Horoscop 2020 - Un an EXCELENT pentru LEI, SĂGETĂTORI şi...

Citeste mai mult»

Câte calorii au, de fapt, nucile

Citeste mai mult»

Lipsa acestor vitamine îți dă dureri de cap

Citeste mai mult»

Legătură surprinzătoare între CAFEA, diabet şi obezitate

Citeste mai mult»

3 efecte NEGATIVE ale consumului de sfeclă roşie

Citeste mai mult»

Seminţele de dovleac au un efect surprinzător asupra...

Citeste mai mult»

Cele mai bune 6 melodii de Crăciun din 2019

Citeste mai mult»

Cum să realizezi bilanțul de sfârșit de an

Citeste mai mult»

3 idei pentru a trece cu bine peste sărbători

Citeste mai mult»

20 de filme marca Hallmark, speciale pentru perioada...

Citeste mai mult»

Dietă eficientă: A slăbit 49 de kilograme, deşi era...

Citeste mai mult»

Descoperirea mayașă care a cutremurat lumea

Citeste mai mult»

Gest controversat - De ce dau indienii din cap tot timpul

Citeste mai mult»

Forţa care îţi conduce viaţa, în funcţie de tipul de...

Citeste mai mult»

Cei care fac asta regulat au salarii mai mari şi posturi...

Citeste mai mult»

Zodiile şi incompetenţa - Vărsătorii sunt cei mai...

Citeste mai mult»

Slăbeşti DUBLU, fără efort, dacă bei asta zilnic

Citeste mai mult»

Când găteşti carne de pui, trebuie neapărat să...

Citeste mai mult»

Astrologul confirmă: ACESTE 4 zodii au toate şansele de a...

Citeste mai mult»

Află din următoarele rânduri ce se întâmplă cu Pământul

Citeste mai mult»

Reguli pe care să nu le uiţi când iubeşti

Citeste mai mult»

Ce îi intimidează pe bărbaţi la tine, în funcţie de zodie

Citeste mai mult»

Cercetătorii dezvăluie cum să-ţi controlezi visele

Citeste mai mult»

Horoscop: Când ÎNCETEAZĂ fiecare zodie să iubească

Citeste mai mult»

Vezi unde poți găsi cea mai bună sare din lume

Citeste mai mult»

Menstruaţie mai scurtă cu ajutorul unui truc simplu şi...

Citeste mai mult»

8 adevăruri pe care orice cuplu ar trebui să le știe ca...

Citeste mai mult»

9 tipuri de dureri care te induc în eroare

Citeste mai mult»

6 remedii naturale pentru a-ți curăța și dezinfecta limba

Citeste mai mult»

8 mituri despre pâine, pe care să nu le mai crezi

De în Sanatate 27 feb 2019

Cu siguranță ai tot auzit fraze de genul „nu mai consuma carbohidrați”, „pâinea nu este bună” sau „eu mănânc doar carbohidrați buni”, dar știi să separi realitatea de ficțiune?

Săptămâna 23 februarie - 3 martie mai este cunoscută și ca Săptămâna Pâinii Adevărate, ocazie cu care nutriționista Juliette Kellow a demontat câteva dintre miturile ce înconjoară pâinea.

1. Carbohidrații sunt nocivi

Multă lume recomandă să renunți la carbohidrați dacă vrei să slăbești și să diminuezi riscul de diabet tip 2, dar specialiștii sunt de părere doar că numărul acestora trebuie diminuat și carbohidrații să fie consumați la micul dejun, pentru a oferi energie, dar și a avea timp să se digere. Ideea este nu să mănânci tone de paste și orez, cât să alegi alimente bogate în fibre și cereale integrale, dar să fii atentă la dimensiunea porțiilor. În plus, trebuie limitat pe cât posibil numărul de carbohidrați rafinați conținuți în sucuri, biscuiți, torturi, brioșe și gogoși, ca să faci loc carbohidraților buni din pâinea integrală, pastele din făină neagră și orezul brun.

