Harvey Weinstein

Curtea de Apel din New York a anulat condamnarea pentru...

Citeste mai mult»
Laurent Cantet

Regizorul Laurent Cantet, premiat cu Palme d'Or pentru...

Citeste mai mult»
smiley

Damian Drăghici şi Smiley au lansat melodia „S-a furat...

Citeste mai mult»
Anne Hathaway

Anne Hathaway, reacţie devenită virală la un gol al...

Citeste mai mult»
belinda

Belinda Bencic a devenit mamă

Citeste mai mult»
nasty

"NASTY", documentarul despre Ilie Năstase, în selecţia...

Citeste mai mult»
Regele Harald

Regele Harald al V-lea al Norvegiei, în vârstă de 87 de...

Citeste mai mult»
louis

William şi Kate mulţumesc publicului pentru mesajele...

Citeste mai mult»
cataracta

Cum te recuperezi după operația de cataractă?

Citeste mai mult»
covid-19

Un caz rar al unui pacient infectat cu coronavirus timp...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Prima zi de record a lui Taylor Swift pe Spotify cu...

Citeste mai mult»
becks

Spice Girls s-au reunit la petrecerea de 50 de ani a...

Citeste mai mult»
armani

Giorgio Armani nu mai exclude vânzarea imperiului său de...

Citeste mai mult»
Taylor Swift

Taylor Swift a lansat un nou album, gata să doboare toate...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon, decorat de Ucraina pentru sprijinul său în...

Citeste mai mult»
Harry Styles

O admiratoare a lui Harry Styles, încarcerată după ce i-a...

Citeste mai mult»
Printesa Diana

Rochii ale prinţesei Diana, expuse la Hong Kong înainte...

Citeste mai mult»
bon jovi

Un serial documentar despre Bon Jovi oferă detalii despre...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William participă la primul său angajament public...

Citeste mai mult»
prezentare

Casa de modă Dior a prezentat la New York o colecţie...

Citeste mai mult»
Monica

Monica Bîrlădeanu, dezvăluiri despre provocările...

Citeste mai mult»
amalia

Moştenitoarea tronului olandez a fugit în Spania din...

Citeste mai mult»
celine dion

Un documentar despre boala de care suferă Céline Dion va...

Citeste mai mult»
vin

Un restaurant din Italia oferă o sticlă de vin gratuită...

Citeste mai mult»
chefi

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu şi Cătălin Scărlătescu...

Citeste mai mult»
Guy Ritchie

Guy Ritchie revine pe marile ecrane cu un film despre o...

Citeste mai mult»
Stormy Daniels

Cine este Stormy Daniels, femeia aflată în centrul...

Citeste mai mult»
tuns

Top 5 stiluri ce revin la modă

Citeste mai mult»
pacanele

Fetele știu să se distreze: păcănele online cu modă și...

Citeste mai mult»
ulei

Beneficiile pentru sănătate ale uleiului de măsline

Citeste mai mult»
Harry și Meghan Markle

Harry şi Meghan vor produce două seriale Netflix despre...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Muzica lui Taylor Swift revine pe TikTok, chiar dacă casa...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William şi fiul său cel mare, George, au asistat...

Citeste mai mult»
portofel

Alegerea portofelului de damă din piele în funcție de...

Citeste mai mult»
Sebastian Stan

Sebastian Stan se transformă în tânărul Donald Trump în...

Citeste mai mult»
Bjorn Ulvaeus

Bjorn Ulvaeus a reflectat asupra succesului şi...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon nu va face apel la plasarea sa sub tutelă...

Citeste mai mult»
Alec Baldwin

Împuşcături mortale la filmările "Rust" - Alec Baldwin "a...

Citeste mai mult»
Jonathan Majors

Actorul Jonathan Majors scapă de închisoare pentru...

Citeste mai mult»
michael douglas

Michael Douglas a aflat, în cadrul emisiunii "Finding...

Citeste mai mult»

Post feminism - o perioada de cules roade dar si de" mea culpa"

Dimineata devreme sunt orele mele de forta. Sunt lucida si optimista. Imi citesc ziarul preferat in leaganul din curte, cu cafeaua langa mine. Nimeni si nimic nu-mi poate afecta starea perfecta.

Si totusi un titlu al unui articol mi-a indreptat privirea spre el (Frica barbatilor de sotiile lor puternice, inteligente, independente, feministe) si in acelasi timp m-a trimis zeci de ani in urma. Atunci, noi, femeiile din Occident, incepeam lupta egalitatii intre sexe.

