armani

Giorgio Armani nu mai exclude vânzarea imperiului său de...

Citeste mai mult»
Taylor Swift

Taylor Swift a lansat un nou album, gata să doboare toate...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon, decorat de Ucraina pentru sprijinul său în...

Citeste mai mult»
Harry Styles

O admiratoare a lui Harry Styles, încarcerată după ce i-a...

Citeste mai mult»
Printesa Diana

Rochii ale prinţesei Diana, expuse la Hong Kong înainte...

Citeste mai mult»
bon jovi

Un serial documentar despre Bon Jovi oferă detalii despre...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William participă la primul său angajament public...

Citeste mai mult»
prezentare

Casa de modă Dior a prezentat la New York o colecţie...

Citeste mai mult»
Monica

Monica Bîrlădeanu, dezvăluiri despre provocările...

Citeste mai mult»
amalia

Moştenitoarea tronului olandez a fugit în Spania din...

Citeste mai mult»
celine dion

Un documentar despre boala de care suferă Céline Dion va...

Citeste mai mult»
vin

Un restaurant din Italia oferă o sticlă de vin gratuită...

Citeste mai mult»
chefi

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu şi Cătălin Scărlătescu...

Citeste mai mult»
Guy Ritchie

Guy Ritchie revine pe marile ecrane cu un film despre o...

Citeste mai mult»
Stormy Daniels

Cine este Stormy Daniels, femeia aflată în centrul...

Citeste mai mult»
tuns

Top 5 stiluri ce revin la modă

Citeste mai mult»
pacanele

Fetele știu să se distreze: păcănele online cu modă și...

Citeste mai mult»
ulei

Beneficiile pentru sănătate ale uleiului de măsline

Citeste mai mult»
Harry și Meghan Markle

Harry şi Meghan vor produce două seriale Netflix despre...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Muzica lui Taylor Swift revine pe TikTok, chiar dacă casa...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William şi fiul său cel mare, George, au asistat...

Citeste mai mult»
portofel

Alegerea portofelului de damă din piele în funcție de...

Citeste mai mult»
Sebastian Stan

Sebastian Stan se transformă în tânărul Donald Trump în...

Citeste mai mult»
Bjorn Ulvaeus

Bjorn Ulvaeus a reflectat asupra succesului şi...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon nu va face apel la plasarea sa sub tutelă...

Citeste mai mult»
Alec Baldwin

Împuşcături mortale la filmările "Rust" - Alec Baldwin "a...

Citeste mai mult»
Jonathan Majors

Actorul Jonathan Majors scapă de închisoare pentru...

Citeste mai mult»
michael douglas

Michael Douglas a aflat, în cadrul emisiunii "Finding...

Citeste mai mult»
powerball

Un jucător la loteria Powerball a câştigat un jackpot de...

Citeste mai mult»
Sacha Baron Cohen si Isla Fisher

Sacha Baron Cohen şi Isla Fisher divorţează după 13 ani...

Citeste mai mult»
Reese Witherspoon

Compania actriţei Reese Witherspoon va produce un serial...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon a fost plasat sub 'tutelă consolidată'

Citeste mai mult»
gineco

Menopauza: Ce este, când apare și care sunt simptomele

Citeste mai mult»
Lenny Kravitz

Lenny Kravitz va concerta pe scena principală de la...

Citeste mai mult»
aldi

Celebrul chitarist american Al Di Meola revine în...

Citeste mai mult»
Baba Ramdevv

Cel mai important guru yoga din India, avertizat de...

Citeste mai mult»
Taylor Swift

Taylor Swift este miliardară, potrivit clasamentului...

Citeste mai mult»
Billie Eilish

Billie Eilish, Nicki Minaj, Stevie Wonder, REM şi alţi...

Citeste mai mult»
canabis

Canabisul în scop recreaţional, legalizat în Germania, în...

Citeste mai mult»
scortisoara

Metoda cu scorţişoară care te ajută să slăbeşti mai repede

Citeste mai mult»

Ce vede el cand te dezbraci?

