Ţara care oferă cele mai BUNE condiţii mamelor este...

De în Familie 7 mai 2015

Un nou Raport Anual al Organizaţiei Salvaţi Copiii relevă situaţia mamelor la nivel mondial. Din păcate, România se situează pe ultimul loc în Uniunea Europeană când vine vorba de condiţiile pe care le oferă viitoarelor mămici.

bebelus

România ocupă locul 66 în clasamentul mondial al ţărilor cu cele mai bune condiţii oferite mamelor, aşa cum reiese din cel de-al 16-lea Raport Anual al Organizaţiei Salvaţi Copiii - "Situaţia mamelor la nivel mondial".

Această poziţionare plasează România pe ultimul loc în Uniunea Europeană, la distanţă considerabilă faţă de Ungaria (locul 51) sau Bulgaria (locul 44).

Mai mult, România este depăşită în topul global de state cu posibilităţi relativ mai mici, precum Belarus (locul 25), Serbia (locul 35) sau Muntenegru (locul 42).

Dintre cele 179 de state incluse în raport, Norvegia ocupă prima poziţie în clasament, urmată de alte ţări nordice, în timp ce Somalia se află pe ultimul loc pentru al doilea an consecutiv.

Cele mai bine clasate capitale din acest top sunt Praga (Cehia), Stockholm (Suedia), Oslo (Norvegia), Tokyo (Japonia) şi Lisabona (Portugalia).

"Supravieţuirea la naştere este un drept fundamental al oricărui copil şi nu ar trebui să fie condiţionată de ţara de origine. Din păcate, România este în continuare codaşa Europei la acest capitol, motiv pentru care, de 5 ani, Salvaţi Copiii depune eforturi constante - prin programul de reducere a mortalităţii infantile - pentru a diminua riscurile la naştere, atât pentru bebeluşi, cât şi pentru mămici.", a declarat Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv Salvaţi Copiii.

Mortalitatea infantilă, mai mare în mediul rural

În România se constată un decalaj clar al performanţelor, în funcţie de mediul de rezidenţă. Astfel, rata mortalităţii infantile este constant mai ridicată în mediul rural - 10.4‰, în 2013 - în comparaţie cu cea din mediul urban - 6.8‰ (INS 2013).

Cauzele decalajului rural - urban, în ceea ce priveşte îngrijirea materno-fetală, aşa cum le relevă cercetările desfăşurate de Organizaţia Salvaţi Copiii, ţin, în principal, de accesul redus la servicii medicale, de distanţa mare până la localităţile în care pot fi accesate astfel de servicii medicale, de nivelul scăzut de educaţie al mamei şi de veniturile reduse ale gospodăriei.

Rata mortalităţii infantile se păstrează peste media naţională în anumite regiuni ale României, precum cea de nord-est - 20,1‰, cea de sud şi Muntenia - 19,3‰, sau cea de sud-vest - 18,2‰.

Mediul urban nu e o garanţie pentru viitoarele mame

Raportul din acest an scoate în evidenţă însă şi disparităţi majore în ceea ce priveşte accesul la servicii de sănătate, între pacienţii bogaţi şi cei săraci din marile oraşe din întreaga lume. Raportul a constat că simpla localizare în mediul urban nu reprezintă o garanţie pentru viitoarele mame.

Pentru prima dată în istorie, mai mult de jumătate din populaţia globului trăieşte în mediul urban, însă oraşele nu reuşesc să ţină pasul cu afluxul de populaţie şi să acopere nevoile de bază pentru milioane de mame şi copiii acestora.

Clasamentul "Situaţia mamelor la nivel mondial" reflectă un scor compus, derivat din cinci indicatori diferiţi ce vizează: bunăstarea mamei, sănătatea mamei, bunăstarea copilului, starea sistemului de învăţământ, statutul economic şi statutul politic.

Galerie foto
Tag-uri: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
loading...
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK
Articole similare

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Familie
Cele mai citite

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
19 sep