Eminem

Eminem anunţă noul album "The Death of Slim Shady (Coup...

Citeste mai mult»
Pierce Brosnan

Pierce Brosnan revine în rolul de spion, într-un film...

Citeste mai mult»
Malala Yousafzai

Malala, criticată pentru un musical produs împreună cu...

Citeste mai mult»
Harvey Weinstein

Curtea de Apel din New York a anulat condamnarea pentru...

Citeste mai mult»
Laurent Cantet

Regizorul Laurent Cantet, premiat cu Palme d'Or pentru...

Citeste mai mult»
smiley

Damian Drăghici şi Smiley au lansat melodia „S-a furat...

Citeste mai mult»
Anne Hathaway

Anne Hathaway, reacţie devenită virală la un gol al...

Citeste mai mult»
belinda

Belinda Bencic a devenit mamă

Citeste mai mult»
nasty

"NASTY", documentarul despre Ilie Năstase, în selecţia...

Citeste mai mult»
Regele Harald

Regele Harald al V-lea al Norvegiei, în vârstă de 87 de...

Citeste mai mult»
louis

William şi Kate mulţumesc publicului pentru mesajele...

Citeste mai mult»
cataracta

Cum te recuperezi după operația de cataractă?

Citeste mai mult»
covid-19

Un caz rar al unui pacient infectat cu coronavirus timp...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Prima zi de record a lui Taylor Swift pe Spotify cu...

Citeste mai mult»
becks

Spice Girls s-au reunit la petrecerea de 50 de ani a...

Citeste mai mult»
armani

Giorgio Armani nu mai exclude vânzarea imperiului său de...

Citeste mai mult»
Taylor Swift

Taylor Swift a lansat un nou album, gata să doboare toate...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon, decorat de Ucraina pentru sprijinul său în...

Citeste mai mult»
Harry Styles

O admiratoare a lui Harry Styles, încarcerată după ce i-a...

Citeste mai mult»
Printesa Diana

Rochii ale prinţesei Diana, expuse la Hong Kong înainte...

Citeste mai mult»
bon jovi

Un serial documentar despre Bon Jovi oferă detalii despre...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William participă la primul său angajament public...

Citeste mai mult»
prezentare

Casa de modă Dior a prezentat la New York o colecţie...

Citeste mai mult»
Monica

Monica Bîrlădeanu, dezvăluiri despre provocările...

Citeste mai mult»
amalia

Moştenitoarea tronului olandez a fugit în Spania din...

Citeste mai mult»
celine dion

Un documentar despre boala de care suferă Céline Dion va...

Citeste mai mult»
vin

Un restaurant din Italia oferă o sticlă de vin gratuită...

Citeste mai mult»
chefi

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu şi Cătălin Scărlătescu...

Citeste mai mult»
Guy Ritchie

Guy Ritchie revine pe marile ecrane cu un film despre o...

Citeste mai mult»
Stormy Daniels

Cine este Stormy Daniels, femeia aflată în centrul...

Citeste mai mult»
tuns

Top 5 stiluri ce revin la modă

Citeste mai mult»
pacanele

Fetele știu să se distreze: păcănele online cu modă și...

Citeste mai mult»
ulei

Beneficiile pentru sănătate ale uleiului de măsline

Citeste mai mult»
Harry și Meghan Markle

Harry şi Meghan vor produce două seriale Netflix despre...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Muzica lui Taylor Swift revine pe TikTok, chiar dacă casa...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William şi fiul său cel mare, George, au asistat...

Citeste mai mult»
portofel

Alegerea portofelului de damă din piele în funcție de...

Citeste mai mult»
Sebastian Stan

Sebastian Stan se transformă în tânărul Donald Trump în...

Citeste mai mult»
Bjorn Ulvaeus

Bjorn Ulvaeus a reflectat asupra succesului şi...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon nu va face apel la plasarea sa sub tutelă...

