Fara condimente!

Condimentul care ajută la combaterea obezității

Citeste mai mult»
ceas

Un ceas de aur care a aparținut unui cuplu de pe Titanic,...

Citeste mai mult»
Udo Kier,

Udo Kier, actorul german care a jucat în „My Own Private...

Citeste mai mult»
paste

În Parlamentul European, carbonara seamănă discordie

Citeste mai mult»
 Fatima Bosch

Miss Univers. Revanșă pentru candidata mexicană,...

Citeste mai mult»
miss

Miss Jamaica a căzut de pe scenă în timpul rundelor...

Citeste mai mult»
diana

Statuia de ceară a prințesei Diana purtând ''rochia...

Citeste mai mult»
eddie

Actorul Eddie Murphy spune că nu știe cum a ajuns să aibă...

Citeste mai mult»
catalin

Cătălin Crișan și Camelia s-au împăcat. Ce declarații a...

Citeste mai mult»
marin

Andreea Marin, apariție care i-a îngrijorat pe fani: „Ai...

Citeste mai mult»
Gemenele Kessler

Gemenele Kessler au murit la vârsta de 89 de ani prin...

Citeste mai mult»
Liev Schreiber

Actorul Liev Schreiber, internat de urgenţă la New York

Citeste mai mult»
inchisoare

Penitenciarele din Germania nu au obligația legală de a...

Citeste mai mult»
simon

Simon Leviev, cunoscut drept 'escrocul de pe Tinder', a...

Citeste mai mult»
Tom Cruise

Actorul Tom Cruise, recompensat cu un Oscar onorific

Citeste mai mult»
Paul McCartney

Paul McCartney lansează o melodie 'silențioasă' în semn...

Citeste mai mult»
creme

Avantajele cremelor de epilare față de alte metode de...

Citeste mai mult»
shakira

Shakira a lansat videoclipul oficial pentru 'Zoo',...

Citeste mai mult»
Lady Gaga

Lady Gaga a vorbit deschis despre problemele psihice...

Citeste mai mult»
Adele

Adele îşi face debutul în cinema, într-un film de Tom Ford

Citeste mai mult»
halep

Simona Halep, la concertul Andre Rieu de la Cluj,...

Citeste mai mult»
shakira

Shakira a lansat videoclipul oficial pentru 'Zoo',...

Citeste mai mult»
Adele

Adele îşi face debutul în cinema, într-un film de Tom Ford

Citeste mai mult»
jane

Geanta originală creată pentru actrița Jane Birkin,...

Citeste mai mult»
Novak Djokovici

Novak Djokovici, despre începuturile relaţiei cu soţia sa...

Citeste mai mult»
mirabela

Mirabela Dauer, despre Horia Moculescu: Ai fost și vei...

Citeste mai mult»
Jeremy Renner

Actorul Jeremy Renner este acuzat de hărţuire sexuală de...

Citeste mai mult»
Meghan Markle

„With Love, Meghan”, serialul ducesei de Sussex revine pe...

Citeste mai mult»
ghenea

Trucul secret al Mădălinei Ghenea pentru un ten...

Citeste mai mult»
oli

Olivia Rodrigo atacă Casa Albă pentru propaganda „rasistă...

Citeste mai mult»
pastile

Dovezile existente ''nu arată o legătură clară'' între...

Citeste mai mult»
 Kim Kardashian

Kim Kardashian, care vrea să devină avocată, acuză...

Citeste mai mult»
monede

Un francez a găsit în grădina casei lingouri și monede de...

Citeste mai mult»
robert

Robert De Niro a primit cea mai înaltă distincție civilă...

Citeste mai mult»
Meghan Markle

Meghan Markle se pregătește să revină în lumea filmului...

Citeste mai mult»
scandal

Dispută aprinsă între un organizator și una dintre...

Citeste mai mult»
cvintu

O femeie germană a născut cvintupleți într-un spital din...

Citeste mai mult»
viziru

De ce a dispărut Lucian Viziru din lumina reflectoarelor

Citeste mai mult»
regina elisabeta

Stilul vestimentar inimitabil al reginei Elisabeta a...

