De ce te trezeşti fix înainte să sune alarma de dimineaţă

De în Dieta & Sanatate 31 aug 2020

Ţi s-a întâmplat cu siguranţă şi nu de puţine ori să te trezeşti fix înainte să sune alarma de dimineaţă şi probabil te-ai întrebat cum se explică acest fenomen. Ei bine, organismul uman şi ceasul lui intern sunt de vină pentru toate aceste momente enervante în care simţi că ţi-au fost furate minute preţioase de somn.

Ritmul circadian guvernează ciclul somn-veghe şi se comportă ca un ceas intern care îţi controlează tot, de la tensiune şi temperatura corpului, la cât de somn îţi este într-un anumit moment al zilei.

Acest ritm circadian este foarte bine conectat la obiceiurile tale, astfel că dacă eşti mai degrabă o pasăre de noapte, ritmul tău circadian va fi diferit de al cuiva care dă randament pe timpul zilei.

Ceasul intern al organismului funcţionează cel mai bine când ai o rutină, astfel că dacă te culci la aceeaşi oră în fiecare noapte, organismul se obişnuieşte cu orele de somn pe care le primeşte şi ştie când să se trezească dimineaţa. Având în vedere că proteina PER reglează ciclurile de somn, când nivelul acestei proteine scade la venirea serii, pulsul îţi încetineşte, îţi scade tensiunea şi începi să te simţi obosit şi pregătit pentru somn.

Prin urmare, dacă ai o rutină bine pusă la punct în ceea ce priveşte somnul şi stările de veghe, trezindu-te la aceeaşi oră în fiecare dimineaţă, organismul începe să crească nivelul de proteină PER şi să elibereze hormoni precum cortizolul, cam cu o oră înainte de ora ta obişnuită de trezire, ajutându-te să te ridici din pat mai uşor la momentul potrivit.

De ce se întâmplă acest lucru? Pentru că organismul tău urăşte, pur şi simplu, alarma. Fie că îţi vine să crezi sau nu, organismul tău preferă să se trezească în ritmul său natural şi nu în sunetul infernal al alarmei de dimineaţă. Aşadar, corpul este atât de bine antrenat încât ştie să pornească motoarele tocmai când ţi-e somnul mai dulce, cu câteva momente înainte să sune alarma. Asta se traduce uneori prin sentimentul acela îngrozitor că ai dormit prea mult şi că nu ai auzit, de fapt, când a sunat alarma.

Tag-uri: , , , , ,
loading...
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK
Articole similare

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Dieta & Sanatate
Cele mai citite

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
31 oct