulvaeus a reflectat asupra succesului şi...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon nu va face apel la plasarea sa sub tutelă...

Citeste mai mult»
Alec Baldwin

Împuşcături mortale la filmările "Rust" - Alec Baldwin "a...

Citeste mai mult»
Jonathan Majors

Actorul Jonathan Majors scapă de închisoare pentru...

Citeste mai mult»
michael douglas

Michael Douglas a aflat, în cadrul emisiunii "Finding...

Citeste mai mult»
powerball

Un jucător la loteria Powerball a câştigat un jackpot de...

Citeste mai mult»
Sacha Baron Cohen si Isla Fisher

Sacha Baron Cohen şi Isla Fisher divorţează după 13 ani...

Citeste mai mult»
Reese Witherspoon

Compania actriţei Reese Witherspoon va produce un serial...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon a fost plasat sub 'tutelă consolidată'

Citeste mai mult»
gineco

Menopauza: Ce este, când apare și care sunt simptomele

Citeste mai mult»
Lenny Kravitz

Lenny Kravitz va concerta pe scena principală de la...

Citeste mai mult»
aldi

Celebrul chitarist american Al Di Meola revine în...

Citeste mai mult»
Baba Ramdevv

Cel mai important guru yoga din India, avertizat de...

Citeste mai mult»
Taylor Swift

Taylor Swift este miliardară, potrivit clasamentului...

Citeste mai mult»
Billie Eilish

Billie Eilish, Nicki Minaj, Stevie Wonder, REM şi alţi...

Citeste mai mult»
canabis

Canabisul în scop recreaţional, legalizat în Germania, în...

Citeste mai mult»
scortisoara

Metoda cu scorţişoară care te ajută să slăbeşti mai repede

Citeste mai mult»

Cand psihicul ne tradeaza in lupta cu kilogramele in plus

De în Sport 12 dec 2008
Atunci cand tinem dieta luptam cu alimentatia, cu tentatiile, cu senzatia de foame, dar cea mai acerba si grea lupta este cea cu psihicul. De cele mai multe ori el ne pune piedici neasteptate si ne determina fie sa amanam, sa renuntam sau sa abandonam planurile noastre in privinta dietei. Afla care sunt cele mai frecvente motive pentru care renunti la dieta si cum sa le faci fata de la Cristina Calarasanu, psiholog.

Eu stiu cum este sa tii o dieta si stiu de asemenea ca este una dintre provocarile vietii atunci cand kilogramele iti dau batai de cap. Pare unul dintre demersurile cele mai dificile intr-o viata. Renuntarea inainte de a incepe, abandonul sau rezultatele nescontate sunt cateva dintre minusurile cu care se confrunta in general dietele. Toti dieteticienii, nutritionistii si cercetatorii in domeniu fac eforturi deosebite pentru a gasi diete cat mai adaptate, cat mai hranitoare si mai simple pentru a evita astfel de efecte negative.

Dar ce facem atunci cand esecul dietei nu tine de astfel de aspecte, cand programul ei poate ca este extrem de eficient si practic, dar noi nu suntem in stare sa il urmam. Intrebari si afirmatii de genul: „De ce? Pentru ce? Pentru cine? E doar un kilogram in plus pana la urma! Chiar am nevoie?” mi-am pus si eu de multe ori in putinele diete pe care le-am urmat. Sunt ganduri si framantari care nu-ti dau pace si care incearca din rasputeri sa te indeparteze de la scopul tau initial de a urma un astfel de regim. Parca singura imi cautam motive pentru care acest demers sa se opreasca inainte de a incepe. Pana la urma era mai simplu sa renunt!

Nu am renuntat inainte de startul propriu-zis, dar am abandonat de multe ori pe drum. Am inceput in forta o dieta bazata de diversitate in alimentatie: era vorba despre 1 zi carne, 1 zi lactate, 1 zi legume si 1 zi fructe. Parea simpla si practica, deoarece imbina toate tipurile de alimente si nu era restrictiva, insa nu a fost de ajuns. A fost destul de greu dupa primele zile, cand deja ma saturasem sa mananc o zi intreaga numai carne si incepusem chiar sa nu mai mananc cu gandul ca urmatoarea masa e compusa din aceleasi alimente ca masa anterioara. Dieta mea devenise o problema nu datorita tipului dietei, din cauza faptului ca nu era sanatoasa sau ca era prea „violenta” cu organismul meu, ci din cauza faptului ca eu imi puneam bariere in calea mea: exista o multitudine de preparate din carne, dar eu nu vedeam aceasta diversitate, ma concentram asupra carnii ca aliment de sine statator doar si deja incepusem sa imi impun faptul ca nu e sanatoasa, ca e prea grea, ca nu am timp sa tin mereu acelasi program, adevaratul motiv din spatele acestor pretexte fiind abandonul.