Perioada denumita "miscarea feminista". Defilam pe strazi cu sutienele proprii in mana, in semn de protest, in loc sa abordam lozinci. Ceream drepturi egale cu cele ale barbatilor. Ceream un statut egal. Salariu egal. Ceream, ceream si cu timpul, cum se intampla in majoritatea cazurilor, in unele domenii am reusit si am fost recunoscute ca femei care stiu sa puna punctul pe I. Reusita a fost doar in unele domenii.

Din acel punct, noi, femeile, am inteles ca, cu cat mai devreme posibil vom lua hamurile in maini, cu atat mai repede vom reusi sa ne atingem scopul. Nimeni nu ne va da nimic daca nu vom fi culte, capabile, instruite si informate in domenii de baza ale societatii. Vom putea face totul prin merit si nimic prin cersetorie.

Inceputul anilor '70 ne-a prins pe toate intr-o febra comuna. Ne-am pus pe hartie planuri pe urmatorii 30 de ani. Am facut socoteli peste socoteli. Cum va arata societatea in care femeiile isi ocupa un loc cuvenit, fiind 50% din ea? Cum vom influenta invatamantul in binele copiilor nostri, politica nationala si globala? Prin dinamica de grup restrans, mijlociu, mare si mai mare, am incercat si chiar am reusit sa vedem lucruri implinite.

La timpul respectiv, majoritatea dintre noi eram absolvente ale diferitelor facultati ale celor mai consacrate universitati. Aveam posturi inalte in spitale, institutii de stat, afaceri particulare s.a.m.d. Aveam salarii pe masura capacitatii si implicarii. Salarii mari pentru care am depus, in schimb, 12-14 ore de lucru zilnice. Fugeam de la o sedinta la alta. Dintr-un oras in altul. In drum lasam masina in parcare si plateam un masaj si o coafura, ca nimeni sa nu observe oboseala acumulata. Am angajat bone la copii, ingrijitoare la intreaga gospodarie. Noptile ne prindeau singure la volan pe autostrazi pustii, inapoi acasa.

Cu cat treceau anii, ne luam la intrecere cu noi insene. Oare putem mai mult? Cat? In ce domeniu? Ne-am casatorit, am nascut si crescut copii, am avut grija de educatia lor, am plecat in strainatate, in schimb de experienta cu copii in brate. Nu ne-am permis sa dam frau lacrimilor. Noi, femeile, apartinem unei secte aparte, puternice, inteligente. Slabiciunile si plansul apartin altora... Eram turmentate si nu de alcool, ci de succes. Am devenit dependente de el. Un succes dobandit apartinea trecutului. Mergeam inainte sa cucerim un altul mai mare si mai pretios.

Un lucru nu l-am luat in consideratie: barbatul in general si sotul in special. Am crezut ca totul va decurge normal de la sine si vom continua sa ne bucuram de sprijinul masculin atat de necesar noua, femeilor, la infinit. La bine si la rau suntem impreuna si cum perioada era considerata una din cele mai bune... casnicia era de neclintit si mai puternica ca niciodata... Acum cu toate stim ca la timpul respectiv trebuia sa solicitam alianta masculina in schimbarile sociale.


Mea Culpa! Am gresit in mare. Ne-am intimidat barbatii cu noul nostru statut. Am dorit cu fermitate sa aratam cat suntem de superioare. Cate cunostinte stapanim. Cat castigam. Am fost mandre cu puterea noastra de a lua hotarari in orice domeniu. Am dictat o schimbare brusca de roluri. Ne-am indepartat enorm de rolurile si valorile traditionale si acum in perioada post feminista culegem roadele. Doar o minoritate este convinsa ca miscarea feminista le-a indreptat inspre o performanta istorica. Eu personal apartin majoritatii.

Majoritatea este convinsa ca o schimbare a fost obligatorie, dar la ea se putea ajunge cu mult mai putina agresivitate, cu o doza mai mare de feminitate. Desigur daunele erau mai minore. In Occident se deschid cursuri care redau siguranta de sine a barbatilor detronati de noi. Alte cursuri ne invata pe noi toti un alt gen de comunicare in cuplu. Departe de cea in care fiecare isi demonstreaza superioritatea si fiecare se lupta ca ideea lui sa domine. Un mod de intelegere reciproca deplina. Simulam si resimulam un cult al dialogului perfect. Rabdarea de a asculta, dorinta de a intelege, puterea de a decide impreuna.

Ne intoarcem ca moda, la mica rochie neagra clasica din sifonier, care ni se potriveste de minune. Aceasta a fost tot timpul acolo, doar noi am uitat-o prafuita si am abordat o vestimetatie dura de femeie de afaceri egala barbatului. Sper ca de data asta o vom purta cu mai mult chic si cochetarie.

