zodii

Horoscop 22 octombrie 2021: Leii au o întâlnire...

Citeste mai mult»
vaccin

Vaccinul anti-COVID-19 dezvoltat de Pfizer are o...

Citeste mai mult»
Meghan Markle și Prințul Harry

Meghan Markle, mesaj neașteptat: ”Nicio familie nu...

Citeste mai mult»
miss franta

„Miss Franța” a fost dată în judecată de un grup de...

Citeste mai mult»
zeta-jones

Catherine Zeta-Jones, la Castelul Peleş: ”Dacă aş fi fost...

Citeste mai mult»
zodii

Horoscop 21 octombrie 2021: Racii sunt foarte energici,...

Citeste mai mult»
prodan

Anamaria Prodan a investit un milion de euro în...

Citeste mai mult»
celine dion

Céline Dion și-a anulat mai multe concerte. Motivul...

Citeste mai mult»
astm

S-a aflat ce declanșează astmul la copii

Citeste mai mult»
paste carbonara

Paste carbonara, ideale pentru prânz sau cină. Cum le...

Citeste mai mult»
Meghan Markle

Tatăl lui Meghan Markle, cerere inedită pentru Meghan...

Citeste mai mult»
zodii

Horoscop 20 octombrie 2021: Balanțele ar trebui să-și...

Citeste mai mult»
Kanye West

Kanye West şi-a schimbat oficial numele în Ye

Citeste mai mult»
Catherine Zeta-Jones

Catherine Zeta-Jones: „Soarele nu a răsărit încă la...

Citeste mai mult»
zodii

Horoscop 19 octombrie 2021: Gemenii primesc vești bune,...

Citeste mai mult»
roger waters s-a căsătorit

Muzicianul Roger Waters, cofondator al formaţiei Pink...

Citeste mai mult»
bomboane de casa

Cum faci cele mai bune bomboane de casă

Citeste mai mult»
Ryan Reynolds

Ryan Reynolds, decizie importantă. Motivul pentru care a...

Citeste mai mult»
zacusca de fasole

Zacusca de fasole, cea mai simplă rețetă. Ai nevoie de...

Citeste mai mult»
Gina Pistol

Gina Pistol le-a cerut ajutorul fanilor din mediul...

Citeste mai mult»
Cher

Cher, implicată într-un nou scandal. De ce a dat-o în...

Citeste mai mult»
Adele

Adele a lansat single-ul „Easy On Me”. Videoclipul,...

Citeste mai mult»
zodii

Horoscop 15 octombrie 2021: Capricornii ar putea fi...

Citeste mai mult»
gogosari

Cum faci cei mai buni gogoșari cu varză roșie

Citeste mai mult»
Gabriela Cristea

Gabriela Cristea are COVID-19. În ce stare se află...

Citeste mai mult»
teste antigen

Testele rapide antigen pentru detectarea COVID-19, mai...

Citeste mai mult»
zodie

Horoscop 14 octombrie 2021: Racii sunt preocupați de...

Citeste mai mult»
prajitura cu budinca

Cum faci cea mai bună prăjitură cu budincă, fără să...

Citeste mai mult»
printesa

La asta nu se aștepta nimeni. Prinţesa moştenitoare a...

Citeste mai mult»
simona halep

Surpriza primită de Simona Halep din partea soțului la...

Citeste mai mult»
teama

Cum să-ți depășești fricile. Sfaturi de care să ții cont...

Citeste mai mult»
zodie pesti

Horoscop 13 octombrie 2021: Taurii ar trebuie să meargă...

Citeste mai mult»
pastila

A fost creată prima pastilă împotriva Covid-19. Ce se...

Citeste mai mult»
Amy

Garderoba cântăreţei Amy Winehouse, estimată între 1 şi 2...

Citeste mai mult»
regina elisabeta

Regina Elisabeta a II-a a fost văzută în timp ce mergea...

Citeste mai mult»
sistem imunitar

Cum să-ți întărești sistemul imunitar. Rețeta recomandată...

Citeste mai mult»
prajitura cu visine

Prăjitura cu vișine, desertul copilăriei pe care trebuie...

Citeste mai mult»
zodie pesti

Horoscop 12 octombrie 2021: Gemenii își rezolvă...

Citeste mai mult»
femeie singura

Greșelile pe care le poate face o femeie singură. Aceste...

Citeste mai mult»
zodii

Horoscop 9 octombrie 2021: Taurii primesc vești bune,...

Citeste mai mult»

8 mituri despre pâine, pe care să nu le mai crezi

De în Sanatate 27 feb 2019

Cu siguranță ai tot auzit fraze de genul „nu mai consuma carbohidrați”, „pâinea nu este bună” sau „eu mănânc doar carbohidrați buni”, dar știi să separi realitatea de ficțiune?

Săptămâna 23 februarie - 3 martie mai este cunoscută și ca Săptămâna Pâinii Adevărate, ocazie cu care nutriționista Juliette Kellow a demontat câteva dintre miturile ce înconjoară pâinea.

