Timothée Chalamet

Timothée Chalamet îl va interpreta pe legendarul muzician...

Citeste mai mult»
Arnold Schwarzenegger

Arnold Schwarzenegger spune că săptămâna trecută i-a fost...

Citeste mai mult»
Bruce Springsteen

Bruce Springsteen va primi cea mai prestigioasă...

Citeste mai mult»
daddy

Proprietăţile rapperului Sean "Diddy" Combs din Los...

Citeste mai mult»
Anne Hathaway

Anne Hathaway a suferit un avort spontan într-o perioadă...

Citeste mai mult»
buchete

Cele mai populare flori pentru buchetele de mireasă

Citeste mai mult»
Regele Charles al III-lea

Regele Charles este "frustrat" de ritmul său de...

Citeste mai mult»
olivia

Actriţa Olivia Colman spune că ar fi plătită mai bine...

Citeste mai mult»
Cameron Diaz

Actriţa Cameron Diaz, în vârstă de 51 de ani, şi soţul ei...

Citeste mai mult»
covaci

Liderul trupei Phoenix, Nicu Covaci, operat de urgenţă pe...

Citeste mai mult»
shakira

Shakira a lansat un nou album, intitulat „Las Mujeres Ya...

Citeste mai mult»
somn

Poziția de somn care poate provoca hipertensiune...

Citeste mai mult»
Oprah Winfrey inainte

Oprah Winfrey mărturiseşte că, timp de 25 de ani, a fost...

Citeste mai mult»
Regele Charles al III-lea

Regele Charles al III-lea se simte ''foarte bine'', a...

Citeste mai mult»
tatoiu

Monica Tatoiu, atac la adresa Erikăi Isac și a piesei...

Citeste mai mult»
Aaron Taylor-Johnson

Actorul britanic Aaron Taylor-Johnson, marele favorit...

Citeste mai mult»
finlanda

Finlanda, ''cea mai fericită ţară din lume'' pentru al...

Citeste mai mult»
ceara

Sezonul estival se apropie, ce poți face pentru a avea...

Citeste mai mult»

Firea: Nu am discutat despre europarlamentare; acum...

Citeste mai mult»
fam

Cum poți alege pantofi de damă eleganți și confortabili?

Citeste mai mult»
Printul William & Kate Middleton

Familia regală britanică infirmă speculaţiile despre Kate...

Citeste mai mult»
Elon Musk

Elon Musk sugerează că faptul că foloseşte ketamină pe...

Citeste mai mult»
stormy

Fosta actriţă porno Stormy Daniels îşi prezintă versiunea...

Citeste mai mult»
Kate Middleton

Prințesa de Wales și prințul William, văzuți la o fermă...

Citeste mai mult»

Cum poți alege pantofi de damă eleganți și confortabili?

Citeste mai mult»
Naomi Campbell

Cariera îndelungată în lumea modei a lui Naomi Campbell,...

Citeste mai mult»
meta

O psiholoagă care sfătuia Meta a demisionat pentru că...

Citeste mai mult»
Pierce Brosnan

Pierce Brosnan a pledat vinovat pentru drumeţie în afara...

Citeste mai mult»
Meghan Markle

Meghan Markle a lansat un brand de lifestyle

Citeste mai mult»
Olivia Munn

Actriţa Olivia Munn a dezvăluit că a făcut dublă...

Citeste mai mult»
florin

Florin Salam, ridicat şi dus la audieri, sub acuzaţia de...

Citeste mai mult»
Matthew Perry

Testamentul actorului Matthew Perry a fost făcut public

Citeste mai mult»
camilla

Regina Camilla a primit propria păpuşă Barbie şi a glumit...

Citeste mai mult»
ponor

Cătălina Ponor, din nou mamă: “A doua noastră medalie”

Citeste mai mult»
al pacino

Al Pacino va lansa un volum de memorii în octombrie

Citeste mai mult»
bagaj

Lista pentru bagajul de maternitate: 3 lucruri absolut...

Citeste mai mult»
alergie

6 tipuri de alergii și ce trebuie să știi despre ele

Citeste mai mult»
bronsiolita

Un tratament preventiv privind bronșiolita are o...

