Mark Zuckerberg

Mark Zuckerberg a devenit tată pentru a treia oară

Citeste mai mult»
salata verde

În ce condiții este periculoasă pentru sănătate salata...

Citeste mai mult»
nuci

De ce este bine să consumi alimente bogate în magneziu

Citeste mai mult»

Alimentele bogate în grăsimi şi zahăr influenţează...

Citeste mai mult»
lindsay

Lindsay Lohan şi Jake Paul, cercetaţi în Statele Unite...

Citeste mai mult»
infectie

O infecție fungică mortală se răspândește într-un ritm...

Citeste mai mult»
bilic

Ce dietă ține Mihaela Bilic. Alimentele care se regăsesc...

Citeste mai mult»
Stromae

Cântăreţul Stromae şi-a anulat trei concerte în Franţa...

Citeste mai mult»
bad bunny

Superstarul pop Bad Bunny, dat în judecată de către fosta...

Citeste mai mult»

Un nou înveliş mineral ajută probioticele să...

Citeste mai mult»
Martina Navratilova

Martina Navratilova, diagnosticată în ianuarie cu cancer...

Citeste mai mult»
bruce

Demi Moore a publicat imagini de la aniversarea lui Bruce...

Citeste mai mult»
Taylor Swift

Taylor Swift a lansat turneul şi patru cântece inedite

Citeste mai mult»
lentile

Vrei să scapi de ochelari? Iată 3 soluții

Citeste mai mult»
colagen

11 surse de colagen pe care trebuie să le știi și tu

Citeste mai mult»

Cum îndepărtezi rimelul rezistent la apă. Trucul la care...

Citeste mai mult»
covid

În curând, COVID-19 nu va fi mai periculos decât gripa...

Citeste mai mult»
Brian May

Chitaristul trupei Queen, Brian May, a fost înnobilat de...

Citeste mai mult»
Shakira

Shakira a doborât 14 recorduri mondiale cu melodia în...

Citeste mai mult»
horoscop

Horoscop 15 martie 2023: Racii pot lua decizii drastice,...

Citeste mai mult»
Mark

Mark Zuckerberg anunţă încă 10.000 de concedieri la Meta

Citeste mai mult»
Meghan Markle

Meghan Markle a scris o carte pentru copii. A fost...

Citeste mai mult»
Mihaela Bilic

Mihaela Bilic, despre dieta vegetariană: ”Grăbește...

Citeste mai mult»
zodii

Horoscop 14 martie 2023: Berbecii trebuie să ia decizii...

Citeste mai mult»
Michelle Yeoh

Michelle Yeoh a câştigat premiul pentru cea mai bună...

Citeste mai mult»
oscar

„Everything Everywhere All at Once” a dominat gala Oscar...

Citeste mai mult»
horoscop

Horoscop 11 martie 2023: Taurii au noroc de bani,...

Citeste mai mult»
versace

Versace pune în scenă un show strălucitor pe acoperişul...

Citeste mai mult»
Regele Charles al III-lea

Regele Charles al III-lea i-a acordat titlul de Duce de...

Citeste mai mult»
horoscop

Horoscop 10 martie 2023: Berbecii au probleme financiare,...

Citeste mai mult»
suc de mere

De ce este bine să bei suc de mere

Citeste mai mult»
Harry și Meghan Markle

Fiica lui Harry şi Meghan, numită pentru prima dată...

Citeste mai mult»
zodii

Horoscop 9 martie 2023: Nativii Balanță pot intra în...

Citeste mai mult»
show

Louis Vuitton a pus în scenă un show jucăuş, în stil...

Citeste mai mult»
Harry

Procesul prinţului Harry împotriva companiei care deţine...

Citeste mai mult»
bebelusi

Medicii nu le-au dat nicio șansă, dar au ajuns în...

Citeste mai mult»
hibiscus

Adevărul despre antioxidanții din hibiscus. Ce rol au...

Citeste mai mult»

Condamnare pentru o femeie mexicană şi complicele ei cu...

Citeste mai mult»
Shakira

Shakira afirmă că melodiile ei împotriva lui Gerard Piqué...

Citeste mai mult»
Harry si Meghan

Harry şi Meghan, invitaţi să asiste la încoronarea...

Citeste mai mult»

8 mituri despre pâine, pe care să nu le mai crezi

De în Sanatate 27 feb 2019

Cu siguranță ai tot auzit fraze de genul „nu mai consuma carbohidrați”, „pâinea nu este bună” sau „eu mănânc doar carbohidrați buni”, dar știi să separi realitatea de ficțiune?

Săptămâna 23 februarie - 3 martie mai este cunoscută și ca Săptămâna Pâinii Adevărate, ocazie cu care nutriționista Juliette Kellow a demontat câteva dintre miturile ce înconjoară pâinea.