Citeste mai mult»

"Avantajul" de a avea un parinte alcoolic

De în Tu si El. 30 noi 2009
Avantajul e desigur, o ironie. Si cat de amara! Ce inseamna, de fapt, sa ai un parinte alcoolic? Inseamna sa iti fie in permanenta rusine, fata de toata lumea. Sa te simti stigmatizat, vinovat. Din nefericire, copil fiind, nu realizezi ca nu e vina ta. Tocmai pentru ca, de foarte multe ori, parintele iti spune ca bea din cauza notelor tale proaste, ca nu esti cuminte sau orice alt motiv legat de tine. Dar tu nu ai cum sti ca acest lucru nu e adevarat.

Sa ai un parinte dependent, de foarte multe ori, iti ingradeste orizontul. Adica, nu prea iti vine sa iti faci prieteni. Pentru ca, daca ei te invita pe la ei, inseamna ca va veni si randul tau sa faci acelasi lucru. Iar tu nu vrei ca ei sa afle, chiar daca stie toata lumea, ca mama sau tatal tau e alcoolic. Daca nu amandoi.

Fireste, situatia e si mai grea si mai complicata pentru copil atunci cand are doar un singur parinte si acela e alcoolic. Dependent fiind de acest parinte, copilul nu prea are optiuni. Vrea nu vrea, “accepta” toate umilintele, lipsurile si rusinea, care vin oarecum implicit. Copilul nu are unde pleca, nu are cum se salva. Uneori, ajuns la varsta adolescentei, fuge de acasa. E singura lui scapare. Sau singura la indemana, pe care o intrevede el.

Si in cazul in care doar unul din parinti e alcoolic situatia e complicata. Exista mereu o tensiune, certuri, suparari, frustrari si amaraciuni. Cand tatal e alcoolic, zice-se, ar avea o scuza – e barbat. Si parca la barbati alcoolismul e mai de acceptat, mai de inteles. Desi, in realitate, nu e asa! Problema cu alcoolismul e ca atrage dupa el si abuzul. Un tata alcoolic isi pierde autoritatea in faimilie. Desi copilul nu il mai poate respecta, nu mai poate avea incredere in el, tatal nu vrea sa isi piarda autoritatea. Si atunci, o impune. Fireste, cu forta. Cu vorbe urate si cu ton ridicat, cu lucruri distruse prin casa, cu bataia. Si copilul iar nu are ce face. Nu are unde sa se ascunda; nu are unde sa fuga. Il mai salveaza mama, care de multe ori se sacrifica, incaseaza ea toate astea, numai sa isi apere cumva copilul. Situatia e o drama fara capat.

Cand mama e cea alcoolica, totul devine deplorabil si chiar periculos. Tatal se simte umilit si tradat, asa ca isi atrage copilul de partea lui. In esenta, gestul e pentru a-l salva, pentru a-l proteja, pe cat posibil. De aici, intervine scindarea in cadrul familiei. Copilul nu se mai poate simti in siguranta. Are un parinte pe care nu se poate baza, iar celalalt il instiga impotriva celui alcoolic. Iar asta nu duce decat la un copil confuz, speriat, dezorientat, frustrat, dezamagit si indurerat.

Copilul se gandeste si spera la viitor. La viitorul in care se va putea elibera de acest flagel, de alcoolismul parintelui. Isi spune ca atunci cand va fi mare, va putea pleca. Eventual foarte departe. Atat de departe, incat sa poata uita odata pentru totdeauna de toate astea. Din nefericire, pana la acel viitor sunt multi ani grei de dus. Ani in care copilul este frustrat nu numai de afectivitatea si dragostea respectivului parinte. Uneori, si foarte adesea, i se ia de la gura chiar mancarea, hainele, toate lucrurile bazale, care ii intretin viata. Asa incat, se zbate cum poate cu toate aceste lipsuri. Daca are o personalitate puternica, o structura solida, va reusi sa treaca peste toate si sa isi faca o viata a lui. Daca nu, va cadea in acelasi “pacat”, al bauturii. Sau poate il va combina cu prostitutia, furtul si chiar crima. Toate fiind de fapt, in acest caz, strigate disperate de ajutor. Ca si cum ar spune: De ce nu ma iubesti? De ce nu ai grija de mine? Cu ce ti-am gresit eu?

