Harvey Weinstein

Curtea de Apel din New York a anulat condamnarea pentru...

Citeste mai mult»
Laurent Cantet

Regizorul Laurent Cantet, premiat cu Palme d'Or pentru...

Citeste mai mult»
smiley

Damian Drăghici şi Smiley au lansat melodia „S-a furat...

Citeste mai mult»
Anne Hathaway

Anne Hathaway, reacţie devenită virală la un gol al...

Citeste mai mult»
belinda

Belinda Bencic a devenit mamă

Citeste mai mult»
nasty

"NASTY", documentarul despre Ilie Năstase, în selecţia...

Citeste mai mult»
Regele Harald

Regele Harald al V-lea al Norvegiei, în vârstă de 87 de...

Citeste mai mult»
louis

William şi Kate mulţumesc publicului pentru mesajele...

Citeste mai mult»
cataracta

Cum te recuperezi după operația de cataractă?

Citeste mai mult»
covid-19

Un caz rar al unui pacient infectat cu coronavirus timp...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Prima zi de record a lui Taylor Swift pe Spotify cu...

Citeste mai mult»
becks

Spice Girls s-au reunit la petrecerea de 50 de ani a...

Citeste mai mult»
armani

Giorgio Armani nu mai exclude vânzarea imperiului său de...

Citeste mai mult»
Taylor Swift

Taylor Swift a lansat un nou album, gata să doboare toate...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon, decorat de Ucraina pentru sprijinul său în...

Citeste mai mult»
Harry Styles

O admiratoare a lui Harry Styles, încarcerată după ce i-a...

Citeste mai mult»
Printesa Diana

Rochii ale prinţesei Diana, expuse la Hong Kong înainte...

Citeste mai mult»
bon jovi

Un serial documentar despre Bon Jovi oferă detalii despre...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William participă la primul său angajament public...

Citeste mai mult»
prezentare

Casa de modă Dior a prezentat la New York o colecţie...

Citeste mai mult»
Monica

Monica Bîrlădeanu, dezvăluiri despre provocările...

Citeste mai mult»
amalia

Moştenitoarea tronului olandez a fugit în Spania din...

Citeste mai mult»
celine dion

Un documentar despre boala de care suferă Céline Dion va...

Citeste mai mult»
vin

Un restaurant din Italia oferă o sticlă de vin gratuită...

Citeste mai mult»
chefi

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu şi Cătălin Scărlătescu...

Citeste mai mult»
Guy Ritchie

Guy Ritchie revine pe marile ecrane cu un film despre o...

Citeste mai mult»
Stormy Daniels

Cine este Stormy Daniels, femeia aflată în centrul...

Citeste mai mult»
tuns

Top 5 stiluri ce revin la modă

Citeste mai mult»
pacanele

Fetele știu să se distreze: păcănele online cu modă și...

Citeste mai mult»
ulei

Beneficiile pentru sănătate ale uleiului de măsline

Citeste mai mult»
Harry și Meghan Markle

Harry şi Meghan vor produce două seriale Netflix despre...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Muzica lui Taylor Swift revine pe TikTok, chiar dacă casa...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William şi fiul său cel mare, George, au asistat...

Citeste mai mult»
portofel

Alegerea portofelului de damă din piele în funcție de...

Citeste mai mult»
Sebastian Stan

Sebastian Stan se transformă în tânărul Donald Trump în...

Citeste mai mult»
Bjorn Ulvaeus

Bjorn Ulvaeus a reflectat asupra succesului şi...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon nu va face apel la plasarea sa sub tutelă...

Citeste mai mult»
Alec Baldwin

Împuşcături mortale la filmările "Rust" - Alec Baldwin "a...

Citeste mai mult»
Jonathan Majors

Actorul Jonathan Majors scapă de închisoare pentru...

Citeste mai mult»
michael douglas

Michael Douglas a aflat, în cadrul emisiunii "Finding...

Citeste mai mult»

Cat de multa libertate ii lasi?

