nasty

"NASTY", documentarul despre Ilie Năstase, în selecţia...

Citeste mai mult»
Regele Harald

Regele Harald al V-lea al Norvegiei, în vârstă de 87 de...

Citeste mai mult»
louis

William şi Kate mulţumesc publicului pentru mesajele...

Citeste mai mult»
cataracta

Cum te recuperezi după operația de cataractă?

Citeste mai mult»
covid-19

Un caz rar al unui pacient infectat cu coronavirus timp...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Prima zi de record a lui Taylor Swift pe Spotify cu...

Citeste mai mult»
becks

Spice Girls s-au reunit la petrecerea de 50 de ani a...

Citeste mai mult»
armani

Giorgio Armani nu mai exclude vânzarea imperiului său de...

Citeste mai mult»
Taylor Swift

Taylor Swift a lansat un nou album, gata să doboare toate...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon, decorat de Ucraina pentru sprijinul său în...

Citeste mai mult»
Harry Styles

O admiratoare a lui Harry Styles, încarcerată după ce i-a...

Citeste mai mult»
Printesa Diana

Rochii ale prinţesei Diana, expuse la Hong Kong înainte...

Citeste mai mult»
bon jovi

Un serial documentar despre Bon Jovi oferă detalii despre...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William participă la primul său angajament public...

Citeste mai mult»
prezentare

Casa de modă Dior a prezentat la New York o colecţie...

Citeste mai mult»
Monica

Monica Bîrlădeanu, dezvăluiri despre provocările...

Citeste mai mult»
amalia

Moştenitoarea tronului olandez a fugit în Spania din...

Citeste mai mult»
celine dion

Un documentar despre boala de care suferă Céline Dion va...

Citeste mai mult»
vin

Un restaurant din Italia oferă o sticlă de vin gratuită...

Citeste mai mult»
chefi

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu şi Cătălin Scărlătescu...

Citeste mai mult»
Guy Ritchie

Guy Ritchie revine pe marile ecrane cu un film despre o...

Citeste mai mult»
Stormy Daniels

Cine este Stormy Daniels, femeia aflată în centrul...

Citeste mai mult»
tuns

Top 5 stiluri ce revin la modă

Citeste mai mult»
pacanele

Fetele știu să se distreze: păcănele online cu modă și...

Citeste mai mult»
ulei

Beneficiile pentru sănătate ale uleiului de măsline

Citeste mai mult»
Harry și Meghan Markle

Harry şi Meghan vor produce două seriale Netflix despre...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Muzica lui Taylor Swift revine pe TikTok, chiar dacă casa...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William şi fiul său cel mare, George, au asistat...

Citeste mai mult»
portofel

Alegerea portofelului de damă din piele în funcție de...

Citeste mai mult»
Sebastian Stan

Sebastian Stan se transformă în tânărul Donald Trump în...

Citeste mai mult»
Bjorn Ulvaeus

Bjorn Ulvaeus a reflectat asupra succesului şi...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon nu va face apel la plasarea sa sub tutelă...

Citeste mai mult»
Alec Baldwin

Împuşcături mortale la filmările "Rust" - Alec Baldwin "a...

Citeste mai mult»
Jonathan Majors

Actorul Jonathan Majors scapă de închisoare pentru...

Citeste mai mult»
michael douglas

Michael Douglas a aflat, în cadrul emisiunii "Finding...

Citeste mai mult»
powerball

Un jucător la loteria Powerball a câştigat un jackpot de...

Citeste mai mult»
Sacha Baron Cohen si Isla Fisher

Sacha Baron Cohen şi Isla Fisher divorţează după 13 ani...

Citeste mai mult»
Reese Witherspoon

Compania actriţei Reese Witherspoon va produce un serial...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon a fost plasat sub 'tutelă consolidată'

Citeste mai mult»
gineco

Menopauza: Ce este, când apare și care sunt simptomele

Citeste mai mult»

Viata fara regrete?

De în JURNAL LifeStyle 6 mai 2008
Nu cred in destin, in schimb cred ca faptele noastre, ale parintilor, ale celor dn jurul nostru ne pot influenta evolutia. Stim oare de ce suntem cine suntem? Care este cumulul de factori care ne-a facut sa devenim cine suntem astazi?
 
Eu de exemplu, am aflat acum cateva zile intr-o discutie cu tatal meu, o parte a vietii lui de copil si tanar pe care nu o stiam si care m-a facut sa inteleg multe din modul meu de a fi de acum. Sunt anumite lucruri pe care le „capatam" pe parcurs fara a fi direct responsabili de ele.
 
