Harvey Weinstein

Curtea de Apel din New York a anulat condamnarea pentru...

Citeste mai mult»
Laurent Cantet

Regizorul Laurent Cantet, premiat cu Palme d'Or pentru...

Citeste mai mult»
smiley

Damian Drăghici şi Smiley au lansat melodia „S-a furat...

Citeste mai mult»
Anne Hathaway

Anne Hathaway, reacţie devenită virală la un gol al...

Citeste mai mult»
belinda

Belinda Bencic a devenit mamă

Citeste mai mult»
nasty

"NASTY", documentarul despre Ilie Năstase, în selecţia...

Citeste mai mult»
Regele Harald

Regele Harald al V-lea al Norvegiei, în vârstă de 87 de...

Citeste mai mult»
louis

William şi Kate mulţumesc publicului pentru mesajele...

Citeste mai mult»
cataracta

Cum te recuperezi după operația de cataractă?

Citeste mai mult»
covid-19

Un caz rar al unui pacient infectat cu coronavirus timp...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Prima zi de record a lui Taylor Swift pe Spotify cu...

Citeste mai mult»
becks

Spice Girls s-au reunit la petrecerea de 50 de ani a...

Citeste mai mult»
armani

Giorgio Armani nu mai exclude vânzarea imperiului său de...

Citeste mai mult»
Taylor Swift

Taylor Swift a lansat un nou album, gata să doboare toate...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon, decorat de Ucraina pentru sprijinul său în...

Citeste mai mult»
Harry Styles

O admiratoare a lui Harry Styles, încarcerată după ce i-a...

Citeste mai mult»
Printesa Diana

Rochii ale prinţesei Diana, expuse la Hong Kong înainte...

Citeste mai mult»
bon jovi

Un serial documentar despre Bon Jovi oferă detalii despre...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William participă la primul său angajament public...

Citeste mai mult»
prezentare

Casa de modă Dior a prezentat la New York o colecţie...

Citeste mai mult»
Monica

Monica Bîrlădeanu, dezvăluiri despre provocările...

Citeste mai mult»
amalia

Moştenitoarea tronului olandez a fugit în Spania din...

Citeste mai mult»
celine dion

Un documentar despre boala de care suferă Céline Dion va...

Citeste mai mult»
vin

Un restaurant din Italia oferă o sticlă de vin gratuită...

Citeste mai mult»
chefi

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu şi Cătălin Scărlătescu...

Citeste mai mult»
Guy Ritchie

Guy Ritchie revine pe marile ecrane cu un film despre o...

Citeste mai mult»
Stormy Daniels

Cine este Stormy Daniels, femeia aflată în centrul...

Citeste mai mult»
tuns

Top 5 stiluri ce revin la modă

Citeste mai mult»
pacanele

Fetele știu să se distreze: păcănele online cu modă și...

Citeste mai mult»
ulei

Beneficiile pentru sănătate ale uleiului de măsline

Citeste mai mult»
Harry și Meghan Markle

Harry şi Meghan vor produce două seriale Netflix despre...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Muzica lui Taylor Swift revine pe TikTok, chiar dacă casa...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William şi fiul său cel mare, George, au asistat...

Citeste mai mult»
portofel

Alegerea portofelului de damă din piele în funcție de...

Citeste mai mult»
Sebastian Stan

Sebastian Stan se transformă în tânărul Donald Trump în...

Citeste mai mult»
Bjorn Ulvaeus

Bjorn Ulvaeus a reflectat asupra succesului şi...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon nu va face apel la plasarea sa sub tutelă...

Citeste mai mult»
Alec Baldwin

Împuşcături mortale la filmările "Rust" - Alec Baldwin "a...

Citeste mai mult»
Jonathan Majors

Actorul Jonathan Majors scapă de închisoare pentru...

Citeste mai mult»
michael douglas

Michael Douglas a aflat, în cadrul emisiunii "Finding...

Citeste mai mult»

Experiment: Obiceiuri zilnice pentru o sanatate maxima!