1. Carbohidrații sunt nocivi

Multă lume recomandă să renunți la carbohidrați dacă vrei să slăbești și să diminuezi riscul de diabet tip 2, dar specialiștii sunt de părere doar că numărul acestora trebuie diminuat și carbohidrații să fie consumați la micul dejun, pentru a oferi energie, dar și a avea timp să se digere. Ideea este nu să mănânci tone de paste și orez, cât să alegi alimente bogate în fibre și cereale integrale, dar să fii atentă la dimensiunea porțiilor. În plus, trebuie limitat pe cât posibil numărul de carbohidrați rafinați conținuți în sucuri, biscuiți, torturi, brioșe și gogoși, ca să faci loc carbohidraților buni din pâinea integrală, pastele din făină neagră și orezul brun.

2. Pâinea îngrașă

O felie medie de pâine conține aproximativ 90 de calorii, iar feliile mai groase 130 de calorii, dar femeile au nevoie de aproximativ 2000 de calorii pe zi, pe când bărbații trebuie să consume zilnic în jur de 2500 calorii. În loc să-ți faci probleme despre pâine în sine, este mai bine să urmărești ceea ce pui pe ea, deoarece untul cu gem, pe cât de apetisant este pe atât de nesănătos e, iar dacă îți faci un sandviș în care adaugi brânză sau maioneză, evident că numărul de calorii va crește.

3. Pâinea este plină de sare și zahăr

În ciuda a ceea ce ai citit, majoritatea sortimentelor de pâine, inclusiv cea albă, conțin de fapt o cantitate destul de mică de zahăr, nu mai mult de 5 g per 100 de grame de produs finit. O felie de pâine normală conține în jur de 1-2 g zahăr, adică 1/4 - 1/2 linguriță, ceea ce reprezintă o cantitate mică față de cele 30 de grame de zahăr pe zi recomandată, problema apare însă când zahărul se acumulează pe parcursul întregii zile și din alte produse, dar per total, pâinea conține mai puțin de 4% din dietele adulților.

4. Pâinea cauzează balonare

Conform unui studiu efectuat de British Nutrition Foundation, există prea puține dovezi că pâinea ar produce balonare sau orice alt disconfort digestiv la persoanele sănătoase, indiferent dacă este făcută conform rețetelor tradiționale sau prin metode moderne. În schimb, cei care suferă deja de boala celiacă pot resimți arsuri stomacale după consumul de pâine.

5. Majoritatea oamenilor sunt alergici la făină, deci trebuie să evite pâinea

Studiile sugerează că 20-30% dintre persoane consideră că sunt alergice la făină, dar adevăratul procent este de doar 1-2%. Dacă suspectezi că ai o alergie sau intoleranță la făină, atunci du-te la un alergolog, pentru a putea diagnostica în mod corect problemele pe care le ai. Este foarte important să eviți eliminarea completă a pâinii fără a avea un motiv întemeiat, deoarece altfel s-ar putea să te alegi cu o dietă dezechilibrată și lipsa a mai multor nutrienți din organism.

6. Pâinea albă nu conține nutrienți

Deși pâinii îi lipsesc fibrele, ea este o sursă de carbohidrați ce oferă energie, minerale și o serie de vitamine, iar făina albă este adesea îmbogățită cu calciu și fier, de care ai nevoie pentru oase, dinți și mușchi. De asemenea, fierul este necesar pentru a crea celule roșii, care transportă oxigenul în tot organismul, alungă oboseala, menține funcțiile cognitive și sănătea sistemului imunitar. În plus, pâinea albă este și o bună sursă de vitamine din complexul de B-uri, tiamină și niacină, care întrețin funcționarea corespunzătoare a sistemului nervos, iar manganul din ea acționează precum un antioxidant ce protejează celulele.

7. Pâinea făcută manual este mai sănătoasă

Nu contează dacă este produsă în masă, făcută la o brutărie artizanală sau în casă, toată pâinea este bună pentru tine, în anumite limite, ca orice alt aliment. Cercetările au scos la iveală că vitaminele conținute de pâinea coaptă prin metode moderne sunt asemănătoare cu cele din pâinea preparată tradițional, iar acest lucru se aplică atât pentru pâinea albă cât și pentru cea neagră. Singurul avantaj când îți faci singură pâinea, fie că o frămânți de mână sau la mașină, este că știi exact ce ingrediente pui și în ce cantitate, având posibilitatea să faci mai multe amestecuri, folosind cereale integrale, făină bogată în fibre, mai puțină sare și alte ingrediente preferate, precum nuci, semințe, ovăz sau fructe deshidratate.

8. E greu să faci pâine

De fapt, e relativ ușor să faci pâine, deoarece o franzelă obișnuită conține doar făină, drojdie de bere, sare și apă, numai că durează un pic de când te apuci de făcut până e gata, deoarece trebuie să lași aluatul la dospit.

Tag-uri: , , , , , ,
loading...
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK
Articole similare

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Sanatate
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
22 oct