Fructul minune care îți poate salva dantura: „Curăță...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Poliţia din Germania a reţinut un bărbat suspectat de...

Citeste mai mult»
Johnny Depp

Actorul Johnny Depp a apelat la tarot pentru a inspira o...

Citeste mai mult»
Bianca Drăguşanu

Bianca Drăguşanu, vizată într-un dosar de evaziune fiscală

Citeste mai mult»
cuplu

Explicațiile unui psiholog privind riscurile dormitului...

Citeste mai mult»
rust

Armuriera de la filmul "Rust" contestă condamnarea după...

Citeste mai mult»
Adele

Adele spune că va lua o "pauză mare" de la muzică

Citeste mai mult»
Loredana

Loredana renunță la X Factor: „Cu părere de rău...”

Citeste mai mult»
dementa

Cum combați demența și să stimulezi creierul cu ajutorul...

Citeste mai mult»
primar

Un întreg sat din Italia a decis să alerge împreună cu...

Citeste mai mult»
simona halep

Simona Halep, spectaculoasă la nunta lui Ianis Hagi....

Citeste mai mult»
Tori Spelling

Tori Spelling, ''fără cuvinte'' după moartea lui Shannen...

Citeste mai mult»
Shannen Doherty

Shannen Doherty, "Brenda" din serialul de succes al...

Citeste mai mult»
Kate si William la Belasco Theatre in Los Angeles

Kate şi William au publicat o fotografie cu Charlotte şi...

Citeste mai mult»

Shannen Doherty, "Brenda" din serialul de succes al...

Citeste mai mult»

Sub semnul dragonului de lemn, zodiile favorizate de...

Citeste mai mult»
Elton John

De ce a refuzat Elton John să interpreteze „Candle in the...

Citeste mai mult»
Shelley Duvall

Actriţa Shelley Duvall, soţia terifiată din „The...

Citeste mai mult»
beach

Sfaturi de la specialiști pentru un bronz uniform, sigur...

Citeste mai mult»
mare

O înotătoare, descoperită în viaţă la 80 de kilometri de...

Citeste mai mult»
Alec Baldwin

Alec Baldwin, acuzat că a încălcat regulile de...

Citeste mai mult»
rochii

Cum alegi rochia perfectă de mireasă pentru o zi de neuitat

Citeste mai mult»

Idei de cadouri accesibile pentru zilele de naștere ale...

Citeste mai mult»
carol

Carol Bongiovi, mama lui Jon Bon Jovi, a murit la vârsta...

Citeste mai mult»
dragus

Denis şi Vanessa Drăguş s-au cununat religios. Tot...

Citeste mai mult»
Harvey Weinstein

Harvey Weinstein ar putea să se confrunte cu o rejudecare...

Citeste mai mult»
sole

Pop-Up Store SOLE 2024: Shopping la un alt nivel

Citeste mai mult»
folie

Adaugă un plus de personalitate coafurii tale cu șuvițe:...

Citeste mai mult»

Un tratament de la Eli Lilly obţine o pierdere în...

Citeste mai mult»
Alec Baldwin Halyna

Alec Baldwin, la tribunal în calitate de acuzat pentru...

Citeste mai mult»
Jason Momoa şi Lisa Bonet

Jason Momoa şi Lisa Bonet sunt oficial divorţaţi

Citeste mai mult»
cafea

Un studiu confirmă interesul faţă de cofeină ca opţiune...

Citeste mai mult»
Regele Frederik

Regele danez îşi declară dragostea pentru Groenlanda în...

Citeste mai mult»
Alec Baldwin

Alec Baldwin, judecat pentru împuşcături mortale pe...

Citeste mai mult»
Cleopatra si Edward

Cleopatra Stratan și Edward Sanda, nevoiți să renunțe la...

Citeste mai mult»
cafea

Trucul simplu care te scapă de tremur și dureri de cap....

Citeste mai mult»
combs

Sean "Diddy" Combs se confruntă cu un nou caz de...

Citeste mai mult»
Monica Bellucci

Monica Bellucci, premiată la Roma cu trofeul Globo d'Oro...