De în Sanatate 4 mar 2009
Am avut un weekend extrem de "sanatos" din foarte multe puncte de vedere. Am incercat sa fiu in centrul propriei atentii doua zile, fara a ma sustrage de la alte activitati uzuale pe care le aveam, ci strecurand din loc in loc, actiuni care sa-mi creeze o stare de bine. Ca sa te simti bine nu trebuie sa dedici zile intregi exclusiv acestui scop sau sa abandonezi toate treburile zilnice, ci doar sa stii cum sa impaci toate activitatile unei zile cu propria persoana. Afla lucruri simple pentru o stare de bine, pentru un "eu" mai sanatos si mai puternic in fiecare zi!

Am tot citit lucruri si sfaturi care te binedispun, care-ti creeaza buna dispozitie, dar si lucruri pe care sa le faci pentru a fi mai sanatoasa si mai frumoasa in fiecare zi. De cele mai multe ori le citeam fugitiv si treceam mai departe cu gandul ca iar sfaturi si idei pentru o viata mai buna, aceleasi mereu, prin toate revistele si site-urile. M-am gandit sa fac o selectie, sa le analizez pe cele care mi se par realiste si ar putea avea efect asupra mea, sa vad daca se integreaza in programul meu, pentru a nu-mi devia programul deja stabilit si am trecut ulterior la actiune.

Ce activitati, intamplari, fapte mi-au adus un plus de sanatate in viata mea? La ce va asteptati? La shopping continuu, plimbari prin Dorobanti, spa-uri, nopti prin cluburi de fite? Ei bine, credeam si eu pana nu demult ca acest program de "vita nobila" ar putea aduce oricui fericirea si confortul emotional la care ravnim. M-am lecuit rapid, constatand ca nu in astfel de lucruri stau nici sanatatea si nici fericirea si iata ce am descoperit ca poate sa imi creeze bucurie si o viata mai frumoasa:

1. Cafeaua - sanatatea incepe dis-de-dimineata

Nu pot sa incep nici o zi fara cafeluta de dimineata. Este deja o obisnuinta care a devenit intre timp o placere savuroasa. Eu una, contrar multor neincrezatori, chiar imi savurez cafeaua si de multe ori este un prilej de vorba cu o prietena, cu sora, cu iubitul, etc.; a devenit in ultimul timp un "mijloc de comunicare"; si chiar si atunci cand o beau singurica, ador sa sorb cate o gurita de cafea in timp ce ma machiez, ma spal, ma uit la matinalul preferat, etc. Pana ies pe usa o termin si am deja un bonus de "bunastare" inca de dimineata. O beau cu zaharina de obicei, pentru ca nu o pot savura amara, desi mi-ar placea foarte mult, pentru ca aceea amara este considerata adevarata cafea. Sora mea imi spune mereu ca degeaba beau cafea, daca adaug lapte si zahar, pentru ca ii stric tot gustul, dar nu ma pot obisnui cu gustul ei amar si ma bucur de ea chiar si "modificata".

Daca nu esti o impatimita a cafelei, iti poti adapta aceasta "placere" la o licoare pe care o bei tu in general dimineata: suc natural, ceaiuri, etc. Orice poate deveni o placere, atata timp cat noi ii oferim un astfel de statut.

2. Mic-dejun cu "sanatate"

Nu multa lume serveste aceasta masa, eu una sunt dependenta de ea si nu pot sa ies din casa fara sa mananc ceva. Si cum micul-dejun este atat de permisiv in alegeri, prefer o salata de fructe din ce am mai gasit prin fructiera: un mar, o banana si o mandarina, plus un pahar mare cu lapte - o masa copioasa, sanatoasa si energizanta. Prima masa a zilei o degust la tv, uitandu-ma la ultimele stiri sau la vreun matinal, in functie de zilele saptamanii. De data aceasta fiind sambata, ma uit la ultimele stiri: la toate programele aceeasi stire - "un avion a aterizat fortat la Timisoara, pasagerii au fost in pericol, etc". Inchid si ma bucur ca nu am fost printre patiti! Inca un pericol de care am scapat, imi zic.

3. Treburi casnice "condimentate" cu muzica!

Dupa cum va spuneam, am facut acest experiment in weekend, iar de obicei sambata este zi de curatenie si organizare a casei. Nu sunt lucruri tocmai placute, care sa te binedispuna, dar daca le "condimentezi" cu un pic de muzica, vei observa ca totul are o alta interpretare. De cate ori fac curatenie, nu imi lipsesc insotitoarele mele de nadejde: melodiile preferate! Pe langa faptul ca imi testez calitatile mele vocale atunci cand le ascult, fredonandu-le, dansez de mama focului prin casa, fie cu aspiratorul in mana (ba chiar il intrec pe Queen in videoclipul "I want to break free"), fie stergand un praf, spaland un vas sau dand cu mopul. Desi sunt nevoita sa fac aceste lucruri, le fac cu placere, iar la sfarsitul lor ma simt excelent si inca imi mai rasuna in cap versuri ale pieselor abia ascultate!