Citeste mai mult»
gina

Smiley, declarații sincere despre despărțire și iubire:...

Citeste mai mult»
Al Pacino tată

De ce nu a menționat Al Pacino toţi nominalizaţii la...

Citeste mai mult»

Excelenta in toate directiile: poate fi atinsa!

De în Cariera 2 mar 2009
Cum poti sa ai o cariera care sa iti aduca tot ce iti doresti, dar care sa nu insemne toata viata ta? Ce optiuni are femeia care nu vrea sa se multumeasca cu un singur rol? Cum iti poti organiza viata si profesia in asa fel incat sa nu sufere nimeni? O lectie de optimism si de ganduri pozitive primim de la Mihaela Costea, manager de resurse umane, mama si sotie.
Femeile isi doresc sa descopere care sunt "secretele" celor care reusesc sa jongleze cu toate mingile, vor sa descopere daca au o sursa de energie "externa" si cum o gestioneaza. Le privim pe femeile care reusesc aiba o viata de familie implinita si o cariera care nu stagneaza, ca pe dragoni cu doua capete, fiinte mitologice care exista doar pentru a le "scoate ochii celorlalte.

Mi-ar placea sa cred ca retetele lor sunt cele care ne pot ajuta si pe noi sa devenim macar la fel de pricepute in jonglatul cu atatea sarcini si probleme de serviciu, omul iubit si responsabilitatile fata de copii.

Am descoperit ca exista astfel de femei si ne-am propus sa le "descoasem" si sa aflam care sunt gandurile lor in ceea ce priveste etapele si alegerile pe care trebuie sa le faca, zi de zi.

Femeia care nu se multumeste cu un singur rol

Ce gandeste Mihaela Costea directorul de resurse umane al companiei Gemisa pentru a se motiva? Va spun de la inceput ca nu este femeia care sa se multumeasca numai cu un singur rol si ca isi doreste atat viata personala, cat si viata profesionala. Ea ne-a raspuns la intrebari in dubla sa calitate: cea profesionala, de specialist in resurse umane si cea personala, in care ea este mama si sotie.

Mihaela Costea: "Intotdeauna pozitiv, cu siguranta (n.r. intrebata ce gandeste pentru a se motiva)! Sigur ca e deseori obositor, sigur ca orele trec incredibil de repede, iar noi avem incredibil de multe de realizat in aceste ore - responsabilitati la serviciu, responsabilitati acasa, fata de copii, fata de sot, si, evident, fata de noi insine, ca femei. Cu toate acestea, optimismul si implicarea sunt de fiecare data aliati de nadejde. Orice atitudine am aborda - fie ca preferam sa ne plangem de mila, sau preferam sa actionam - totul porneste din creier, din modul - optimist sau pesimist al fiecareia de a vedea partea plina sau ... mai putin plina a paharului."

Diferenta intre persoanele care aleg sa isi duca viata pe un fundal optimist si persoanele care au hotarat sa isi duca viata concentrandu-se pe greutatile pe care le au de intimpinat, si nu pe solutiile la aceste probleme, este data de atitudine, spune Mihaela.

"In ceea ce ma priveste, de cele mai multe ori asa ma motivez - gasind in fiecare actiune, hop, obiectiv de atins, partea pozitiva. Din orice se poate invata cate ceva constructiv, cu cat exersez mai mult, cu atat reusesc sa actionez in diverse situatii mai structurat, mai organizat, astfel incat sa folosesc cat mai putin timp. E adevarat, dimineata, cand suna ceasul la ora 5 e putin cam greu sa-mi gasesc aceasta motivare, de felul meu fiind o somnoroasa. Dar atata timp cat nu cedez tentatiei "mai stau nitel", ci ma indrept taras-grapis catre aragaz cu gandul doar la aroma cafelei, deja somnul e pe duca, iar ziua incepe sa-si intre in drepturi. Dupa un dus si o inghititura de cafea deja am si uitat de somn. Daca mai incep ziua si cu un zambet interior si o doua imbratisari matinale de copii pufosi, mirosind a somn, deja simt ca sunt o femeie norocoasa."
Organizare si flexibilitate

Pentru o femeie care se trezeste, la fel ca si Mihaela, la ora 5 dimineata si care trebuie sa isi imparta timpul intre birou si viata de familie, organizarea este importanta.

