femeie

Cum îți dai seama că ai o stimă de sine scăzută....

Citeste mai mult»

Horoscopul zilei de 23 aprilie 2021: Berbecii au noroc de...

Citeste mai mult»
Dorian Popa

Dorian Popa s-a apucat de afaceri. Cântărețul și-a...

Citeste mai mult»
Oana Radu

Oana Radu, de nerecunoscut după ce a slăbit 44 de...

Citeste mai mult»
dieta d eprimăvară

Dieta de primăvară a lui Cori Grămescu. Ce mănânci ca să...

Citeste mai mult»
somn

Cât de periculos este pentru sănătate dacă nu te...

Citeste mai mult»
zodii

Horoscop 22 aprilie 2021: Leii ar putea să se implice în...

Citeste mai mult»
rugaciune florii

Rugăciunea de Florii. Rostește-o în duminică dimineață și...

Citeste mai mult»
Stefan Stan

Ștefan Stan și soția sa au avut COVID-19: "A luat virusul...

Citeste mai mult»
horoscop

Horoscop 21 aprilie 2021. O zodie are nevoie de o...

Citeste mai mult»
coronavirus

Omega-3 şi vitamina D, eficiente în lupta anti-Covid-19....

Citeste mai mult»
cuplu

Cum să-i atragi atenția bărbatului pe care îl placi

Citeste mai mult»
Oana Radu

Oana Radu, adevărul despre problemele de sănătate cu care...

Citeste mai mult»
Alexandru Arșinel

Alexandru Arșinel, testat pozitiv cu COVID-19, după ce...

Citeste mai mult»
zodii

Horoscop 20 aprilie 2021: Taurii riscă să se certe cu...

Citeste mai mult»
model

Gestul controversat a costat-o scump. O tânără a fost...

Citeste mai mult»
chiftelute

Chifteluțe de post cu dovlecei și ciuperci, rețeta pe...

Citeste mai mult»
regina elisabeta

Elisabeta a lăsat un bilet scris de mână pe sicriul...

Citeste mai mult»
Taylor Swift

Taylor Swift, pe val. Cântăreața a doborât recordul...

Citeste mai mult»
zodii

Horoscop 17 aprilie 2021: Racii ar trebui să fie mai...

Citeste mai mult»

Cum a afectat pandemia de coronavirus somnul. Concluziile...

Citeste mai mult»
harry si william

Funeraliile prinţului Philip - Cei patru copii ai ducelui...

Citeste mai mult»
Helen McCrory

Actriţa Helen McCrory, cunoscută din „Peaky Blinders” şi...

Citeste mai mult»
zodii

Horoscop 16 aprilie. Berbecii redeschid noi răni...

Citeste mai mult»
covid-19

Țara care ar putea detecta coronavirusul înainte de...

Citeste mai mult»
jlo

Jennifer Lopez şi Alex Rodriguez au anulat oficial...

Citeste mai mult»
horoscop 5 martie 2021

Horoscop 15 aprilie 2021. Fecioarele au nevoie de o...

Citeste mai mult»
fulgere

Cercetătorii, tot mai aproape de a stabilit cum a...

Citeste mai mult»
Elisabeta

Regina Elizabeth a II-a a Marii Britanii şi-a reluat...

Citeste mai mult»
horoscop

Horoscop 14 aprilie 2021. Taurii au câștiguri financiare,...

Citeste mai mult»
vaccin

Cât de eficient este vaccinul Pfizer. Descoperirile...

Citeste mai mult»
Macaulay Culkin

Macaulay Culkin şi Brenda Song au devenit părinţi

Citeste mai mult»
Kim Kardashian

Kim Kardashian și Kanye West au făcut pace. Ce se va...

Citeste mai mult»
cuplu

Cum să-ți menții relația de cuplu. Sfaturi pentru a-ți...

Citeste mai mult»
zodii

Horoscop 13 aprilie 2021. Gemenii își pot lansa o...

Citeste mai mult»
Antonia și Alex Velea

Antonia a împlinit 32 de ani. Alex Velea, mesaj...

Citeste mai mult»
Andreea Balan

Andreea Bălan, adevărul despre separarea de Keo: ”Voiam...

Citeste mai mult»
vaccin

Varianta sud-africană a coronavirusului poate anula...

Citeste mai mult»
harry

Prinţul Harry, mesaj emoționant despre ducele de...

Citeste mai mult»
dieta indiana

Cum să combați stresul și insomniile. Dieta recomandată...