De noi tine sa facem orice: sa mancam un mar, sa ne plimbam, sa ne distram, sa bem cola sau apa, sa mancam salata sau sarmale sau sa tinem o dieta in acest caz. Ce inseamna noi? Inseamna psihicul nostru cu barierele pe care ni le posteaza in fata unor activitati care par grele, dar in realitate le poti realiza doar cu ajutorul mentalului, partea fizica devenind doar o mica particica din acel tot numit dieta. Aceste „fenomene” ne sunt explicate chiar de omul cel mai in masura sa faca acest lucru, si anume un psiholog. Cristina Calarasanu de la „Centrul de Psihologie de Actiune si Psihoterapie” ne pune fata in fata cu propriile noastre „motive” si ne ajuta sa le depasim.

Oare sa ma apuc? Oare sa nu ma apuc?


Aceasta este marea intrebare si problema care se interpune in calea dietelor in general: confuzia sau nesiguranta intre a face acest pas sau nu.

Teama de esec

O prima problema care intervine in calea dietei, inainte de a te apuca de ea, este teama de esec, spune Cristina. Anticiparea esecului printr-o gandire centrata pe NU este unul dintre gandurile care te determina sa nu inaintezi in a tine o dieta. Cele mai multe femei isi spun singure lucruri care devin blocaje psihologice in a actiona in acest demers: „nu voi reusi”, "nu voi putea sa merg pana la capat”, „nu voi fi in stare”.

Nehotararea

Aceasta problema tine de incapacitatea de mobilizare pentru a lua hotararea de a incepe un demers sustinut, sustine psihologul: „nu e momentul acum”, „parca as vrea, dar nu stiu ce sa fac”, „m-as apuca si parca nu m-as apuca” sunt doar cateva idei care iti dau batai de cap atunci cand te gandesti la dieta.

Negarea

Psihologul afirma ca de multe ori femeile care renunta inainte de ase apuca de dieta trec printr-o faza de negare, prin incercarea de a vedea lucrurile asa cum sunt si de a-si construi totusi o imagine de sine falsa: „eu nu am nevoie”, „ eu nu sunt grasa”, „eu sunt multumita de mine”.

Resemnarea


Resemnarea este cea mai usoara solutie pe care o gasesc femeile atunci cand vine vorba de a slabi. Este mult mai simplu sa nu actionezi in nici un fel, decat sa faci propriu-zis ceva pentru tine. Specialistul spune ca aceasta se datoreaza instalarii unei dispozitii depresive, care evidentiaza aspectele negative si determina o atitudine pasiva: „ asta e”, „nu am ce sa fac”, „oricum nu ma place nimeni”, „nu are rost”.

Psihologul indeamna:

- inainte de a incepe o dieta trebuie sa alegi o perioada potrivita pentru a incepe acest demers; nu poti incepe o dieta atunci cand esti nervoasa, stresata, cand te afli in vacanta sau inainte de Craciun, de exemplu, caci este putin probabil sa reusesti nu numai sa o duci la capat, dar si sa o incepi.

- dupa ce ai ales perioada potrivita, trebuie sa alegi dieta potrivita, care sa se potriveasca stilului tau de viata, preferintelor tale culinare, caracterului tau, pentru ca altfel vei "vedea" dieta ca pe o corvoada care te abate de la tot ceea ce esti si faci tu, iar schimbarile pot fi chiar foarte radicale.

In timpul dietei...

Oscilatia

Tii dieta, dar ai multe momente in care oscilezi intre a continua sau a te opri. Acesta este considerat de psihologul nostru un demers inconsistent ce incepe si se opreste de mai multe ori din diferite motive si argumente, care par la prima vedere foarte convingatoare. Nu te-ai auzit niciodata zicand ceva de genul: „nu mai am cum”, „lasa ca nu se intampla nimic daca renunt o scurta perioada de timp”, „fac o pauza scurta si reiau apoi”. Sunt oscilatii care mai rau te vor induce in eroare si la un moment te vor face sa renunti definitiv.

