jane

Geanta originală creată special pentru Jane Birkin a fost...

Citeste mai mult»
Giorgio Armani

Giorgio Armani, care a împlinit 91 de ani, își anunță...

Citeste mai mult»
Chris Brown

Acuzat de agresiune, cântărețul Chris Brown a pledat...

Citeste mai mult»
Violeta Bănică

Violeta Bănică, despre celebritatea părinților și ce...

Citeste mai mult»
Michael Madsen

Cauzele morţii actorului Michael Madsen, dezvăluite

Citeste mai mult»
fiv

Nu aștepta prea mult, alege FIV: Când este momentul să...

Citeste mai mult»
marin

Andreea Marin și Adrian Brâncoveanu s-au despărțit după...

Citeste mai mult»
barbie

Mattel a prezentat prima sa păpușă Barbie care 'suferă'...

Citeste mai mult»
Elton John

Mick Jagger și Elton John, printre vedetele britanice...

Citeste mai mult»
kel

Kelly Osbourne, fiica lui Ozzy, a fost cerută în...

Citeste mai mult»
chanel

Colecția haute couture toamnă-iarnă a casei de modă...

Citeste mai mult»
fff

Specialiștii Momirov Cosmetics te învață cum să-ți...

Citeste mai mult»
Irina Fodor

Irina Fodor dezvăluie care este secretul siluetei sale:...

Citeste mai mult»
ney

Neymar şi Bruna Biancardi au devenit din nou părinţi. Ei...

Citeste mai mult»
 Katy Perry și Orlando Bloom

Katy Perry și Orlando Bloom s-au despărțit după nouă ani...

Citeste mai mult»
A$AP Rocky

Rapperul american A$AP Rocky și-a anulat participarea la...

Citeste mai mult»
michael

Michael Madsen, actorul din „Reservoir Dogs” şi „Kill...

Citeste mai mult»
irina si irinel columbeanu

Irina Columbeanu consideră că este responsabilitatea ei...

Citeste mai mult»
Kanye West

Australia anulează viza rapperului Kanye West din cauza...

Citeste mai mult»
Richard Gere

Richard Gere promite că va lupta în continuare pentru...

Citeste mai mult»
Prințesa Kate

Prințesa Kate a dezvăluit că a trebuit să afișeze în...

Citeste mai mult»
Mel Gibson

Mel Gibson a ajuns recent la Muntele Athos şi laudă...

Citeste mai mult»
P. Diddy

P. Diddy, achitat de trafic sexual şi asociere de...

Citeste mai mult»
EC

Revoluție: SOLE.ro lansează prima campanie "Beauty ×...

Citeste mai mult»
Corina Caragea

Ce a pățit Corina Caragea înainte de prima ei apariție în...

Citeste mai mult»
charles si camilla

Călătoria în Samoa, pe primul loc în clasamentul celor...

Citeste mai mult»
Jeff Bezos și Lauren Sanchez

Charlize Theron și Rosie O'Donell critică nunta lui Jeff...

Citeste mai mult»
Emma Răducanu

Emma Răducanu pune capăt zvonurilor privind o idilă cu...

Citeste mai mult»
Kira

Gheorghe Hagi a devenit socru mic: Kira s-a căsătorit

Citeste mai mult»
jesus

O presupusă complice, arestată în Venezuela, în urma...

Citeste mai mult»
Marion Cotillard

Actorii francezi Marion Cotillard și Guillaume Canet...

Citeste mai mult»
Thalia Besson

Thalia Besson, fiica regizorului Luc Besson, revine...

Citeste mai mult»
Brad Pitt

Casa lui Brad Pitt din Los Angeles a fost spartă. Hoţii...

Citeste mai mult»
Jeff Bezos și Lauren2

Jeff Bezos și logodnica sa au ajuns la Veneția pentru...

Citeste mai mult»
Kevin Spacey

Kevin Spacey declară că îi iartă pe cei care s-au grăbit...

Citeste mai mult»
Daisy Edgar-Jones

Daisy Edgar-Jones va juca în noua adaptare...