Iar el, bietul copil, nu a gresit decat prin faptul ca exista; ca i s-a dat viata.

Tag-uri: , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 9

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

popa mihaela (18.04.2010, 21:43)
Eu am o mama alcolica ,poate e cam dur dar din copilarie are obiceiul sa bea,provin dintr-o familie modesta cu bani putini,multe lipsuri si simteam ca mi se sfasaie sufletul cand prefera sa ia o bere decat o paine,si de aici va dati seama cam cum sta situatia ...e foarte greu...am avut impresia ca nu mai sunt acele scene ca in copilarie dar constientizez ca e cam la fel nu mai ca eu percep altfel lucrurile...Nu doresc nimanui sa treaca prin ce trec eu
Răspunde-i
Isabela (07.12.2009, 13:39)
Am trecut si eu prin asa ceva,ambii mei parinti au fost alcolici dinainte sa ma nasc.Am ajuns sa mi urasc parintii si chiar cateodata sa le doresc moartea.Din fericire la varsta de 8 ani am ajuns pe maini mai bune si nu a trebuit sa mai traiesc intr un asa cosmar.Eu imi aduc aminte cum mama ne cerea sa ne ducem la magazin sa i cumparam vodka,iar cea care se ducea primea inghetata,app mai am o sora geamana:).Parintii mei s au despartit cand aveam 6 ani,mama a ajuns sa traiasca cu altcv ,iar un alcolic iar pe tata nu l am vazut prea dea,daca era sa l vad ,il vedeam baut,si cu toate astea imi e dor de ei....
Răspunde-i
Cristina Marioglou (04.12.2009, 15:16)
Cristina, nu stii cum poate reactiona un om, cand i se naste un nepotel/o nepotica. Am vazut si cazuri de astfel de bunici, care tocmai din motivul asta s-au lasat de baut. Cine stie?!?
Bine ca nu ai de-a face in mod direct cu problema asta, ca nu ai tu de tras. Concentreaza-te pe cuplu, pe familia pe care vrei sa o construiesti si vei fi fericita.
Răspunde-i
cristina (04.12.2009, 13:01)
Tatal iubitului meu este alcoolic. Bea de foarte multi ani si exact cum spui tu, desi si-a pierdut respectul in familie, incearca sa-l impuna. Nu prin forta, dar oricum, liniste in familie nu a existat niciodata. Mama nu a plecat pentru ca nu avea unde, pentru ca nu a incurajat-o nimeni, dimportiva.
Iubitul meu bea ocazional, cand iesim in oras sau bem un pahar de vin impreuna. Fata de mama lui nu poate sa bea pentru ca ei ii este teama sa nu o ia pe urmele tatalui.
Il admir pe iubitul meu pentru ca este un tip foarte puternic, si el a fost invinuit pentru viciul tatalui sau, dar nu a cedat tentatiei de a-l crede. Suntem impreuna de 4 ani si sunt convinsa ca nu va repeta greselile vazute acasa. De fapt, relatiile cu tatal sau sunt foarte de suprafata, strictul necesar. Nu ne viziteaza pentru ca nu l-a invitat niciodata. Chiar i-a spus ca nu are ce cauta la noi. La inceput, iubitul meu nici nu i-a spus unde ne-am mutat. Stau si ma gandesc cum o sa fie cand vom avea copii. Inevitabil vor trebui sa-si cunoasca bunicul si mi-e groaza de acel moment...
Răspunde-i
Cristina Marioglou (02.12.2009, 09:58)
Dana, eu sunt de parere ca un adevarat crestin, credincios, nu o sa se apuce niciodata de fumat (sau altele). Adictia, cum ai spus si tu, vine dintr-un complex de lipsuri.

Daca dependentul nu isi da seama ca are o problema, atunci nu se prea poate face mare lucru din afara, de catre altii. Oricat s-ar lupta ei, ar incerca sa ajute, sa sprijine, dependentul are de dus ce e mai greu. Nu spun ca nu se poate, ca nu exista rezultate, dar astea sunt in functie de fiecare persoana in parte.

