Beneficiile vinului fiert - Renunţă la prejudecăţi şi încearcă o reţetă nouă

De în Sanatate 26 noi 2015

Vinul fiert este, cu siguranţă, un element aparte, care dă savoare Sărbătorilor de Iarnă. Iar cum termometrele încep să indice valori din ce în ce mai scăzute ale temperaturilor, o cană cu vin fiert te va încălzi din cap până în picioare. Însă înainte de a savura un vin fiert alături de cei dragi, află ce beneficii se ascund în acestă licoare "magică".

vin fiert

Multe femei consumă vin fiert homemade, dar există diverse variante pe care le poi încerca şi la târgurile şi evenimentele de sezon.

Vinul fiert este un fel de tradiţie cu care ne-am obişnuit noi toate, în efortul de a trezi spiritul Sărbătorilor de Iarnă în jurul familiei şi prietenilor dragi. Dar înainte de a te gândi că alcoolul este nociv pentru organismul uman, aminteşte-ţi că, în procesul de preparare a vinului fiert, fierberea permite un lucru: cea mai mare parte a alcoolului se evaporă - asta dacă nu adaugi un shot de rachiu sau lichior, către finalul preparării. Ceea ce înseamnă că, de fapt, consumi un vin fiert cu o concentraţie mai mică de alcool.

Beneficiile vinului fiert pentru sanatatea ta

Indiferent că foloseşti vin roşu sau suc de struguri, această băutură pe care noi o numim într-un mod atât de sărăcăcios "vin fiert" este bogată în antioxidanţi, în special când este vorba de resveratrol. Şi ştii deja că resveratrolul are o mulţime de beneficii pentru sănătatea ta.

Ce spun studiile despre vinul fiert?

Potrivit unor studii realizate pe animale, tratamentul termic al vinului arată că există unele beneficii la nivel cardiovascular. Cercetarea despre care au scris cei de la academicwino.com în 2011 vorbeşte despre multe beneficii ale vinului fiert, care au ieşit la iveală în cadrul unor teste pe animale, adică porcuşori de Guineea şi şobolani.

Oamenii de ştiinţă au folosit mai multe mostre de vin roşu şi nu numai, iar aceste mostre au fost tratate termic, adică au fost încălzite timp de 45 de minute, la două temperaturi diferite: 75 de grade Celsius şi, respectiv, 125 de grade Celsius. De asemenea, s-a folosit şi o mostră de vin nealcoolizat.

Următorii compuşi chimici au fost apoi măsuraţi şi analizaţi de cercetători: conţinutul total de fenoli, conţinutul de flavonoide şi non-flavonoide, conţinutul de antociani, conţinutul de catechine, capacitatea antioxidantă a vinului, trans-resveratrolul şi etanolul.

Printre rezultatele pe care le-au înregistrat oamenii de ştiinţă s-a aflat şi următoarea concluzie: tratamentul termal al vinului nu a afectat direct activitatea vaso-dilatatoare la ambele specii, nu a influenţat nici şobolanii, nici porcuşorii de Guineea.

De asemenea, activitatea vaso-dilatatoare a consumului de vin a fost influenţată de doză şi a fost mai puternică în cazul aortelor porcuşorilor de Guineea, decât în cazul aortelor şobolanilor de laborator.

vin fiert

Ce înseamnă aceste concluzii?

Autorii studiului au putut să determine că tratarea termică a vinului nu a avut niciun fel de impact negativ asupra efectului vaso-dilatator al vinului, chiar dacă au apărut unele schimbări fizice şi chimice.

O dată cu încălzirea vinului, a venit şi o reducere a nivelului de alcool şi un volum redus de vin, iar în acelaşi timp s-a înregistrat o creştere a concentraţiei totale de fenoli şi o creştere a capacităţii antioxidante. Explicaţia posibilă s-ar datora unui volum redus de vin, în care se concentrează acei compuşi benefici deja prezenţi în vin.

Autorii studiului au subliniat că, deşi ei au descoperit o creştere a concentraţiei de fenoli din vin, au existat unele schimbări structurale care au apărut în anumite secvenţe de fenoli din von (printre care şi o reducere a nivelului de resveratrol).

Cu toate acestea, deoarece vinul este o soluţie complexă, beneficiile pozitive pentru sănătatea subiecţilor umani nu pot fi atribuite doar unui singur compus. Prin urmare, orice schimbări pe care le-a cauzat încălzirea vinului în cazul unor anumiţi compuşi, nu a fost suficient pentru a deteriora sau pentru a afecta în mod negativ beneficiile vaso-dilatatoare ale vinului.

Bineînţeles, autorii studiului au subliniat că beneficiile vinului fiert depind de tipul metodei prin care se încălzeşte vinul şi au spus că rezultatele pot să difere, în funcţie de cum este fierberea - dacă vinul este tratat termic pe termen lung sau nu.

În orice caz, vinul roşu este perfect pentru vremea rece de afară. Şi de ce să bei un simplu vin de la sticlă, când poţi adăuga în el o serie de arome care îţi oferă, la rândul lor, multe beneficii pentru sănătate. Răspunsul este simplu: nu îl bei până nu îl fierbi după următoarea reţetă.

Sfatul specialiştilor: nu adăuga niciun strop de zahăr în reţeta de mai jos, fie că vrei să pui zahăr simplu sau un ingredient sub formă de sirop. Vinul are suficient zahăr în el.

vin fiert

Ingrediente:

  • 1 sticlă de 750 ml de vin roşu (încearcă Cabernet, Syrah sau Merlot)
  • 10 batoane de scorţişoară (e bine să ai mai multe, pentru ornarea paharului)
  • 5 steluţe de anason întregi
  • 1 lingură de cuişoare întregi
  • 2 linguriţe de nucşoară întreagă şi apoi rasă
  • 1 lingură de coajă de portocală
  • 1/2 cană de brandy sau Vinars.

Mod de preparare:

Se amestecă toate îngredientele într-o cratiţă mare sau oală. Se încălzeşte uşor la o temperatură scăzută, timp de cel puţin 20 de minute.

Cei de la nursegail.com, care ne recomandă reţeta aceasta, spun că nu trebuie să laşi vinul să fiarbă, adică să atingă temperatura maximă de fierbere.

Etanolul fierbe la 78,29 grade Celsius, iar dincolo de această temperatura, va începe să se evapore. Cine are nevoie de asta? Serveşte vinul fiert cu mirodeniile de mai sus, ca ornamente.

Dacă lista de ingrediente şi uşurinţa cu care poate fi pregătit acest vin fiert nu sunt suficiente pentru a te convinge să prepari acest vin delicios, citeşte în continuare câteva beneficii:

  • Consumul moderat de alcool este asociat cu un risc scăzut de a dezvolta multiple boli cardiovasculare.
  • Consumând scorţişoară, vei descoperi că acest ingredient te protejează de boala Alzheimer.
  • Cuişoarele au un conţinut extrem de ridicat de fenoli, care le oferă puternice proprietăţi antioxidante.

Surse: 1, 2, 3.

Galerie foto
Tag-uri: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
loading...
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK
Articole similare

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Sanatate
Cele mai citite

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
29 oct