Din pacate, lucrurile nu raman intotdeauna asa cum le-a organizat ea: "In perioada aceasta tumultuoasa, ca Director de Resurse Umane, nu intotdeauna am sansa sa imi organizez eu prioritatile, sau ca acestea sa ramana asa cum le-am organizat eu. Sunt destul de dese momentele cand planul saptamanal, sau chiar si cel zilnic, organizat la cafeaua de dimineata, sa fie date peste cap de prioritati de ultim moment aparute la una din companiile coordonate pe partea mea de activitate. Importanta e flexibilitatea de care putem da dovada in adaptarea la necesitatile de moment ale organizatiei din care facem parte. De preferat e ca aceste prioritati schimbatoare sa nu fie un modus vivendi, pentru ca deja ne gandim la lipsa de organizare. Dar, daca apar este foarte important sa stim sa ne adaptam, pentru a le face fata."

Un alt fel de a te organiza, ne invata specialistul in resurse umane al companiei Gemisa, este sa inveti sa inchizi usile. Te mira acest sfat? Ne explica chiar ea: "Oricum ar fi organizate prioritatile, atat la birou, cat si acasa, cel mai important este ca de fiecare data cand deschidem o usa, sa stim sa o inchidem pe cea din urma - la birou ne concentram pe activitatea de birou, acasa lasam grijile de la birou pe presuletul de la intrare sa ne astepte pana a doua zi, iar in casa intram deschisi activitatilor de acasa - ne jucam cu copiii, vorbim cu sotul, ne relaxam ... daca mai avem timp...stiu ca toate astea par usor de spus...si cateodata mai greu de facut."

Ajutorul "secret"

Am fost curioasa sa aflu daca o femeie a zilelor noastre se lupta singura cu toate provocarile si am intrebat-o pe Mihaela. Iata ce ne-a spus: "Din punctul acesta de vedere sunt o norocoasa - atat parintii, cat si sotul ma ajuta. Sotul il duce pe fiul cel mare dimineata la gradinita, iar bunicul il ia, iar eu il duc pe cel mic la cresa. Seara, la terminarea programului, il iau pe cel mare de la bunici si de cele mai multe ori mergem impreuna sa-l luam pe cel mic de la cresa." Tabloul acesta idilic este spulberat de zilele in care programul aglomerat al Mihaelei se prelungeste pana seara, tarziu.

Mihaela Costea: "Am mare noroc ca sunt calma in trafic. Atata timp cat nu pot schimba nimic nici in ceea ce priveste ambuteiajele, nici in ceea ce priveste numarul mare de masini care merg toate in aceeasi directie cu mine, atunci ce rost mai are sa ma enervez? Ma relaxez ascultand muzica, vorbind cu baietii mei, daca suntem impreuna in drum catre gradi sau cresa, gandindu-ma la ce am de facut in ziua respectiva... sunt atatea pe care le pot rezolva chiar si in trafic.

Roluri importante au sotul si parintii sai: "In toata ecuatia aceasta un mare rol il joaca bunicii. La programul extrem de aglomerat pe care il am, nu stiu ce m-as face daca as fi nevoita sa plec la 6 de la birou, pentru ca o eventuala bona nu ar fi dispusa sa stea peste program. As fi nevoita sa ma adaptez, evident, iar o solutie, cu siguranta, s-ar gasi. Dar ce bine ca ii am pe bunici! Sotul are si el un program extrem de aglomerat, nu sunt rare situatiile cand stim cand pleaca de acasa, dar nu mai stim cand se intoarce, data fiind natura serviciului sau. Asa ca mai sunt si situatii cand sarcina drumului pana la gradinita dimineata trebuie bifata tot de mine ..."

