Printesa Diana

Rochii ale prinţesei Diana, expuse la Hong Kong înainte...

Citeste mai mult»
bon jovi

Un serial documentar despre Bon Jovi oferă detalii despre...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William participă la primul său angajament public...

Citeste mai mult»
prezentare

Casa de modă Dior a prezentat la New York o colecţie...

Citeste mai mult»
Monica

Monica Bîrlădeanu, dezvăluiri despre provocările...

Citeste mai mult»
amalia

Moştenitoarea tronului olandez a fugit în Spania din...

Citeste mai mult»
celine dion

Un documentar despre boala de care suferă Céline Dion va...

Citeste mai mult»
vin

Un restaurant din Italia oferă o sticlă de vin gratuită...

Citeste mai mult»
chefi

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu şi Cătălin Scărlătescu...

Citeste mai mult»
Guy Ritchie

Guy Ritchie revine pe marile ecrane cu un film despre o...

Citeste mai mult»
Stormy Daniels

Cine este Stormy Daniels, femeia aflată în centrul...

Citeste mai mult»
tuns

Top 5 stiluri ce revin la modă

Citeste mai mult»
pacanele

Fetele știu să se distreze: păcănele online cu modă și...

Citeste mai mult»
ulei

Beneficiile pentru sănătate ale uleiului de măsline

Citeste mai mult»
Harry și Meghan Markle

Harry şi Meghan vor produce două seriale Netflix despre...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Muzica lui Taylor Swift revine pe TikTok, chiar dacă casa...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William şi fiul său cel mare, George, au asistat...

Citeste mai mult»
portofel

Alegerea portofelului de damă din piele în funcție de...

Citeste mai mult»
Sebastian Stan

Sebastian Stan se transformă în tânărul Donald Trump în...

Citeste mai mult»
Bjorn Ulvaeus

Bjorn Ulvaeus a reflectat asupra succesului şi...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon nu va face apel la plasarea sa sub tutelă...

Citeste mai mult»
Alec Baldwin

Împuşcături mortale la filmările "Rust" - Alec Baldwin "a...

Citeste mai mult»
Jonathan Majors

Actorul Jonathan Majors scapă de închisoare pentru...

Citeste mai mult»
michael douglas

Michael Douglas a aflat, în cadrul emisiunii "Finding...

Citeste mai mult»
powerball

Un jucător la loteria Powerball a câştigat un jackpot de...

Citeste mai mult»
Sacha Baron Cohen si Isla Fisher

Sacha Baron Cohen şi Isla Fisher divorţează după 13 ani...

Citeste mai mult»
Reese Witherspoon

Compania actriţei Reese Witherspoon va produce un serial...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon a fost plasat sub 'tutelă consolidată'

Citeste mai mult»
gineco

Menopauza: Ce este, când apare și care sunt simptomele

Citeste mai mult»
Lenny Kravitz

Lenny Kravitz va concerta pe scena principală de la...

Citeste mai mult»
aldi

Celebrul chitarist american Al Di Meola revine în...

Citeste mai mult»
Baba Ramdevv

Cel mai important guru yoga din India, avertizat de...

Citeste mai mult»
Taylor Swift

Taylor Swift este miliardară, potrivit clasamentului...

Citeste mai mult»
Billie Eilish

Billie Eilish, Nicki Minaj, Stevie Wonder, REM şi alţi...

Citeste mai mult»
canabis

Canabisul în scop recreaţional, legalizat în Germania, în...

Citeste mai mult»
scortisoara

Metoda cu scorţişoară care te ajută să slăbeşti mai repede

Citeste mai mult»
Dan Bittman

De ce preferă Dan Bittman transportul în comun față de...

Citeste mai mult»
ibacka

Andreea Ibacka, adevărul despre silueta ei. Cum se...

Citeste mai mult»
fasting

Legătura dintre „fasting“ și anxietate. Ce au descoperit...

Citeste mai mult»
Regele Charles al III-lea

Problemele de sănătate, scandalurile şi neînţelegerile...

Citeste mai mult»

Transpiraţia în exces pe timpul verii - Învaţă să o ţii sub control

De în Sanatate 23 iul 2015

Vara, indiferent ce ai face, inevitabil te confrunţi cu această problemă: transpiraţia. Dar ce faci în cazul în care, din varii motive ce ţin de sănătate, transpiri în exces? Cum ţii sub control transpiraţia? Află de la specialişti care sunt trucurile care te ajută să reduci transpiraţia excesivă.

transpiratie

Transpiraţia, oricât de urât mirositoare şi de inconfortabilă ar fi, este un proces natural şi sănătos, care ajută corpul să se răcorească. Dar transpiraţia excesivă poate crea probleme în viaţa ta socială şi în relaţiile cu ceilalţi şi poate influenţa chiar şi sănătatea ta emoţională.

Cum poţi să îţi dai seama dacă transpiri excesiv, dincolo de nevoile normale ale corpului? Transpiraţia excesivă, numită şi hiperhidroză (termenul medical folosit pentru acest lucru), înseamnă că transpiri mai mult decât ar avea nevoie corpul tău să transpire. De exemplu, dacă transpiri în timp ce stai calmă la biroul tău, aceasta este transpiraţie excesivă.

În hiperhidroză, mecanismul de răcorire al corpului este atât de activ încât el produce de 4 sau de 5 ori cantitatea de transpiraţie de care ai nevoie. Aproximativ 3% din populaţie suferă de transpiraţie excesivă.

Transpiraţia: ce este şi ce nu este normal?