Aceasta conversatie cu tata m-a facut sa ma intreb cat din ceea ce reprezint acum sunt EU, si cat este luat de la CEILALTI. Sunt de acord ca e normal ca intr-o casatorie, de exemplu, sa iei din ideile celuilalt, din comportamentul, vocabularul lui. La fel cum « imprumutam » cuvinte si gesturi de la colegii de serviciu. Dar unde ar trebui sa ne oprim cu imprumutatul de la ceilalti? Din ce punct numai suntem noi, ci doar o trista amintire a noastra?
 
Intentia mea nu este una filozofica, ci pleaca de la observatia ca tindem (eu si altii din jurul meu) sa ne pierdem identitatea. Vrem sa facem pe plac copiilor, sotilor, sefilor, parintilor, partenerilor si de aceea ii imitam. Si la un moment dat in viata (am observat ca nu exista o varsta anume) intram in impas si ne intrebam: Ce s-a intamplat cu mine si cu viata mea? Probabil ca e bine sa ne punem aceasta intrebare mai devreme decat mai tarziu. De asemenea, am observat ca femeile, mai degraba decat barbatii isi pun aceste intrebari. Dar este necesar sa ajungem aici?
 
Eu intr-adevar, traiesc de mult timp cu aceasta frica: sa nu ajung ca la 50-60 sa-mi regret viata, sa constat ca am ales un drum gresit, fara nicio luminita la capatul tunelului. Poate pentru ca am crescut intr-un mediu in care a trebuit sa performez in permanenta. Nu stiu, dar sunt sigura ca vreau sa pot sa spun la acea varsta precum Edith Piaff "Non, je ne regrette rien" – nu regret nimic : mi-am trait viata, mi-am pastrat identitatea, mi-am indeplinit obiectivele. Sincer nu cred ca este usor, sper insa sa nu fie imposibil. Si ma refer aici la regrete majore, existentiale, pentru ca oricum intr-o viata de om nu putem sa le facem pe toate. Dar sunt atat de multe femei care sunt talentate la dans, pictura, au o voce extraordinara si care undeva in tinerete isi doreau sa-si transforme vocatia intr-o cariera, dar din diverse motive (un copil venit prea devreme, un sot mai putin intelegator, o societate care poate nu valoriza atunci decat meserii precum inginer sau profesor), nu si-au urmat drumul care atunci parea firesc, dar care ajunse bunici regreta ca si-au abandonat visul, constata ca toate puteau fi facute in paralel sau mai rau au renuntat pentru ceva care ulterior s-a dovedit ca nici macar nu merita. Ce faci atunci? Foarte putine femei mai au puterea de exemplu sa se intoarca la facultate sa-si termine studiile. Sau poate ca talentul lor extraordinar a palit in toti acesti ani in care nu a fost exersat. Oare care sunt mai greu de suportat: sacrificiile sau regretele?
Tag-uri: , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 5