Citeste mai mult»
Jaques

Regizorul Benoît Jacquot, anchetat pentru violarea a două...

Citeste mai mult»
Roger Waters

Roger Waters este ocupat cu un nou album şi spune că...

Citeste mai mult»

Sfaturi pentru siguranţa alimentară: Recomandări de la experţi

De în Sanatate 15 mai 2015

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a dat publicităţii un set de recomandări şi sfaturi pentru consumatorii care vor să aibă o alimentaţie mai sigură.

siguranta alimentara

1. Păstrează curăţenia

- Spală-ţi mâinile înainte de a atinge alimentele şi chiar în timpul preparării acestora.

- Spală-te pe mâini după ce mergi la toaletă.

- Spală şi dezinfectează toate ustensilele şi echipamentele pe care le foloseşti la prepararea alimentelor.

- Protejează bucătăria şi alimentele de insecte, paraziţi şi alte animale.

Microorganisme periculoase pentru sănătate sunt răspândite în sol, apă, animale, iar multe dintre acestea se găsesc inclusiv pe oameni. Ele se află pe mâinile şi hainele tale, dar şi pe ustensilele de bucătărie. La cel mai mic contact al acestora cu alimentele, pot fi transferate asupra hranei, provocând un număr mare de afecţiuni, spun specialiştii OMS.

2. Separă alimentele crude de cele preparate

- Separă carnea crudă şi fructele de mare de restul alimentelor.

- Utilizează echipamente şi ustensile separate pentru alimentele crude.

- Depozitează alimentele în recipiente diferite, astfel încât să eviţi contactul dintre alimentele crude şi cele gătite.

Alimentele crude, în special carnea şi fructele de mare, pot conţine microorganisme periculoase care se pot transfera foarte uşor asupra altor alimente în timpul depozitării şi preparării, subliniază reprezentanţii OMS.

3. Prepară bine alimentele

- Prepară bine alimentele, în special carnea, ouăle şi fructele de mare.

- Lasă preparate precum supele şi tocăniţele să fiarbă, pentru a te asigura că au ajuns la temperaturi de cel puţin 70 de grade Celsius. Pentru carne, asigură-te că sucul este clar, nu roz. E recomandat să foloseşti un termometru.

- Reîncălzeşte bine preparatele.

Studiile au demonstrat că prepararea corectă a alimentelor ucide aproape toate microorganismele periculoase. În plus, dacă aduci hrana la o temperatură de cel puţin 70 de grade Celsius, acest lucru garantează siguranţa acesteia pentru consum.

4. Păstrează hrana la temperaturi sigure

- Nu lăsa alimentele preparate la temperatura camerei mai mult de două ore.

- Pune în frigider imediat toate alimentele preparate şi cele perisabile (de preferat sub temperatura de 5 grade Celsius).

- Păstrează alimentele calde (peste temperatura de 60 de grade Celsius) înainte de servire.

- Nu depozita în frigider alimentele pentru o perioadă prea mare de timp.

- Nu dezgheţa alimentele îngheţate la temperatura camerei.

Depozitarea alimentelor la temperaturi scăzute încetineşte sau chiar stopează multiplicarea microorganismelor.

5. Foloseşte apă sigură şi alimente proaspete

- Foloseşte apă sigură, sau fierbe-o pentru a deveni sigură.

- Alege alimente proaspete şi sănătoase.

- Alege alimente procesate pentru siguranţă (ex: laptele pasteurizat)

- Spală fructele şi legumele, mai ales dacă le consumi crude.

- Nu consuma alimente după data de expirare înscrisă pe ambalaj.

Riscul de contaminare cu microorganisme periculoase poate fi redus semnificativ dacă acorzi o atenţie sporită atunci când alegi alimentele şi iei măsuri simple de precauţie, cum ar fi spălarea corectă a acestora.

Sursa: OMS - Organizaţia Mondială a Sănătăţii - informaţii prezentate în cadrul conferinţei Federaţiei Romalimenta, pe tema "Siguranţa alimentară".

Tag-uri: , , , , , , , , , , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK
Articole similare

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Sanatate
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
22 iul