8 moduri delicioase de a-ți face cafeaua mai sănătoasă

De în Sanatate 29 mai 2018

Dacă întârzii la muncă și vrei totuși să bei o ceașcă de cappuccino sau cafea înainte de prima ședință, sari peste micul dejun și realizezi când ajungi la prânz că ai stomacul gol. Deși cafeaua are multe beneficii, ea suprimă apetitul, drept pentru care nu e bine s-o consumi pe post de mic dejun.

Iată cum poți să-ți prepari ceașca de cafea într-un mod mai sănătos și să ai în continuare poftă de mâncare, iar metabolismul tău să nu aibă de suferit.

1. Evită zahărul rafinat și îndulcitorii artificiali

Deși pare evident, multă lume ignoră faptul că o ceașcă de cafea este sănătoasă de sine stătătoare, nu cu alte adaosuri artificiale și prin adăugarea de zahăr o transformi în ceva nesănătos. Multe variante ale cafelei la filtru sunt deja îmbogățite cu diverse substanțe. de exemplu, un Iced Caramel Macchiato mediu are 34 g de zahăr, iar o White Chocolate Mocha are 49 de grame. Din cauza cantiății mare de fructoză din zahăr, acesta este asociat cu diverse afecțiuni precum obezitate și diabet. Dacă nu tolerezi gustul cafelei fără zahăr, atunci folosește îndulcitori naturali, precum stevia.

2. Alege calitatea în detrimentul cantității

Calitatea cafelei variază și depinde de maturitatea boabei în momentul culegerii și de modul procesării. În multe cazuri, din cauza necesității de producție în masă și a faptului că unui arbore de cafea îi ia 5 ani să producă ceva de calitate, unii fermieri stropesc culturile cu pesticid sintetic și alte chimicale care nu sunt destinate consumului uman. Aceste chimicale grăbesc creșterea fiecărui arbust și efectele asupra organismului uman sunt controversate. Dacă te îngrijorează conținutul de pesticide din cafea, mai bine cumperi ceva organic, de la un brand de renume.

3. Adaugă scorțișoară în cafea

Scorțișoara este un condiment foarte gustos și oferă cafelei o aromă mai bogată. Studiile au arătat că scorțișoara scade nivelul glucozei din sânge și reduce colesterolul, deoarece este plină de antioxidanți care protejează organismul de oxidarea datorată radicalilor liberi. În plus, scorțișoara scade riscul de boli de inimă, scade trigliceridele și normalizează tensiunea și pulsul.

4. Adaugă pudră de cacao

Pudra de cacao, ca și scorțișoara, este bogată în antioxidanți și are multe beneficii, printre care reduce riscul atacului de cord, ajută la slăbire și oferă protecție neuronală. Portivit National Institute of Health cacaoa crește abilitățile cognitive și îmbunătățește starea de spirit.

5. Evită să bei prea multă cafea

Cafeaua neagră, consumată cu moderație, este o băutură benefică pentru organism, dar excesul dăunează sănătății. Prea multă cofeină duce la anxietate din cauza faptului că strică somnul și creează dependență, deci în loc de o ceașcă de cafea pe zi vei ajunge să consumi 3 căni ca să stai trează. Băutul cafelei este despre a crea un echilibru între beneficii și riscuri, dar pentru acest lucru, organismul trebuie ascultat cu atenție, deoarece știe cel mai bine.

6. Nu mai bea cafea după ora 14:00

Cofeina este ceea ce face din cafea o băutură atât de apreciată. Ea este un stimulent ce-ți oferă energie pentru a rămâne trează și a fi productivă, dar băutul cafelei seara intervine în programul de somn indiferent cât de multă toleranță ai fi căpătat, iar somul de proastă calitate duce către alte probleme de sănătate. De aceea, dacă trebuie neapărat să bei cafea mai târziu de ora 14:00, alege un sortiment fără cofeină sau un ceai negru, care are mult mai puțină cofeină, dar îți oferă, totuși, un imbold de energie.

7. Evită spuma artificială

Smântâna este ingredientul cel mai popular pentru cafeaua cu spumă, mai ales în America, dar există și foarte cunoscutele spumante artificiale, extra procesate și care conțin ingrediente de calitate îndoielnică. La polul opus, smântâna integrală reduce balonarea și conține lactoză. Gândește-te ce alternative mai sănătoase sunt pe piață dacă vrei să ai parte de o cafea cremoasă și optează mereu pentru ceva natural, preferabil cu lapte de la vite crescute în aer liber.

8. Prepară-ți cafeaua folosind hârtie

Dacă folosești un filtru de hârtie pentru cafea, aceasta va avea mai puțin cafestol, o substanță nocivă, ce duce la creșterea colesterolului, dar în același timp, toți antioxidanții din boabele de cafea vor trece prin filtru.

Tag-uri: , , , , , , , , ,
loading...
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK
Articole similare

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Careu de popi

20 iun 2019

Chilotii muierii

20 iun 2019

Urmarit

20 iun 2019
Alte articole din Sanatate
Cele mai citite

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
21 iun