2. Pâinea îngrașă

O felie medie de pâine conține aproximativ 90 de calorii, iar feliile mai groase 130 de calorii, dar femeile au nevoie de aproximativ 2000 de calorii pe zi, pe când bărbații trebuie să consume zilnic în jur de 2500 calorii. În loc să-ți faci probleme despre pâine în sine, este mai bine să urmărești ceea ce pui pe ea, deoarece untul cu gem, pe cât de apetisant este pe atât de nesănătos e, iar dacă îți faci un sandviș în care adaugi brânză sau maioneză, evident că numărul de calorii va crește.

3. Pâinea este plină de sare și zahăr

În ciuda a ceea ce ai citit, majoritatea sortimentelor de pâine, inclusiv cea albă, conțin de fapt o cantitate destul de mică de zahăr, nu mai mult de 5 g per 100 de grame de produs finit. O felie de pâine normală conține în jur de 1-2 g zahăr, adică 1/4 - 1/2 linguriță, ceea ce reprezintă o cantitate mică față de cele 30 de grame de zahăr pe zi recomandată, problema apare însă când zahărul se acumulează pe parcursul întregii zile și din alte produse, dar per total, pâinea conține mai puțin de 4% din dietele adulților.

4. Pâinea cauzează balonare

Conform unui studiu efectuat de British Nutrition Foundation, există prea puține dovezi că pâinea ar produce balonare sau orice alt disconfort digestiv la persoanele sănătoase, indiferent dacă este făcută conform rețetelor tradiționale sau prin metode moderne. În schimb, cei care suferă deja de boala celiacă pot resimți arsuri stomacale după consumul de pâine.

5. Majoritatea oamenilor sunt alergici la făină, deci trebuie să evite pâinea

Studiile sugerează că 20-30% dintre persoane consideră că sunt alergice la făină, dar adevăratul procent este de doar 1-2%. Dacă suspectezi că ai o alergie sau intoleranță la făină, atunci du-te la un alergolog, pentru a putea diagnostica în mod corect problemele pe care le ai. Este foarte important să eviți eliminarea completă a pâinii fără a avea un motiv întemeiat, deoarece altfel s-ar putea să te alegi cu o dietă dezechilibrată și lipsa a mai multor nutrienți din organism.

6. Pâinea albă nu conține nutrienți

Deși pâinii îi lipsesc fibrele, ea este o sursă de carbohidrați ce oferă energie, minerale și o serie de vitamine, iar făina albă este adesea îmbogățită cu calciu și fier, de care ai nevoie pentru oase, dinți și mușchi. De asemenea, fierul este necesar pentru a crea celule roșii, care transportă oxigenul în tot organismul, alungă oboseala, menține funcțiile cognitive și sănătea sistemului imunitar. În plus, pâinea albă este și o bună sursă de vitamine din complexul de B-uri, tiamină și niacină, care întrețin funcționarea corespunzătoare a sistemului nervos, iar manganul din ea acționează precum un antioxidant ce protejează celulele.

7. Pâinea făcută manual este mai sănătoasă

Nu contează dacă este produsă în masă, făcută la o brutărie artizanală sau în casă, toată pâinea este bună pentru tine, în anumite limite, ca orice alt aliment. Cercetările au scos la iveală că vitaminele conținute de pâinea coaptă prin metode moderne sunt asemănătoare cu cele din pâinea preparată tradițional, iar acest lucru se aplică atât pentru pâinea albă cât și pentru cea neagră. Singurul avantaj când îți faci singură pâinea, fie că o frămânți de mână sau la mașină, este că știi exact ce ingrediente pui și în ce cantitate, având posibilitatea să faci mai multe amestecuri, folosind cereale integrale, făină bogată în fibre, mai puțină sare și alte ingrediente preferate, precum nuci, semințe, ovăz sau fructe deshidratate.

8. E greu să faci pâine

De fapt, e relativ ușor să faci pâine, deoarece o franzelă obișnuită conține doar făină, drojdie de bere, sare și apă, numai că durează un pic de când te apuci de făcut până e gata, deoarece trebuie să lași aluatul la dospit.

Tag-uri: , , , , , ,
loading...
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK
Articole similare

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

18 ani

14 iul 2020

Noaptea in cimitir

14 iul 2020
Alte articole din Sanatate
Cele mai citite

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
14 iul