Şi tu credeai asta despre CĂMILE? La ce foloseşte, de fapt, cocoaşa unei cămile

De în Top Slider 26 oct 2020

Dacă şi tu ai căzut în plasa mitului potrivit căruia cocoaşa unei cămile contine apă, astfel încât să poată supravieţui în deşert, cercetătorii te contrazic.

De ce au cămilele cocoaşă?

E drept că organismul unei cămile foloseşte tot soiul de mecanisme pentru a profita din plin de orice picătură de apă pe care o poate găsi, însă cocoaşa unei cămile nu este folosită pentru a depozita apă.

Aşadar, de ce au cămilele cocoaşă?

Ce conţine cocoaşa cămilei?

Cocoaşa unei cămile este, de fapt, folosită pentru a depozita grăsime.

"Cămilele se confruntă cu sezonul uscat, când apa şi mâncarea sunt greu de găsit. Când mâncarea este la discreţie, cămilele mănâncă atât de mult încât caloriile suplimentare ajung să fie depozitate la nivelul cocoaşei, iar animalul poate supravieţui perioade lungi fără să se hrănească. Cu o cocoaşă plină, o cămilă poate rezista şi patru sau cinci luni fără mâncare. Când cămilele folosesc toată grăsimea acumulată, cocoaşa se dezumflă ca un balon până când mănâncă din nou suficient de mult pentru ca aceasta să se umfle.", a explicat Rick Schwartz, supraveghetor şi purtător de cuvânt al Grădinii Zoologice din San Diego.

Potrivit specialiştilor, puii de cămilă nu se nasc cu aceste cocoaşe şi nici nu dezvoltă depozitele de grăsime cât timp primesc energie de la mamă, întrucât laptele de cămilă, asemănător cu laptele uman, este bogat în nutrienţi şi este suficient pentru a asigura supravieţuirea. Cocoaşa se dezvoltă, totuşi, în decursul primului an de viaţă, astfel încât puiul să poată supravieţui primului sezon uscat.

De ce depozitează cămilele grăsimea la nivelul cocoaşei?

Majoritatea animalelor depozitează grăsimea fie la nivelul abdomenului, fie pe lateral, însă există o explicaţie pentru faptul că în cazul cămilelor, grăsimea este depozitată pe verticală. Întrucât cămilele au ţesutul din zona abdominală "antrenat" pentru a se putea aşeza direct pe nisipul fierbinte, grăsimea abdominală ar putea împiedica animalul să se aşeze astfel. O altă teorie susţine faptul că fiind un animal înalt, cămila poate beneficia de pe urma depozitelor de grăsime de pe spate prin faptul că acestea le protejează de expunerea excesivă la soare şi căldură.

Galerie foto
Tag-uri: , , , , , , , , , , ,
loading...
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Top Slider
Cele mai citite

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
27 noi