De în Dragoste & Sex 29 ian 2009
Care e formula perfecta? De cata libertate are nevoie un barbat? Afla raspunsurile la aceste intrebari si la multe altele, de la psihologul Loredana Ionascu.
Odata intrata intr-o relatie de cuplu, oamenii si activitatile care iti ocupau timpul liber ajung pe locul II. Dar oare cat de mult e prea mult? De cat de multa libertate avem nevoie intr-o relatie si cat de mult il putem lasa pe partenerul de viata sa se bucure de libertatea lui? Psihologul Loredana Ionascu, de la Clinica Terapia M, ne explica cum vede ea lucrurile: "In mod normal, in timpul unei relatii de cuplu, trebuie sa dispui de aproape aceeasi libertate pe care o aveai si inainte. Daca obisnuiai sa iesi, de exemplu, cu prietenele tale sau cu prietenii de doua sau de trei ori pe saptamana, ar fi bine sa iesi – odata intrat intr-o relatie de cuplu - macar o data pe saptamana."

Cred ca trebuie sa intelegem prin libertate in relatia de cuplu este libertatea de a face ceea ce ne face sa ne simtim bine, tinand cont si de dorintele partenerului de viata si respectand anumite limite, care tin de bunul-simt. Dar care e momentul potrivit pentru a vorbi despre libertate in relatia de cuplu? "Sfatul meu ar fi ca aceste lucruri sa fie subintelese sau chiar vorbite inca de la inceput. Trebuie sa ii acorzi libertate partenerului," spune psihologul.

Din discutia cu specialistul am descoperit un lucru pe care intotdeauna l-am banuit: faptul ca ne-acordarea libertatii inseamna, cel mai adesea, scurtarea relatiei. "Experienta profesionala, discutiile cu foarte multe cupluri mi-au aratat ca persoanele care au trait inca de la inceput intr-o simbioza perfecta sunt si cele care isi consuma relatia cel mai repede si nu rezista. Acele cupluri nedespartite, care fac totul impreuna si pe care nu le despart nici activitatile diferite si nici intalnirile cu prietenii sunt si cel mai putin longevive", precizeaza Loredana.

Asuma-ti libertatea de care are nevoie!

Sa luam urmatorul scenariu, pur ipotetic dar si foarte real: iubitului tau ii place sa iasa in fiecare seara in oras. Munceste mult, e stresat iar dupa orele petrecute la serviciu spune ca nimic nu ii face mai mare placere decat sa se vada cu prietenii lui cei mai buni, la o bere si la cateva vorbe.
Daca esti foarte indragostita si relatia este la inceput, exista sansa intentiile cele mai bune ale tale, acelea de a nu face scandal si de a nu acorda prea mare importanta iesirilor lui cu baietii sa se naruie. "Solutia nu e sa stai acasa si sa plangi, sau sa il astepti cuminte si in nici un caz nu trebuie sa te enervezi si sa il astepti gata de cearta si scandal. Ai la indemana doua optiuni: prima ar fi sa ii trimiti sms-uri obraznice, in care sa ii descrii felul in care l-ai alinta daca ar fi langa tine si ce il va astepta acasa (n.r. numai lucruri bune!). Vei reusi sa il aduci acasa nu in cinci ore, cum ar fi stat in mod obisnuit, ci in numai doua. Iar data urmatoare cand se va gandi sa iasa cu baietii, isi va aduce aminte de momentele petrecute cu tine si va ramane langa tine. Cea de-a doua varianta, care iti va conferi mai multa independenta si ii va acorda si lui libertatea de care ar nevoie este sa iesi si tu, cu prietenele tale", ne sfatuieste psihologul Loredana Ionascu.

Si ce ne facem daca prietenele noastre nu sunt la fel de dispuse sa iasa cum sunt prietenii lui, baietii – pe care cu siguranta ii asteapta sotii si iubite acasa? "Foarte multe femei (n.r. la consultatie) imi spun ca prietenele lor nu sunt dispuse sa iasa exact in zilele in care iese partenerul lor cu prietenii lui. Nu trebuie decat ca ele sa aiba putina imaginatie si sa faca ceva ce le face si lor placere: pot iesi la cumparaturi, la un film sau isi pot ocupa timpul citind o carte sau chiar mergand la sala sau la un curs de dans sau de orice altceva le-ar face placere si le-ar relaxa," ne explica Loredana.

