Depresia NU e o alegere ci un soi de traumă cerebrală, susţin oamenii de ştiinţă

De în Sanatate 4 apr 2016

După ani şi ani de studiu şi dezbateri, cercetătorii au ajuns la concluzia că depresia severă afectează activitatea cerebrală, şi nu invers. Neurologii au crezut în prealabil că trauma cerebrală este un factor ce predispune depresia cronică, dar un nou studiu publicat în revista de specialitate Psihiatrie Moleculară are o altă teorie. 

Noul studiu, care a inclus 9 mii de partipanţi, a reuşit să demonstreze conexiunea dintre depresia durabilă şi leziuni ale creierului. Imaginile RMN arată o contracţie a hippocampusului (zona din creier asociată cu memoria) la 1,728 de pacienţi diagnosticaţi cu depresie cronică, în comparaţie cu peste 7 mii de indivizi sănătoşi care au participat la studiul de cercetare.

Bolnavii de depresie arată o reducţie majoră a volumului hippocampusului (1,24 %) în imaginile RMN spre deosebire de cei sănătoşi. Pe lângă importanţa hippocampusului de a forma şi stoca memorie, acesta este de asemenea fundamental pentru controlul emoţiilor.

"Întregul simţ al sinelui depinde constant de înţelegerea a cine eşti şi cum te poziţionezi în lume, memoria nu înseamnă numai să-ţi aminteşti cum să te joci Sudoku sau reţinerea unei parole, este conceptul despre noi înşine", spune profesorul Ian Hickie de la Institutul de Cercetare a Creierului şi Minţii. 

Profesorul elaborează pe tema relaţiei dintre îngustarea hippocampusului şi schimbările de comportament observate la experimentele pe animale din trecut: "Am văzut la animale, contractarea creierului schimbă nu numai memoria cât şi tot felul de comportamnte asociate cu aceasta, aşadar, micşorarea acestei zone ale creierului e asociată cu pierderea unor mulţime de funcţii".

Cei care se luptă cu depresia nu au o părere bună despre sine şi le lipseşte încrederea în sine. E foarte comun pentru cei care suferă de depresie să aibă un ego dezumflat, un simţ al sinelui dereglat. Acest lucru poate afecta modul în care o persoană îşi creează memoriile cât şi cum se raportează la trecut şi cum se văd pe viitor.

Prin urmare, depresia nu este o alegere, ci o leziune la nivelul creierului. Depresia este mai mult decât o părere de sine negativă şi un ego decepţionat. Micşorarea hippocamusului provoacă o schimbare la nivelul activităţii cerebrale, concluzionează oamenii de ştiinţă. 

Galerie foto
Tag-uri: , , , ,
loading...
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK
Articole similare

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Sanatate
Cele mai citite

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
25 noi