Citeste mai mult»
Koba LaD

Rapperul Koba LaD, în fața justiției după un accident mortal

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Taylor Swift și Travis Kelce, pentru prima dată în...

Citeste mai mult»
masina

Recondiționarea turbinei: o soluție eficientă pentru...

Citeste mai mult»
crbl

De ce a șters CRBL pozele cu iubita de pe rețelele de...

Citeste mai mult»

10 boli psihice pe care le confunzi adesea cu trăsăturile de caracter

De în Sanatate 25 oct 2018

Se întâmplă adesea să pui comportamentul cuiva pe seama caracterului, dar psihologii american Aaron T. Beck și Arthur Freeman au dezvăluit câteva secrete în cartea lor,  Cognitive Therapy of Personality Disorders.

Acesta este un ghid cu 10 trăsături de personalitate care pot provoca probleme dacă sunt scăpate de sub control.

1. Neglijență

Această categorie include oamenii care vor întotdeauna să se odihnească mai mult și să lucreze mai puțin. Desigur, aceasta este o dorință simplă, dar unii oameni exagerează și își iau multe concedii, zile fără plată sau întârzie mereu, lucru pe care un psiholog l-ar putea cataloga ca fiind o tulburare de personalitatea antisocială. O idee bună în acest caz este ca persoana în cauză să țină un jurnal în care să-și noteze ce recompense primește dacă urmează un plan ordonat cel puțin o lună sau câteva zile la rând.

2. Timiditate

Dacă este încurajată, timiditatea riscă să dea în izolare totală și împiedică persoana respectivă să stabilească orice legătură cu lumea exterioară. Acest gen de oameni încetează să mai aibă emoții puternice din cauza limitării contactului cu alți oameni, iar ca urmare, aleg să muncească doar de acasă sau să facă ceva ce necesită foarte puțină comunicare. Introversiunea poate duce la personalitate schizofrenică, adică cineva se transformă într-o persoană căreia nu-i mai pasă ce cred cei din jur, nu are prieteni, visează frecvent lucruri nerealiste și are o sensibilitate crescută. Una dintre metodele de prevenție este un curs de pictură, urmat de învățarea unei limbi străine și practicarea de pilates sau yoga.

3. Procrastinare

Aici sunt incluși rebelii care nu vor să urmeze regulile societății și amână acțiunile necesare pe mai târziu, ceea ce duce la o personalitate pasiv-agresivă și depresie cronică. Un pic de rebeliune este ceva normal în școală, dar procrastinarea înseamnă și iritabilitate când trebuie să faci orice lucru normal, muncit doar alene, neacceptarea sfaturilor, critica irațională a celor ce dețin controlul asupra vieții lor și a altora. Dacă suspectezi că tu sau cineva apropiat suferă de procrastinare, vă puteți pune în pielea altcuiva ca să vă imaginați cum se vede și cum se simte lumea din respectiva perspectiva, dacă vă implicați cu adevărat s-ar putea chiar să vă placă.

4. Impulsivitate

O persoană care nici măcar nu încearcă să-și controleze impulsivitatea își va schimba radical părerea despre orice, fără să aibă un motiv anume. Adevărata problemă apare atunci când pesoana în cauză nu poate lega prietenii și relații de durată, cheltuie banii fără să se gândească la consecințe, conduce fără să se asigure și este plictisită mereu. În această situație trebuie urmate cursuri de management al furiei și diverse exerciții de autocunoaștere.

5. Critică de sine

Cei care sunt foarte aspri cu propria persoană se ascund de fiecare dată când trebuie să înfrunte adevărata problemă, au atacuri de panică, sunt depresivi și dorm prost. Critica de sine este un fenomen util doar în doze mici, dar este extrem de periculos dacă se exagerează. Ar trebui să te îngrijorezi dacă observi următoarele simptome: critică permanentă, evitarea noilor contacte, exagerarea dificultăților, comportament anti-social de frica de a zice ceva greșit. În acest caz, ajută să nu mai crezi în predicții și să-ți notezi doar ceea ce se întâmplă cu adevărat, ca să poți acționa în concordanță cu realitatea, nu din frică de ceva neprevăzut.