Mihaela isi incheie optimista si pozitiva spusele cu fraza care ma inspaimanta pe mine, persoana cea mai putin matinala din cate cunosc, mai mult ca o nastere fara epidurala: "Si iata cum ajungem tot la matinala ora 5 cand suna ceasul pentru o noua zi."
Disponibila si dispusa pentru barbatul iubit

Mai e posibil? Ne face o dare de seama a programului obisnuit al unei tinere familii, cu slujbe solicitante si cu doi copii mici:

Mihaela Costea: "Ei, da, recunosc, cand intervin doi copii mici, un serviciu solicitant pentru ea si unul solicitant pentru el, deja seara, dupa ce s-a facut liniste in camera piticilor, jucariile sunt la locul lor, nu imprastiate prin toata casa, lasand impresia unui teren minat, vasele curate si la locul lor, sau macar in masina de spalat, dar nu vraiste prin toata bucataria, hainele pentru a doua zi sunt pregatite ... tot ce mai reusesti sa vezi e fie o baie lunga si fierbinte, cu o revista de moda in brate, fie patul primitor, perna moale si pufoasa si pilota in care sa se infasori ca intr-un cocon ... mmm dulce senzatie. Liberul arbitru ... din nou.

Obosita, obosita, de acord, dar nu numai copiii au nevoie de caldura, tandrete, mostre de iubire, ci si tati. Asa ca... un baby-doll care sa lase sa se intrevada ce ar putea urma ... un pahar de vin bun si iata cum te bucuri de relaxare alaturi de barbatul iubit. Sigur, daca nu adoarme el inainte ca tu sa termini pregatirile. Sa stii, la fel de mult il obosesc si pe el activitatile de seara, chiar daca el sta pe canapea si urmareste emisiunea preferata, sau doar butoneaza telecomanda ... un program la 1,5 - 2 secunde, iar tu speli, calci pentru a doua zi (cu siguranta menajera a uitat sa-ti calce exact bluza pe care doreai sa o porti a doua zi), le citesti o poveste copiilor inainte de culcare, ii dezbraci de hainele de strada, un dus scurt - tati e la comanda in aceasta activitate - ii imbraci in pijama, ii tii in brate si va iubiti, ii invelesti ... mami, apa... da, si eu vreau apa ..ii mai tii o data in brate si va mai iubiti o data, ii mai invelesti o data ... "mai vleau apa" ... "si eu mai vreau apa, mami" ... ati fost la toaleta? ... si uite asa se mai duce o ora scurta, foarte scurta ... deci nu te supara pe el daca il gasesti pe canapea, deja intr-o lume paralela.

Pentru mine, una, serile cand reusim sa ne acordam o ora doar noua, la fel ca si diminetile de week-end, sunt cele mai pretioase momente. Sunt clipele cand putem, intr-adevar, sa comunicam. Suntem pe aceeasi lungime de unda, vorbim de ale noastre, povestim ce mai e la birou, discutam despre copii, despre noi. Sunt momente pe care nu le-as da pentru nimic in lume. Si sunt cu atat mai pretioase, cu cat, din pacate, sunt destul de rare."

In loc de final

O femeie care isi doreste o viata de familie trebuie sa aiba principii de la care e bine sa nu abdice, daca isi doreste sa imbine viata profesionala cu cea personala. Iata ce spune specialistul in resurse umane Mihaela Costea:

"Sa nu transforme serviciul in ratiunea de a fi. E adevarat, serviciul e important, mai ales pentru o femeie ambitioasa, care doreste promovare, apreciere profesionala. Dar nimic pe lumea aceasta nu se compara cu zambetul copilului atunci cand o vede pe mami. Cel mai frumos gest de dragoste neconditionata pe care il poate primi si darui la randul sau o femeie este imbratisarea puiului sau venind in fuga cu bratele deschise catre ea si cu fetisoara luminata de fericire: "A venit mamiiii!"

Asa-i ca v-a convins si pe voi? Ca un program extrem de bine pus la punct, flexibilitatea de a gasi repede solutii problemelor care se ivesc si cateva "ajutoare speciale", o pot ajuta pe o femeie sa devina tot ceea ce isi doreste. Ca important este sa isi doreasca sa le faca pe toate.
Tag-uri: , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Cariera
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
28 mar