4. Rasfatul corpului "imbracat" in miresme

E timpul dupa atata munca, sa ma rasfat intr-o baie plina de spuma si sa ma relaxez, evident cu muzica pe fundal. Sunt sincera si recunosc ca nu reusesc in fiecare seara sa ma relaxez aproximativ o ora in baie, desfatandu-ma in voie si aplicand cele mai interesante masti de corp si de fata pe care le am in dotare. In timpul saptamanii, dusurile sunt prioritare, iar de multe ori nici crema de corp nu are timp sa intre in piele, daramite sa mai stau si cate 20 de minute cu masca de fata sau de corp pe mine.

Insa weekend-ul este mirific din acest punct de vedere: ma spal pe cap cu tratamentele din dotare, nu uit nici de masca de par sau de balsamul atat de necesar; nici gelul de dus nu este "repezit" pe corpul meu, ci buretele usor aspru parca se inmoaie de la gelul crema de dus pe care il aplic atenta pe tot corpul; chipul merita si el rasfatul saptamanal si doua masti isi "fac de cap" pe fata mea, avand rol bine stabilit: una este de curatare si alta de hidratare; inainte de a incepe sa ma clatesc nu uit de un scrub home-made: miere cu zahar, iar pielea este fina ca de bebelus. Nu uit insa si de crema cu cu protectie UV, atat de necesara in zilele noastre cand razele UV sunt extrem de nocive.

Incearca sa iti creezi momente pentru corpul tau, atunci cand ai tu putin timp liber, nu in weekend neaparat; mie una imi prieste si faptul ca le fac pe toate "la pachet" ma ajuta sa nu pierd timp in alta zi din saptama: pentru ca oricum masca pe fata imi pun o singura data pe saptamana, scrub de corp la fel, deci este mai practic asa, decat daca ai pierde o zi pentru una, inca o zi pentru o alta, etc. Te vei simti foarte bine atat fizic, cat si psihic, pentru ca astfel de lucruri si rezultatele lor imbunatatesc stima de sine si perceptia asupra propiei persoane. Chiar si eu ma minunez atunci cand imi vad pielea atat de fina dupa scrub si crema si imi place ce vad, cum se simte, cum arata.

5. Un film bun - metoda ideala de relaxare

Dau drumul la tv si observ pe un post de televiziune un film care pare promitator "Album de familie", o preluare dupa romanul lui Danielle Steel, cu Jaclyn Smith in rolul principal. Imi place mult actrita, deci ma uit sa vad ce e de capul lui. Foarte frumoasa povestea de viata a unei femei celebre, chiar mi-a placut si m-am relaxat profund prin acest film. Am nimerit un film excelent, sunt norocoasa!

Daca nu gasesti nici un film bun la tv, incearca o emisiune preferata sau chiar un film la calculator, optiune proprie. Eventual singura, sau in compania prietenilor cu un castron de floricele langa voi.

6. Persoana iubita - bucuria mea clipa de clipa

S-a facut tarziu si am programata o intalnire cu iubitul. De fapt, nu ies in oras, dar ma duc la el in seara aceasta. Stiam ca atunci cand esti iubita si apreciata te simti excelent si esti mai sanatoasa si fericita ca niciodata, de asemenea stiu cat de sanatos este sa ai o relatie profunda care sa iti invioreze viata in fiecare zi. Insa mi-am dat seama ca dragostea este inexplicabila si fara definitie clara: nu gasesc cuvinetele potrivite pentru a explica ce simt in preajma lui, cand ii fur un sarut, il imbratisez sau doar cand ii aud vocea; durerea trece, tristetea dispare subit si in acel moment nu mai esti cu picioarele infipte in pamant, nu mai esti tu, realista de zi cu zi, cea pragmatica, in fata careia faptele vorbesc; traiesti in alt univers fara sa iti dai seama. Sunt cateva clipe, putine la numar poate, dupa terminarea carora revii la facturile de pe frigider, la sarcinile de serviciu, problemele medicale si alte astfel de realitati distrugatoare de feeric. Dar sunt de ajuns pentru mine, fiecare minut conteaza, fiecare secunda o traiesc intens si o savurez pana la urmatoarea revedere. Iubirea este echivalenta cu sanatatea, neexistand nimic care sa poata sa invinga acest sentiment curat si "sanatos".

