Corina Caragea

Ce a pățit Corina Caragea înainte de prima ei apariție în...

Citeste mai mult»
charles si camilla

Călătoria în Samoa, pe primul loc în clasamentul celor...

Citeste mai mult»
Jeff Bezos și Lauren Sanchez

Charlize Theron și Rosie O'Donell critică nunta lui Jeff...

Citeste mai mult»
Emma Răducanu

Emma Răducanu pune capăt zvonurilor privind o idilă cu...

Citeste mai mult»
Kira

Gheorghe Hagi a devenit socru mic: Kira s-a căsătorit

Citeste mai mult»
jesus

O presupusă complice, arestată în Venezuela, în urma...

Citeste mai mult»
Marion Cotillard

Actorii francezi Marion Cotillard și Guillaume Canet...

Citeste mai mult»
Thalia Besson

Thalia Besson, fiica regizorului Luc Besson, revine...

Citeste mai mult»
Brad Pitt

Casa lui Brad Pitt din Los Angeles a fost spartă. Hoţii...

Citeste mai mult»
Jeff Bezos și Lauren2

Jeff Bezos și logodnica sa au ajuns la Veneția pentru...

Citeste mai mult»
Kevin Spacey

Kevin Spacey declară că îi iartă pe cei care s-au grăbit...

Citeste mai mult»
Daisy Edgar-Jones

Daisy Edgar-Jones va juca în noua adaptare...

Citeste mai mult»
Koba LaD

Rapperul Koba LaD, în fața justiției după un accident mortal

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Taylor Swift și Travis Kelce, pentru prima dată în...

Citeste mai mult»
masina

Recondiționarea turbinei: o soluție eficientă pentru...

Citeste mai mult»
crbl

De ce a șters CRBL pozele cu iubita de pe rețelele de...

Citeste mai mult»
Jeff Bezos și Lauren

Nunta miliardarului Jeff Bezos stârnește multă agitație...

Citeste mai mult»
Johnny Depp

Johnny Depp a revenit asupra procesului său împotriva lui...

Citeste mai mult»
Jeff Bezos și Lauren

Greenpeace se alătură protestelor față de nunta lui Bezos...

Citeste mai mult»
Brad Pitt

Vedeta filmului „F1”, actorul Brad Pitt, a condus un...

Citeste mai mult»
hromei

Cum alegi o firmă serioasă pentru închiriere auto, fără...

Citeste mai mult»
mm

Cât de veche e mașina pe care o conduce Mihai Margineanu:...

Citeste mai mult»
Chris Brown

Cântărețul Chris Brown a pledat nevinovat la Londra...

Citeste mai mult»
Ilie și Ioana Năstase

Ilie și Ioana Năstase divorțează după cinci ani de...

Citeste mai mult»
Dalai Lama

Dalai Lama ar putea menționa eventuala sa succesiune...

Citeste mai mult»
andrea bocceli

Jannik Sinner, colaborare cu celebrul tenor italian...

Citeste mai mult»
Kelsey Grammer

Un cunoscut actor american va deveni tată pentru a opta...

Citeste mai mult»
Tom Cruise

Tom Cruise, Dolly Parton, Debbie Allen şi Wynn Thomas vor...

Citeste mai mult»
Prințesa Kate

Prințesa Kate nu mai va asista miercuri la cursele de cai...

Citeste mai mult»
Eric Dane

Actorul Eric Dane, diagnosticat cu scleroză laterală...

Citeste mai mult»
 Gérard Depardieu

Gerard Depardieu se confruntă cu un nou proces după un...

Citeste mai mult»
Matthew Perry

Medicul care i-a furnizat ketamina actorului Matthew...

Citeste mai mult»
Jeff Bezos și Lauren

Nunta lui Jeff Bezos în Veneţia declanşează proteste:...

Citeste mai mult»
Arnold Schwarzenegger și Carrie-Anne Moss

Arnold Schwarzenegger și Carrie-Anne Moss au ''exersat...

Citeste mai mult»
Ed Sheeran

Curtea Supremă respinge reluarea procesului privind...

Citeste mai mult»
Loredana Groza

Loredana Groza a cântat alături de mama ei la petrecerea...

Citeste mai mult»
Aya Nakamura

Cântăreața Aya Nakamura are o statuie din ceară la muzeul...

Citeste mai mult»
Tora Vasilescu

Ce consumă Tora Vasilescu pentru a se menține în formă la...

Citeste mai mult»
 Katy Perry și Orlando Bloom

Relația dintre Katy Perry și Orlando Bloom ar fi ajuns la...

Citeste mai mult»
Harvey Weinstein

Harvey Weinstein a fost găsit vinovat de agresiune...