1. Carbohidrații sunt nocivi

Multă lume recomandă să renunți la carbohidrați dacă vrei să slăbești și să diminuezi riscul de diabet tip 2, dar specialiștii sunt de părere doar că numărul acestora trebuie diminuat și carbohidrații să fie consumați la micul dejun, pentru a oferi energie, dar și a avea timp să se digere. Ideea este nu să mănânci tone de paste și orez, cât să alegi alimente bogate în fibre și cereale integrale, dar să fii atentă la dimensiunea porțiilor. În plus, trebuie limitat pe cât posibil numărul de carbohidrați rafinați conținuți în sucuri, biscuiți, torturi, brioșe și gogoși, ca să faci loc carbohidraților buni din pâinea integrală, pastele din făină neagră și orezul brun.

2. Pâinea îngrașă

O felie medie de pâine conține aproximativ 90 de calorii, iar feliile mai groase 130 de calorii, dar femeile au nevoie de aproximativ 2000 de calorii pe zi, pe când bărbații trebuie să consume zilnic în jur de 2500 calorii. În loc să-ți faci probleme despre pâine în sine, este mai bine să urmărești ceea ce pui pe ea, deoarece untul cu gem, pe cât de apetisant este pe atât de nesănătos e, iar dacă îți faci un sandviș în care adaugi brânză sau maioneză, evident că numărul de calorii va crește.

3. Pâinea este plină de sare și zahăr

În ciuda a ceea ce ai citit, majoritatea sortimentelor de pâine, inclusiv cea albă, conțin de fapt o cantitate destul de mică de zahăr, nu mai mult de 5 g per 100 de grame de produs finit. O felie de pâine normală conține în jur de 1-2 g zahăr, adică 1/4 - 1/2 linguriță, ceea ce reprezintă o cantitate mică față de cele 30 de grame de zahăr pe zi recomandată, problema apare însă când zahărul se acumulează pe parcursul întregii zile și din alte produse, dar per total, pâinea conține mai puțin de 4% din dietele adulților.

4. Pâinea cauzează balonare

Conform unui studiu efectuat de British Nutrition Foundation, există prea puține dovezi că pâinea ar produce balonare sau orice alt disconfort digestiv la persoanele sănătoase, indiferent dacă este făcută conform rețetelor tradiționale sau prin metode moderne. În schimb, cei care suferă deja de boala celiacă pot resimți arsuri stomacale după consumul de pâine.

5. Majoritatea oamenilor sunt alergici la făină, deci trebuie să evite pâinea

Studiile sugerează că 20-30% dintre persoane consideră că sunt alergice la făină, dar adevăratul procent este de doar 1-2%. Dacă suspectezi că ai o alergie sau intoleranță la făină, atunci du-te la un alergolog, pentru a putea diagnostica în mod corect problemele pe care le ai. Este foarte important să eviți eliminarea completă a pâinii fără a avea un motiv întemeiat, deoarece altfel s-ar putea să te alegi cu o dietă dezechilibrată și lipsa a mai multor nutrienți din organism.

6. Pâinea albă nu conține nutrienți

Deși pâinii îi lipsesc fibrele, ea este o sursă de carbohidrați ce oferă energie, minerale și o serie de vitamine, iar făina albă este adesea îmbogățită cu calciu și fier, de care ai nevoie pentru oase, dinți și mușchi. De asemenea, fierul este necesar pentru a crea celule roșii, care transportă oxigenul în tot organismul, alungă oboseala, menține funcțiile cognitive și sănătea sistemului imunitar. În plus, pâinea albă este și o bună sursă de vitamine din complexul de B-uri, tiamină și niacină, care întrețin funcționarea corespunzătoare a sistemului nervos, iar manganul din ea acționează precum un antioxidant ce protejează celulele.

7. Pâinea făcută manual este mai sănătoasă

Nu contează dacă este produsă în masă, făcută la o brutărie artizanală sau în casă, toată pâinea este bună pentru tine, în anumite limite, ca orice alt aliment. Cercetările au scos la iveală că vitaminele conținute de pâinea coaptă prin metode moderne sunt asemănătoare cu cele din pâinea preparată tradițional, iar acest lucru se aplică atât pentru pâinea albă cât și pentru cea neagră. Singurul avantaj când îți faci singură pâinea, fie că o frămânți de mână sau la mașină, este că știi exact ce ingrediente pui și în ce cantitate, având posibilitatea să faci mai multe amestecuri, folosind cereale integrale, făină bogată în fibre, mai puțină sare și alte ingrediente preferate, precum nuci, semințe, ovăz sau fructe deshidratate.

8. E greu să faci pâine

De fapt, e relativ ușor să faci pâine, deoarece o franzelă obișnuită conține doar făină, drojdie de bere, sare și apă, numai că durează un pic de când te apuci de făcut până e gata, deoarece trebuie să lași aluatul la dospit.

Tag-uri: , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK
Articole similare

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Sanatate
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
27 mar