De în Dragoste & Sex 12 mar 2009
Ne oglindim in ochii celor pe care ii iubim. Uneori cu nonsalanta indragostitei, alteori cu temerile femeii care se teme sa nu il piarda. Descopera care sunt cele mai mari temeri ale femeilor, cum te vede cu adevarat omul iubit si care sunt cele mai bune exercitii pentru a-ti accepta propria imagine si a deveni mai increzatoare, de la psihologul si psihoterapeutul Cristiana Haica, de la Clinica Terapia M.
O privire in oglinda, dezbracata, in lumina cruda a diminetii o poate face pe orice femeie sa isi descopere zeci de defecte, mai mult sau mai putin reale. Adevarul este ca ne petrecem o mare parte din viata incercand sa ne ascundem acele defecte, sa le acoperim si sa nu lasam pe nimeni sa le banuiasca. Anticearcan, sutien push-up, lenjerie de corp cu efect de corset…lista lucrurilor pe care femeile le folosesc in aceste scopuri, de a-si camufla defectele si de a se infrumuseta, este nesfarsita.

Momentul adevarului este atunci cand ajungi sa te dezbraci de toate acestea in fata barbatului care iti este drag. O stare de bine, in care tu te simti sigura pe tine si increzatoare in farmecele tale se rasfrange asupra tuturor aspectelor vietii tale, de la viata sentimentala la viata sociala si la cea profesionala.

Iata ce ne spune psihologul si psihoterapeutul Cristiana Haica, vorbind despre perceptia pe care femeile o au asupra propriei lor imagini: "De multe ori femeile se privesc cu ochi critic, spun ele ca atunci isi arunca o privire evaluativa, 'ca de barbat'. Gresit, pentru ca un barbat interesat cu adevarat de acea femeie nu o va privi niciodata cu o astfel de privire, iar daca o face inseamna nu numai ca nu o iubeste, dar cauta si motive pentru lipsa lui de sentimente. O femeie (si nu numai) nu este iubita pentru perfectiunea formelor, ci pentru cu totul altceva, care nu tine de exterior. Daca ceea ce este la exterior este frumos, cu atat mai bine, dar nu este totul."

Prin ochii lui

Femeile se simt atragatoare si frumoase atunci cand sunt iubite. Dar cea mai mare teama de respingere vine din partea celui pe care il iubesc. Femeile stiu ca barbatul de langa ele a vazut sau a dezbracat femei mai frumoase, poate, si nu se pot opri de la gandurile care le fac sa devina nesigure pe ele si sa devina chiar inhibate.

Psihoterapeutul de la Clinica Terapia M ne explica felul in care barbatii le percep pe femei si daca acestia observa, cu adevarat, defectele partenerelor lor:

"Da, barbatii observa defectele, ca si femeile, dar nu sunt atat de importante pentru ei. Am avut si pacienti barbati (in cuplurile de la terapie) care au afirmat ca nu mai vor sa fie cu partenerele lor pentru ca acestea s-au schimbat - exemplu: s-a ingrasat, nu mai fac sex ca inainte, s-au ridat. Aceste explicatii sunt absolut penibile si tin de imaturitatea afectiva (si nu numai) a barbatului respectiv. Nu este un motiv de a-si parasi partenera, ci un pretext."

Atunci cand un om iubeste, atunci cand alege sa fie alaturi de o persoana, toate micile defecte fizice ale partenerului ajung sa fie trecute cu vederea. Le observam, cu siguranta, asa cum le observa si ei pe ale noastre… dar ajungem sa ne fie dragi si acele mici defecte pentru ca fac parte din barbatul iubit.

Cristiana Haica: "Culmea este ca ei (n.r. barbatii care se plangeau de partenerele lor) nu vedeau ca si lor li s-a intamplat acelasi lucru (s-au ingrasat, nu mai erau la fel de performanti in pat si desigur, se ridasera, pentru ca nu erau nemuritori) dar tocmai aici intervine imaturitatea - nu esti capabil sa te observi pe tine, sa te accepti asa cum esti si ai, precum copiii - gandire magica - consideri ca esti la fel cum erai la inceputul relatiei, numai partenera ta s-a schimbat. Este ca un fel de orbire nascuta din egoism. Mai vreau sa subliniez faptul ca un barbat care gaseste asemenea pretexte nu este capabil (sau nu a fost, in acea relatie) de dragoste adevarata, si ca urmare, mai bine ca relatia s-a terminat."