Cantitatea de transpiraţie considerată normală este destul de variabilă şi depinde de cerinţele corpului, spun Dr. Dee Anna Glaser, profesor de dermatologie la St. Louis University. Oamenii pot transpira mai puţin de un litru sau până la câţiva litri de transpiraţie pe zi, în funcţie de ceea ce fac. De asemenea, transpiraţia depinde de situaţie, dacă eşti genul de persoană care lucrează într-un biroum într-o clădire cu climat controlat, sau dacă lucrezi într-un mediu cu temperaturi extrem de ridicate.

Dacă faci exerciţii fizice sau faci muncă manuală într-un climat cald, aşteaptă-te să transpiri mult. Este normal. Însă chiar dacă transpiraţia ta excesivă nu este declanşată de un factor medical, asta nu înseamnă că nu ai aliaţi care să te ajute să o ţii sub control.

Trucuri care te ajută să controlezi şi să reduci transpiraţia

Pentru a învinge transpiraţia, trebuie să înţelegi exact cum funcţionează. Atunci când acest amestec de apă, sare şi alte minerale se evaporă din pielea ta, ea te răcoreşte, permiţându-i corpului tău să îşi menţină temperatura internă.

Deşi dieta ta, starea de sănătate şi emoţiile pot juca un rol, cât de mult transpiri este un factor determinat în cea mai mare parte de genetică. Cele mai comune locuri sunt la axilele, palmele, tălpile şi fruntea, deoarece aceste zone au cea mai mare densitate de glande sudoripare.

transpiratie

Cum să te menţii uscată

În primul rând, alege un produs corespunzător: antiperspirantul. Deodorantele înfrânează mirosul, nu umezeala de la subraţ. Combinaţiile deodorant-antiperspirant le abordează pe amândouă. Unele persoane optează pentru deodorant, deoarece pielea lor sensibilă reacţionează destul de rău în faţa antiperspirantelor.

Alţi oameni evită deodorantele din cauza zvonurilor potrivit cărora compuşii bazaţi pe aluminiu - ingredientele active din majoritatea antiperspirantelor - au legătură cu declanşarea unor boli precum cancerul sau boala Alzheimer.

Indiferent că alegi un produs solid, unul sub formă de gel sau roll-on, nu contează, dar momentul în care aplici produsul pe pielea subraţului chiar contează. Dermatologii îţi recomandă să aplici antiperspirantul înainte de culcare, noaptea, şi apoi să îl reaplici dimineaţa pentru a obţine astfel cele mai bune rezultate.

Pentru ca antiperspirantul tău să funcţioneze, trebuie să intre în glandele sudoripare şi să le blocheze, explică dermatologii. În timpul nopţii, eşti calmă şi corpul tău este răcorit, iar pielea ta este complet uscată, aşa că un procent mult mai mare din produsul antiperspirant va fi absorbit în piele.

Poţi să aplici antiperspirantul pe acele suprafeţe care transpiră, dar atenţie la iritaţiile pielii, în special la locurile sensibile, cum ar fi pe piept. Pentru zona de sub sânii tăi, presară bicarbonat de sodiu atunci când pielea ta este curată şi uscată. Bicarbonatul de sodiu este antibacterian şi antiinflamator. Pe lângă faptul că usucă zonele cu umezeală, bicarbonatul previne iritaţia.

Pentru a absorbi transpiraţia de pe scalpul tău, foloseşte şampon uscat, iar pentru a-ţi menţine picioarele uscate, încearcă să inserezi în încălţări branţuri care absorb transpiraţia, ne sugerează dermatologii.

Pentru a preveni transpiraţia din zona intimă, optează pentru o pudră absorbantă, concepută pentru acea zonă. De asemenea, hainele pe care le porţi în timpul antrenamentelor la sală fac diferenţa. Investeşte în haine din materiale textile de bună calitate, care te ajută să îţi simţi corpul mai aerisit şi care absorb umezeala din pielea ta.

Dacă ţi se pare că durează prea mult să te răcoreşti să să te usuci post-antrenament, atunci sari în cabina de duş şi alege să îţi faci un duş rece. Orice lucru care îţi scade temperatura internă te va ajuta şi te va împiedica să transpiri şi mai mult.

Nu prea ai timp la dispoziţie? Este suficient să îţi strecori picioarele sub un spray odorizant, special conceput pentru această zonă şi pentru a îndepărta mirosurile neplăcute.

Umiditatea, factor care împiedică transpiraţia să se evapore de pe pielea ta, poate fi şi ea o parte din problemă. Singurul truc pentru a repara acest lucru este să o laşi mai uşor cu antrenamentul. Dacă este o zi cu umiditate ridicată şi tu eşti afară, alergând, e cazul să încetineşti ritmul, să alergi cu paşi mai mici.

Dacă însă transpiri prea mult, doctorii recomandă adeseori îndepărtarea părului cu laser din zona subraţului. Această procedură duce la o producţie mai scăzută de transpiraţie şi scade, în acelaşi timp, şi mirosul, deoarece părul tău acumulează mai multe bacterii comparativ cu pielea din aceste zone, spun dermatologii.

Pentru persoanele care suferă de hiperhidroză sau transpiraţie excesivă, dermatologii oferă soluţii mult mai drastice, cum ar fi prescrierea unor antiperspirante puternice, care conţin 25% clorură de aluminiu (ingredientul activ al antiperspirantelor) şi care sunt la fel de eficiente pe palme şi picioare, sau injecţii cu Botox sau alte substanţe, care dezactivează temporar glandele sudoripare ale pacientului. Surse: 1, 2.

Galerie foto
Tag-uri: , , , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK
Articole similare

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Sanatate
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
18 apr