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

ANCUTA ELENA VISAN (02.06.2008, 00:55)
DA,este cat se poate de adevarat ca in anumite circunstante ne pierdem identitatea din motive pentru noi plauzibile.Insa inainte de a regreta aceste clipe ale tineretii eu una traiesc dupa un principiu ;daca fac acum acest lucru mai tarziu voi regreta aceasta alegere?Astfel elanul este suprimat si ratiunea nu imi da voie sa aleg ceeace nu imi face bine sau nu imi place.Traiesc dupa regulile mele si dupa principiile mele alese din anii de experienta a acestei scurte vieti dar tumultoase.Am ajuns la concluzia ca viata fara necazuri si hopuri este o viata netraita la maxim ,numai asa te perfectionezi moral ,spiritual si profesional.Totul e sa faci cum crezi tu ca e mai bine dupa o perioada de meditare in prealabil si atunci cand inima si mintea sunt la unison dai ok,e bine sa ascultam si alte sfaturi dar decizia ne apartine in totalitate ,urmarile ca sunt succese ori esecuri trebuie sa aiba un singur drum inainte ,reeducare,perfectionare si.............succes.
Răspunde-i
liliana (29.05.2008, 04:05)
Toata viata am fost convinsa ca am luat deciziile importante de una singura, bineinteles dupa ce am luat in calcul toate datele problemei,dupa ce am ascultat sau nu si parerile altora, dar la final decizia mi-a apartinut.Unele decizii sau dovedit corecte altele nu. In cazul celor incorecte, care au avut urmari mai putin placute in viata mea,am analizat situatia, am descoperit unde, cum si cat am gresit, de ce s-a dovedit gresita, am invatat din ea si am trecut mai departe, fara regrete, sau poate doar cu regretul ca poate as fi putut face cumva totul mai bine.Sunt convinsa ca fiecare intamplare din viata noastra are un motiv anume, ca destinul ne este cumva trasat de la nastere, ca apar oportunitati de care putem profita sau nu, depinde de noi cat de receptive suntem - si atunci ce rost are sa te cramponezi de trecut? Invata din greseli, incearca sa pastrezi in amintire momentele placute si mergi mai departe cu incredere!Nu mi-a fost niciodata frica de schimbari, am curajul sa o iau oricand de la inceput, lucru care s-a si intamplat in mai multe ocazii, am incredere in fortele si abilitatile mele, sunt un om de valoare si imi doresc in viata mea acelasi gen de oameni, nimeni nu ma poate determina sa-mi schimb parerea despre mine sau sa fac compromisuri cu care constiinta mea nu este de acord.Pentru mine aceasta "filozofie" de viata functioneaza, este motorasul care ma face sa-mi doresc intotdeauna mai mult, mai bine, prin forte proprii, nesperand prea mult de la un "noroc" neasteptat, dar care daca ar aparea, bineinteles ca l-as primi cu bratele deschise.Deci - sunteti frumoase, sunteti destepte, sunteti OAMENI - meritati tot ce este mai bun, nu lasati pe nimeni sa va schimbe aceasta parere!
Răspunde-i
Angi Antonescu (19.05.2008, 18:51)
O sa va spun ceva ce mi-a spus si mie la varsta de 18 ani un profesor extraordinar de filosofie: Intr-un noian de alegeri facute intr-o lume in care un procentaj infim sta cu adevarat sub controlul nostru, restul fiind circumstante care nu se supun vointei noastre, e dificil sa iti asumi si sa mentii un destin, un drum, o cale. Probabil ca nu vei realiza decat la sfarsit care a fost menirea ta iar ea va coincide cu acele lucruri fata de care ai fost consecventa si care pur si simplu nu te-au lasat ele sa le abandonezi. Si ca sa exemplific... am intalnit o femeie care in tinerete dorise sa fie cercetator, insa din diferite motive (nu lipsa de talent, ambitie sau motivatie), ajunsese profesoara intr-un liceu de provincie. Era frustrata si considera ca viata ei era ratata, ignorand cu desavarsire faptul ca era un pedagog extraordinar, asa cum rar mai intalnesti in Romania de azi, ca atinsese mii de tineri lasand o impresie de nesters in amintirile lor si ca probabil drumul care o gasise pe ea era mult mai "al ei" decat drumul pe care il cautase ea in tinerete. Asa ca sfatul meu este sa avem curajul de a ne accepta destinele asa cum se contureaza ele din amestecul intre vointa noastra si vointa lumii. E cel mai organic si firesc asa si cred ca singura cale inspre liniste.
Răspunde-i
Mihaela Codita (15.05.2008, 09:38)
In majoritatea cazurilor tindem sa facem pe plac. Ce simti atunci cand aproapele tau este multumit? O satisfactie. Insa am uitat de mine? Foarte adevarat. Rutina de zi cu zi, stressul, diversitatea problemelor cu, care ne confruntam zilnic ne fac sa uitam pur si simplu de noi.
Va trebui sa invatam sa ne iubim mai mult. Iar cel mai important este sa nu ne pierdem identitatea.
Răspunde-i
roxana (15.05.2008, 09:18)
Asa este, tindem sa facem pe plac celor dragi din jurul nostru, si la un moment dat uitam cine suntem si ce ne place noua de fapt. Eu am ajuns printr-o intamplare fericita, datorita unui eveniment special, sa realizez ca...in viata mea, mai e loc si pentru mine. Atunci (poate putin prea tarziu), parca m-am trezit dintr-o amorteala si am inteles cat de frumoasa este viata. Important este sa nu avem regrete prea mari privind in urma noastra. Traiti-va viata fiind voi insiva, asa cum sunteti, nu cum vor altii sa fiti !
Răspunde-i
Spune-ţi părerea
Alte articole din JURNAL LifeStyle
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
24 apr