7 lucruri pe care trebuie să le ştii despre tulburarea de stres posttraumatic

De în Sanatate 1 iul 2019

De cele mai multe ori, auzi despre această tulburare doar din filmele americane, când se face referire la soldați reveniți acasă, după război, dar ea nu-i ocolește nici pe ceilalți oameni.

Iată 7 lucruri pe care ar trebui să le știi despre acestă afecțiune.

1. Poate apărea cu efect întârziat

Câteodată, tulburarea de stres-postraumatic apare la mai mulți ani de la producerea unui eveniment, chiar dacă niciodată nu a existat vreun alt semn de afecțiuni psihice în familie. Acest lucru se întâmplă deoarece poate fi dificil pentru creier să proceseze trauma în timp real.

2. Este mai des întâlnită la femei

Această afecțiune este cel mai adesea diagnosticată la femei, în principiu din cauza diferențelor dintre sexe în ceea ce privește procesarea emoțiilor, dar și din cauza faptului că femeile sunt cele mai mari victime ale agresiunilor sexuale. În urma evenimentelor traumatizante, bărbații devin în schimb mult mai agresivi și dependenți de diverse substanțe.

3. Nu afectează doar victimele

Chiar dacă niciodată nu ai trecut printr-un eveniment traumatizant, tot poți avea acest sindrom, întrucât simptomele pot apărea și dacă ai fost doar martoră la problemele cuiva. Aici trebuie văzut și cât de puternică este empatia, iar meseriile cele mai expuse la astfel de probleme sunt cea de ofițer de poliție, pompier sau medici pe ambulanță.

4. Violența este principala cauză

În jur de 70% dintre cei care au acestă tulburare au trecut printr-un episod ce implică violența în familie, abuzul în copilărie, viol, acte de terorism sau activități militare, iar restul diagnosticurilor vine de pe urma dezastrelor naturale, a complicațiilor la naștere, a bolilor grave, divorțurilor și alt tip de traume.

5. Fiecare retrăiește amintirile în mod diferit

Amintirile pot fi atât de puternice încât să te ducă până în momentul traumei respective și să te facă să retrăiești toate acele sentimente, care te copleșesc. Aceste amintiri pot fi declanșate de diverse lucruri, printre care un miros, un zgomot sau un gust și uneori duc la apariția halucinaților. Ele pot fi foarte scurte sau pot dura câteva minute bune, dar de obicei, lasă acea senzație că au apărut de nicăieri.

6. Este adesea asociată cu alte probleme

Foarte mulți oameni care suferă de această tulburare se luptă și cu depresia, anxietatea, alcoolismul sau diverse dependențe. Cu toate acestea, sentimentele de vină și nulitate sunt la fel de întâlnite precum stările anxioase.

7. Nu este un semn de slăbiciune

Cei care își duc viața mai departe deși riscă oricând să aibă un atac de panică sunt oameni foarte curajoși, deoarece unii dintre cei care suferă de tulburare de stres-postraumatic nu pot nici măcar să mai iasă din casă. Să faci ceva de care ți-e frică este o dovadă de tărie nu de slăbiciune.

Tag-uri: , , , , ,
loading...
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK
Articole similare

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Sanatate
Cele mai citite

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
15 oct