Citeste mai mult»

Ligia Pop, bucătar raw food: "Puteţi consuma crudităţi sub forma unor reţete sănătoase, care nu îngraşă"

De în Diete 4 iun 2015

Ai auzit cu siguranţă de curentul raw food şi poate ţi s-au părut două cuvinte în limba engleză care au fost folosite pentru a descrie un nou tip de alimentaţie. Dar te-ai întrebat vreodată de ce unii oameni preferă să consume doar crudităţi, de ce vor să mănânce alimente care nu au fost preparate termic sau ce beneficii poate avea bucătaria fără foc?

ligia pop interviu

Ligia Pop, cunoscut raw food chef şi totodată consultant în nutriţie, ne oferă răspunsurile la aceste întrebări şi ne explică ce înseamnă, în zilele noastre, să promovezi un stil de viaţă sănătos, mai ales că tânăra face acest lucru de mulţi ani prin intermediul cărţilor şi show-urilor TV online ce îi poartă semnătura.

Ce înseamna raw food în România anului 2015?

Ligia Pop: Pentru început ar trebui să definim ce înseamnă conceptul de raw food în lumea întreagă. Nu este aşa cum se aşteaptă toţi şi nu va fi niciodată, 100% mâncare nepreparată termic, ci este un procent cât mai mare de crudităţi, ideal 50-70%, crudităţi cât mai proaspete şi cât mai locale (aici nu intră crudităţile aduse din alte ţări, în special iarna), şi restul de 30-50% alimentaţie ori traditională gătită, ori vegetariană sau vegană, în funcţie de cum alege fiecare.

Printre raw foodiştii din întreaga lume există o întrebare comună, şi anume: "ce procent de raw food consumi?" Fiecare om decide acel răspuns pentru el sau ea însuşi/însăşi. Ca o definiţie, bucătăria fără foc foloseşte ingrediente de origine vegetală combinate cât mai corect din punct de vedere nutriţional. Se folosesc legume, vlăstari (seminţe germinate de legume), frunzoase folosite pentru sucuri, fructe, seminţe, nuci, alge marine, superalimente etc.

Denumirea "raw vegan" înseamnă alimentaţia vegană fără foc (vegan înseamnă fără ingrediente de origine animală, ci doar vegetală), în care alimentele de bază sunt: legumele; germenii şi vlăstarii; seminţele şi nucile; fructele în stare naturală sau uscată; superalimentele.

Cum a început totul? Ce anume de-a determinat să promovezi un stil de viaţă sănătos şi să devii raw food chef?

Ligia Pop: Despre preparate din crudităţi am aflat din copilărie, însă prin anii '80 încă nu exista aparatura performantă din ziua de azi cu care se pot face atâtea minunăţii. Pe atunci totul era foarte simplu şi se rezuma la combinaţii de salate şi deserturi din seminţe încolţite şi nuci combinate cu fructe.

Fiind de o viaţă în căutarea unei alimentaţii care să mă facă să mă simt bine, să îmi menţină sănătatea şi să mă ajute să îmbătrânesc graţios, am apelat în timp la tot felul de alimentaţii. În copilărie am fost vreo 10 ani vegetariană, după care împreună cu familia am început din nou să consumăm preparate animale, iar mai târziu am devenit din nou vegetariană.

Timpul a trecut şi în 2008, fiind în SUA şi aflând la CNN de Angela Stokes care slăbise vreo 70 de kg consumând doar raw food, am început singură să descopăr delicioasele preparate raw "moderne", care erau total deosebite de tot ce încercasem în România în copilărie.

În timp, am descoperit restaurantele raw food şi institutele de sănătate, care erau de zeci de ani în America, doar că eu şi soţul meu nu aflasem mai devreme de ele. Şi uite aşa a început căutarea şi perfecţionarea mea şi totodată dorinţa de a împărtăşi cu românii de pretutindeni, prin intermediul site-ului, tot ce învăţam şi aplicam în viaţa de zi cu zi.

Din 2009 şi până în prezent, am început în Romania o campanie intensă de mediatizare, de publicare de articole în reviste şi apariţii în diverse televiziuni, prin demonstraţii culinare live şi video-uri demonstrative care au ajutat mii de oameni, dar şi cele 5 cărţi ale mele care au venit ca o completare la tot ce făceam, plus expoziţiile noastre din Bucureşti şi din ţară.

Şi uite aşa totul a ajuns la amploarea care se află astăzi domeniul de raw food din România şi ne bucurăm că acest stil de alimentaţie ajută atât de multă lume. Dorinţa noastră a fost şi este să nu facem o ţară de vegetarieni sau raw foodişti, ci doar să le amintim oamenilor care au o alimentaţie tradiţională că pot consuma cu plăcere o cantitate mare de crudităţi sub forma unor reţete delicioase, sănătoase şi care nu îngraşă.

