Harvey Weinstein

Curtea de Apel din New York a anulat condamnarea pentru...

Citeste mai mult»
Laurent Cantet

Regizorul Laurent Cantet, premiat cu Palme d'Or pentru...

Citeste mai mult»
smiley

Damian Drăghici şi Smiley au lansat melodia „S-a furat...

Citeste mai mult»
Anne Hathaway

Anne Hathaway, reacţie devenită virală la un gol al...

Citeste mai mult»
belinda

Belinda Bencic a devenit mamă

Citeste mai mult»
nasty

"NASTY", documentarul despre Ilie Năstase, în selecţia...

Citeste mai mult»
Regele Harald

Regele Harald al V-lea al Norvegiei, în vârstă de 87 de...

Citeste mai mult»
louis

William şi Kate mulţumesc publicului pentru mesajele...

Citeste mai mult»
cataracta

Cum te recuperezi după operația de cataractă?

Citeste mai mult»
covid-19

Un caz rar al unui pacient infectat cu coronavirus timp...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Prima zi de record a lui Taylor Swift pe Spotify cu...

Citeste mai mult»
becks

Spice Girls s-au reunit la petrecerea de 50 de ani a...

Citeste mai mult»
armani

Giorgio Armani nu mai exclude vânzarea imperiului său de...

Citeste mai mult»
Taylor Swift

Taylor Swift a lansat un nou album, gata să doboare toate...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon, decorat de Ucraina pentru sprijinul său în...

Citeste mai mult»
Harry Styles

O admiratoare a lui Harry Styles, încarcerată după ce i-a...

Citeste mai mult»
Printesa Diana

Rochii ale prinţesei Diana, expuse la Hong Kong înainte...

Citeste mai mult»
bon jovi

Un serial documentar despre Bon Jovi oferă detalii despre...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William participă la primul său angajament public...

Citeste mai mult»
prezentare

Casa de modă Dior a prezentat la New York o colecţie...

Citeste mai mult»
Monica

Monica Bîrlădeanu, dezvăluiri despre provocările...

Citeste mai mult»
amalia

Moştenitoarea tronului olandez a fugit în Spania din...

Citeste mai mult»
celine dion

Un documentar despre boala de care suferă Céline Dion va...

Citeste mai mult»
vin

Un restaurant din Italia oferă o sticlă de vin gratuită...

Citeste mai mult»
chefi

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu şi Cătălin Scărlătescu...

Citeste mai mult»
Guy Ritchie

Guy Ritchie revine pe marile ecrane cu un film despre o...

Citeste mai mult»
Stormy Daniels

Cine este Stormy Daniels, femeia aflată în centrul...

Citeste mai mult»
tuns

Top 5 stiluri ce revin la modă

Citeste mai mult»
pacanele

Fetele știu să se distreze: păcănele online cu modă și...

Citeste mai mult»
ulei

Beneficiile pentru sănătate ale uleiului de măsline

Citeste mai mult»
Harry și Meghan Markle

Harry şi Meghan vor produce două seriale Netflix despre...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Muzica lui Taylor Swift revine pe TikTok, chiar dacă casa...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William şi fiul său cel mare, George, au asistat...

Citeste mai mult»
portofel

Alegerea portofelului de damă din piele în funcție de...

Citeste mai mult»
Sebastian Stan

Sebastian Stan se transformă în tânărul Donald Trump în...

Citeste mai mult»
Bjorn Ulvaeus

Bjorn Ulvaeus a reflectat asupra succesului şi...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon nu va face apel la plasarea sa sub tutelă...

Citeste mai mult»
Alec Baldwin

Împuşcături mortale la filmările "Rust" - Alec Baldwin "a...

Citeste mai mult»
Jonathan Majors

Actorul Jonathan Majors scapă de închisoare pentru...

Citeste mai mult»
michael douglas

Michael Douglas a aflat, în cadrul emisiunii "Finding...

Citeste mai mult»

Ce vor sa ne spuna de fapt cele 10 porunci?

De în Cariera 9 apr 2009
Lasand la o parte jargonul bisericesc si substratul religios, mai pot oare legile incrustate pe placutele lui Moise sa ne asigure o viata echilibrata, plina de armonie in vremurile de azi, in care traim?

Mai sunt ele de actualitate?

Nu m-as grabi sa spun, ca Martin Scorsese, ca am trait intotdeauna sub presiunea unui sentiment de vina. Poate ca, ortodoxa fiind, n-am apucat sa explorez suficient aceasta remuscare de origini catolice. Nefiind o crestina practicanta, cele 10 porunci au fost prezente in viata mea cu moderatie, focusandu-ma cu adevarat doar asupra ultimelor cinci.