In caz ca ma intrebati unde am fost eu in acea perioada, e bine sa stiti: am fost acolo impreuna cu toate femeile, dar am defilat cu o lozinca si am continuat sa ma scol mai devreme dimineata pentru a calca o camasa sotului. Intuitiv, am dorit avansarea mea dar am refuzat si respins egalitatea. Nu cred in egalitate. Fiecare din noi este un individ. Nu superior, nu inferior ci diferit. Am simtit in micro cosmosul nostru ca daca vom accepta sa fim singuri in cuplu, nu vom fi. In fata prapastiei, am apasat pe toate franele posibile si nu a fost deloc usor.

Acea perioada era specifica unanimitatii in idei. Feminismul a patruns pe intrarea principala, a intrat in sufrageria caminului conjugal, a continuat in bucatarie si rapid ne-a dat sfaturi de comportament in propriul nostru dormitor. Majoritatea cuplurilor generatiei mele sunt despartite. Multi si-au pierdut increderea de a convietui in cuplul traditional, de a-si asuma obligatii, de a le respecta. Neincrederea si teama sunt "valoarea adaugata" a acelei perioade. In prezent un cuplu din patru se desparte in primul an de casnicie. Procesul continua dar este in puterea noastra de a-l diminua.

Stiind sa ne cultivam propria casnicie vom oferi si primi de la ea tot ce avem nevoie. In caz contrariu, in care ne vom dori si pastra egalitatea, noi, femeile, vom fi nesatisfacute si vom continua la infinit a cauta acel barbat idol al imaginatiei nostre. Va asigur ca acel idol se afla doar in imaginatie, adevaratul se afla cu noi si langa noi. Trebuie doar sa-l indentificam si sa-l ascultam.

Puterea adevarata este din vecii vecilor in mana noastra. Trebuie doar s-o manipulam intelept si nici o miscare feminista nu ne va mai dicta cum si in ce fel.
Tag-uri: , , , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 2

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

(27.06.2008, 22:41)
Depinde de sot cum este educat, trebuie sa inteleaga daca sotia lui avanseaza intr-un anumit domeniu. Edi
Răspunde-i
felicia (27.06.2008, 20:59)
Orice inceput trebuie sa fie radical cu suferinta si sacrificii.A fost necesar ce sa intimplat pentru a trece de la miscarile feministe,considerate de barbati capricii sau rataciri si sa se ajunga in aceasta faza de independenta a femeii.Consider ca femeile nu si-au abandonat niciodata menirea si depun eforturi alaturi de barbati pentru o viata mai buna.Niciodata nu ne-am pierdut feminitatea chiar daca virtejul vietii le-a rostogolit bine pe cele care s-au luptat pentru-ca noi sa avem drepturi egale cu barbati.Important este sa pastram ceea ce avem .Inca mai sint femei cu fata acoperita si ele depun eforturi,sint ajutate,incurajate,sprijinite,au exemplu in fata lor si vad ca se poate si altfel.In aceste conditii care ne-au fost create fericirea conjugala se confrunta cu starea financiara a cuplului si dragostea trece prin stomac.Timpul petrecut la servici ca esti angajat sau patron,esti aproape de familie sau departe acesta este in detrimentul Cuplului dar o legatura puternica trece toate obstacolele care apar in viata din cauza timpului petrecut in afara familiei.Femeia zilelor noastre are dreptul de a munci egal cu barbatii,de-a creste copiii,a se ocupa de educatia lor,de-a tine gospodaria in ordine,de-asi hrani familia,de-a asculta pasurile copiilor,sotului, de-a lua atitudine,de-a fi dragastoasa cu sotul, copii.O buna mama pentru copii,buna amanta pentru sot,ai tine sub control pe toti.Acum ca ne-am cistigat independenta trebuie sa luptam sa ne tinem barbatii si familia unita.Bine ca am scapat de ce a fost mai greu,ca de trebuia sa port burhamu pe caldurile astea si sa ma mai dea si pe o camila ca sa-si ia alta mai tinara eram distrusa ,asa ...daca se duce la alta mai tinara dupa ce i-am crescut 4 copii la casele lor zic domle sint independenta,imi iau pensia si ma duc sa vad minastirile ,sa-i rog de sanatate la ex sotu si apoi mai vad eu ce fac ca viata merge inainte ...
Răspunde-i
Spune-ţi părerea
Alte articole din Prietenia ne imbogateste.
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
26 apr