De ce crezi că merită promovată o alimentaţie bazată în cea mai mare parte pe crudităţi? Ce beneficii au alimentele raw, crude, realizate fără foc?

Ligia Pop: Introducerea unui procent mare de crudităţi într-o diversitate largă aduce nenumărate beneficii asupra organismului. Marea majoritate a celor care încearcă prin alimentaţie să îşi aducă o stare de bine în corp, de cele mai multe ori se interesează de sănătatea întregului: minte, trup şi suflet sănătos.

Atunci când detoxifierea se face pe toate nivelele, toate stările de dinainte de oboseală, moleşeală, lipsa energiei sunt înlocuite cu un complex de energie, putere, claritate mentală, stare de bine, linişte interioară, pierderea kilogramelor care sunt în plus, dispariţia celulitei, tonifierea pielii, menţinerea unui corp sănătos şi încetinirea procesului de îmbătrânire etc.

Există dezavantaje în alimentaţia vegană fără foc?

Ligia Pop: Dezantaje există când persoana nu este bine informată şi nu are o diversitate mare în alimentaţie. Cu o alimentaţie bazată în mare parte pe crudităţi şi o paletă largă de ingrediente raw din natură, de cele mai multe ori se rezolvă carenţe mai vechi şi asta doar dacă există la bază multă informaţie. Este ceea ce lipseşte la mulţi raw foodişti din România.

Carenţe există în orice alimentaţie, fiindcă, să fim serioşi, alimentaţia noastră în general este foarte slabă nutriţional. S-a dovedit chiar că în special cei care consumă multe produse animale au carenţe majore de calciu, proteine şi B12, fiindcă acestea nu sunt de calitate în produsele animale din zilele noastre şi corpul nu le recunoaşte şi, implicit, nu le poate folosi. De aceea este nevoie de diversitate în orice alimentaţie, pentru a preveni şi elimina aceste carenţe.

Corpul nostru este ca o bancă ce stochează în timp nutrienţi, însă dacă alimentaţia noastră este mereu slabă în nutrienţi, această bancă este mai mereu aproape goală, de aceea intervin atât de multe boli chiar şi la persoanele tinere. Acesta fiind unul dintre motive, pe lângă multe altele.

Ce reprezintă profesia de raw food chef?

Ligia Pop: A fi raw food chef înseamnă să te implici şi să găteşti cu inima şi cu toată bucuria sufletului. Poţi să îţi practici meseria într-un restaurant raw food, fiindcă sunt deja destule în ţară şi în special în Bucureşti. Cazul meu este mai special, mai exact eu nu gătesc într-un restaurant însă gătesc la demostraţiile culinare live, fac emisiuni TV sau online unde gătesc şi învăţ oamenii cum să preparare aceste reţete şi nu în ultimul rând, pregătesc reţete şi preparate interesante pentru cărţile mele. După cum ştiţi, am scris 5 cărţi în domeniu şi merg înainte, fiindcă încă am sute de reţete pe care mi-aş dori să le consemnez în alte cărţi noi.

Mai multe despre Ligia Pop

La 35 de ani, Ligia Pop este autoarea a şase cărţi (vezi galeria foto de mai jos): "Paşi în lumea muzicii", "Reţete vegane fără foc" , "Germeni şi vlăstari. Surse de sănătate şi energie", "Deserturi pentru părinţi şi copii sănătoşi", "Jurnal de sarcină. Sfaturi pentru o naştere naturală şi un bebe sănătos" şi "Sfaturi pentru o viață sănătoasă".

Ligia Pop este raw food chef, consultant în nutriţie, susţine demonstraţii şi prezentări de sănătate şi organizează Raw Generation Expo (care va avea loc în data de 14 iunie 2015, la Bucureşti), un eveniment naţional prin care promovează un stil de viaţă sănătos.

De asemenea, ea este gazda unor show-uri TV online şi a câştigat alături de alţi 15 bucătari din lume, titlul internaţional YouTube Next Chef, fiind singurul bucătar raw vegan din lume care deţine această onoare.

În 2014 cartea Ligiei Pop, "Reţete vegane fără foc", a câştigat premiul naţional la Gourmand World CookBook Awards. Premiile Gourmand sunt considerate cele mai prestigioase disţinctii din domeniul culinar, putând fi comparate, ca importanţă, cu Premiile Oscar din cinematografie.

Galerie foto
Tag-uri: , , , , , , , , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK
Articole similare

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Diete
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
02 iul