Michelle Obama

Michelle Obama spune că ea şi Barack trebuiau să se...

Citeste mai mult»
Angelina Jolie

Angelina Jolie îşi dezvăluie cicatricile mastectomiei în...

Citeste mai mult»
Brigitte Macron

Brigitte Macron îşi cere scuze dacă a rănit femeile...

Citeste mai mult»
Mariah Carey

Mariah Carey va cânta la ceremonia de deschidere a...

Citeste mai mult»
rob

Actorul și regizorul Rob Reiner și soția sa, găsiți...

Citeste mai mult»
Cliff Richard

Cântărețul britanic Cliff Richard dezvăluie că a fost...

Citeste mai mult»
liam

Liam Neeson neagă opiniile anti-vaccinare după ce a narat...

Citeste mai mult»
nemo

Nemo, câştigătorul Eurovisionului din 2024, returnează...

Citeste mai mult»
meno

Menopauza activă: cum îți recapeți energia și starea de...

Citeste mai mult»
eurovision

Islanda va boicota Eurovision 2026 în semn de protest...

Citeste mai mult»
Beyonce

Beyoncé, Nicole Kidman, Venus Williams și Anna Wintour...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

''All Too Well'' este melodia preferată a lui Taylor...

Citeste mai mult»
theo

Theo Rose, mustrări de conștiință în ziua serbării fiului...

Citeste mai mult»
Brigitte Macron

Prima-doamnă a Franţei, sub tirul criticilor după ce a...

Citeste mai mult»

Hainele realizate din pliester reciclat poluează mai mult...

Citeste mai mult»
Oana Roman

Oana Roman spune că s-a vindecat de rănile trecutului:...

Citeste mai mult»
Judi Dench

Judi Dench poate încă recita Shakespeare, în ciuda...

Citeste mai mult»
cher

Cher, pregătită să ajungă în fața Altarului cu iubitul ei...

Citeste mai mult»
ceas

Un ceas din colecția regizorului Francis Ford Coppola,...

Citeste mai mult»
Jane Fonda

Jane Fonda declară că achiziția Warner de către Netflix...

Citeste mai mult»
cloud dancer

Culoarea anului 2026 este Cloud Dancer, „un alb vaporos,...

Citeste mai mult»
Margot Robbie

Margot Robbie apără distribuţia din „Wuthering Heights”,...

Citeste mai mult»
Michael Jackson

Jermaine Jackson a anunțat proiectul unui muzeu dedicat...

Citeste mai mult»
Matthew Perry

Moartea vedetei din 'Friends' Matthew Perry. Un medic,...

Citeste mai mult»
harry

Prințul Harry face glume referitoare la Trump într-un...

Citeste mai mult»
artan

Adrian Pleşca 'Artan' va fi înmormântat vineri în...

Citeste mai mult»
ou

Un bărbat a fost acuzat de furt după ce a înghiţit un ou...

Citeste mai mult»
medlife

Simptome vagi, dar periculoase: cum depistează MedLife...

Citeste mai mult»
Prințesa Kate

Mai multe vedete vor asista alături de familia regală...

Citeste mai mult»
Stella McCartney

Gigantul de modă H&M a anunțat o colaborare cu creatoarea...

Citeste mai mult»
Brigitte Bardot

Noi detalii despre starea de sănătate a lui Brigitte...

Citeste mai mult»
Brad Pitt

O pensionară din Elveţia susţine că a fost jefuită de...

Citeste mai mult»
danny

Danny Seagren, primul interpret al personajului...

Citeste mai mult»
eva

Eva Green se alătură distribuţiei celui de-al treilea...

Citeste mai mult»
Johnny Depp

Viața cu Vanessa Paradis, a fost 'fericire pură', declară...

Citeste mai mult»
doru

Doru Octavian Dumitru se recuperează după cumpăna prin...

Citeste mai mult»
Scarlett Johansson

Scarlett Johansson va juca în viitorul film „Exorcistul”

Citeste mai mult»
creier

Creierul uman este 'preconfigurat' cu instrucțiuni pentru...