6. Suspiciune

Orice om este paranoic din când în când, dar unele persoane întreg orice limită. Acestea sparg conturile de social media ale cunoscuților, ascultă conversațiile tuturor și angajează detectivi particulari care să-i spioneze pe cei dragi și practic suferă de personalitate paranoică și nu au încredere în nimeni. O bună metodă pentru a contracara efectele acestei afecțiuni este să faci o listă cu toți cunoscuții tăi și să pui semne de plus în dreptul numelui lor de fiecare dată când îți îndeplinesc așteptările.

7. Dedicare

Să fii dependent de prietenii apropiați și membrii familiei este ceva ce fac toate mamiferele, inclusiv oamenii, dar dependența exagerată este o boală. Principalul simptom că situația a degenerat este atunci când ți-e greu să iei o decizie fără să primești aprobarea celor dragi, ești de acord cu cei din jur chiar dacă nu crezi în ceea ce fac sau zic, faci ceva neplăcut sau degradant doar pentru a face pe plac altora, ai gânduri obsesive că lumea te trădează. Cel mai bun mod de a lupta cu aceste gânduri este să strângi dovezi că ești capabilă să faci ceva, orice, oricât de mici ar fi dovezile, ele te vor întări data viitoare când vei vrea să te consulți cu alți oameni.

8. Sensibilitate

Sensibilitatea exagerată este un simptom al personalității histrionice, denumită și isterie. Dorința de a atrage atenția este ceva normal doar dacă nu excaladează în furie și paranoia. Această afecțiune se caracterizează prin discursuri emoționante și absența detaliilor, nevoia constantă de aprobare din partea unei persoane net superioare, imposibilitatea de a te concentra pe sarcini de lungă durată, schimbarea bruscă a stării de dispoziție, intoleranță față de procrastinare și dorința constantă de a face ceva. Una dintre cele mai bune metode de a trece peste aceste probleme este să lucrezi mereu sub presiunea timpului. Deși pare ceva normal, orice sarcină va fi greu de dus la capăt de către o persoană emotivă, deoarece de obicei, visează la ceva minunat și se demotivează când lucrurile nu ies cum și le imagina ea.

9. Perfecționism

Perfecționismul duce la comportament obsesiv compulsiv din cauza faptului că societatea pune prea mare preț pe atenția la detalii, auto-disciplină, control emoțional și politețe, iar oamenii se pierd pe sine încercând să respecte aceste cerințe. Perfecționiștii ar trebui să se îngrijoreze când observă următoarele tendințe: nu-și mai acordă timp liber pentru a nu face ceva neproductiv, refuză să arunce anumite lucruri pe motiv că într-o zi s-ar putea să aibă nevoie de ele, le este frică de greșeală, vor să facă și treaba altora ca să iasă totul perfect. Psihologii recomandă practicarea meditației și ascultarea de muzică relaxantă în timp ce ce efectuează un masaj.

10. Stimă de sine crescută

Stima de sine ridicată este mult mai bună decât autocompătimirea, dar și aceasta are o limită. Nu te lăsa atrasă de sentimentul că ești cea mai deșteaptă, atrăgătoare și bună ființă de pe Pământ, deparece cazi în capcana personalității narcisiste și curând vei vrea să formezi un cult al personalității. Iată câteva simptome caracteristice: răspunzi cu ură la orice critică, te folosești de oameni pentru a-ți îndeplini propriile scopuri, te aștepți la tratament special, ești constant invidioasă. Principala problemă în acest caz este că realitatea este rareori aceeași cu așteptările și de aici vin frica de a fi ridicularizat și schimbarea permanentă a stării de dispoziție. Unul dintre exercițiile bune pentru așa ceva este să încerci scăderea nivelului așteptărilor și diminuarea dorințelor.

Tag-uri: , , , , , , , , , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK
Articole similare

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Sanatate
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
13 iul