Loredana Groza

Loredana Groza a cântat alături de mama ei la petrecerea...

Citeste mai mult»
Aya Nakamura

Cântăreața Aya Nakamura are o statuie din ceară la muzeul...

Citeste mai mult»
Tora Vasilescu

Ce consumă Tora Vasilescu pentru a se menține în formă la...

Citeste mai mult»
 Katy Perry și Orlando Bloom

Relația dintre Katy Perry și Orlando Bloom ar fi ajuns la...

Citeste mai mult»
Harvey Weinstein

Harvey Weinstein a fost găsit vinovat de agresiune...

Citeste mai mult»
Gabriela Cristea

Gabriela Cristea, probleme în vacanța petrecută în...

Citeste mai mult»
amalia

Prințesa Amalia a Țărilor de Jos a suferit o fractură de...

Citeste mai mult»
justin baldoni si blake lively

Un judecător a respins procesul de 400 de milioane de...

Citeste mai mult»
rochii

Rochii de vară extrasezon – cum să le porți în zilele mai...

Citeste mai mult»
frum

Self-care feminin în era digitală: Cum evoluează...

Citeste mai mult»
Printesa Diana

Obiecte de vestimentație care i-au aparținut prințesei...

Citeste mai mult»
Malia

Malia, fiica lui Michelle şi Barack Obama, renunţă la...

Citeste mai mult»
sejur

Antalya sau Bodrum? Ce destinație ți se potrivește mai bine?

Citeste mai mult»
Tom Cruise

Tom Cruise a fost inclus în Cartea Recordurilor Guinness

Citeste mai mult»
jane

Prima geantă Hermès concepută în 1984 pentru Jane Birkin...

Citeste mai mult»
David Beckham

David Beckham va primi titlul de cavaler din partea...

Citeste mai mult»
Cătălin Crișan

Cătălin Crișan, acuzat că și-a agresat fizic partenera, a...

Citeste mai mult»
Harry

Prințul Harry a analizat posibilitatea de a-și schimba...

Citeste mai mult»
Rod Stewart

Cântărețul Rod Stewart a anulat două concerte în Las...

Citeste mai mult»
Michael J. Fox

Michael J. Fox lansează un apel pentru găsirea unei...

Citeste mai mult»
Morten Harket

Morten Harket, solistul trupei a-ha, suferă de Parkinson

Citeste mai mult»
Meghan Markle

Meghan Markle sărbătoreşte ziua de naştere a fiicei sale...

Citeste mai mult»
crbl

De ce își vede rar CRBL fiica: „E complicată toată treaba...

Citeste mai mult»
Nicoleta Luciu

Nicoleta Luciu a slăbit 7 kilograme în trei săptămâni:...

Citeste mai mult»
 Kim Kardashian

Procesul Kardashian: Sentințele 'bunicilor bandiți' au...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Taylor Swift a recâştigat controlul asupra muzicii sale,...

Citeste mai mult»
Opal Suchata Chuangsri

Opal Suchata Chuangsri din Thailanda este Miss World...

Citeste mai mult»
buchet

Buchete de 101 trandafiri pentru aniversări speciale

Citeste mai mult»
dlllf

Când să te oprești: Semnale că este timpul să iei o pauză...

Citeste mai mult»
Russell Brand

Russell Brand a pledat nevinovat la acuzațiile de viol și...

Citeste mai mult»
Mako a Japoniei

Fosta prințesă Mako a Japoniei a născut primul său copil

Citeste mai mult»
vancea

Cum se menține în formă Roxana Vancea. Fosta asistentă TV...

Citeste mai mult»
Angelina Jolie si Brad Pitt

Brad Pitt, prima reacție după încheierea divorțului de...

Citeste mai mult»
Maria

Maria Grazia Chiuri a demisionat din funcția de director...

Citeste mai mult»
maicu

O sesiune de beatboxing a unor călugăriţe braziliene la o...

Citeste mai mult»
cuplu

Mituri despre dragoste care pot distruge o căsnicie

Citeste mai mult»
cancer

Medicii au descoperit o posibilă cauză a creșterii...

Citeste mai mult»
giulia

Giulia a ajuns de urgență la spital după ce a mâncat...

Citeste mai mult»
Ilona Brezoianu

Ilona Brezoianu este însărcinată: „Suntem mega fericiți!”

Citeste mai mult»
borcea

Pe ce cheltuie Cristi Borcea 500.000 de euro lunar: „E...

Citeste mai mult»

8 mituri despre pâine, pe care să nu le mai crezi

De în Sanatate 27 feb 2019

Cu siguranță ai tot auzit fraze de genul „nu mai consuma carbohidrați”, „pâinea nu este bună” sau „eu mănânc doar carbohidrați buni”, dar știi să separi realitatea de ficțiune?

Săptămâna 23 februarie - 3 martie mai este cunoscută și ca Săptămâna Pâinii Adevărate, ocazie cu care nutriționista Juliette Kellow a demontat câteva dintre miturile ce înconjoară pâinea.