Citeste mai mult»

Ligia Pop, bucătar raw food: "Puteţi consuma crudităţi sub forma unor reţete sănătoase, care nu îngraşă"

De în Diete 4 iun 2015

Ai auzit cu siguranţă de curentul raw food şi poate ţi s-au părut două cuvinte în limba engleză care au fost folosite pentru a descrie un nou tip de alimentaţie. Dar te-ai întrebat vreodată de ce unii oameni preferă să consume doar crudităţi, de ce vor să mănânce alimente care nu au fost preparate termic sau ce beneficii poate avea bucătaria fără foc?

ligia pop interviu

Ligia Pop, cunoscut raw food chef şi totodată consultant în nutriţie, ne oferă răspunsurile la aceste întrebări şi ne explică ce înseamnă, în zilele noastre, să promovezi un stil de viaţă sănătos, mai ales că tânăra face acest lucru de mulţi ani prin intermediul cărţilor şi show-urilor TV online ce îi poartă semnătura.

Ce înseamna raw food în România anului 2015?

Ligia Pop: Pentru început ar trebui să definim ce înseamnă conceptul de raw food în lumea întreagă. Nu este aşa cum se aşteaptă toţi şi nu va fi niciodată, 100% mâncare nepreparată termic, ci este un procent cât mai mare de crudităţi, ideal 50-70%, crudităţi cât mai proaspete şi cât mai locale (aici nu intră crudităţile aduse din alte ţări, în special iarna), şi restul de 30-50% alimentaţie ori traditională gătită, ori vegetariană sau vegană, în funcţie de cum alege fiecare.

Printre raw foodiştii din întreaga lume există o întrebare comună, şi anume: "ce procent de raw food consumi?" Fiecare om decide acel răspuns pentru el sau ea însuşi/însăşi. Ca o definiţie, bucătăria fără foc foloseşte ingrediente de origine vegetală combinate cât mai corect din punct de vedere nutriţional. Se folosesc legume, vlăstari (seminţe germinate de legume), frunzoase folosite pentru sucuri, fructe, seminţe, nuci, alge marine, superalimente etc.

Denumirea "raw vegan" înseamnă alimentaţia vegană fără foc (vegan înseamnă fără ingrediente de origine animală, ci doar vegetală), în care alimentele de bază sunt: legumele; germenii şi vlăstarii; seminţele şi nucile; fructele în stare naturală sau uscată; superalimentele.

Cum a început totul? Ce anume de-a determinat să promovezi un stil de viaţă sănătos şi să devii raw food chef?

Ligia Pop: Despre preparate din crudităţi am aflat din copilărie, însă prin anii '80 încă nu exista aparatura performantă din ziua de azi cu care se pot face atâtea minunăţii. Pe atunci totul era foarte simplu şi se rezuma la combinaţii de salate şi deserturi din seminţe încolţite şi nuci combinate cu fructe.

Fiind de o viaţă în căutarea unei alimentaţii care să mă facă să mă simt bine, să îmi menţină sănătatea şi să mă ajute să îmbătrânesc graţios, am apelat în timp la tot felul de alimentaţii. În copilărie am fost vreo 10 ani vegetariană, după care împreună cu familia am început din nou să consumăm preparate animale, iar mai târziu am devenit din nou vegetariană.

Timpul a trecut şi în 2008, fiind în SUA şi aflând la CNN de Angela Stokes care slăbise vreo 70 de kg consumând doar raw food, am început singură să descopăr delicioasele preparate raw "moderne", care erau total deosebite de tot ce încercasem în România în copilărie.

În timp, am descoperit restaurantele raw food şi institutele de sănătate, care erau de zeci de ani în America, doar că eu şi soţul meu nu aflasem mai devreme de ele. Şi uite aşa a început căutarea şi perfecţionarea mea şi totodată dorinţa de a împărtăşi cu românii de pretutindeni, prin intermediul site-ului, tot ce învăţam şi aplicam în viaţa de zi cu zi.

Din 2009 şi până în prezent, am început în Romania o campanie intensă de mediatizare, de publicare de articole în reviste şi apariţii în diverse televiziuni, prin demonstraţii culinare live şi video-uri demonstrative care au ajutat mii de oameni, dar şi cele 5 cărţi ale mele care au venit ca o completare la tot ce făceam, plus expoziţiile noastre din Bucureşti şi din ţară.

Şi uite aşa totul a ajuns la amploarea care se află astăzi domeniul de raw food din România şi ne bucurăm că acest stil de alimentaţie ajută atât de multă lume. Dorinţa noastră a fost şi este să nu facem o ţară de vegetarieni sau raw foodişti, ci doar să le amintim oamenilor care au o alimentaţie tradiţională că pot consuma cu plăcere o cantitate mare de crudităţi sub forma unor reţete delicioase, sănătoase şi care nu îngraşă.

