Nadeen Ayoub

Ea e tânăra care va reprezenta Palestina la Miss...

Citeste mai mult»
Matthew Perry

„Regina ketaminei” va pleda vinovată în cazul morții...

Citeste mai mult»
Printul William & Kate Middleton

Prinţul şi prinţesa de Wales se vor muta într-o casă nouă...

Citeste mai mult»
Shakira

Shakira anulează un concert din septembrie în Republica...

Citeste mai mult»
Marius Borg Hoiby

Fiul cel mare al prințesei moștenitoare a Norvegiei,...

Citeste mai mult»
ochi

Obiceiul aparent inofensiv care poate afecta grav vederea

Citeste mai mult»
Priscilla Presley

Foştii parteneri de afaceri ai Priscillei Presley au...

Citeste mai mult»
Melania Trump

Melania Trump ameninţă că îl va da în judecată pe Hunter...

Citeste mai mult»
Freddie Mercury

Fiica „secretă” a lui Freddie Mercury vorbește pentru...

Citeste mai mult»
felix

Felix Baumgartner avea o asigurare de 500 de milioane de...

Citeste mai mult»
Daniel Day-Lewis

Daniel Day-Lewis revine pe ecrane pentru a juca în filmul...

Citeste mai mult»
Harry și Meghan Markle

Prinţul Harry şi Meghan Markle şi-au prelungit...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Taylor Swift anunță un nou album, intitulat 'The Life of...

Citeste mai mult»
madonna

Cântăreața Madonna face apel la donații pentru 'copiii...

Citeste mai mult»
emma

Emma Thompson spune că Donald Trump a invitat-o la o...

Citeste mai mult»
banderas

Antonio Banderas exclude posibilitatea pensionării la...

Citeste mai mult»
Rafael Nadal

Rafael Nadal a devenit tată pentru a doua oară. Soţia sa...

Citeste mai mult»

Ciocolată împotriva gripei: descoperirea care ar putea...

Citeste mai mult»
Meghan Markle

„Ducesa dificilă” Meghan Markle, ignorată de prietenii...

Citeste mai mult»

Femeile cu mai mulți copii prezintă un risc de cancer mai...

Citeste mai mult»
sole

„Ziua AUREI” – prima campanie din România în care un...

Citeste mai mult»
Francis Ford Coppola

Regizorul american Francis Ford Coppola, după ce a fost...

Citeste mai mult»
Katy Perry

O admiratoare în vârstă de 12 ani a lui Katy Perry s-a...

Citeste mai mult»
Ozzy Osbourne

Ozzy Osbourne a murit din cauza unui stop cardiac

Citeste mai mult»
Lady Gaga

Lady Gaga a înregistrat o piesă pentru coloana sonoră a...

Citeste mai mult»
 Sean Combs

Un judecător american a refuzat eliberarea pe cauțiune a...

Citeste mai mult»
dua lipa

Dua Lipa se declară „recunoscătoare” după ce a primit...

Citeste mai mult»
oasis

Un fan Oasis a murit căzând de la tribuna superioară a...

Citeste mai mult»
Harry

Prinţul Harry, acuzat într-o biografie a ducelui de York...

Citeste mai mult»
asky

De ce să alegi un hotel cu plajă privată pentru...

Citeste mai mult»
arnold

Ce alimente a exclus Arnold Schwarzenegger din meniul...

Citeste mai mult»
justin

Justin Timberlake a anunțat că suferă de boala Lyme

Citeste mai mult»
Hulk Hogan

Hulk Hogan a murit din cauza unui „infarct miocardic...

Citeste mai mult»
suc

Cât de mult îi afectează pe copii timpul petrecut în fața...

Citeste mai mult»
Michael Jackson

O șosetă a cântărețului Michael Jackson, considerată...

Citeste mai mult»
Katy și Justin

Justin Trudeau şi Katy Perry au fost văzuţi luând masa...

Citeste mai mult»
Andi Moisescu

Andi Moisescu, declarații rare despre tatăl său care l-a...

Citeste mai mult»
P. Diddy

Rapperul P. Diddy cere să fie eliberat contra unei...