Pentru ca, da, mi s-a mai intamplat sa am alti idoli (Dumnezeu stie cat zei pagani de secta pop-rock am venerat!), iar odata cu ei au venit automat si chipurile-cioplite, cel mai adesea sub forma posterelor si altor feluri de memorabilia. De asemenea, au fost ocazii in care nu m-am putut abtine sa nu iau numele Domnului in desert dar cine n-a mai scapat cate o injuratura? De poftit la bunurile aproapelui, se asemenea am poftit. E suficient sa te gandesti la viata pe care o duc Brad si Angelina si altii asemenea lor despre care vrand -nevrand citim si auzim zilnic. Dar oare imi sunt ei atat de apropiati? Dar da, am poftit la casa jobul si, ocazional, la iubitul altcuiva. Si nu intotdeauna mi-am cinstit parintii, cu atat mai putin in adolescenta, cand ma suparau atat de des si atat de mult. Nu mi-am tradat insa niciodata prietenii si familia. Cat despre preacurvit, la fel ca George Constanza, as vrea sa clarificam mai intai care sunt gesturile care ar putea intra sub aceasta incidenta: un gand necurat, o imbratisare, un sarut? De furat, am furat o singura data; o rochita roz de papusa Barbie pe care mama, cateva luni mai tarziu cand a gasit-o, m-a obligat sa o inapoiez si sa-mi cer scuze politicos. De ucis, bineinteles, nu. Cat despre ziua de duminica, Dumnezeu mi-e martor ca o cinstesc facand cat mai putin posibil, in fiecare saptamana.

Un model de conduita pentru o viata echilibrata

Nu mi-am propus sa fiu blasfemica si sa iau in deradere convingerile semenilor mai evlaviosi decat mine. Punctul pe "i" pe care incerc sa-l pun vizeaza valabilitatea acestor porunci in contextul lumii actuale in care traim. Pentru ca, lasand la o parte iubirea si grija fata de aproapele, ele au functionat timp de secole drept o modalitate de control, chiar una legislativa daca vreti, avand in vedere puterea pe care clericii au detinut-o pana nu de mult asupra populatiei. Sa nu furi, sa nu preacurvesti, sa nu depui marturie falsa si sa nu ucizi impiedicau hotia, adulterul, tradarea, respectiv crimele. Azi, insa, avem legi propriu-zise care au grija sa nu sarim calul. Sa nu furi, sa nu preacurvesti, sa nu depui marturie falsa si sa nu ucizi impiedicau hotia, adulterul, tradarea, respectiv crimele. Azi, insa, avem legi propriu-zise care au grija sa nu sarim calul. Pot fi ele insa privite drep un model de conduita aducatoare de armonie, promovand de fapt un trai echilibrat? Da, daca le citesti printre randuri. In fond, cate asa zise filozofii Zen nu vorbesc, cu alte cuvinte, despre acelasi lucru? Pentru a ne lamuri, am cerut parerea celei mai avizate persoane sa cantareasca acest lucru: un life-coach. Iata ce ne-a spus Dana Burghel, director executiv la Learning About.

Am fost bucuroasa sa constat ca parerile noastre coincid: "Nu cred ca avem nevoie de porunci pentru a ne trai viata. Cred ca a fi tu insuti, cu bune si cu rele, fara compromisuri care sa ne amarasca viata, fara minciuni care sa ne perverteasca viata, fara masti care sa ne subtieze spiritul este indeajuns. Eu doar stiu ca sunt o scanteie de dumnezeire si ca sunt pe cale sa invat sa traiesc in prezent, clipa de clipa. A fi aici exact acum probabil ca este cel mai minunat lucru care ni se intampla! Iar noi uitam ca ni se intampla in fiecare clipa!"  Cum ramane atunci cu cele zece porunci, nu se bat ele cap in cap cu ideea de carpe diem? Da si nu. "Toate poruncile tin de bunul simt. Mai ales ultimele, de la 5 la 10: sa-ti respecti parintii, sa nu ucizi, sa nu fii desfranat, sa nu furi, sa nu depui marturie mincinoasa, sa nu poftesti ce au ceilalti. Este extrem de normal, pentru o persoana integra sa se comporte astfel, evident in limitele 'normalitatii' si am pus normalitate in ghilimele, pentru ca fiecare are normalitatea lui", spune Dana Burghel.

"Cred ca fiecare le intelege prin prisma propriilor perceptii, credinte, experiente, prin prisma culturii si a educatiei. Poti fi habotnic si merge "dupa litera legii" sau un om normal, care se comporta absolut omeneste. Dupa mine, cel mai important este sa fii congruent cu tine insuti, mi se pare de exemplu un mai mare rau sa poftesti la o felie de tort si sa te obsedeze ca nu poti manca, decat sa o mananci pur si simplu fara regrete si sa-ti continui postul sau dieta respectiva. Mi se pare chiar de prost gust ideea de post, mers la biserica si altele de acest gen numai pentru un gen de socializare, de 'asa trebuie' sau mai rau, pentru ca s-ar putea sa conteze la un moment dat. Sa luam, asadar, din ele exact ce si cat ni se potriveste si sa ramanem congruenti cu noi insine. Nesinceritatea fata de tine insuti mi se pare cea mai mare greseala, te dezumanizeaza fata de tine, punand masti doar pentru ceilalti, si totul pentru niste idei sau convingeri de care nu esti prea sigur".