Orice barbat are nevoie de prieteni, de activitati care sa il relaxeze si de hobby-uri. Psihologul ne spune ca e foarte important ca toate acestea sa nu iti apartina si tie, sa fie complet diferite de prietenii, activitatile si hobby-urile tale: "avand si o alta viata in afara de cea de cuplu, iti poti imbogati viata si poti aduce mereu ceva interesant in relatie. In plus, ii vei lasa destul timp la dispozitie pentru a i se face dor de tine", spune specialistul.
Libertate totala sau prea putina?

Femeile trebuie sa invete – o invit pe cea care detine formula sa ne-o impartaseasca, pentru ca este o performanta inca prea mare pentru mine - spune Loredana, sa isi infranga ingrijorarile si sa nu intre in panica daca, de exemplu, el e prea ocupat pentru a suna doua sau trei zile la rand. Idealul ar fi ca tu sa ai destula incredere in el – si in tine - pentru a intelege ca nu a intalnit pe altcineva si nici nu a dat bir cu fugitii. "Cand se afla intr-o astfel de situatie, femeile reactioneaza in cel mai negativ fel cu putinta pentru relatie: se transforma in persoane isterice. Mai ales atunci cand un barbat te place cu adevarat si crede ca ai 'stofa' de iubita stabila va incerca sa iti testeze limitele, exact ca si un copil: 'te incearca' sa vada cat de departe poate merge", spune psihologul de la Clinica Terapia M.

Daca insa ii vei acorda libertate totala, vei pierde, pentru ca el va intelege ca nu iti pasa deloc de el. Daca, din contra, ii vei acorda prea putina libertate si ii vei cere sa stati numai impreuna, va considera ca esti "isterica". Asa ca, atunci cand se intampla ca el sa nu te sune cateva zile, tu nu ar trebui sa il intampini fericita si cu bratele deschise atunci cand se va intoarce. Ar trebui sa te porti cat de normal poti si, data urmatoare cand vrea sa iesiti undeva, sa ii spui ca esti ocupata. Daca tine la relatie, isi va da seama ca te-a deranjat faptul ca nu a dat niciun semn de viata si nu il va repeta.

Independent woman all the way!


Loredana Ionascu: "Barbatilor le plac femeile independente, cele care nu-i asteapta ca niste catelusi ca ei sa se intoarca la ele. Le plac pe cele care se descurca si singure si cele care nu depind de ei. Femeia independenta e cea care gaseste de facut ceva care sa ii placa, atunci cand el nu e disponibil."

Nu e bine atunci cand gasesti un om care pare ca nu are nevoie decat de tine in viata lui, un om fara prieteni. E mai bine sa nu te bucure faptul ca el nu vrea libertate! Specialistul spune ca acestia sunt, de obicei, niste oameni dificili si care se pot dovedi periculosi pe termen lung.
Tag-uri: , , , , , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 3

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

alina brusture (17.12.2010, 14:23)
da,multi barbati inteleg gresit independenta femeii.ei considera ca atunci cand ii oferi aceasta libertate de miscare femeii,o lasi de fapt sa-si faca de cap si se simt amenintati
Răspunde-i
Georgiana Papari (02.12.2009, 10:37)
S-ar putea ca unii barbati sa priveasca independenta femeii ca pe o amenintare la adresa relatiei. Ati putea citi si "Fug barbatii de femeile independente?"
Răspunde-i
Roxana Chiriac (28.11.2009, 06:22)
Experienta mi-a dovedit ca de fapt barbatilor le este frica de o femeie independenta. Din pacate sint prea putini barbati care sa aprecieze acest lucru.
Răspunde-i
Spune-ţi părerea
Alte articole din Dragoste & Sex
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
26 apr