13 semne că ai o prietenie toxică

De în Relatii 10 oct 2018

Cu cât este mai lungă o relație de prietenie cu atât este mai valoroasă, deoarece este dificil să nu mai comunici cu prietenii vechi, chiar dacă uneori n-ai încotro. O prietenie foarte bună se poate slăbi în timp și se poate chiar dovedi dăunătoare pentru ambele părți implicate.

Află acum care sunt cele mai evidente semne ale unei prietenii toxice și dacă observi că prietenele tale apropiate prezintă aceste semne, este cazul să te gândești serios la relația dintre voi.

1. Nu este fericită când ai succes

Dacă îi spui unei prietene toxice despre reușitele tale și încearcă imediat să schimbe subiectul înseamnă că nu-i pasă de fapt ce se întâmplă cu tine. Dacă primești o reacție negativă din partea prietei tale, poți ajunge chiar să te simți prost, ca și când ai avea de ce, dar dacă te oferi s-o ajuți să facă același lucru ca și tine, ea va renunța și situația chiar se va înrăutăți.

2. Este geloasă, ca și când ar fi partenerul tău de viață

În acest caz, ea nu se va bucura să te vadă dacă știe că înainte te-ai întâlnit cu altcineva. Se va supăra și va cere s-o iei cu tine peste tot. În cel mai rău caz te urmărește pe rețelele sociale și se enervează că mai ai și alți prieteni. Poți începe să-i dai lecții, ca să înțeleagă faptul că nu ești proprietatea ei, dar conform psihologilor, această atitudine duce la și mai multe certuri, iar prietenia se va sfârși curând.

3. Te simți extenuată după ce vorbiți

Adesea nu observi că ai o durere de cap fix după ce vorbești cu o prietenă, dar psihologul Susan Heitler consideră că aceste simptome sunt autoinduse, deoarece toate afecțiunile fizice sunt legate și de psihic. Dacă observi că nu te simți bine după ce discuți cu cineva, încearcă să-ți aduci aminte dacă s-a mai întâmplat așa ceva și ia o pauză de la prietenia voastră.

4. Uneori simți nevoia să-i ascunzi ceva

Schimbarea intereselor, experiențele negative și sentimentele confuze te fac să nu vrei să-i spui prietenei tale absolut totul, chiar dacă înainte o făceai. Dacă nu mai simți nevoia să-i spui ceeea ce gândești și simți, problemele pe care le ai și ce se întâmplă în viața ta, vei descoperi curând că nu mai aveți ce discuta.

5. Te sună oricând și-ți cere s-o asculți

Există unele momente când vrei sprijinul prietenilor, dar o relație toxică îți mănâncă tot timpul. O astfel de prietenă își va face un obicei din a te suna noaptea târziu și se va simți jignită dacă nu poți să stai cu orele s-o asculți. Oferă-i spijinul tău, dar îndrum-o către un specialist dacă probelma este mai gravă sau s-a cronicizat. Dacă cedezi insistențelor prietenelor, acestea nu se vor învăța minte și te vor deranja sistematic absolut oricând.

6. Se pune pe sine într-o lumină bună scoțându-ți în evidență defectele

Dacă pare încrezătoare, are haine la modă și critică pe toată lumea din jur, inclusiv pe tine, de fapt are o stimă de sine foarte scăzută. În jurul ei riști să te simți inferioară și să nu mai iei cele mai bune decizii.

7. Te copiază

S-ar putea să nu facă acest lucru cu intenție, doar te place foarte mult și vrea să fie ca tine. Ea va copia felul în care mergi, cum te îmbraci, manichiura pe care tocmai ți-ai făcut-o și când vorbești cu ea e ca și când ai vorbi cu tine însăți. Pentru ea, ești o sursă de inspirație și energie, motiv pentru care nu poate face nimic de una singură și duce lipsă de imaginație.

8. Vorbește doar despre problemele sale

Își blesteamă mereu zilele și îi place să facă pe victima. Despre acest lucru, psihologii consideră că dacă vezi doar părțile rele ale vieții și te lași jignită ușor înseamnă că prezinți semne de nevroză. Dacă continui să îți susții prietena și vorbiți numai despre ce vrea ea, riști să cazi în aceeași capcană ca și ea, să vezi numai părțile rele și să le ignori pe cele bune ale vieții.

9. Încearcă mereu să fie mai bună decât tine

Dacă tu îți iei o bicicletă ea va cumpăra o motocicletă, dacă îți iei pantofi la reducere ea își va lua ceva de firmă și tot timpul vei simți că sunteți într-o întrecere. Tot timpul are vești mai bune decât tine. Această întrecere continuă, în care inevitabil o parte câștigă și una pierde, nu vă va lăsa niciodată să fiți prietene cu drepturi egale.

10. Te folosește

Dacă te roagă mereu să o duci uneva cu mașina, să-i împrumuți bani, să o lași să sune de pe telefonul tău sau să o ajuți în ceva ce are de făcut, atunci înseamnă că doar te folosește și nu știe ce înseamnă prietenia adevărată. Ea te privește doar ca pe un mijloc prin care să-și atingă scopurile și cu cât mai mult o ajuți cu atât mai mult va profita de tine, deci învață să spui „nu”.

11. Te critică mereu și e prea sinceră

Dacă îi ceri părerea și te critică o singură dată poate că are deptate sau poate este ea într-o pasă proastă, dar dacă reacționează mereu la fel, psihologii cred că este un mecanism de apărare, dar oricum ar fi, e de rău. Critica constructivă te ajută să fii mai bună în fiecare zi, dar dacă cineva te folosește pentru a se pune în valoare, este momentul să stopezi prietenia.

12. Îți dă în mod evident sfaturile greșite

Acesta este modul în care o prietenă toxică reacționează când îi spui despre o problemă minoră, exagerează totul. Acest comportament arată că este geloasă pe tine și într-o zi îți va da un sfat nesolicitat în momentul nepotrivit, iar din cauza emoțiilor mixte tu chiar îl vei urma și îți vei face și mai mult rău.

13. Uită de tine cum are un partener nou

Prietena ta uită de tine imediat ce are un iubit nou. Nu te mai sună, nu-ți mai scrie și găsește tot felul de scuze să nu se vadă cu tine, dar cum se desparte de respectivul tot la tine vine să se plângă. Dacă încerci să vorbești direct cu ea pe acest subiect, probabil va crede că ești geloasă, deci cel mai bun lucru pe care-l poți face în această situație este să aștepți, dar și răbdarea ta este limitată.

Tag-uri: , , , , , , , , , , , ,
loading...
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK
Articole similare

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Relatii
Cele mai citite

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
26 mai