Gandindu-ma la cele spuse de Dana Burghel, am incercat sa descifrez cele 10 porunci din perspectiva atingerii echilibrului interior, pentru a trai impacat cu tine insuti. Am fost surprinsa sa vad cate adevaruri zen se ascund, timid, printre randurile lor.

1. "Sa nu ai alti Dumnezei afara de Mine". Personal, cred ca nu ar trebui sa crezi decat in tine. Si nu, nu este un imbold ateu. Pentru ca, daca dai dovada de credinta, iubire si speranta, caci acestea sunt pana la urma valorile crestine, esti deja un om mai bun. "Eu cred ca Dumnezeu nu este 'acolo sus', ci este aici cu mine, in tot ceea ce sunt si ce fac", spune Dana Burghel.

2. "Sa nu-ti faci chip cioplit, nici vreo infatisare a lucrurilor care sunt sus in ceruri, sau jos pe pamant. Sa nu te inchini inaintea lor, si sa nu le slujesti". Aceasta porunca este impotriva crearii unui idol, o reprezentare vizibila a lui Dumnezeu. De acord, dar nu cumva asta contravine cu toate principiile enuntate vreodata de o religie, fie ea crestinism, islamism sau iudaism? Credinta nu ar trebui sa fie supusa exhibitionismului. Este ceva intim si ar trebui pretuita ca atare.

3. "Sa nu iei in desert Numele Dumnezeului tau”. Sa nu injuri, sa nu blestemi si, cel mai important, sa nu judeci pe nimeni. In acest fel, nu te incarci cu energii negative.

4. "Adu-ti aminte de ziua de odihna, ca s-o sfintesti". Pentru ca bunatatea isi are radacinile in interior, iar o minte tulbure rar iti va putea fi de ajutor. Odihneste-te, ingrijeste-te si iubeste-te. Abia apoi ii vei putea iubi pe ceilalti.

5. "Cinsteste pe tatal tau si pe mama ta". Pentru ca altfel privim spre viitor cand ne cunoastem si ne pretuim radacinile. 

6. "Sa nu ucizi". Pentru ca nu avem drept decat asupra propriei vieti. Cat despre actul in sine, nu ar trebui limitat doar la sensul propriu, atrage atentia Dana Burghel. "La fel de important e sa nu ucizi ganduri, sentimente, vise, sperante..."

7. "Sa nu preacurvesti". Monogamia are din ce in ce mai multi adepti in zilele noastre. Si pe buna dreptate. Dragostea adevarata este intotdeauna dublata de respect. 

8. "Sa nu furi". Pentru ca oricum nu te vei putea bucura niciodata cu adevarat de ceva care nu e pe deplin al tau.  Asadar, chiar merita sa privezi pe cineva de ceva drag lui?

9. "Sa nu marturisesti stramb impotriva aproapelui tau". Pentru ca nimic nu e mai apasator decat o constiinta incarcata.

10. "Sa nu poftesti casa aproapelui tau; sa nu poftesti nevasta aproapelui tau, nici robul lui, nici roaba lui, nici boul lui, nici magarul lui, nici vreun alt lucru, care este al aproapelui tau”. Sa inveti sa te bucuri de ceea ce ai si sa pretuiesti lucrurile simple la adevarata lor valoare. In viata, cred ca de fapt asta e cea mai mare provocare.

In incheiere nu pot sa nu-mi amintesc de George Carlin, care s-a incumetat sa reduca cele 10 porunci la doar 2, lucru care, dupa cum el insusi spune, i-ar fi usurat considerabil munca lui Moise, care le-ar fi putut purta cu el in buzunar: sa fii sincer si sa nu-ti inseli partenerul de viata (1), sa nu-ti faci un scop din a nu ucide pe nimeni decat, desigur, daca e vorba de oameni care se roaga la alt om invizibil decat al tau (2). Doua porunci capitale care s-ar putea anula daca am respecta o a treia: "sa ne tinem fiecare religia doar pentru noi”. 

Tag-uri: , , , , , , , , , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 2

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

amalia moza (08.06.2012, 13:43)

bravo, un articol de nota 10

Răspunde-i
Viorica Badescu (23.06.2010, 00:27)
"...am incercat sa descifrez cele 10 porunci din perspectiva atingerii echilibrului interior, pentru a trai impacat cu tine insuti."
O descifrare simpla, dar deosebita... Felicitari!
Răspunde-i
Spune-ţi părerea
Alte articole din Cariera
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
26 apr