Psihologii au definit cele 7 tipuri de dragoste

De în Dragoste & Sex 14 sep 2018

Psihologii și cercetătorii au încercat să definească dragostea de mai mulți ani, dar procesul a fost unul anevoios, deoarece sentimentele se schimbă de-a lungul timpului.

Psihologul american Robert Sternberg a realizat teoria dragostei, comform căreia iubirea este formată din 3 componente: intimitate emoțională, pasiune și devotament. Potrivit lui, aceste trei puncte stau la baza oricărui cântec, carte sau poezie de dragoste. În funcție de aceste componente, el a realizat următoarea clasificare a tipurilor de dragoste și dacă împreună cu partenerul tău nu ai atins încă ultima etapă, nu trebuie să intri în panică, deoarece fiecare evoluează în ritmul propriu.

1. Atracţia

Această etapă are loc atunci când doi oameni abia se cunosc, dar sunt totuși atrași unul de celălalt. Într-o astfel de relație, partenerii nu știu dacă au sau nu ceva în comun, dar rămân împreună. Conform psihologilor, această înfumurare se poate transforma în ceva mai complet odată cu trecerea timpului, dar multe cupluri nu reușesc să treacă peste ea.

2. Plăcutul

Într-o astfel de relație poți să fii tu însăți mereu. De obicei, oamenii sunt uniți de interese comune, valori în viață și sentimentul că cineva îi înțelege. Psihologii consideră că o astfel de intimitate, fără pasiune și dedicare, se va transforma mai mult într-o prietenie decât în dragoste.

3. Dragoste goală

Cuplurile care trec prin această fază au parte doar de devotament, fără intimitate și pasiune. Câteodată, acest tip de relație apare după o mare dragoste consumată, dar alteori este invers. Oamenii care au parte de dragoste goală se pot schimba și astfel se adaugă pasiunea.

4. Dragoste exhibiționistă

Acest tip de dragoste presupune devotare și pasiune, sentimente pe care multe cupluri le experimentează. Aceasta este tipul de dragoste pe care doi oameni o simt atunci când sunt atrași unul de celălalt și sunt pregătiți să facă toți pașii de împărțire a sarcinilor într-o casă și chiar căsnicie, dar fără a se fi creat acea legătură de intimitate pe toate planurile. Psihologii cred că astfel de cupluri pot conviețui multă vreme împreună, dar fericirea este relativă, pentru că partenerul este perceput ca fiind mai mult un prieten.

5. Dragoste romantică

Când vorbim despre dragoste romantică, aceasta include atât intimitate cât și pasiune. Oamenii din astfel de cupluri sunt atrași unul de celălalt și se simt confortabil împreună, dar nu sunt pregătiți să facă pasul cel mare. Relațiile de acest gen nu ajung la nivelul în care cei doi să locuiască împreună sau să se căsătorească.

6. Dragostea colegială

Dragostea colegială presupune un anumit grad de intimitate și dedicare pentru partener. Ea este mult mai puternică decât o simplă prietenie, deoarece există o adevărată atașare între parteneri, dar lipsește pasiunea. Psihologii spun că acest tip de relație apare după mai mulți ani de trai în comun.

7. Dragostea completă

Aceasta constă in: pasiune, intimitate emoțională și devotament. Rareori se poate vedea acest tip de relație, dar dacă cineva reușește să ajungă la acest stadiu, înseamnă că respectivii chiar se iubesc cu adevărat. Astfel de cupluri pot trăi împreună mult și bine, bucurându-se de relația pe care o au.

Specialiștii sunt siguri că o persoană are parte de mai multe tipuri de dragoste de-a lungul vieții, uneori cu același partener, când se apropie din ce în ce mai mult și trec la un nou nivel, dar alteori cu oameni diferiți. Câteodată, se întâmplă chiar ca relația să penduleze între mai multe tipuri de dragoste, dar această tipologie te va ajuta să definești genul tău de relație și să vezi dacă merită sau nu continuată.

Tag-uri: , , , , , , , ,
loading...
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK
Articole similare

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Dragoste & Sex
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
19 ian