humus

Cum faci cel mai bun hummus. Rețeta originală de la libanezi

Citeste mai mult»
Sean Penn

Sean Penn renunţă la filmările unui serial atât timp cât...

Citeste mai mult»
horoscop

Horoscop 23 iulie. Balanțele au probleme, Taurii sunt cei...

Citeste mai mult»
inna

Inna, noi declarații despre relația pe care o are cu...

Citeste mai mult»
george

Prințul George a împlinit opt ani. Fotografia postată de...

Citeste mai mult»
coronavirus

Anticorpii COVID-19 persistă cel puţin 9 luni după infectare

Citeste mai mult»
par deteriorat

Cum să scapi de vârfurile despicate. Măști pentru păr ars...

Citeste mai mult»
raluca badulescu

Cum se menține în formă Raluca Bădulescu. Jurata de la...

Citeste mai mult»
somon cu sparanghel

Somon la grătar cu sparanghel fiert, un preparat ideal...

Citeste mai mult»
printul harry

Prinţul Harry va publica un volum de memorii „întru totul...

Citeste mai mult»
Mick Jagger

Imagine rară cu Mick Jagger. Cum a fost surprins celebrul...

Citeste mai mult»
zodii

Horoscop 20 iulie 2021: Taurii au probleme de sănătate,...

Citeste mai mult»
vaccin

Vaccinul Pfizer nu sporeşte riscul unor probleme...

Citeste mai mult»
paste cu avocado

Paste cu avocado, o idee excelentă pentru un prânz savuros

Citeste mai mult»
Mark Hoppus

Artist celebru, dezvăluiri despre lupta cu cancerul în...

Citeste mai mult»
Britney Spears

Britney Spears a confirmat că nu va mai cânta atâta vreme...

Citeste mai mult»
salata de vinete

Cum faci cea mai bună salată de vinete - rețeta lui chef...

Citeste mai mult»
zodii

Horoscop 17 iulie 2021: Taurii cheltuie bani inutil,...

Citeste mai mult»
Alexia

Mario Fresh, prima reacție după ce s-a zvonit că s-a...

Citeste mai mult»
Delia

Delia, reacție acidă pe Instagram: ”Unde scrie că dacă...

Citeste mai mult»
rochii de vara

Ce modele de rochii de vara se poarta in acest an

Citeste mai mult»
ioana ginghina si iubitul ei, cristi pitulice

Ioana Ginghină, primele declarații despre nunta cu...

Citeste mai mult»
zodii

Horoscop 16 iulie 2021: Berbecii primesc o nouă ofertă de...

Citeste mai mult»
Sharon Stone

Sharon Stone, apariție electrică într-o rochie de...

Citeste mai mult»
Britney Spears

Britney Spears a obţinut permisiunea de a-şi angaja...

Citeste mai mult»
frittata

Cum faci cea mai bună frittata cu cartofi și bacon

Citeste mai mult»
horoscop

Horoscop 15 iulie 2021: Leii primesc vești bune, nativii...

Citeste mai mult»
coronavirus

Peste un sfert dintre bolnavii care au suferit de...

Citeste mai mult»
Antonia și Alex Velea

Alex Velea, dezvăluiri despre relația cu Antonia: ”Venim...

Citeste mai mult»
caldura

De ce nopțile de vară tot mai calde sunt periculoase...

Citeste mai mult»
Tom Cruise

Tom Cruise ar avea o relație cu partenera sa de scenă....

Citeste mai mult»
fructe citrice

Cum poți să cureți fructele și legumele de pesticide....

Citeste mai mult»
zodii

Horoscop 14 iulie 2021: Taurii primesc vești proaste,...

Citeste mai mult»
femei

Top cinci întrebări pe care nu ți le va pune niciodată o...

Citeste mai mult»
Anca Turcasiu

Anca Țurcașiu, mărturisiri despre operațiile estetice:...

Citeste mai mult»
iulia vantur

Trucul la care apelează Iulia Vântur pentru o siluetă...

Citeste mai mult»
Adela Popescu

Adela Popescu, primele declarații după ce a născut al...

Citeste mai mult»
zodii

Horoscop 13 iulie 2021: Racii fac schimbări în plan...

Citeste mai mult»
Jodie Turner-Smith

Jodie Turner-Smith, jefuită la Cannes. Actrița a rămas...

Citeste mai mult»
covid-19

Cât timp durează anticorpii împotriva virusului SARS-CoV-2

Citeste mai mult»

8 mituri despre pâine, pe care să nu le mai crezi

De în Sanatate 27 feb 2019

Cu siguranță ai tot auzit fraze de genul „nu mai consuma carbohidrați”, „pâinea nu este bună” sau „eu mănânc doar carbohidrați buni”, dar știi să separi realitatea de ficțiune?

Săptămâna 23 februarie - 3 martie mai este cunoscută și ca Săptămâna Pâinii Adevărate, ocazie cu care nutriționista Juliette Kellow a demontat câteva dintre miturile ce înconjoară pâinea.

