Ucigaşul tăcut: ce efecte are căldura asupra corpului tău

De în Sanatate 11 iun 2015

Odată cu venirea verii, principalul tău inamic este canicula, acel val de căldură extremă care îţi supune organismul la adevărate probe de foc.

caldura

În această perioadă, când temperaturile din termometre ating valori din ce în ce mai mari şi greu de suportat, este bine să ştii cum afectează valul de căldură corpul uman şi cum te poţi proteja în situaţiile critice.

Funcţiile corpului tău depind de circulaţia sângelui şi de multe alte reacţii chimice care se petrec în cele mai bune condiţii la 37 de grade celsius. Corpul uman are metode naturale de a câştiga sau de a pierde căldură pentru a menţine acea temperatură "normală", subliniază specialiştii.

Cu cât munceşti mai greu, cu atât mai repede generezi căşdură, şi prin urmare, corpul tău trebuie să muncească mai mult pentru a scăpa de căldură. Atunci când tu produci căldură, aceasta creşte termperatura internă, ritmul cardiac creşte şi vaslee de sănge se dilată pentru a transporta mai mult sânge către straturile exterioare de piele, acolo unde căldura este eliberată.

Dacă excesul de căldură nu este eliberat suficient de repede în acest mod, adică prin piele, sau dacă aerul care te înconjoară este mai cald decât corpul tău, glandele tale sudoripare trebuie să muncească. Iar transpiraţia prelungită scoate multă apă din fluxul tău sangvin, prin urmare reducându-i capacitatea de a livra nutrienţi, de a elimina toxinele, de a lubrifia încheieturile şi de a-ţi răcori organismul. Tu poţi transpira cu uşurinţă aproape 1 litru de apă într-o oră, dacă în acest timp munceşti din greu într-o zi în care vremea este excesiv de călduroasă.

Simptome neplăcute

Dacă corpul tău continuă să piardă lichide în acest fel, ai mari şanse să te confrunţi cu simptome din ce în ce mai severe din cauza căldurii extreme: disconfort general, pierderea energiei, nu te mai poţi coordona, simţi o slăbiciune în corp, nu te poţi concentra, eşti iritabilă, ai dureri musculare şi crampe, simţi oboseală şi extenuare, ai vedere înceţoşată, durere de cap, ameţeală, greaţă, uneori poţi fi confuză şi chiar îţi poţi pierde cunoştinţa.

Căldura din timpul verii, un ucigaş tăcut

Inevitabil, căldura te afectează în această perioadă. Corpul uman disipează căldura prin faptul că variază ritmul cardiac şi modul în care circulă sângele, prin faptul că elimină apă prin piele şi prin glandele sudoripare şi, în ultimă instanţă, prin faptul că gâfâi şi respiri rapid şi în reprize scurte, când sângele este încălzit dincolo de pragul de 37 de grade Celsius.

Inima începe să pompeze mai mult sânge, vasele de sânge se dilată pentru a se adapta la fluxul crescut şi reţeaua de mici capilare care se află în straturile superioare de piele sunt puse în funcţiune.

Aşadar, sângele din corp este circulat şi transportat mai aproape de suprafaţa pielii tale, iar căldura excesivă este eliberată astfel. În acelaşi timp, apa este risipită şi eliberată prin piele sub forma transpiraţiei. Pielea se ocupă de aproximativ 90% din funcţia de disipare a căldurii corpului.

apa

Transpiraţia în sine nu face nimic pentru a răcori corpul, cu excepţia situaţiei în care apa este îndepărtată prin evaporare, iar zonele cu umiditate ridicată încetinesc evaporarea transpiraţiei. Procesul de evaporare în sine funcţionează astfel: energia necesară pentru a evapora transpiraţia este obţinută din corp, prin urmare îl va răcori. În condiţii cu temperaturi ridicate (peste 32 de grade Celsius) şi umiditare mare, organismul face tot ce îi stă în putinţă pentru a menţine 37 de grade Celsius în interior.

Inima ta pompează o cantitate mare de sânge prin vasele dilatate ale sistemului circulator. Glandele sudoripare "toarnă" lichid, inclusiv substanţe chimice esenţiale, cum ar fi sodiu şi clorură, pe suprafaţa pielii.

Afecţiuni care apar din cauza căldurii extreme

Tulburările şi afecţiunile care apar sub influenţa căldurii au de-a face cu o capacitate scăzută a corpului de a elimina căldura prin schimbări făcute în sistemul circulator şi prin transpiraţie. Atunci când căldura câştigată din exterior depăşeşte nivelul pe care corpul al putea să îl elimine sau atunci când organismul nu poate compensa fluidele şi sărurile pierdute prin transpiraşie, temperatura internă a corpului începe să crească şi pot apărea afecţiunile şi tulburările generate de căldură.

Există o clasificare a acestor afecţiuni:

1. Arsurile solare

Arsurile pot fi cauzate de expunerea îndelungată la soare sau chiar la o lampă cu raze ultraviolete. La altitudini mari, arsurile solare pot apărea chiar şi într-o zi de vară când cerul este acoperit de nori. Unele medicamente pot declanşa o sensibilitate severă la lumina solară.

Majoritatea arsurilor solare sunt superficiale. În cazurile severe, pielea este roşie ca un homar şi acoperită de băşici.

Recunoaşterea arsurilor solare: piele înroşită; durere în zona arsurii; mai târziu ar putea apărea vezicule pe pielea afectată.

2. Insolaţia

Insolaţia este cauzată de o eroare apărută în "termostatul" din creier. Acesta reglează temperatura corpului. Organismul devine periculos de supraîncălzit, de regulă din cauza unei febre mari sau din cauza expunerii prelungite la căldură.

Recunoaşterea insolaţiei: durere de cap; ameţeală şi disconfort;  nelinişte şi confuzie; piele uscată, fierbinte; o deteriorare rapidă a nivelului de răspuns; o temperatură a corpului de peste 40 de grade Celsius.

3. Epuizarea termică sau epuizarea cauzată de căldură

Epuizarea termică este cauzată de o pierdere a sărurilor şi apei din corp, de regulă prin transpiraţie excesivă. Se dezvoltă gradual şi de obicei se întâmplă oamenilor care nu sunt aclimatizaţi cu zonele cu condiţii cu umiditate mare şi căldură excesivă.

O cauză periculoasă şi comună a epuizării cauzate de căldură sunt temperatura excesiv de mare a corpului şi alte schimbări fizice care rezultă din administrarea anumitor droguri.

Recunoaşterea epuizării termice: dureri de cap; ameţeli şi confuzie; pierderea poftei de mâncare; greaţă; transpiraţie însoţită de o piele umedă şi palidă; crampe în braţe, picioare şi peretele abdominal; puls care a scăzut rapid; respiraţie rapidă, superficială. Surse: 1, 2, 3, 4.

Galerie foto
Tag-uri: , , , , , , , ,
loading...
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK
Articole similare

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Sanatate
Cele mai citite

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
25 noi