Nu vreau sa citez vorba unui celebru moderator, dar sfatul lui este mult prea bun pentru a nu vi-l reproduce si aici: "iubiti-va mult!".  Iar daca nu iubesti inca, nu te intrista, poti gasi un refugiu in prieteni, sunt la fel de buni, ma rog, aproape, dar sunt suplinitori de nadejde. Din experienta proprie va spun ca atunci cand eram singura, ma refugiam foarte mult in prietena mea cea mai buna: stateam mult cu ea, mergeam peste tot, tinea foarte bine locul golului din viata mea. Stiu ca nu este acelasi lucru, dar nici nu trebuie sa fie, nu ar avea cum. Este doar o metoda utila de a-ti petrece timpul in compania cuiva drag, fara a te gandi la lipsurile din viata ta!

7. Duminica - ziua tuturor posibilitatilor

Duminica este zi de relaxare totala, de facut tot ceea ce iti trece prin cap, cu scopul clar de relaxare, armonie, odihna, etc. Duminica e ziua tuturor posibilitatilor, in care spontaneitatea este la putere. Telefoanele incep sa curga, prietenii se sesizeaza, somnul este la putere, rasfoirea revistelor transpare si ea prin programul zilei, tv-ul este la putere in caz ca este ceva interesant, abdomenele striga sa fie practicate dupa pauza de sambata seara si alte astfel de activitati sanatoase isi fac loc mai mult sau mai putin in aceasta zi. Totul cu scop bine stabilit: pentru sanatate maxima!

In aceasta zi am tendinta de a ma uita la tv la diverse programe si emisiuni, tolanita in pat, poate tragand un pui de somn la pranz (recomandat de medici), iar dupa-amiaza nu uit niciodata sa imi fac cele 35 de abdomene "aproape" zilnice, pentru ca iau pauza sambata si atunci cand ma simt foarte obosita, dar fac tot posibilul ca pauza sa nu fie mai mare de o zi pe saptamana. Completand si cu aceste abdomene sunt multumita de conditia mea fizica, mai ales ca imi place sa merg foarte mult pe jos, iar treburile casnice mai completeaza si ele acest tablou sportiv. Incerc sa nu cad in patima sedentarismului, desi cel mai bine ma relaxez atunci cand stau: la tv, la un film, citind o revista, etc.

Pe langa iubit, prietenii sunt al doilea dar minunat pe care ti-l poti face singura: viata fara prieteni este seaca, searbada, fara vlaga. Personal, sunt o persoana sociabila si imi place sa imi fac prieteni oriunde ma duc, de aceea nu duc lipsa de ei si ma bucur mereu cand ii vad, cand discutam diverse subiecte amuzante sau ne destainuim reciproc. Duminica aceasta am strans "gasca", care nu se mai reunise inca de dinainte de revelion, si m-am bucurat foarte tare intr-un pub la un pahar de vorba de compania lor. Am ras pana nu am mai putut, ne-am pus la curent reciproc cu viata fiecaruia dintre noi, ultimele noutati, cele mai hot barfe...si iata o seara perfecta care mi-a asigurat cateva clipe minunate, bune de adaugat la sanatatea mea mentala.

Cateva lucruri simple care nu necesita bani sau timp foarte mult; mi se par de bun simt, simple, unele chiar banale as putea spune, dar cu o incarcatura emotionala mare; iar banala vorba "fericirea sta in lucruri marunte" pare sa fie verosimila pana la urma. Si cum daca esti fericita nu ai cum sa nu fii sanatoasa, chiar daca te agata cate o raceala, o durere de cap, un stomacel mai iritat din fire. Nu conteaza, esti fericita si asta iti ofera o stare de bine.

Tu cum te mentii sanatoasa? Ce lucruri te fac sa "stralucesti" de sanatate? Spune-ne mai multe pe forum.

Tag-uri: , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Sanatate
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
26 apr