1. Carbohidrații sunt nocivi

Multă lume recomandă să renunți la carbohidrați dacă vrei să slăbești și să diminuezi riscul de diabet tip 2, dar specialiștii sunt de părere doar că numărul acestora trebuie diminuat și carbohidrații să fie consumați la micul dejun, pentru a oferi energie, dar și a avea timp să se digere. Ideea este nu să mănânci tone de paste și orez, cât să alegi alimente bogate în fibre și cereale integrale, dar să fii atentă la dimensiunea porțiilor. În plus, trebuie limitat pe cât posibil numărul de carbohidrați rafinați conținuți în sucuri, biscuiți, torturi, brioșe și gogoși, ca să faci loc carbohidraților buni din pâinea integrală, pastele din făină neagră și orezul brun.

2. Pâinea îngrașă

O felie medie de pâine conține aproximativ 90 de calorii, iar feliile mai groase 130 de calorii, dar femeile au nevoie de aproximativ 2000 de calorii pe zi, pe când bărbații trebuie să consume zilnic în jur de 2500 calorii. În loc să-ți faci probleme despre pâine în sine, este mai bine să urmărești ceea ce pui pe ea, deoarece untul cu gem, pe cât de apetisant este pe atât de nesănătos e, iar dacă îți faci un sandviș în care adaugi brânză sau maioneză, evident că numărul de calorii va crește.

3. Pâinea este plină de sare și zahăr

În ciuda a ceea ce ai citit, majoritatea sortimentelor de pâine, inclusiv cea albă, conțin de fapt o cantitate destul de mică de zahăr, nu mai mult de 5 g per 100 de grame de produs finit. O felie de pâine normală conține în jur de 1-2 g zahăr, adică 1/4 - 1/2 linguriță, ceea ce reprezintă o cantitate mică față de cele 30 de grame de zahăr pe zi recomandată, problema apare însă când zahărul se acumulează pe parcursul întregii zile și din alte produse, dar per total, pâinea conține mai puțin de 4% din dietele adulților.

4. Pâinea cauzează balonare

Conform unui studiu efectuat de British Nutrition Foundation, există prea puține dovezi că pâinea ar produce balonare sau orice alt disconfort digestiv la persoanele sănătoase, indiferent dacă este făcută conform rețetelor tradiționale sau prin metode moderne. În schimb, cei care suferă deja de boala celiacă pot resimți arsuri stomacale după consumul de pâine.

5. Majoritatea oamenilor sunt alergici la făină, deci trebuie să evite pâinea

Studiile sugerează că 20-30% dintre persoane consideră că sunt alergice la făină, dar adevăratul procent este de doar 1-2%. Dacă suspectezi că ai o alergie sau intoleranță la făină, atunci du-te la un alergolog, pentru a putea diagnostica în mod corect problemele pe care le ai. Este foarte important să eviți eliminarea completă a pâinii fără a avea un motiv întemeiat, deoarece altfel s-ar putea să te alegi cu o dietă dezechilibrată și lipsa a mai multor nutrienți din organism.

6. Pâinea albă nu conține nutrienți

Deși pâinii îi lipsesc fibrele, ea este o sursă de carbohidrați ce oferă energie, minerale și o serie de vitamine, iar făina albă este adesea îmbogățită cu calciu și fier, de care ai nevoie pentru oase, dinți și mușchi. De asemenea, fierul este necesar pentru a crea celule roșii, care transportă oxigenul în tot organismul, alungă oboseala, menține funcțiile cognitive și sănătea sistemului imunitar. În plus, pâinea albă este și o bună sursă de vitamine din complexul de B-uri, tiamină și niacină, care întrețin funcționarea corespunzătoare a sistemului nervos, iar manganul din ea acționează precum un antioxidant ce protejează celulele.

7. Pâinea făcută manual este mai sănătoasă

Nu contează dacă este produsă în masă, făcută la o brutărie artizanală sau în casă, toată pâinea este bună pentru tine, în anumite limite, ca orice alt aliment. Cercetările au scos la iveală că vitaminele conținute de pâinea coaptă prin metode moderne sunt asemănătoare cu cele din pâinea preparată tradițional, iar acest lucru se aplică atât pentru pâinea albă cât și pentru cea neagră. Singurul avantaj când îți faci singură pâinea, fie că o frămânți de mână sau la mașină, este că știi exact ce ingrediente pui și în ce cantitate, având posibilitatea să faci mai multe amestecuri, folosind cereale integrale, făină bogată în fibre, mai puțină sare și alte ingrediente preferate, precum nuci, semințe, ovăz sau fructe deshidratate.

8. E greu să faci pâine

De fapt, e relativ ușor să faci pâine, deoarece o franzelă obișnuită conține doar făină, drojdie de bere, sare și apă, numai că durează un pic de când te apuci de făcut până e gata, deoarece trebuie să lași aluatul la dospit.

Tag-uri: , , , , , ,
loading...
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK
Articole similare

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Sanatate
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
26 iul