1. Carbohidrații sunt nocivi

Multă lume recomandă să renunți la carbohidrați dacă vrei să slăbești și să diminuezi riscul de diabet tip 2, dar specialiștii sunt de părere doar că numărul acestora trebuie diminuat și carbohidrații să fie consumați la micul dejun, pentru a oferi energie, dar și a avea timp să se digere. Ideea este nu să mănânci tone de paste și orez, cât să alegi alimente bogate în fibre și cereale integrale, dar să fii atentă la dimensiunea porțiilor. În plus, trebuie limitat pe cât posibil numărul de carbohidrați rafinați conținuți în sucuri, biscuiți, torturi, brioșe și gogoși, ca să faci loc carbohidraților buni din pâinea integrală, pastele din făină neagră și orezul brun.

2. Pâinea îngrașă

O felie medie de pâine conține aproximativ 90 de calorii, iar feliile mai groase 130 de calorii, dar femeile au nevoie de aproximativ 2000 de calorii pe zi, pe când bărbații trebuie să consume zilnic în jur de 2500 calorii. În loc să-ți faci probleme despre pâine în sine, este mai bine să urmărești ceea ce pui pe ea, deoarece untul cu gem, pe cât de apetisant este pe atât de nesănătos e, iar dacă îți faci un sandviș în care adaugi brânză sau maioneză, evident că numărul de calorii va crește.

3. Pâinea este plină de sare și zahăr

În ciuda a ceea ce ai citit, majoritatea sortimentelor de pâine, inclusiv cea albă, conțin de fapt o cantitate destul de mică de zahăr, nu mai mult de 5 g per 100 de grame de produs finit. O felie de pâine normală conține în jur de 1-2 g zahăr, adică 1/4 - 1/2 linguriță, ceea ce reprezintă o cantitate mică față de cele 30 de grame de zahăr pe zi recomandată, problema apare însă când zahărul se acumulează pe parcursul întregii zile și din alte produse, dar per total, pâinea conține mai puțin de 4% din dietele adulților.

4. Pâinea cauzează balonare

Conform unui studiu efectuat de British Nutrition Foundation, există prea puține dovezi că pâinea ar produce balonare sau orice alt disconfort digestiv la persoanele sănătoase, indiferent dacă este făcută conform rețetelor tradiționale sau prin metode moderne. În schimb, cei care suferă deja de boala celiacă pot resimți arsuri stomacale după consumul de pâine.

5. Majoritatea oamenilor sunt alergici la făină, deci trebuie să evite pâinea

Studiile sugerează că 20-30% dintre persoane consideră că sunt alergice la făină, dar adevăratul procent este de doar 1-2%. Dacă suspectezi că ai o alergie sau intoleranță la făină, atunci du-te la un alergolog, pentru a putea diagnostica în mod corect problemele pe care le ai. Este foarte important să eviți eliminarea completă a pâinii fără a avea un motiv întemeiat, deoarece altfel s-ar putea să te alegi cu o dietă dezechilibrată și lipsa a mai multor nutrienți din organism.

6. Pâinea albă nu conține nutrienți

Deși pâinii îi lipsesc fibrele, ea este o sursă de carbohidrați ce oferă energie, minerale și o serie de vitamine, iar făina albă este adesea îmbogățită cu calciu și fier, de care ai nevoie pentru oase, dinți și mușchi. De asemenea, fierul este necesar pentru a crea celule roșii, care transportă oxigenul în tot organismul, alungă oboseala, menține funcțiile cognitive și sănătea sistemului imunitar. În plus, pâinea albă este și o bună sursă de vitamine din complexul de B-uri, tiamină și niacină, care întrețin funcționarea corespunzătoare a sistemului nervos, iar manganul din ea acționează precum un antioxidant ce protejează celulele.

7. Pâinea făcută manual este mai sănătoasă

Nu contează dacă este produsă în masă, făcută la o brutărie artizanală sau în casă, toată pâinea este bună pentru tine, în anumite limite, ca orice alt aliment. Cercetările au scos la iveală că vitaminele conținute de pâinea coaptă prin metode moderne sunt asemănătoare cu cele din pâinea preparată tradițional, iar acest lucru se aplică atât pentru pâinea albă cât și pentru cea neagră. Singurul avantaj când îți faci singură pâinea, fie că o frămânți de mână sau la mașină, este că știi exact ce ingrediente pui și în ce cantitate, având posibilitatea să faci mai multe amestecuri, folosind cereale integrale, făină bogată în fibre, mai puțină sare și alte ingrediente preferate, precum nuci, semințe, ovăz sau fructe deshidratate.

8. E greu să faci pâine

De fapt, e relativ ușor să faci pâine, deoarece o franzelă obișnuită conține doar făină, drojdie de bere, sare și apă, numai că durează un pic de când te apuci de făcut până e gata, deoarece trebuie să lași aluatul la dospit.

Tag-uri: , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK
Articole similare

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Sanatate
Cele mai citite

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
16 iun