Citeste mai mult»
ddd

Soţia lui Sir Richard Branson, Joan, a murit. Magnatul...

Citeste mai mult»
Kevin Spacey

Kevin Spacey clarifică faptul că nu este fără adăpost şi...

Citeste mai mult»

Sfaturi pentru siguranţa alimentară: Recomandări de la experţi

De în Sanatate 15 mai 2015

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a dat publicităţii un set de recomandări şi sfaturi pentru consumatorii care vor să aibă o alimentaţie mai sigură.

siguranta alimentara

1. Păstrează curăţenia

- Spală-ţi mâinile înainte de a atinge alimentele şi chiar în timpul preparării acestora.

- Spală-te pe mâini după ce mergi la toaletă.

- Spală şi dezinfectează toate ustensilele şi echipamentele pe care le foloseşti la prepararea alimentelor.

- Protejează bucătăria şi alimentele de insecte, paraziţi şi alte animale.

Microorganisme periculoase pentru sănătate sunt răspândite în sol, apă, animale, iar multe dintre acestea se găsesc inclusiv pe oameni. Ele se află pe mâinile şi hainele tale, dar şi pe ustensilele de bucătărie. La cel mai mic contact al acestora cu alimentele, pot fi transferate asupra hranei, provocând un număr mare de afecţiuni, spun specialiştii OMS.

2. Separă alimentele crude de cele preparate

- Separă carnea crudă şi fructele de mare de restul alimentelor.

- Utilizează echipamente şi ustensile separate pentru alimentele crude.

- Depozitează alimentele în recipiente diferite, astfel încât să eviţi contactul dintre alimentele crude şi cele gătite.

Alimentele crude, în special carnea şi fructele de mare, pot conţine microorganisme periculoase care se pot transfera foarte uşor asupra altor alimente în timpul depozitării şi preparării, subliniază reprezentanţii OMS.

3. Prepară bine alimentele

- Prepară bine alimentele, în special carnea, ouăle şi fructele de mare.

- Lasă preparate precum supele şi tocăniţele să fiarbă, pentru a te asigura că au ajuns la temperaturi de cel puţin 70 de grade Celsius. Pentru carne, asigură-te că sucul este clar, nu roz. E recomandat să foloseşti un termometru.

- Reîncălzeşte bine preparatele.

Studiile au demonstrat că prepararea corectă a alimentelor ucide aproape toate microorganismele periculoase. În plus, dacă aduci hrana la o temperatură de cel puţin 70 de grade Celsius, acest lucru garantează siguranţa acesteia pentru consum.

4. Păstrează hrana la temperaturi sigure

- Nu lăsa alimentele preparate la temperatura camerei mai mult de două ore.

- Pune în frigider imediat toate alimentele preparate şi cele perisabile (de preferat sub temperatura de 5 grade Celsius).

- Păstrează alimentele calde (peste temperatura de 60 de grade Celsius) înainte de servire.

- Nu depozita în frigider alimentele pentru o perioadă prea mare de timp.

- Nu dezgheţa alimentele îngheţate la temperatura camerei.

Depozitarea alimentelor la temperaturi scăzute încetineşte sau chiar stopează multiplicarea microorganismelor.

5. Foloseşte apă sigură şi alimente proaspete

- Foloseşte apă sigură, sau fierbe-o pentru a deveni sigură.

- Alege alimente proaspete şi sănătoase.

- Alege alimente procesate pentru siguranţă (ex: laptele pasteurizat)

- Spală fructele şi legumele, mai ales dacă le consumi crude.

- Nu consuma alimente după data de expirare înscrisă pe ambalaj.

Riscul de contaminare cu microorganisme periculoase poate fi redus semnificativ dacă acorzi o atenţie sporită atunci când alegi alimentele şi iei măsuri simple de precauţie, cum ar fi spălarea corectă a acestora.

Sursa: OMS - Organizaţia Mondială a Sănătăţii - informaţii prezentate în cadrul conferinţei Federaţiei Romalimenta, pe tema "Siguranţa alimentară".

Tag-uri: , , , , , , , , , , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK
Articole similare

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Sanatate
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
17 dec