In momentul in care cineva va constientiza ca are o problema de dependenta, va cauta singur solutii pentru asta.

Cat despre tonul optimist...e cam greu cand vine vorba de asa ceva. Si nu ai de ce sa te imbeti cu apa rece, cand vezi ca cei din jurul tau o fac cu alcool.
Răspunde-i
dana (01.12.2009, 23:50)
Mai am ceva de adaugat. M-am gandit si e bine s-o spun, ca, cel mai de folos ajutor e cel de la Dumnezeu. El cu siguranta te poate ajuta. Cere-I si ai sa fii surprins cate solutii iti da. Cineva din familia mea a renuntat la fumat, dupa mai multe incercari esuate, rugandu-se la Dumnezeu. Si de fiecare data, cand poftea la vreo tigara se ruga si imediat i se facea sila de amintirea gustului ei. El gaseste pentru toti solutii, numai sa I le ceri si-i va gasi fiecaruia ce i se potriveste mai bine... poate chiar si un psihiatru...sau psiholog...
Răspunde-i
dana (01.12.2009, 23:28)
Da, din pacate astea exista si nu cred ca ar fi cineva care sa nu fi auzit macar o data in viata vreo poveste asemanatoare. E trist, dar, din pacate aceste dependente, adictii provin din neimpliniri, din lipsa afectiunii si din oh! cate alte motive... Cel mai rau e cand nu-si dau seama ca astea te distrug si distrug si pe cei la care tii, ca nu VREI sa fii un om tare. Si accentuez nu vrei, deoarece eu cred si sunt sigura ca poti face fata, poti deveni puternic chiar de ceri ajutorul celorlalti. Pana la urma e ''munca'' ta, tu esti cel care o rezolva, chiar ajutat. Eu am cunoscut un astfel de om, pentru care am toata admiratia din lume...si toata dragostea.

In concluzie, Cristina draga, pe langa aceste bune articole as vrea sa mai citesc unul in care sa ne dai si solutii, daca si tu crezi ca exista; astept si un ton mai optimist. Ce crezi?
Răspunde-i
dache emilia (01.12.2009, 10:05)
draga maria numai cine nu a trecut prin asta //barbat betiv si scandalagiu / nu intelege ,ce viata grea trebuie sa induri, mai ales pe timpurile acestea cand nici suport material nu este la indemana.eu am trecut prin asa ceva dar aveam servici ul sigur si am putut sa/l inlatur la timp pe individ.asa mi/a fost mai bine pentru mine si copil. cate femei mai pot face asta acum? cu ce sa se hraneasca cu ce sa imbrace copii? saracele indura vai mama lor.
Răspunde-i
Maria (01.12.2009, 08:59)
Bine te-am gasit. Daca; cineva te poate intelege, ce ai tu in sufletul tau, aceasta sunt ,,,,,eu! M-am nascut cred cu ;tata; plina de palinca! Tata a fost ;alcoolic; si afemeiat. Nu-l mosteneste nimeni! In acest sens. Mama a indurat cu stoicism, umilinte, batai crunte,,pt, ca; fiind orfana de ambii parinti n-avea nici o sansa! L-am urat din adancul sufletului meu. Mama (eu eram favorita lui) ma ducea de mana ,,,fiind mica si- cautam in ;crasme de 2 lei;; si-n dormitorul ;amantei. Am jurat ca; nu voi accepta un ;alcoolic;; niciodata langa minme, dar,,,,, de ce fugi in spate duci! Cand l-am cunoscut pe sotul meu, nu era alcoolic nu fuma pt ca; se jurase pe un an! A inceput sa bea de la nunta, am dus o viata grea ,am invatat, am muncit, si au trecut ;;38ani;N-am fost fericita! Doream alceva, avem 2 baieti mari, nu voiam o familie dezbinata. El n-a ;indraznit; sa dea in mine sunt capricorn cu o fire iute.Da; ar fi sa repet figura???! N-as accepta nici un compromis! Nu merita!
Răspunde-i
Spune-ţi părerea
Alte articole din Tu si El.
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
27 apr