Citeste mai mult»
Cheloo

Cheloo, prins de poliţişti după ce ar fi făcut scandal în...

Citeste mai mult»
lopez

Dieta minune care o ajută pe Jennifer Lopez să arate atât...

Citeste mai mult»

Sfaturi pentru siguranţa alimentară: Recomandări de la experţi

De în Sanatate 15 mai 2015

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a dat publicităţii un set de recomandări şi sfaturi pentru consumatorii care vor să aibă o alimentaţie mai sigură.

siguranta alimentara

1. Păstrează curăţenia

- Spală-ţi mâinile înainte de a atinge alimentele şi chiar în timpul preparării acestora.

- Spală-te pe mâini după ce mergi la toaletă.

- Spală şi dezinfectează toate ustensilele şi echipamentele pe care le foloseşti la prepararea alimentelor.

- Protejează bucătăria şi alimentele de insecte, paraziţi şi alte animale.

Microorganisme periculoase pentru sănătate sunt răspândite în sol, apă, animale, iar multe dintre acestea se găsesc inclusiv pe oameni. Ele se află pe mâinile şi hainele tale, dar şi pe ustensilele de bucătărie. La cel mai mic contact al acestora cu alimentele, pot fi transferate asupra hranei, provocând un număr mare de afecţiuni, spun specialiştii OMS.

2. Separă alimentele crude de cele preparate

- Separă carnea crudă şi fructele de mare de restul alimentelor.

- Utilizează echipamente şi ustensile separate pentru alimentele crude.

- Depozitează alimentele în recipiente diferite, astfel încât să eviţi contactul dintre alimentele crude şi cele gătite.

Alimentele crude, în special carnea şi fructele de mare, pot conţine microorganisme periculoase care se pot transfera foarte uşor asupra altor alimente în timpul depozitării şi preparării, subliniază reprezentanţii OMS.

3. Prepară bine alimentele

- Prepară bine alimentele, în special carnea, ouăle şi fructele de mare.

- Lasă preparate precum supele şi tocăniţele să fiarbă, pentru a te asigura că au ajuns la temperaturi de cel puţin 70 de grade Celsius. Pentru carne, asigură-te că sucul este clar, nu roz. E recomandat să foloseşti un termometru.

- Reîncălzeşte bine preparatele.

Studiile au demonstrat că prepararea corectă a alimentelor ucide aproape toate microorganismele periculoase. În plus, dacă aduci hrana la o temperatură de cel puţin 70 de grade Celsius, acest lucru garantează siguranţa acesteia pentru consum.

4. Păstrează hrana la temperaturi sigure

- Nu lăsa alimentele preparate la temperatura camerei mai mult de două ore.

- Pune în frigider imediat toate alimentele preparate şi cele perisabile (de preferat sub temperatura de 5 grade Celsius).

- Păstrează alimentele calde (peste temperatura de 60 de grade Celsius) înainte de servire.

- Nu depozita în frigider alimentele pentru o perioadă prea mare de timp.

- Nu dezgheţa alimentele îngheţate la temperatura camerei.

Depozitarea alimentelor la temperaturi scăzute încetineşte sau chiar stopează multiplicarea microorganismelor.

5. Foloseşte apă sigură şi alimente proaspete

- Foloseşte apă sigură, sau fierbe-o pentru a deveni sigură.

- Alege alimente proaspete şi sănătoase.

- Alege alimente procesate pentru siguranţă (ex: laptele pasteurizat)

- Spală fructele şi legumele, mai ales dacă le consumi crude.

- Nu consuma alimente după data de expirare înscrisă pe ambalaj.

Riscul de contaminare cu microorganisme periculoase poate fi redus semnificativ dacă acorzi o atenţie sporită atunci când alegi alimentele şi iei măsuri simple de precauţie, cum ar fi spălarea corectă a acestora.

Sursa: OMS - Organizaţia Mondială a Sănătăţii - informaţii prezentate în cadrul conferinţei Federaţiei Romalimenta, pe tema "Siguranţa alimentară".

Tag-uri: , , , , , , , , , , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK
Articole similare

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Sanatate
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
20 aug