Incercand sa descopar daca femeile se simt mai vulnerabile atunci cand se dezbraca pentru prima data in fata unui barbat sau dupa o nastere, am primit un raspuns la care nu ma asteptam din partea psihoterapeutului Cristiana Haica:

"Femeile sunt vulnerabile cand vor ele sa fie vulnerabile. Nu, mai corect - cand aleg sa fie vulnerabile. Pentru ca temerile le apartin lor, nu barbatilor in fata carora se dezgolesc, ele isi permit sa gandeasca in locul acelui barbat, sa ii puna in minte si in gura , cum se spune, vorbe pe care acela nu le-a spus. Am intalnit si paciente care aveau corp foarte frumos, dar tot erau obsedate de existenta unor defecte minore sau imaginare, pe care le amplificau, creindu-si adevarate obsesii. Dar acest lucru tine de patologie - dismorfofobia."

Cu siguranta, exista persoane care nu au complexe fizice, la fel cum exista si persoane care au o perceptie gresita asupra propriului corp si sufera de dismorfobobie. Noi, restul femeilor, avem perioade in care suntem multumite cu propriul corp si perioade in care nu ne place sa zabovim prea mult in oglinda. Tot noi suntem cele care trebuie sa ne ajutam si sa devenim mai increzatoare in noi, incepand de la a ne simti bine cu propriul corp.
Practic: exercitiu de auto-evaluare

Cristiana Haica, psiholog si psihoterapeut ne dezvaluie care sunt cele mai practice feluri prin care ne putem accepta propria imagine si felul in care e perceputa de ceilalti.

"In primul rand, recomand o evaluare realista, nu critica a propriului corp. Obiectivitatea evaluarii nu sta in a constata 'Vai, in ce hal arat!' ci in a nota (poate chiar de-adevaratelea, intr-un carnetel) care sunt punctele tari si care sunt punctele slabe, vulnerabilitatile, neconformitatile. Dar acestea (punctele slabe) nu se stabilesc in functie de standardele manechinelor, ci numai in functie de armonia corporala si de un reper personal (daca am avut o perioada in care ne placea cum aratam, de exemplu).

Lista poate arata cam asa, in viziunea Cristianei Haica:

Puncte tari - ochi frumosi, luminosi, sprancene arcuite (mai merge o pensare profesionista din cand in cand), buzele pline, par splendid, maini frumoase, unghii ok (daca nu le-as mai roade uneori), sanii (inca) fermi (a se observa ca nu am notat mari sau mici, pentru ca nu este relevant), glezne subtiri;

Puncte slabe/neconformitati - cam cocosata, parca pielea de la brate atarna putin, 2 cosuri pe barbie, pielea mainilor aspra, colacei in talie, aripioare, fundul cam lasat, epilare nesatisfacatoare, unghii picioare neingrijite.

A se observa, precizeaza Cristiana Haica, ca sunt mentionate adevarate neconformitati, nu defecte structurale - ce rost are sa plang zilnic ca am sanii prea mici sau mult prea mari daca nu voi putea niciodata sa schimb asta, sau ca am picioarele prea scurte, parul prea rar, degetele butucanoase... Este un non-sens. Se mentioneaza numai lucrurile pe care le putem schimba.

Cu lista de neconformitati in fata, construim un tabel cu urmatoarele coloane: 1. vulnerabilitatea 2. ce trebuie facut 3. termen incepere 4. termen incheiere 5. investitie necesara (financiar) 6. observatii (aici intra - oare chiar nu pot trai fara asta, raportul necesitate/investitie merita etc) si analiza oportunitate.

"Zilnic ar trebui citita lista de calitati, pentru ca la ea se va adauga si fosta vulnerabilitate reparata. Si tot zilnic ar trebui sa ne repetam ca daca noi consideram ca suntem frumoase si ne iubim si ceilalti o vor face. Poate ca este autosugestie, poate este profetie autoimplinita, nici nu conteaza, important este ca vom fi mai putin anxioase si mai deschise spre a relationa eficient cu partenerul. De fapt asta este cheia unei relatii fericite."- concluzioneaza psihologul.

Oricat de bine ai arata, poti avea temeri legate de felul in care arati. Important este sa le depasesti. Iar raspunsul la intrebarea din titlu ar trebui sa fie "O vede pe femeia pe care o doreste!"

Tag-uri: , , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Dragoste & Sex
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
20 apr