De ce crezi că merită promovată o alimentaţie bazată în cea mai mare parte pe crudităţi? Ce beneficii au alimentele raw, crude, realizate fără foc?

Ligia Pop: Introducerea unui procent mare de crudităţi într-o diversitate largă aduce nenumărate beneficii asupra organismului. Marea majoritate a celor care încearcă prin alimentaţie să îşi aducă o stare de bine în corp, de cele mai multe ori se interesează de sănătatea întregului: minte, trup şi suflet sănătos.

Atunci când detoxifierea se face pe toate nivelele, toate stările de dinainte de oboseală, moleşeală, lipsa energiei sunt înlocuite cu un complex de energie, putere, claritate mentală, stare de bine, linişte interioară, pierderea kilogramelor care sunt în plus, dispariţia celulitei, tonifierea pielii, menţinerea unui corp sănătos şi încetinirea procesului de îmbătrânire etc.

Există dezavantaje în alimentaţia vegană fără foc?

Ligia Pop: Dezantaje există când persoana nu este bine informată şi nu are o diversitate mare în alimentaţie. Cu o alimentaţie bazată în mare parte pe crudităţi şi o paletă largă de ingrediente raw din natură, de cele mai multe ori se rezolvă carenţe mai vechi şi asta doar dacă există la bază multă informaţie. Este ceea ce lipseşte la mulţi raw foodişti din România.

Carenţe există în orice alimentaţie, fiindcă, să fim serioşi, alimentaţia noastră în general este foarte slabă nutriţional. S-a dovedit chiar că în special cei care consumă multe produse animale au carenţe majore de calciu, proteine şi B12, fiindcă acestea nu sunt de calitate în produsele animale din zilele noastre şi corpul nu le recunoaşte şi, implicit, nu le poate folosi. De aceea este nevoie de diversitate în orice alimentaţie, pentru a preveni şi elimina aceste carenţe.

Corpul nostru este ca o bancă ce stochează în timp nutrienţi, însă dacă alimentaţia noastră este mereu slabă în nutrienţi, această bancă este mai mereu aproape goală, de aceea intervin atât de multe boli chiar şi la persoanele tinere. Acesta fiind unul dintre motive, pe lângă multe altele.

Ce reprezintă profesia de raw food chef?

Ligia Pop: A fi raw food chef înseamnă să te implici şi să găteşti cu inima şi cu toată bucuria sufletului. Poţi să îţi practici meseria într-un restaurant raw food, fiindcă sunt deja destule în ţară şi în special în Bucureşti. Cazul meu este mai special, mai exact eu nu gătesc într-un restaurant însă gătesc la demostraţiile culinare live, fac emisiuni TV sau online unde gătesc şi învăţ oamenii cum să preparare aceste reţete şi nu în ultimul rând, pregătesc reţete şi preparate interesante pentru cărţile mele. După cum ştiţi, am scris 5 cărţi în domeniu şi merg înainte, fiindcă încă am sute de reţete pe care mi-aş dori să le consemnez în alte cărţi noi.

Mai multe despre Ligia Pop

La 35 de ani, Ligia Pop este autoarea a şase cărţi (vezi galeria foto de mai jos): "Paşi în lumea muzicii", "Reţete vegane fără foc" , "Germeni şi vlăstari. Surse de sănătate şi energie", "Deserturi pentru părinţi şi copii sănătoşi", "Jurnal de sarcină. Sfaturi pentru o naştere naturală şi un bebe sănătos" şi "Sfaturi pentru o viață sănătoasă".

Ligia Pop este raw food chef, consultant în nutriţie, susţine demonstraţii şi prezentări de sănătate şi organizează Raw Generation Expo (care va avea loc în data de 14 iunie 2015, la Bucureşti), un eveniment naţional prin care promovează un stil de viaţă sănătos.

De asemenea, ea este gazda unor show-uri TV online şi a câştigat alături de alţi 15 bucătari din lume, titlul internaţional YouTube Next Chef, fiind singurul bucătar raw vegan din lume care deţine această onoare.

În 2014 cartea Ligiei Pop, "Reţete vegane fără foc", a câştigat premiul naţional la Gourmand World CookBook Awards. Premiile Gourmand sunt considerate cele mai prestigioase disţinctii din domeniul culinar, putând fi comparate, ca importanţă, cu Premiile Oscar din cinematografie.

Galerie foto
Tag-uri: , , , , , , , , , , , , ,
loading...
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK
Articole similare

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Diete
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
22 apr