De ce să faci mai mulți copii

De în Familie 28 feb 2019

Mamele știu cât de greu este cu un singur copil, darămite cu 3-4, însă a avea mai mulții copii prezintă și avantaje. Ei îți umplu viața de aventură și multe momente incredibile, dragoste și garanția că ai pe cineva care să-ți dea un pahar de apă la bătrânețe.

O echipă de cercetători de la University of New South Wales a cercetat un grup de mame în vârstă din Australia și a descoperit că cele cu mai mulți copii au o speranță de viață mai mare, deoarece nașterile multiple încetinesc procesul de îmbătrânire celulară. Un alt studiu, realizat de oamenii de știință de la Simon Fraser University, conduși de Pablo Nepomnaschy și Cindy Barha, din Canada, susține același lucru, după ce ei au studiat mai multe femei din Guatemala cu o longevitate de invidiat. Aceste studii contravin ideilor mai vechi, conform cărora se credea că femeile care au mai multe sarcini îmbătrânesc mai repede, pentru că sarcinile le-ar fură din energia celulară.

Îmbătrânirea celulară

Îmbătrânirea celulară apare atunci când numărul telomerilor scade, aceștia fiind învelișurile protectoare care se găsesc la capătul fiecărei zale din lanțul de ADN. Prin urmare, oamenii de știință au fost surprinși să descopere că femeile cu mai mulți copii au de fapt telomeri mai lungi și au legat acest fenomen de creșterea cantității de estrogen pe care o experimentează cele mai multe mame, deoarece estrogenul funcționează ca un puternic antioxidant.

Societatea

De asemenea, contextul social este foarte important, întrucât mamele a mai mulți copii primesc mai mult sprijin din partea celor dragi și acest lucru le influențează starea psihică și fizică, deoarece duce la creșterea energiei metabolice, care întreține țesuturile și împiedică astfel îmbătrânirea.

Un studiu efectuat de cercetătorii de la Perth’s Edith Cowan University, din Australia, a arătat că familiile cu 4 sau mai mulți copii au o satisfacție mai mare și totul ține de ajutorul reciproc și menținerea unei atmosfere plăcută în casă. În acest fel, copiii nu se plictisesc niciodată, pentru că au mereu pe cineva cu care să se joace și în ciuda acestui lucru ajung relativ devreme să simtă ce înseamnă independența.

Tag-uri: , , , , , , , , , , , , ,
loading...
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK
Articole similare

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Familie
Cele mai citite

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
19 oct