8 teste medicale pe care orice adult ar trebui să le facă pentru a preveni afecțiuni serioase

De în Sanatate 23 mai 2018

Indiferent de vârsta pe care o ai, este important să te asiguri că totul este în regulă cu sănătatea ta, însă acest lucru poate fi dificil, din cauza testelor care trebuie făcute pentru a detecta anumite probleme de sănătate ce pot fi tratate dacă sunt descoperite la timp.

Potrivit cercetătorilor, aproximativ 26% din populația Americii își face regulat analizele, dar situația stă diferit în lume, drept pentur care ar trebui să te ghidezi după lista de mai jos ca să vezi ce teste trebuie efectuate pentru a descoperi la timp anumite probleme.

1. Pielea la control

Conform American Cancer Society, aproximativ 3.3 milioane de americani sunt diagnosticați anual cu cancer de piele. Doar pentru a fi sigură, auto-examinează-te lunar începând cu vârsta de 18 ani și du-te la un dermatolog dacă ai următorii factori de risc:

 • Expunere mare la soare.
 • Istoric de cancer de piele.
 • Piele albă.
 • Mai multe alunițe ciudate.
 • Istoric de arsuri solare, mai ales la vârste fragede.


Un dermatolog poate examina pielea de pe tot corpul, inclusiv scalp, organe genitale și dintre degete, ca să-ți dea un diagnostic bazat pe aspectul ciudat al alunițelor sau al coșurilor și alte pete.

2. Colesterol

Colesterolul este măsurat prin teste de sânge ce trebuie efectuate între 9-12 ore de la ultima masă. În mod normal, acestea măsoară nivelul colesterolului total (HDL - bun și LDL - rău)și a trigliceridelor, iar nivelul acestuia ar trebui să fie de cel mult 200mg/dL. Potrivit American Heart Association (AHA), adulții de peste 35 de aniar trebui să-și verifice colesterolul la fiecare 5 ani, iar dacă există mai mulți factori de risc verificarea să se facă începând cu vârsta de 20 ani. Printre factorii de risc se numără:

 • Diabetul.
 • Fumatul.
 • Indicele de masă corporală mai mare de 30.
 • Istoric familiar de atac cerebral.
 • Rude de gradul întâi care au avut infarct.


3. Examen pelvin și Papanicolau

Orice femeie peste 21 de ani ar trebui să-și facă cel puțin o dată la 3 ani un control ginecologic cu examen Papanicolau, pentru a depista semnele unui cancer de col uterin. Potrivit American Cancer Society, în ultimii 50 de ani, incidența acestei boli a scăzut cu 74% datorită testelor Papanicolau, care identifică orice schimbare anatomică la nivelul colului uterin și printr-o biopsie se poate identifica exact tipul celulelor bolnave.

4. Diabet

Toți adulții ar trebui să se controleze o dată la doi ani dacă au făcut sau nu diabet, deoarece acesta nu are simptome. Screening-ul ar trebui făcut cu atât mai mult cu cât există simptome precum:

 • Sete extremă.
 • Oboseală cronică.
 • Foame mare, imediat după masă.
 • Vedere încețoșată.
 • Urinare frecventă.
 • Tăieturi sau zgârieturi care se vindecă foarte greu.
 • Presiune sanguină mai mare de 135/800 mm Hg.


Testele de diabet pot include și un test de sânge din care să se detecteze hemoglobina, glucoza din plasmă sau un test oral pentru detectarea toleranței la glucoză.

5. Hepatită

Hepatita este o boală inflamatorie a ficatului, cauzată în principiu de o infecție. La mulți oameni, bolile de ficat sunt silențioase și fără simptome, hepatita C îți poate distruge lent sistemul imunitar și cauzează ciroză, care netratată duce la cancer de ficat. Conform specialiștilor, aproximativ 4,4 milioane de americani trăiesc cu hepatita B sau C cronică și mulți alții nici măcar nu știu că au așa ceva. Există 5 tipuri de hepatite pentur care poți fi testată anual: A, B, C, D și E.

6. Cancer de sânge

Este foarte important să faci regulat analize generale de sânge, pentur a detecta orice urmă precoce de leucemie, cunoscută și sub denumirea de cancer de sânge. Există 137 tipuri de cancer de sânge diferite, dar principalele 3 sunt leucemie, limfom și melanom. Acestea pot fi diagnosticate prin intermediul câtorva teste simple, care urmăresc:

 • Să descopere dacă s-a răspândit cancerul la oase.
 • Cum rezistă o persoană la tratament.
 • Să descopere alte boli necanceroase.


7. Densitatea oaselor

Niciodată nu este prea devreme pentru a verifica densitatea osoasă, deoarece de așa ceva suferă aproape 10 milioane de oameni în vârstă, dintre care 80% sunt femei care au osteoporoză. Tot ceea ce trebuie să faci este să dai o mostră de urină și să faci anual un test special. Dacă la raze X iese că ai osteoporoză, doctorul îți va recomanda să consumi cel puțin 1000 mg calciu și 400 sau 800 unități de vitamina D zilnic.

8. Sumar de urină

Acesta este făcut de doctori pentur a detecta semne precoce de diabet, afecțiuni ale rinichilor, ficatului, tractului urinal și altele. Rezultatele anormale necesită și alte investigații, printre care:

 • Teste de sânge.
 • Tomografie sau RMN.
 • Urocultură.


Un diagnostic corect necesită următorii pași:

1. Examinare vizuală a culorii și transparenței urinei.
2. Examinare chimică.
3. Examinare microscopică, ce identifică tipul celulelor și a altor componente precum bacterii sau mucus prezente în urină.

Tag-uri: , , , , , , , , ,
loading...
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK
Articole similare

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Sanatate
Cele mai citite

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
24 noi