Subestimarea

Subestimarea este definita prin minimalizarea efortului necesar care este urmat de renuntare, atunci cand respectiva femeie constata ca e mult mai greu decat si-a imaginat. Este vorba de subaprecierea propriei puteri de a duce la capat un astfel de proiect si deci, o delasare care defineste o femeie lipsita de forta motivationala.

Supraestimarea

Opus subestimarii, vine in intampinarea esecului unei diete supraestimarea, adica amplificarea conditiilor impuse ( de dieta, de un nutritionist, etc.) pana la un regim extrem de drastic care conduce la epuizare, probleme medicale si implicit renuntare.

Psihologul indeamna:

- cand incepi o dieta, vrei sa vezi foarte rapid rezultatele; se intampla sa te cantaresti chiar si la o zi dupa inceperea ei; incearca sa evaluezi rezultatele la final si nu zi de zi

- pentru a preveni abandonul, e important sa diversifici dieta ajutandu-te de alte puncte de sprijin, cum ar fi miscarea, un sport, sucuri naturale, si alte adjuvante ale procesului de slabire.

Am terminat dieta! Pot sa trec la regimul alimentar obicnuit... iar?!

Inconsistenta


Incapacitatea de a mai mentine acel control strict odata cu terminarea programului de dieta, care are ca efect reintoarcerea la programul de alimentatie de odinioara, conduce la kilograme readaugate si la zadarnicia timpului dietei tocmai terminate.

Impulsivitatea


Psihologul afirma ca impulsivitatea la acest nivel se caracterizeaza prin nevoia de a „recupera” rapid kilogramele pierdute prin neputinta de a se abtine de la diferite fapte.

Dezamagirea

Este unul dintre efectele cel mai des intalnite odata cu terminarea unui program de dieta. Femeile au de multe ori asteptari prea mari de la un regim si au impresia ca o astfel de dieta le va transforma intr-un model cu o silueta perfecta. Asteptarile prea mari si reactia negativa a celor din jur conduc la dezamagire si la considerarea dietei ca esec, si deci revenirea la alimentatia obisnuita cu gandul ca nu mai e nimic de facut si ca oricum nimic nu are efect la ea.

Abandonul

Am ajuns la banalul, dar atat de complexul abandon, care e privit de multe ori la modul simplist, de genul ori faci, ori nu faci, ori abandaonezi si treci mai departe. Acest abandon ascunde in spatele lui o serie de probleme in care psihicul detine rolul principal. Motivele pentru care o femeie renunta la o dieta pe parcursul ei, ne spune Cristina Calarasanu, sunt fie incapacitatea de a urma regulile si conditiile, fie motivatia scazuta sau dezamagirea ca efectele nu sunt rapide sau spectaculoase, si de aici senzatia de munca in zadar.

Psihologul indeamna:

- chiar daca nu mai continui dieta, este important sa mentii un stil de viata echilibrat si de aici inainte, si sa incepi sa consumi treptat si cate putin alimentele cu care erai obisnuita; trebuie sa fi avut ceva de invatat din acest program;

- trebuie ca dupa finalizarea dietei sa consideri ca aceasta a fost doar un pas in intregul tau demers spre o silueta si o viata mai buna, si nu sa o vezi ca pe un proces care s-a terminat si care si-a facut "efectul", deci poti reveni la ceea ce ai fost inainte;

- scopul final al dietei trebuie sa fie un stil de viata ordonat, trebuie ca dupa finalizarea ei sa fi invatat ceva si sa-ti fi creat deprinderi (dieta este o restrictie, menita sa ordoneze, pe cand stilul echilibrat nu);

- trebuie sa vezi dieta ca pe ceva care te determina un stil de viata echilibrat, sanatos, si nu neaparat ca pe o activitate de slabire, asa cum o vad femeile in general;

- pentru a evita dezamagirea de a nu arata la sfarsitul dietei asa cum visai, trebuie sa ai o relatie de asumare a imaginii tale in interior, pentru ca dieta este cea care schimba exteriorul, dar nu intervine in interiorul tau. Trebuie sa fii impacata cu tine insati.

Tag-uri: , , , , , , , , , , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Sport
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
20 apr