Citeste mai mult»
diane ladd

Diane Ladd, actriţă în „Wild at Heart” şi „Alice Doesn’t...

Citeste mai mult»

Sfaturi pentru siguranţa alimentară: Recomandări de la experţi

De în Sanatate 15 mai 2015

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a dat publicităţii un set de recomandări şi sfaturi pentru consumatorii care vor să aibă o alimentaţie mai sigură.

siguranta alimentara

1. Păstrează curăţenia

- Spală-ţi mâinile înainte de a atinge alimentele şi chiar în timpul preparării acestora.

- Spală-te pe mâini după ce mergi la toaletă.

- Spală şi dezinfectează toate ustensilele şi echipamentele pe care le foloseşti la prepararea alimentelor.

- Protejează bucătăria şi alimentele de insecte, paraziţi şi alte animale.

Microorganisme periculoase pentru sănătate sunt răspândite în sol, apă, animale, iar multe dintre acestea se găsesc inclusiv pe oameni. Ele se află pe mâinile şi hainele tale, dar şi pe ustensilele de bucătărie. La cel mai mic contact al acestora cu alimentele, pot fi transferate asupra hranei, provocând un număr mare de afecţiuni, spun specialiştii OMS.

2. Separă alimentele crude de cele preparate

- Separă carnea crudă şi fructele de mare de restul alimentelor.

- Utilizează echipamente şi ustensile separate pentru alimentele crude.

- Depozitează alimentele în recipiente diferite, astfel încât să eviţi contactul dintre alimentele crude şi cele gătite.

Alimentele crude, în special carnea şi fructele de mare, pot conţine microorganisme periculoase care se pot transfera foarte uşor asupra altor alimente în timpul depozitării şi preparării, subliniază reprezentanţii OMS.

3. Prepară bine alimentele

- Prepară bine alimentele, în special carnea, ouăle şi fructele de mare.

- Lasă preparate precum supele şi tocăniţele să fiarbă, pentru a te asigura că au ajuns la temperaturi de cel puţin 70 de grade Celsius. Pentru carne, asigură-te că sucul este clar, nu roz. E recomandat să foloseşti un termometru.

- Reîncălzeşte bine preparatele.

Studiile au demonstrat că prepararea corectă a alimentelor ucide aproape toate microorganismele periculoase. În plus, dacă aduci hrana la o temperatură de cel puţin 70 de grade Celsius, acest lucru garantează siguranţa acesteia pentru consum.

4. Păstrează hrana la temperaturi sigure

- Nu lăsa alimentele preparate la temperatura camerei mai mult de două ore.

- Pune în frigider imediat toate alimentele preparate şi cele perisabile (de preferat sub temperatura de 5 grade Celsius).

- Păstrează alimentele calde (peste temperatura de 60 de grade Celsius) înainte de servire.

- Nu depozita în frigider alimentele pentru o perioadă prea mare de timp.

- Nu dezgheţa alimentele îngheţate la temperatura camerei.

Depozitarea alimentelor la temperaturi scăzute încetineşte sau chiar stopează multiplicarea microorganismelor.

5. Foloseşte apă sigură şi alimente proaspete

- Foloseşte apă sigură, sau fierbe-o pentru a deveni sigură.

- Alege alimente proaspete şi sănătoase.

- Alege alimente procesate pentru siguranţă (ex: laptele pasteurizat)

- Spală fructele şi legumele, mai ales dacă le consumi crude.

- Nu consuma alimente după data de expirare înscrisă pe ambalaj.

Riscul de contaminare cu microorganisme periculoase poate fi redus semnificativ dacă acorzi o atenţie sporită atunci când alegi alimentele şi iei măsuri simple de precauţie, cum ar fi spălarea corectă a acestora.

Sursa: OMS - Organizaţia Mondială a Sănătăţii - informaţii prezentate în cadrul conferinţei Federaţiei Romalimenta, pe tema "Siguranţa alimentară".

Tag-uri: , , , , , , , , , , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK
Articole similare

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Sanatate
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
25 noi