Dacă, de exemplu, ești freelancer și livrezi toate proiectele înainte de termenul limită, apoi accepți să preiei și proiecte de ultim moment, abandonate sau refuzate de alții, vei ajunge să te suprasoliciți și la un moment dat nu numai că nu vei mai putea livra mai devreme ci vei fi chiar nevoită să ceri o prelungire pentru unele lucruri. În continuare ți se va duce numele mai departe și vei ajunge să fii recomandată pentru diverse colaborări, în loc să trebuiască să aplici tu la ceva, dar atunci te poți opri din această încercare permanentă de a impresiona pe toată lumea și te poți concentra doar de angajamentele tale și selectarea lor în prealabil.
Dr. Alice Boyes, psiholog de profesie și autoarea cărților „The Healthy Mind Toolkit” și „The Anxiety Toolkit”, a explicat într-un interviu acordat „Harvard Business Review”, faptul că deși depășirea așteptărilor poate fi ceea ce îți trebuie la un moment dat în carieră, să continui așa își pune amprenta asupra ta. Trebuie să înțelegi ce te costă să fii peste medie și pentru ce alteva îți mai rămâne timp, energie, voință și atenție. Poate că în tot acest proces îți sacrifici chiar sănătatea, familia sau visele. Dacă ajungi la concluzia că te costă prea mult să fii sus, atunci încearcă să-ți setezi singură anumite reguli. De exemplu, ai putea decide că 3 din 10 proiecte merită să lucrezi la ele din greu, dar restul sunt opționale.
Încearcă să treci mai degrabă la o mentalitate prin care le oferi clienților sau șefilor tăi exact ceea ce se așteaptă de la tine, când se așteaptă, deoarece așa v-ați înțeles de la început. Să lucrezi în plus, fără să fii plătită suplimentar, nu te va ajuta prea mult în carieră, mai ales dacă ai ajuns deja la o anumită experiență profesională. Dacă toată lumea cu care lucrezi știe că îți faci treaba cum, cât și când trebuie, este cazul să respiri și să te bucuri de restul vieții tale.
Învață când să te oprești din muncă și să te bucuri de viață
Unele cărți de specialitate afirmă că pentru a deveni un angajat valoros trebuie să dai întotdeauna 110% din tine și să faci mereu câte ceva mai bine decât se așteaptă superiorii sau mai devreme decât ți se cere, iar acest comportament chiar îți va aduce o reputație bună, ca fiind capabilă să lucrezi repede, mult și bine, ceea ce îți și trebuie în această lume în permanentă schimbare.